Satu Ferreira palasi opiskelemaan, kun kuopus oli 10 päivän ikäinen. Hoitoavuksi lensi lasten brasilialainen isoisä.

Ei saa niin lujasti, komentaa viisivuotias punatukkainen Ryan.

Kaksi- ja puolivuotias Rio katsoo isoveljeä ja näyttää kiukkuiselta. Mutta hän tottelee ja päästää irti puolivuotiaan Shanti-vauvan kädestä.

Veljekset pinkaisevat yhdessä juoksuun. Huuto kiirii pitkin kangasalalaisen omakotitalon seiniä. Shanti hymyilee sitterissään veljiensä touhuille. Shanti tarkoittaa rauhaa, ja tyttö on nimensä veroinen.

Kello on seitsemän tavallisena arkiaamuna. Keittiössä perheen isä, Thiago Ferreira, 33, paistaa pojille aamupalaksi lättyjä ja kehottaa englanniksi poikia rauhoittumaan.

Perheen äidin, Satu Ferreiran, 28, aamu on alkanut jo kahta tuntia aikaisemmin. Hän on pumpannut rintamaitoa Shantille ja lähtenyt kuudeksi työharjoitteluun terveyskeskussairaalaan.

Satu jatkoi lähihoitajan opintojaan kun Shanti oli kymmenen päivän ikäinen. Satu on tottunut tekemään asioita eri tavalla kuin muut. Tavallisesta poikkeavasti alkoi myös hänen ja Thiagon rakkaus.

Se oli salamarakkautta

Satu oli kahdeksantoistavuotias, kun hän pakkasi laukkunsa ja lähti Intiaan vapaaehtoistyöhön hyväntekeväisyysjärjestö Family care foundationin palvelukseen viideksi vuodeksi. Samaan aikaan Thiago teki samassa organisaatiossa töitä kotimaassaan Brasiliassa.

Eräänä päivänä Thiagon katse pysähtyi Facebookissa. Ystävän julkaisemassa kuvassa hymyili kaunis vaalea tyttö.

Thiago otti tyttöön yhteyttä. Siitä alkoi tiivis nettikeskustelu. Vuoden jälkeen Thiago alkoi olla varma siitä, että Intiassa odotti hänen tuleva vaimonsa.

Thiago päätti myydä koko pienen omaisuutensa ja lähteä Intiaan. Taskussaan 400 euroa ja menolippu hän asteli lentokentälle.

Samaan aikaan Intiassa Satu ei saanut unta. Mielessä risteili tuhat kysymystä. Mitä jos Thiago ei tunnukaan oikealta? Entä jos hän ei pidäkään minusta? Sydän pamppaillen Satu astui hiostavan kuumaan ja kosteaan huhtikuiseen aamuun.

Lentokentällä hän näki heti Thiagon: tumma, komea ja pitkä. Thiago kaappasi Sadun syliinsä ja suuteli pitkään. Miten sopimatonta! Ihmiset haukkoivat henkeään ja käänsivät katseensa. Sariin pukeutuneet äidit peittivät lastensa silmät.

Maailma pysähtyi hetkeksi.

Satu ja Thiago kihlautuivat kuukausi tapaamisen jälkeen ja ostivat lennot Suomeen. Paluulippua ei käytetty koskaan, sillä Ryan ilmoitti tulostaan.

Raju esikoisen synnytys

Aluksi Suomi hurmasi Thiagon, kaikkialla oli siistiä ja turvallista. Mutta ensimmäinen talvi oli vaikea. Kylmyys ja pimeys lamaannuttivat miehen.

– Saavuin kauniiseen kesään ja ajattelin, että eihän tällainen paikka voi millään jäätyä talveksi. Voi pojat, miten väärässä olin. Se talvi oli kylmin talvisodan jälkeen, Thiago sanoo ja puistelee päätään.

Satu tutustui raskauden edetessä luonnollisen synnytyksen saloihin ja toivoi saavansa synnyttää ilman kivunlievitystä. Pariskunta halusi lapsensa syntymän olevan yhtä taianomainen kuin Thiagon esikoispojan

syntymä yhdeksän vuotta sitten. Reilly oli syntynyt kotona Meksikossa suoraan isänsä syliin.

Raskaus meni kuitenkin yliaikaiseksi ja synnytys jouduttiin käynnistämään. Sairaalassa vastassa oli iäkäs kätilö, joka ei kuunnellut Sadun toiveita.

– Hän tutki minua kysymättä lupaa, leikkasi episiotomian ilman varoitusta ja jyräsi kaikki ajatukseni.

Synnytys oli raju. Supistukset iskivät voimalla ja tiheästi, mutta avautumisvaihe kesti pitkään. Sadun voimat loppuivat. Aprillipäivän yönä Ryan kuitenkin viimein nostettiin väsymyksestä vapisevan Sadun syliin.

Edes kyyneliä ei tullut. Tuore äiti vain piti lastaan sylissä ja imetti. Voimia ei ollut mihinkään muuhun.

Rankka vauva-aika

Ryan oli itkuinen vauva. Satu käveli ympyrää ja yritti tyynnytellä lastaan yötä päivää. Thiago yritti sopeutua Suomeen ja Satu ikävöi Intiaa.

– Se aika meni sumussa. Muistan kuitenkin olleeni aivan ihmeissäni Ryanista, Satu sanoo.

Vaikeuksista huolimatta Satu ja Thiago alkoivat heti haaveilla toisesta lapsesta. Kuukausi toisensa jälkeen kuukautiset tulivat kuitenkin ajallaan. Samalla tulivat kyyneleet.

Yhden alkuraskauden keskenmenon ja parin vuoden yrittämisen jälkeen raskaustesti näytti viimein plussaa. Satu teki töitä perhepäivähoitajana ja odotti lähestyvää synnytystä. Tällä kertaa Satu ja Thiago halusivat hoitaa sen toisin kuin ensimmäisellä kerralla. Pari hankki itselleen doulan.

Rio syntyi syyskuisena päivänä. Synnytys oli kaunis.

– Ainoa ajatukseni oli, että vau. Synnyttäminen on mahtavaa, Satu muistelee ja hymyilee.

Kotona Ryan otti pikkuveljen vastaan hellästi hoitaen ja suojellen. Thiagon vanhemmat Apollos ja Delza riensivät Brasiliasta avuksi. He asuivat perheen luona kolme kuukautta.

Kolmannen lapsen aika

Haluaisitko opiskella, heitti Sadun äiti tyttärelleen, kun Ryan oli kolmen ja Rio vuoden ikäinen. Isoäiti oli valmis jäämään lähihoitajan työstään vuorotteluvapaalle hoitamaan lapsia. Satu tarttui mahdollisuuteen ja päätti alkaa opiskella äitinsä tavoin lähihoitajaksi.

Samaan aikaan pari päätti, että kolmas lapsi olisi tervetullut. Satu ja Thiago uskoivat yritysajan venyvän jälleen pitkäksi. Yllätys oli suuri, kun raskaus alkoikin heti.

Raskaudesta huolimatta Satu jatkoi opiskelua normaaliin tapaan. Raskauden ollessa aivan lopuillaan hän oli harjoittelussa vaikeasti muistisairaiden osastolla. Töitä oli kolmessa vuorossa, kotona hoidettavina oli kaksi vilkasta lasta.

Vaikka selkää särki ja vatsaa supisti, Satu oli poissa vain muutaman päivän.

– Sellainen hän on. Menee härkämäisesti läpi hankalistakin asioista, Thiago sanoo ylpeyttä katseessaan.

Nopealiikkeinen Satu

Minulla on likaiset hiukset! Täytyy vielä meikata! Satu hätääntyi, kun supistukset vyöryivät päälle. Onneksi Sadun äiti Maija pakotti tyttärensä lähtemään sairaalaan, muuten Shanti olisi syntynyt autoon.

Satu, Thiago ja edellisestä synnytyksestä tuttu doula ehtivät olla synnytyssalissa vain viitisen minuuttia, kun pieni ja kaunis Shanti syntyi.

Satu tuijotti tytärtään pölmistyneenä. Nytkö sinä olet jo tässä?

Hetki oli kaunis. Kaikkialla oli hiljaista ja rauhallista. Kiire oli ohitse.

Nopea liikkeissään oli myös Satu. Kymmenen päivää synnytyksen jälkeen hän palasi koulunpenkille. Thiagon isä Apollos saapui Brasiliasta hoitamaan vastasyntynyttä Shantia. Isoäiti Delza ei saanut tällä kertaa töistä vapaata.

Ristiriitaiset tunteet

Ensimmäistä koulupäivää edeltävänä yönä Satu ei nukkunut. Hän katseli pikkuruista yhdeksän päivän ikäistä Shantia vieressään. Sydäntä repi. Ympärillä oli hiljaista. Satu kuunteli vauvansa hengitystä ja katsoi unessa mutristuvia huulia. Kuinka ikinä voin poistua hänen vierestään?

Aamulla Satu pakkasi autoon kylmälaukun ja rintapumpun.

Luennoilla oli hankala keskittyä. Rinnat täyttyivät maidosta ja syli tuntui oudon tyhjältä. Tuntien välissä Satu kiirehti vessaan pumppaamaan. Kylmälaukkuun sujahti pulloittain maitoa Shantille seuraavaa päivää varten. Satu tiesi Shantin pärjäävän kotona isoisänsä kanssa. Silti katse hakeutui kelloon. Enää kaksi tuntia, yksi. Pian pääsen vauvani luokse.

Samaan aikaan Thiago paiski töitä kokkina ostoskeskuksen ravintolassa.

Kotona Thiagon isä hoiti pikkuruista pojantytärtään hellästi. Vauvan ja isoisän välisestä siteestä tuli vahva. Jos Shanti itki, isoisän syli lohdutti hetkessä.

Shantin hoitamisen lisäksi Apollos siivosi, haki puita, teki ruokaa ja leipoi. Tuoreen leivän tuoksu tervehti kotiin kiirehtivää Satua joka päivä.

Apollos oli Suomessa lopulta kolme kuukautta.

– Edelleen isäni kyselee Shantin kuulumisia joka päivä ja kertoo ikävöivänsä tätä, Thiago kertoo.

Minuutilleen aikataulutetut päivät

Isoisän lähdön jälkeen Ferreiran perhe siirtyi vuoroihin. Satu tekee ainoastaan aamuvuoroja, hakee pojat päiväkodista ja saapuu kotiin kolmelta. Shanti siirtyy lennosta Sadun syliin kun Thiago lähtee iltavuoroon. Thiago on yleensä töissä myös viikonloput, ja vähäiset vapaa-aikansa hän käyttää tietotekniikan opiskeluun.

Jokainen päivä on aikataulutettu lähes minuutilleen.

– En sano, että tämä on ollut helppoa. Meille on kuitenkin tärkeää, että lapsemme eivät ole kärsineet, Satu sanoo.

Onneksi Sadun vanhemmat asuvat aivan naapurissa. Heidän apunsa on ollut korvaamatonta.

Kesää kohti perheen aikataulu väljenee, ja toukokuussa päästään juhlimaan Sadun valmistumista lähihoitajaksi.

Räiskyvien tunteiden perhe

Ferreiran perheessä tunteet saavat näkyä. Välillä riidellään, sitten pyydetään anteeksi ja halataan.

– Olemme eläneet niin monikulttuurisissa yhteisöissä ja monissa maissa, että se ei ole voinut olla vaikuttamatta meihin. Thiago ja minä yhdessä olemme enemmän kuin kaksi kulttuuria, Satu sanoo.

Thiago kutittaa keittiön pöydällä pötköttelevää Shantia, joka kikattaa riemastuneena.

Satu katselee kaksikkoa Rio sylissään ja Ryan vierellään.

– Perheeni on vauhdikas ja äänekäs – ja juuri tällaisena täydellinen, hän sanoo hymyillen.

Lähihoitajaopiskelija Satu Ferreira, 28, kokki Thiago Ferreira, 33, ja lapset Ryan, 5, Rio, 2, ja Shanti, 6 kk, asuvat Kangasalla. Thiagon esikoispoika Reilly, 9, asuu Kanadassa.

Vauva 5/2015

Lue lisää:

Jaana oli valmis äidiksi vasta eron ja työuupumuksen jälkeen

Miehen sairastuminen masennukseen oli Heinille järkytys: ”Vaikka näkee toisen joka päivä, ei silti näe”

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.