Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Perheen kanssa kuusivuotias käyttäytyy hyvin mutta vieraiden seurassa riehaantuu täysin. Janna Rantala antaa vanhemmille neuvoja.

Lukija kysyy

Ongelmana on kuusivuotiaan tyttäremme käyttäytyminen kyläillessä.

Olemme panostaneet kasvatuksessa hyviin käytös- ja pöytätapoihin. Kotona oman perheen kesken tyttäremme käyttäytyykin hyvin. Hän sanoo kiitos ja anteeksi ja on muutenkin rauhallinen.

Mutta jos meille tulee vieraita tai menemme vierailulle, tyttö muuttuu täysin. Hän riehaantuu, ei tottele, haistattelee ja on törkeä. Käytöstavat unohtuvat kokonaan.

Mistä tämä voi johtua ja mitä voimme tehdä?

Kuusivuotiaan tytön äiti

Janna vastaa

Ehkä olettekin jo tuloksetta uhkailleet, lahjoneet, syyllistäneet, jättäneet huomiotta, sittenkin huolestuneet ja puhuneet asiasta tytön kanssa kiinnostuneen myötämielisesti. Mikähän häneen mahtaa mennä vieraiden läsnäollessa? Minkä hän itse sanoo syyksi?

Minulle tulee mieleen niinkin suoraviivainen syy kuin jännitys. Kuusivuotiaan voi olla vielä vaikeaa yksin säädellä vierailuihin liittyvää kiihtymystilaa. Joskushan koko perhe on hieman kireänä tai touhukkaana vieraita odotellessa tai kylään kiirehtiessä.

Voiko paine hyviin käytöstapoihin olla lapsellenne liian suuri?

Tilanteen tunnelma voi tarttua rauhalliseenkin lapseen. Miten autatte tyttöänne muutoin kestämään omia tai perheen tunnetilojen vaihtelua, vaikkapa jos elokuva jännittää tai tulee riitaa? Toimisiko se tässäkin?

Entä voiko paine hyviin käytöstapoihin olla lapsellenne liian suuri? Millaiset olisivat hänen mielestään riittävän hyvät käytös- ja pöytätavat? Joillekin perheille riittää, kun syödään enimmäkseen haarukalla. Toiset vanhemmat taas ovat tarkkoja kyynärpäiden sijainnista, suupalojen koosta, pureskelukerroista ennen nielemistä, keskusteluun sopivista aiheista ja niin edelleen. Mihinkähän kohtaan tätä janaa asettuvat hyvät tavat tytön mielestä? Entä kunkin vanhemman mielestä?

Joskus lapset testaavat vanhempiensa häpeänsietokykyä oikein urakalla.

Tietäähän tyttärenne, mitä hyvää haluatte käytöstapojen opettamisella hänelle antaa? Motivoiko se häntä? Minulle hyvät pöytätavat merkitsevät ruuan ja sen laittajan arvostamista, mutta tyttäreni arvelee hyvinkin hienostuneiden tapojen olevan tarpeen, jos mielii kuninkaan tai presidentinlinnaan edes vieraisille, saati emännöimään.

Joskus lapset testaavat vanhempiensa häpeänsietokykyä oikein urakalla. Eihän lapsi sitä suoraan suunnittele, mutta tavallaan hän kokeilee, kelpaako vanhemmalle, vaikka rikkoo tämän normit. Millä tavoin te reagoitte tyttärenne äkilliseen muutokseen? Muistattehan olla kohteliaita? Joskus me vanhemmat häpeämme lapsemme temppuilua niin, että omat käytöstapamme unohtuvat. Nolaamme lapsen uhkailulla tai tekemällä suuren numeron epäkohteliaasta käytöksestä. Kuninkaallisiin käytöstapoihin kun kuuluisi olla kohtelias ja huomaavainen myös heille, jotka käyttäytyvät moukkamaisesti.

Meidän Perhe 3/2016

Lastenpsykiatri Janna Rantala vastaa lukijoiden kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi meidanperhe@sanoma.com otsikolla "Janna vastaa".

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.