Minulla on ulkomaalainen mies. Mitä tapahtuu, jos lapsemme jää orvoksi?

Minulla on ulkomaalainen mies, ja esikoisemme syntyi viisi kuukautta sitten täällä Suomessa. Tällä hetkellä hänet on rekisteröity vain Suomeen, mutta myöhemmin haemme hänelle ehkä kaksoiskansalaisuutta. Mitä tapahtuu, jos lapsemme jää orvoksi? Jos mieheni kanssa kuolisimme miehen kotimaassa käydessämme, jäisikö lapsi sinne?

Taistelisivatko Suomen viranomaiset hänen puolestaan, jos mieheni sukulaiset haluaisivat pitää lapsen? Omat sukulaiseni täällä ovat luvanneet huolehtia lapsesta, mutta joutuisivatko sukulaiset taistelemaan huoltajuudesta? Olemme mieheni kanssa molemmat sitä mieltä, että lapsellemme on parasta olla Suomessa ainakin 18-vuotiaaksi, kunnes hän saa itse päättää, mitä tekee. Voisiko huoltajuudesta tehdä jonkinlaisen testamentin?

Asianajaja Ulla-Riitta Harju vastaa: Kysymyksestäsi ei ilmene, mistä valtiosta miehesi on kotoisin. Jos mies ei ole kotoisin EU:n jäsenvaltiosta tai hänen kotimaansa ei ole Haagin lastensuojelusopimuksen osapuolena, sovelletaan
kuvaamassasi tapauksessa miehen kotimaan lainsäädäntöä.

Jos miehesi on kotoisin valtiosta, joka on joko EU:n jäsenvaltio tai osapuolena Haagin lastensuojelusopimuksessa, toimivaltaisia viranomaisia ovat lapsen asuinvaltion lastensuojeluviranomaiset. Tässä tapauksessa suomalaisilla lastensuojeluviranomaisilla olisi velvollisuus ryhtyä lapsen asioiden järjestämiseen, koska lapsen asuinpaikka on Suomessa. Lisäksi tällöin sovellettaisiin suomalaista lastensuojelulainsäädäntöä.

Jos lapsenne jää vaille huoltajaa teidän vieraillessanne miehesi kotimaassa, on tämän valtion viranomaisilla kuitenkin oikeus ryhtyä kiireellisiin toimenpiteisiin lapsen suojelemiseksi. Nämä toimenpiteet kuitenkin raukeavat, kun suomalaiset lastensuojeluviranomaiset ovat ryhtyneet tilanteen edellyttämiin toimenpiteisiin.

Kotimainen lastensuojelulakimme lähtee siitä, että lapsen jäädessä vaille huoltajaa tulee  lastensuojeluviranomaisten ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin lapsen asioiden järjestämiseksi. Tällöin lapsi  todennäköisesti sijoitettaisiin kiireellisesti lapsen lähipiirin perheeseen, perhehoitoon tai laitoshoitoon. Lastensuojeluviranomaisten on kartoitettava lapsen läheisverkko ja selvitettävä lapsen sukulaisten ja muiden  lapselle läheisten henkilöiden mahdollisuus ottaa lapsi luokseen asumaan. Lapsenhuoltolain mukaan lapsen sukulainen tai muu lapselle läheinen henkilö voi hakea lapsen huoltajuutta, jos lapsi on huoltajan kuoleman johdosta jäänyt vaille huoltajaa. Lastensuojeluviranomaiset ovat kuitenkin vastuussa lapsen huollosta aina siihen saakka  kunnes tuomioistuin on antanut ratkaisunsa lapsen huollon järjestämisestä uudelleen lapsen huoltajan kuoleman johdosta.

Kysymyksessäsi olet vielä tiedustellut mahdollisuutta ”huoltotestamentin” tekemiseen. Lainsäädäntömme mukaan testamentissa ei ole mahdollista määrätä siitä, kenelle lapsen huolto siirtyy, jos lapsi jää vaille huoltajaa.  Testamentissa on mahdollista nimetä henkilö, jonka toivoo ryhtyvän lapsen huoltajaksi. Näin esitetty toive ei  kuitenkaan sido millään tavalla lastensuojeluviranomaisia, koska asia ratkaistaan ennen kaikkea lapsen edun  mukaisesti.

Vauva 11/2011

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

  1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
  2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
  3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
  4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yksi vauvan vilpittömimmistä ihailijoista saattaa olla hänen isosisaruksensa.

Yhtä vauvakuvaa en koskaan väsy katselemaan: Muutaman viikon ikäinen kuopuksemme pötköttää piirua vaille kolmevuotiaan esikoisemme sylissä. Vauva pitää isosiskoa tiukasti pikkusormesta kiinni. Siinä on hyvä.

Kun itse vielä ihmettelin, kuka tämä pieni ja uusi oikein on, esikoinen otti vauvan saman tien omakseen. Hänestä kuoriutui isosisko ennen kuin minusta kahden äiti. Hän kylvetti, hoivasi ja lohdutti, esitteli vauvaa polleana tutuille ja tuntemattomille.

Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Itsehän unohdin kirjoittaa vauvan nimen onnittelukorttiin, kun lähdimme koko perhe syntymäpäiväjuhliin. Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Sydämeeni oli ryöpsähtänyt kertaheitolla hurjasti lisää rakkautta, mutta samalla sydän hieman nyrjähti. Esikoisen puolesta kirpaisi, sillä syliin ei joka hetki mahtunut yhtä paljon kuin sydämeen.

Onneksi oli myös isän ja isovanhempien syli. Isompikin sai vielä olla pieni.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle. Ehkä niinkin. Kieltämättä toivoin, että lapsillani olisi kasvussaan kaveri. Se rakkain ja raivostuttavin, jonka kanssa otetaan yhteen mutta jonka edestä ei ikinä paiskaisi ovea kiinni iäksi.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle.

Pikku hiljaa kädet alkavat riittää kahdenkin äitinä. Sitä huomaa kasvavansa lahjomattomaksi erotuomariksi, muistaa tuoda reissusta kaksi täsmälleen samanlaista tuliaista. Mittaa automaattisesti jälkkärit grammalleen yhtä suuriksi. Sylissäkin pysyy kaksi yhtä aikaa.

Kun siskokset kikattavat omille jutuilleen ja pusuttelevat toisilleen hyvän yön halit, sydämessä ei voisi enempää lämpöä tunteakaan.

Vauva-lehden pääkirjoitus 12/17

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.