"Helppohan sitä on sanoa, kun ei ole omia lapsia”, totesi äitini aina, kun meillä oli erimielisyyksiä kasvatuksestani. Nyt saan viisastella lastenkasvatuksesta niin paljon kuin kehtaan.

"Helppohan sitä on sanoa, kun ei ole omia lapsia”, totesi äitini aina, kun meillä oli erimielisyyksiä kasvatuksestani. Nyt kun jälkikasvua löytyy, saan viisastella lastenkasvatuksesta niin paljon kuin kehtaan. Minulla on reilun kahden vuoden kokemus isänä olemisesta, ja tässä ovat kolme tärkeintä kasvatusvinkkiäni:

1. Jätä huono käytös huomiotta
Olen usein seurannut ravintolassa sivusilmällä, kun vanhemmat hössöttävät huonosti käyttäytyvien lastensa ympärillä. Ennen kuin lapsi on  ehtinyt edes tehdä mitään väärää, vanhemmat hyssyttelevät: ”Nyt käyttäydyt siivosti, etkä sitten ala riehua.” Tämä toimii yhtä hyvin kuin ladatun aseen antaminen pienokaiselle. Nyt lapsi tietää tarkkaan, millä tempuilla hän saa huomiota. Ei show’ta ilman yleisöä.
Lapsen suusta pääsevät juuri ne kirosanat, jotka aiheuttavat suurimman paheksunnan. Ja kun lapsi oppii saamaan huomiota huonolla käytöksellä, sama jatkuu aikuisiässä työpaikoilla. Jokaisella meistä on työkavereita, jotka käyttävät tismalleen samaa käyttäytymismallia palavereissa.
Täydellinen välinpitämättömyys lapsen huonoa käytöstä kohtaan saattaa aiheuttaa kummeksuntaa naapuripöydissä. Itsekin ihmettelin ennen vanhempia, jotka eivät saaneet lapsiinsa kuria. Usein me vanhemmat alamme esittää hyvää vanhempaa, kun läsnä on muita aikuisia. Itse huomaan välillä toruvani lastani vain siksi, että muut ajattelisivat minun olevan hyvä isä. Mutta miksi vaivautua?
Kuten Dr. Philillä on tapana sanoa: ”Valitse taistelusi”. Jos lähdet haastamaan lastasi, on tärkeää että myös voitat. Jos mafia uhkaa pistää vasikan betonikengissä Pohjanlahteen, uhkaus täytyy toteuttaa. Seuraavaa uhkausta ei muuten ota kukaan tosissaan. Auktoriteetti on jännä juttu, sillä sitä joko on tai ei ole.

2. Lapsi ei tajua, että tylsät asiat ovat tylsiä
Parasta lapsissa on se, että heillä ei ole aikuisten ennakkoluuloja ikäviä asioita kohtaan. Lapset
eivät esimerkiksi ymmärrä, että siivoaminen on vastenmielistä. Tästä kannattaa ottaa kaikki ilo irti, ennen kuin naapurin kakarat paljastavat totuuden. On esimerkiksi hyvä opettaa lapsi alusta saakka siivoamaan jälkensä.
Me ihmiset olemme siitä hassuja eläimiä, että rakastamme sääntöjen noudattamista, vaikka säännöt olisivatkin tyhmiä. Siitä tulee meille sellainen olo, että teemme jotain oikein. Siksi jo leikeissä ja peleissä on selkeät säännöt.
Lapset eivät myöskään tajua, että pahat ruoat ovat pahoja, ellei sitä heille kerrota. He saattavat olla innoissaan vaikkapa kukkakaalista, raa’asta perunasta tai rasvattomasta raejuustosta. Siksi kannattaa viivyttää mahdollisimman myöhään paljastusta siitä, että maailmassa on myös hyviä ruokia.

3. Televisio auttaa aina
Vanhemmat, jotka kieltävät lapsiltaan television, ovat sadisteja tai ainakin masokisteja. Todennäköisesti molempia. Telkkarin voima lapsiin on uskomaton. Jos minulla ei olisi ollut televisiota apuna, olisin todennäköisesti menettänyt itsehillintäni totaalisesti jo monta kertaa.
Erityisen hienoja ovat värikkäät televisiomainokset, jotka on tarkoitettu vetoamaan ihmisen liskoaivojen alhaisimpiin tarpeisiin. Siksi ne rauhoittavat myös villin lapsen kuin tainnutuspistooli Korkeasaaren paviaanin.
Amerikkalainen tietokirjailija Steven Johnson julkaisi 2000-luvun puolivälissä hienon kirjan Everything Bad Is Good for You – How Today’s Popular Culture Is Actually Making Us Smarter.
Siinä kerrotaan, kuinka nuorten älykkyysosamäärä on noussut sukupolvi sukupolvelta.
Yhdeksi syyksi Johnson esittää populaarikulttuurin, ennen kaikkea tietokonepelit ja television.­ Esimerkiksi saippuaoopperan seuraaminen kehittää lapsen ironian tajua sekä kykyä seurata monikerroksisia tarinoita. Nykynuoret ovat myös vähemmän väkivaltaisia kuin ilman telkkaria eläneet 1950-luvun nuoret.
Totta kai löytyy myös lukuisia tutkimuksia siitä, kuinka television katselu on lapselle haitallista. Onneksi lasten kasvatus on kuitenkin ennen kaikkea itsepetosta. Kaiken voi selittää itselle parhain päin. Siksi jätän tällaiset tutkimukset lukematta ja napsautan telkkarin päälle.

Tuomas Enbuske on 33-vuotias helsinki­läinen toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat avovaimo ja 2-vuotias Elaisa-tytär.

Kolumni on julkaistu Vauva-lehdessä 4/2011.

Oman tai kummilapsen lahja vielä hankkimatta? Nappaa tästä parhaat ideat!

1. Klassikkosäästölipas. Norsulipas tuli markkinoille jo vuonna 1975 mutta sopii edelleen lastenhuoneen sisustukseen. Palaset-lipas, 5 e (pieni) ja 21 e (iso), MK-Tresmer.

2. Taaperokeinu. Sisäkäyttöön tarkoitetussa taaperokeinussa pääsee kiikkumaan, kun ikää on vähintään kolme kuukautta ja korkeintaan kolme vuotta, 269 e, Lillagunga.

3. Pussilakanasetti. Hyvät unenlahjat pakettiin? Pussilakanasetti 27,90 e (vauvan koko) ja 36,90 e (lasten koko), Familon.

4. Soiva kuvakirja. Papu ja ystävät tekevät matkaa kuka mönkien, kuka kipitellen tai sujuvasti soutaen. Ääninappeja painelemalla selviää, millaista ääntä kukin pitää. Minne matka, pikku Papu? 15 e, Tammi (2017).

5. Suloinen tyynyliina. Lasketaan lamp… ei kun pupuja! Tyynynpäällinen, 29 e, Mini Rodini Rabbit.

6. Sukat. Niitä ei ole koskaan liikaa! Klassikkoraitaa ja kolme väriä, koot 25–33, 5,50 e/pari, Marimekko Verna.

7. Reppu. Tyylikkäässä pikkurepussa ilakoivat Peppi Pitkätossu ja Herra Tossavainen, 32,90 e, Ellos.

8. Pehmoista ylle. Suomalaismerkin collegehaalari on valmistettu luomupuuvillasta. Kuvan kuosi Smudge. Milan-jumpsuit, koot 50 –104 cm, 47 e, Blaa.

9. Luukkukirja. Hauska luukkukirja vastaa, kun kakka herättää kysymyksiä. Tutki! Kakkaa. Oppi & ilo, 10 e (2017)

10. Talviasuste. Merinovillapipon puuvillavuori ei kutita. Viisi väriä, kuvassa Burgundy. Koot 0–5-v., 36,90 e, Metsola.

11. Juomapullo. Korkki hohtaa pimeässä, joten aikuisen ei (ehkä) tarvitse herätä etsimään pulloa yöaikaan, 20 e Sigg Little Pirates. Kahva 8 e.

12. Tossut. Erittäin pehmeät tossut ovat konepestävät, ja niissä on pitävä ja ilmastoitu kumipohja. Koot 18–25, 27 e, Collegien.

13. Lorukirja. Lapsi pääsee leikittelemään sanoilla ja oivaltamaan uutta eläimistä. Jännät hännät, 16 e, Lasten Keskus (2017).

14. Kylpypyyhe. Luomupuuvillaisessa huppupyyhkeessä kelpaa kuivatella, 40 e, Augusta Towel Rabbit Dumbo Grey.

15. Klassikkoreppu. Miniversio on tilaihme, joka palvelee myös hoitolaukkuna. Kuvan uutuusväri on Royal Blue & Pinstripe Pattern, 79 e, Fjällräven Kånken Mini.

16. Kuvakirja. Opettavainen tarina kertoo yllätystä valmistelevasta Herra Pandasta ja hänen kärsivällisestä ystävästään pingviinistä. Kirjassa on hurmaavat, isot kuvat. Herra Panda leipoo, 15 e, Otava (2017)

Juttu on julkaistu Vauva-lehdessä 11/17.

”Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen”, Essi Pöysti kertoo.

Missinä tutuksi tullut Essi Pöysti, 30, ja hänen miehensä, ex-koripalloillija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet kolmannen lapsen. Ville Mäkäläinen kertoi vauvan syntymästä Facebookissa lauantaina, jonka perään Essi Pöysti julkaisi tulokkaasta suloisen Instagram-kuvan.

”Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään”, postauksessa lukee.

Essillä ja Villellä on ennestään kaksi lasta, Armi, 2, ja kaksi vuotta vanhempi Aaro. Helmikuussa 2015 syntyneen Armin synnytys eteni niin vauhdilla, että tyttö syntyi yllättäen eteiseen.

Essi kertoi kotisynnytyksestään Meidän Perheen jutussa keväällä 2015.

Essi oli vanhempiensa luona, kun synnytys käynnistyi, ja joutui pyytämään isäänsä soittamaan hätäkeskukseen.

– Hätäkeskuksesta neuvottiin, ettei saa ponnistaa. Koeta nyt siinä olla ponnistamatta.

”Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin.”

Kun ambulanssi saapui kahdeksan minuuttia myöhemmin neljältä yöllä, vauvan pää näkyi jo. Syntyi terve tyttö – 3670 g ja 51 cm.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi kertoo.

Pariskunta ehti toivoa kolmatta lasta pitkään. Odotusta varjosti pelko keskenmenosta.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa, Essi kirjoitti Instagramissa aiemmin syksyllä. Asiasta kertoi Me Naiset.