Jännittääkö tuleva vanhemmuus? Luota heihin. Kuva: MTV, Koti-iskä88
Jännittääkö tuleva vanhemmuus? Luota heihin. Kuva: MTV, Koti-iskä88

Putouksen Kikka Vaara ja instatähti ja Vauvan bloggaaja, kahden taaperon isä Koti-iskä88 jakavat arvokkaimmat neuvonsa tuleville vanhemmille.

Raskaus:

Koti-iskä88: Puolison takia meiltä kotoa löytyi raskausaikana pelkästään hillosipuleja ja mandariineja. Joten söin niitä itsekin. Siitä huolimatta painoni nousi 3 kiloa raskausaikana.

Kikka Vaara: Käy suihkussa, juo kuumaa kahavia ja kato kaikki Game of Thronesit varastoon.

Raskaudesta tiedottaminen:

Koti-iskä88: Itse olen nauttinut eniten tulevien isovanhempien yllättämisestä. Anna heille pienet sukat käteen, äläkä sano mitään. Voit iukea isovanhempien ilmeistä, kuinka aivonystyrät tekevät työtään: mitä tämä oikein tarkoittaa? Ai niin, ja älä ainakaan kerro raskaudesta kenellekkään aprillipäivänä, sillä kukaan ei usko. Kokemusta on.

Kikka Vaara: Minun mies Jere kysy hoitajalta, että näkkyykö sieltä pellaako vauva leftille vai raitille. Vastauksen saatuaa hää lähti juosten muina kärppinä ostaa masutihulaiselle ommaa mailaa ja kailottamaa samalla tätä vauvauutista koko Hönttämäelle. Mää jäin makkaamaan ja vuntsin että nonni, oispa kahavia.

Minun mies Jere kysy hoitajalta, että näkkyykö sieltä pellaako vauva leftille vai raitille.

Neuvola:

Koti-iskä88: Muista, että neuvola antaa neuvoja, ei käskyjä.

Kikka Vaara: Neuvola on täydellinen paikka saaha kaikkien aikojen huolestumiskohtaus. Käyriä, viivoja ja ennustuksia tungetaa etteen sellasella valonnoppeudella ja diagnoosia pukkaa diagnoosin perrään niin, että oksat pois. Mää vuntsin, että ennen neuvolakäyntiä kannatta huoletta mennä samoilla silimillä mahollisimma pitkää. Sitten ku nää kato siihen tuoliin siellä istahat ja kattelet Ryhmä Hau -hahmoja liimattuna seinille, niin kaikessa rauhassa ummistat toisen silimän ja otat puolittaiset torkut. Kyllä tihulaiset kasvaa juuri niinku pittää.

Mää vuntsin, että ennen neuvolakäyntiä kannatta huoletta mennä samoilla silimillä mahollisimma pitkää.

Vinkki synnytykseen:

Koti-iskä88: Paikka, jossa isällä on usein täysin turha olo. Silti läsnäolosi on oikeasti korvaamaton.

Kikka Vaara: Pakkaa valamiiks sairaalasta kottiinlähtö-vaatteet mukkaan. Mää unohdin ja pyysin minun ihanaa miestä hakkee ne. Hää toi minulle Kärppien pipon, toppahanskat, riisityynyn ja alushousut. 

Nimen valinta:

Koti-iskä88: Kun olette päättäneet nimivaihtoehdot, muistakaa käydä vielä läpi kaikki anagrammit, sanamuunnokset ja muut sanaleikit. Esimerkiksi Kuikka sukunimiselle ei kannata valita etunimeksi Pasia.

Esimerkiksi Kuikka sukunimiselle ei kannata valita etunimeksi Pasia.

Kikka Vaara: Kannattaa valita semmonen nimi, joka loppuu vokkaaliin. Sitä on sitte helepompi huutaa.

Näin turvaat unen:

Koti-iskä88: Yritin muistella, miten nukuin vauva-aikana, mutta sitten tajusin että, unenpuute vaikuttaa muistiin. Beibsien äiti ei edes muista valvoneensa.

Kikka Vaara: Ai mitä se olikaan?

Paras neuvo syömiseen:

Koti-iskä88: Valitse tiimisi: oletko imettäjä vai pulloruokkija, soseensyöttöä vai sormiruokailija.
Sormiruokaillessa pääset helpommalla jos omistat koiran. Jos et, kannattaa satsata hyvään rikkaimuriin.

Kikka Vaara: Meillä on kolome lasta: Hugo, Onni, Oskari – vauva, taapero viskari. Hugo lutkuttaa maitoa kuin viimeistä päivää 24/7. Onnille mää heittelen välipalapatukkaa ja rukkoilen, että se ossaa avata ne. Oskari syö lähinnä kastematoja, mutta onhan niissäkin kai vähän proteiinia. Eikö pahana päivänä ruoka ole ihan tarpeeks ite kokattua, jos lämmittää Saarioista mikrosa ja ripottellee parmesaania päälle?

Sormiruokaillessa pääset helpommalla jos omistat koiran.

Tärkein varuste vauvanhoitoon:

Koti-iskä88: Kahvinkeitin. Pidä itsesi energisenä niin jaksat hoitaa vauvaa. Myös google on hyvä varuste.

Kikka Vaara: Kamomillatee, äidinrakkaus, raivotyyny ja kahavi.

Muista parisuhde:

Koti-iskä88: Muista arjen väsymyksen keskellä myös puolisoasi pienillä arjen teoilla. Lausu puolisollesesi tarpeeksi usein ne kolme tärkeää sanaa ”minä vaihdan vaipan”.

Kikka Vaara: Anna miehen pelata änäriä.

Muista lausua puolisollesesi tarpeeksi usein ne kolme tärkeää sanaa "Minä vaihdan vaipan".

Tärkein kasvatusneuvo:

Koti-iskä88: Muista nauttia vauva-ajasta, kohta se on taapero.

Kikka Vaara: Kuha kaikki on illalla hengissä.

Tätä odotat kauhulla:

Koti-iskä88: Ensimmäinen niskakakka tulee piirtymään verkkokalvoillesi ja syöpymään nenääsi.

Kikka Vaara: Sitä, kun Oskari-viskari tullee teini-ikkään. Mää valmistaudun jo nyt henkisesti ollee kaikista noloin ja hävettävin ihiminen maan päällä. Eli äiti.

Meidän Oskari esimerkiksi kajautti eilen roskiksilla naapurin Super-Merjalle, että ”minun äiti on paras äiti koska sillä on niin pitkät tissit”.

Ihaninta vanhemmuudessa:

Koti-iskä88: Kun pieni tuhisija nukahtaa väsyneenä syliisi.

Kikka Vaara: Se, kun rakkaat tihulaiset puhhuu sinusta kauniita asioita! Vaikka naapureille. Meidän Oskari esimerkiksi kajautti eilen roskiksilla naapurin Super-Merjalle, että ”minun äiti on paras äiti koska sillä on niin pitkät tissit”. Oispa kahavia.

Kysyimme Vauva.fi:ssä, miten vanhemmat valvovat lastensa älypuhelinten käyttöä. Suurin osa kertoi tarkistavansa lapsensa puhelimen, ainakin joskus. 

Parhaana valvonnan keinona vanhemmat pitävät päivittäisiä aikarajoituksia puhelimen käyttöön. Tähän on tarjolla myös sovelluksia, ja yksittäisistä sovelluksista vastaajat Screen Timen.

Moni vanhempi kertoo luottavansa siihen, että lapsi itse tietää, millaista sisältöä saa verkosta katsella. 

Erityisen ongelmallisena pidetään kuitenkin videopalvelu YouTubea. Palveluun ei tarvitse kirjautua, ja videoita voi katsoa kuka vain. 

Erään kerran lapsi tuli kertomaan että videossa olikin yhtäkkiä huutava pelottava pelle, vaikka oli katsonut sallittua lastenohjelmaa, kertoo yksi vastaajista.

Toinen vastaaja taas kertoo, että on kieltänyt lapseltaan kokonaan YouTuben käytön, sillä lapsi oli katsonut palvelusta sota-aiheisia videoita ja nähnyt videoista pitkään painajaisia.

Pelottavaa sisältöä kaverin puhelimessa 

Mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän kielletty sisältö saattaa houkuttaa.

Ikärajoituksia on osittain ainakin helppo kiertää keksityillä syntymäajoilla. Lapset hoksaavat tämän pian ja silloin ikäräjoilla ei ole mitään merkitystä. Kaikki lähtee vanhempien valvonnasta, kommentoi eräs kyselyyn vastannut. 

On myös muistettava, että vaikka omassa perheessä älypuhelimen käytölle olisikin tiukat säännöt, näin ei välttämättä kaverin perheessä ole. Välillä pelottavaa sisältöä voi nähdä esimerkiksi luokkakaverin puhelimesta, eikä lapsi ehkä halua tai uskalla kertoa näkemästään vanhemmilleen. 

Eräs vastaaja kertoi, että sai tietää lapsen nähneen pelottavaa sisältöä vasta sitten, kun lapsi oli herännyt yöllä painajaiseen. 

Jos lapsen käytös muuttuu radikaalisti, voi olla aika jututtaa lasta ja kysyä, onko hän nähnyt netissä jotain joka mietityttää. Esimerkiksi koulun tapahtumat heijastuvat usein lasten kännykkäkeskusteluihin, ja joskus lapsen mielessä voi pyöriä jokin keskusteluryhmässä sanottu asia. 

Toisaalta, älypuhelimella vietetty aika ei aina välttämättä ole huono asia. Viestittely uusien luokkakavereiden kanssa auttaa lasta luomaan sosiaalisia suhteita. Koulupäivää tai vaikeaa läksyä voi olla myös kiva purkaa kaverin kanssa. Vanhempien on silti hyvä olla kartalla siitä, millaisista asioista lapset viestittelevät.

Pelien kohdalla ruutuaikaa enemmän pitäisi tarkastella sitä, millaisen sisällön parissa lapsen aika vierähtää. Asiantuntijan mukaan monet pelit myös kehittävät pitkäjänteisyyttä ja keskittymiskykyä. 

Millaisia keinoja vanhemmat sitten käyttävät valvoakseen lapsensa puhelimen käyttöä?

Sänkyyn ei oteta puhelinta, peliaikaa on päivässä 30 minuuttia ja puhelimella ei muutenkaan olla "koko aikaa".
1. ja 2. luokkalaisen vanhempi

Ladattavat pelit täytyy hyväksyttää vanhemmalla. WhatsApissa ei häiriköidä eikä lähetellä kakkajuttuja tai nimitellä. Sääntörikkomuksista puhelin lähtee jäähylle. 
Alle kouluikäisen lapsen vanhempi

Kännykkää saa käyttää vain yhteisissä tiloissa, ei omassa huoneessa.
1. ja 2. luokkalaisen vanhempi

Tarkistan lapsen puhelimen aika ajoin: WhatsAppissa käydyt keskustelut ja Googlen hakuhistorian. Puhelimeen hän ei voi ladata mitään ilman aikuisen hyväksyntää. Youtuben on sovittu olevan tauolla, koska sieltä tuntui löytyvän enemmän ikävää kuin kivaa.
1. ja 2. luokkalaisen vanhempi

Yöksi puhelin tuodaan pois ja äiti saa tarkistaa lapsen kanssa yhdessä mm. ettei Musicallyssa ole jaettu sopimattomia ja että tili pysyy yksityisenä, eikö ole otettu tuntemattomia seuraajiksi.
3. ja 4. luokkalaisen vanhempi

Illalla klo 19 jälkeen ei enää pelata eikä tehdä muutakaan kännykällä.
1. ja 2. luokkalaisen vanhempi

Myrkytön leikkilima syntyy esimerkiksi ruoanvalmistukseen käytettävistä aineista, eikä kemikaaleja tarvita. Katso tästä turvallinen limaresepti.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on saanut tietoonsa tapauksia, joissa lapset ovat tilanneet verkosta booraksi-nimistä ainetta liman tekoa varten.

Booraksi luokitellaan EU:ssa vaaralliseksi kemikaaliksi, joka vaikuttaa muun muassa lisääntymisterveyteen. Altistuminen aineelle saattaa heikentää hedelmällisyyttä tai vaarantaa sikiön terveyden. EU:ssa booraksia ei myydä ollenkaan kuluttajille sen vaarallisuuden vuoksi. 

Limaleikeissä vaaralliset kemikaalit ovat pitkään kosketuksissa lapsen herkän ihon kanssa.

Lapset ovat tilanneet booraksin EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista ja myyneet sitä Suomessa eteenpäin esimerkiksi somekanavien kautta. EU:ssa vaarallisiksi kemikaaleiksi luokitelluissa aineissa on aina varoitusmerkinnät, mutta näin ei EU:n ulkopuolella ole. Kemikaalia tilannut henkilö ei siis välttämättä edes tiedä tilanneensa terveydelle haitallista ainetta.

Tukes kehottaa tekemään leikkilimat aina turvallisista, jo kotoa löytyvistä aineista. Limaleikkeihin kuuluu olennaisena osana liman pyörittely käsissä, jolloin vaaralliset kemikaalit ovat pitkään ihokosketuksessa lapsen herkän ihon kanssa.

Esimerkiksi ruoanvalmistukseen tarkoitetut aineet, kuten perunajauho ja jogurtti, soveltuvat liman tekemiseen kotona.