Mitä tapahtuu lapsille, jos molemmat vanhemmat kuolevat?

Minua on alkanut askarruttaa, mitä tapahtuu lapselle tai lapsille, jos molemmat vanhemmat kuolevat esimerkiksi  autoonnettomuudessa. Kuka päättää, miten lasten hoito järjestetään?

Asianajaja Ulla-Riitta Harju vastaa: Jos lapsi jää huoltajan kuoltua vaille huoltajaa, vastuu lapsen asioiden  järjestämisestä siirtyy lastensuojeluviranomaisille. Kuvaamassasi tilanteessa lapsi todennäköisesti sijoitettaisiin kiireellisesti lapsen lähipiirin perheeseen, perhehoitoon tai laitoshoitoon. Kiireellistä sijoitusta koskevaa päätöstä tehtäessä lastensuojeluviranomaisten tulee aina kartoittaa lapsen läheisverkko ja selvittää lapsen sukulaisten ja muiden lapselle läheisten henkilöiden mahdollisuus ottaa lapsi luokseen asumaan. Mikäli lähisukulaisista löytyy  perhe, johon lapsi voitaisiin sijoittaa, se on todennäköisesti ensisijainen vaihtoehto.

Lastensuojeluviranomaiset ovat kuitenkin vastuussa lapsen huollosta siihen saakka, kunnes tuomioistuin on antanut ratkaisunsa huollon järjestämisestä uudelleen. Lapsen iästä ja kehitystasosta riippuen hänelle annetaan  mahdollisuus esittää mielipiteensä asiassa, ja käytännössä pyritään siihen, että sisarukset voivat pysyä yhdessä.

Vanhemmat saattavat määrätä testamentissaan siitä, kenen luokse heidän lapsensa menisivät asumaan, jos vanhemmat kuolisivat. Vanhempien testamentti on kuitenkin käytännössä vain toivomus, sillä se ei sido  lastensuojeluviranomaisia. Yleinen luulo myös on, että kummit ottavat lapset tällaisessa tilanteessa luokseen.

Vanhemmat voivat määrätä testamentissaan kuitenkin siitä, että heiltä lapsille jäävän omaisuuden hoitamista varten määrätään edunvalvojan sijainen. Tällöin ystävä tai muu läheinen henkilö voivat hoitaa omaisuutta, kunnes lapset tulevat täysi-ikäisiksi. Testamentissa voi määrätä myös, että lasten tulevilla aviopuolisoilla ei ole avio-oikeutta  perintönä saatuun omaisuuteen.

Vauva 6/2011

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Oman tai kummilapsen lahja vielä hankkimatta? Nappaa tästä parhaat ideat!

1. Klassikkosäästölipas. Norsulipas tuli markkinoille jo vuonna 1975 mutta sopii edelleen lastenhuoneen sisustukseen. Palaset-lipas, 5 e (pieni) ja 21 e (iso), MK-Tresmer.

2. Taaperokeinu. Sisäkäyttöön tarkoitetussa taaperokeinussa pääsee kiikkumaan, kun ikää on vähintään kolme kuukautta ja korkeintaan kolme vuotta, 269 e, Lillagunga.

3. Pussilakanasetti. Hyvät unenlahjat pakettiin? Pussilakanasetti 27,90 e (vauvan koko) ja 36,90 e (lasten koko), Familon.

4. Soiva kuvakirja. Papu ja ystävät tekevät matkaa kuka mönkien, kuka kipitellen tai sujuvasti soutaen. Ääninappeja painelemalla selviää, millaista ääntä kukin pitää. Minne matka, pikku Papu? 15 e, Tammi (2017).

5. Suloinen tyynyliina. Lasketaan lamp… ei kun pupuja! Tyynynpäällinen, 29 e, Mini Rodini Rabbit.

6. Sukat. Niitä ei ole koskaan liikaa! Klassikkoraitaa ja kolme väriä, koot 25–33, 5,50 e/pari, Marimekko Verna.

7. Reppu. Tyylikkäässä pikkurepussa ilakoivat Peppi Pitkätossu ja Herra Tossavainen, 32,90 e, Ellos.

8. Pehmoista ylle. Suomalaismerkin collegehaalari on valmistettu luomupuuvillasta. Kuvan kuosi Smudge. Milan-jumpsuit, koot 50 –104 cm, 47 e, Blaa.

9. Luukkukirja. Hauska luukkukirja vastaa, kun kakka herättää kysymyksiä. Tutki! Kakkaa. Oppi & ilo, 10 e (2017)

10. Talviasuste. Merinovillapipon puuvillavuori ei kutita. Viisi väriä, kuvassa Burgundy. Koot 0–5-v., 36,90 e, Metsola.

11. Juomapullo. Korkki hohtaa pimeässä, joten aikuisen ei (ehkä) tarvitse herätä etsimään pulloa yöaikaan, 20 e Sigg Little Pirates. Kahva 8 e.

12. Tossut. Erittäin pehmeät tossut ovat konepestävät, ja niissä on pitävä ja ilmastoitu kumipohja. Koot 18–25, 27 e, Collegien.

13. Lorukirja. Lapsi pääsee leikittelemään sanoilla ja oivaltamaan uutta eläimistä. Jännät hännät, 16 e, Lasten Keskus (2017).

14. Kylpypyyhe. Luomupuuvillaisessa huppupyyhkeessä kelpaa kuivatella, 40 e, Augusta Towel Rabbit Dumbo Grey.

15. Klassikkoreppu. Miniversio on tilaihme, joka palvelee myös hoitolaukkuna. Kuvan uutuusväri on Royal Blue & Pinstripe Pattern, 79 e, Fjällräven Kånken Mini.

16. Kuvakirja. Opettavainen tarina kertoo yllätystä valmistelevasta Herra Pandasta ja hänen kärsivällisestä ystävästään pingviinistä. Kirjassa on hurmaavat, isot kuvat. Herra Panda leipoo, 15 e, Otava (2017)

Juttu on julkaistu Vauva-lehdessä 11/17.

”Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen”, Essi Pöysti kertoo.

Missinä tutuksi tullut Essi Pöysti, 30, ja hänen miehensä, ex-koripalloillija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet kolmannen lapsen. Ville Mäkäläinen kertoi vauvan syntymästä Facebookissa lauantaina, jonka perään Essi Pöysti julkaisi tulokkaasta suloisen Instagram-kuvan.

”Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään”, postauksessa lukee.

Essillä ja Villellä on ennestään kaksi lasta, Armi, 2, ja kaksi vuotta vanhempi Aaro. Helmikuussa 2015 syntyneen Armin synnytys eteni niin vauhdilla, että tyttö syntyi yllättäen eteiseen.

Essi kertoi kotisynnytyksestään Meidän Perheen jutussa keväällä 2015.

Essi oli vanhempiensa luona, kun synnytys käynnistyi, ja joutui pyytämään isäänsä soittamaan hätäkeskukseen.

– Hätäkeskuksesta neuvottiin, ettei saa ponnistaa. Koeta nyt siinä olla ponnistamatta.

”Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin.”

Kun ambulanssi saapui kahdeksan minuuttia myöhemmin neljältä yöllä, vauvan pää näkyi jo. Syntyi terve tyttö – 3670 g ja 51 cm.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi kertoo.

Pariskunta ehti toivoa kolmatta lasta pitkään. Odotusta varjosti pelko keskenmenosta.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa, Essi kirjoitti Instagramissa aiemmin syksyllä. Asiasta kertoi Me Naiset.