Monella pariskunnalla on puutteita synnytyksen jälkeisessä ehkäisyssä, Kätilöliitto tiedottaa.

Monella pariskunnalla on puutteita synnytyksen jälkeisessä ehkäisyssä, Kätilöliitto tiedottaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista käy ilmi, että vuosittain tehtävistä raskaudenkeskeytyksistä joka kymmenes tehdään noin vuoden sisällä synnytyksestä. Trendi on ollut sama jo pitkään, vaikka esimerkiksi vuonna 2012 raskaudenkeskeytysten kokonaismäärä eli 10 060 oli Suomessa alhaisempi kuin koskaan aiemmin 2000-luvulla.

Säästöt ovat vaikuttaneet

Synnytysten jälkeisten raskaudenkeskeytysten määrän taustalta löytyy monia syitä. Kätilöliiton mukaan yksi merkittävä syy ovat erilaiset säästötoimenpiteet, jotka vaikuttavat ammattilaisten työhön.

Perheet eivät pääsee asetuksen edellyttämään perhevalmennukseen läheskään kaikkialla Suomessa. Synnytysten keskittäminen on aiheuttanut sairaaloissa painetta lyhentää entisestään synnytysten jälkeisiä hoitoaikoja.

Terveydenhuollossa ei ole enää pitkään aikaan otettu lyhytaikaisia sijaisia säästöjen vuoksi, vajaalla miehityksellä toimiminen on lisännyt kiirettä niin neuvoloissa kuin synnytyssairaaloissakin.

Kätilöliitto käynnistääkin syksyllä 2014 ”Ehkäisy kannattaa” -kampanjan, jonka tarkoituksena on tarjota tietoa synnytyksen jälkeisestä ehkäisystä.

Lue lisää

Mitä ehkäisyksi synnytyksen jälkeen?
Seksi synnytyksen jälkeen
Terveyskirjasto.fi: Raskauden ehkäisy synnytyksen jälkeen

Vierailija

Kätilöliitto: Ehkäisyneuvonta on puutteellista synnytyksen jälkeen

Vierailija 05.05.2014 klo 21:55 Tarkoitukseni ei ollut pilkata, Olen pahoillani, jos sellaisen kuvan sait. Totuus on vaan, että moni asiakas sanoo noin, vaikka ei ole koskaan käyttänyt hormonallista ehkäisyä. Ymmärrän hyvinkin niitä jotka eivät oikeasti voi niitä käyttää, lukeudunhan itsekin heihin. sama Hormonaalisesta ehkäisystä on tulossa sitä suurempi peikko, mitä enemmän hormoneista aletaan ymmärtää. Vaikka e-pilleri on varmasti maailman tutkituin lääke, tieto hormonien vaikutuksesta...
Lue kommentti
Vierailija

Kätilöliitto: Ehkäisyneuvonta on puutteellista synnytyksen jälkeen

Vierailija 05.05.2014 klo 21:50 Vierailija 05.05.2014 klo 21:15 Sitä ennen tämä asiakas kyllä menee terkkarille joka hyvinkin osaa auttaa ehkäisyssä ja osaa myös tarvittaessa asiakkaan ohjata ehkäisyneuvolaan. Se tuore reppana lääkäri kyllä osaa reseptin kirjoittaa ja myös kertoa vaihtoehdoista. Moni asiakas vaan "ei voi käyttää mitään hormonallista ehkäisyä" ja luottaa liikaa imetyksen antamaan suojaan, varmoihin päiviin sekä keskeytettyyn yhdyntään. t:neuvolan tätskä Miksi laitoit...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Emme halua arkea, jossa pitäisi esittää jotain, mitä ei ole. Meitä varten ei ole se, että kävisimme kaupungilla ottamassa kahviloissa Instagram-kuvia, sanoo amerikkalaista jalkapalloa harrastava Pilvi. Kuva: Milka Alanen
Emme halua arkea, jossa pitäisi esittää jotain, mitä ei ole. Meitä varten ei ole se, että kävisimme kaupungilla ottamassa kahviloissa Instagram-kuvia, sanoo amerikkalaista jalkapalloa harrastava Pilvi. Kuva: Milka Alanen

Pienten kaksosten vanhemmat Pilvi ja Jimi harrastavat amerikkalaista jalkapalloa vuorovedoin yhteensä 20 tuntia viikossa. 

Illalla puoli kahdeksalta Pilvi ja Jimi tekevät eteisessä nopean vaihdon. Pilvi saapuu kotiin uimaopettajan töistään, Jimi lähtee kohti iltatreenejä.

Aikataulu on tarkka. Pari kertaa Pilvi on tullut kotiin kymmenen minuttia aikaisemmin, jolloin yksivuotiaat Peetu ja Iivo olivat vielä hereillä. Se oli vikatikki. Kiukku ja huuto alkoivat heti.

Jimin ja Pilvin perheessä omaa aikaa järjestetään vuoroilloin. Usein se tarkoittaa yhtä asiaa: amerikkalaista jalkapalloa.

Kun toinen lähtee kentälle, toinen jää lasten kanssa kotiin.

Jimi valmentaa koulunkäynninohjaajan työnsä ohella Porvoo Butchersin miesten joukkuetta, Pilvi on ohjissa saman seuran naisten joukkueessa.

Jimin joukkue treenaa kolmesta neljään kertaa viikossa, Pilvillä harjoituksia on kahdet. Kun toinen lähtee kentälle, toinen jää lasten kanssa kotiin.

– Olen harrastanut jenkkifudista 13-vuotiaasta asti, ja se on aina ollut minulle omaa aikaa. Saan siitä edelleen virtaa, Pilvi sanoo.

Vakiotreeniajat Pilvi ja Jimi ovat saaneet sovittua eri päiville. Etenkin kesällä päällekkäisyyksiä kuitenkin tulee. Silloin Jimi ja Pilvi tekstaavat isovanhempien Whatsapp-ryhmään tai soittavat sisaruksille ja kummeille. Jos kukaan ei pääse hoitoapuun, Pilvi jää kotiin. Miesten sarjataso kiilaa naisten ykkösdivarin edelle.

– Ei tämä toimisi, jos emme molemmat olisi lajissa mukana ja ymmärtäisi, miten paljon aikaa laji vaatii. Jos toisella olisi täysin eri harrastukset, arkea olisi vaikeampi sumplia, Jimi sanoo.

”Tajusimme, ettei kaikkea voi tehdä yhdessä. Pitää olla myös täysin omia juttuja.”

Laji on opettanut parille myös sen, miten tärkeää oma aika on. Kun Pilvi ja Jimi muutama vuosi sitten valmensivat samaa joukkuetta, syntyi parisuhteen isoin riita. Ajatukset pelistä erosivat niin paljon, että lusikoiden jako kävi jo mielessä.

– Tajusimme, ettei kaikkea voi tehdä yhdessä. Pitää olla myös täysin omia juttuja, muuten yhdessäolostakaan ei tule yhtään mitään, Pilvi sanoo.

Parilla kuluu lajiin yhteensä vähintään parikymmentä tuntia viikossa. Silti Pilvistä ja Jimistä ei tunnu, etteivät he ehtisi nähdä toisiaan. Aamut ja sunnuntait ovat perheen yhteistä aikaa, ja silloin ollaan kaikki yhdessä ilman tarkkoja aikatauluja.

Meidän Perhe 5/2018

Mietitkö vielä tarjottavaa juhliin, myyjäisiin tai nyyttäreille? Kokosimme helpot ja ihanat reseptit.

1. Pannukakkurulla

Helppo pannukakkurulla täytetään hillolla tai tuoreilla marjoilla sekä kermaisella rahkalla.

Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen
Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen

2. Kakkaemojimarengit

Höpsöt kaakaopikkuleivät sopivat synttäreille, nyyttikesteille tai vaikka huumorintajuisen open lahjaksi. Ne syntyvät äkkiä vain muutamasta raaka-aineesta. Kun käsittelet marenkivaahtoa hellästi, se ei lätsähdä.  

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

3. Minecraft-mokkapalat

Perinteisiin mokkapaloihin tulee uutta kierrettä, kun niiden kuorrute värjätään vihreäksi. Bonus: kuorrute voi värjätä huulet!

Kuva: Juha Salminen
Kuva: Juha Salminen

4. Omar-palat

Vaihda mokkapalojen kuorrute toffeiseen, ja tarjoa vaikka tuoreiden marjojen kanssa. Vastustamattoman hyvää!

Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

5. Pinkit donitsit uunissa

Näitä donitseja ei tarvitse uppopaistaa, ja kuorrutteet voi tehdä vaikka kauden marjoista. Pinoa valmiit donitsit vuoreksi, ja juhlakattaus on valmis. Huippuresepti löytyy Soppa365:stä.

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

6. Keksitikkarit

Hätäisen keksitikkarit syntyvät valmiista kekseistä, jotka tarvitsevat vain kuorrutteen. Jos aikaa on, tee keksit alusta asti. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.