"Eivät he tahallaan kiskoneet minua hiuksista, mutta miten epämiellyttävältä hiuskiristykset tuntuivat", kirjoittaa lukijamme Virpi Myllyniemi.


Ensimmäisellä kerralla taisin itse ehdottaa tytöilleni kampaamoleikkiä. Yleensä en ole mikään leikittäjä, vaan enemmänkin virikkeiden antaja. Nyt ajattelin kampaamoleikin olevan helppoa, jossa saisin vain olla ja lapset nauttisivat. Se ensimmäinenkin kerta oli aika rankka, mutta nyt kerron tämänpäiväisestä.

Olin ajatellut viettää lasten kanssa mukavaa ystävänpäivää. Ystäväni pitkä puhelu muutti suunnitelmiani ja lapset leikkivät hyvin keskenäänkin.

Päivästä jäi pieni pistos ja iltaruoan aikoihin suostuin tyttöjen ehdottamaan kampaamoleikkiin. Tytöt söivät nopeasti ja leikin välineet olivat heillä pian käsissään. Jouduin toppuuttelemaan, sillä en ollut itse ehtinyt vielä syödä. Vauva oli herännyt perheen yhteiselle aterialle, ja mieheni oli lähtenyt viemään esikoista soittotunneille.

Söin hätäisesti ja siirryin lattialle jumppaamaan vauvalta ilmoja mahasta pois. Vatsani pyysi lisää ruokaa ja tein voileivän, jota haukkasin vauvajumpan välissä. Silloin kolmihenkinen hiusvälinein varustettu partio huomasi tilaisuutensa ja tarttui hiuspehkooni. Heidän varustuksensa oli huomattava: loputon määrä pinnejä ja pompuloita.

En tiedä, onko päänahkani erityisen arka, mutta kolmen käsiparin intensiivinen työskentely tuntui siltä, että päänahkani irtoaa. Siihen sain lohduttavan vastauksen, että ei päänahka voi irrota ja työskentely jatkui. Seuraavaksi yritin pelotella lapsia, että kaikki hiukseni irtoavat. Siihen kolmevuotias totesi, että ei varmasti irtoa, sillä minulla on aivan hirveän paljon hiuksia.

Lopulta päätin kärsiä istuntoni hiljaa loppuun. "Sinullahan on täällä takkuja, minä haen harjan", sai minut melkein parahtamaan.

Lopputulos oli hieno. Pinnirivistö oli runsas ja useampia nutturoita ja poninhäntiä koristi päätäni. Tyttöjen työskentelyjälki näytti erittäin taidokkaalta, sillä yksi pompula oli saatu niin kireälle päähäni, että jouduin turvautumaan saksiin myöhemmin kampausta avatessani.

Lattialla istuessani minun ja lasteni roolit vaihtuivat hetkeksi. Eivät he tahallaan kiskoneet minua hiuksista, mutta miten epämiellyttävältä hiuskiristykset päässäni tuntuivatkaan. Lopuksi he tyynesti totesivat, että nyt sinä tiedät, miltä meistä tuntuu, kun sinä harjaat meidän hiuksia.

En enää yhtään ihmettele, miksi kolmevuotias juoksee pakoon jo pelkän hiusharjan nähdessään, ja minä lupaan yrittää entistä hellävaraisemmin selvitellä heidän pehkojaan.

Kirjoittaja on luokanopettaja Virpi Myllyniemi, joka tällä hetkellä pyörittää kuuden lapsen pienluokkaa kotiäitinä. Pyörityksessä aktiivisesti mukana myös aviopuoliso Jukka.

Haluatko sinä olla seuraava lukijakolumnistimme? Lähetä kirjoituksesi osoitteeseen meidanperhe@sanoma.com. Tekstin pituus on 2 000 merkkiä. Toimitus voi lyhentää ja muokata tekstejä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Soitimme Yliopiston almanakkatoimistoon ja selvitimme.

Halloweenia on vietetty Suomessa vuodesta 1950 lähtien. Kuitenkin tämä kaikkien vanhempien rakastama (köh, köh) karkkien ja kepposten juhla aiheuttaa joka vuosi saman sekaannuksen: koska halloweenia olisi oikeasti tarkoitus juhlia?

Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen kertoo, että virallisesti halloweenin ajankohdasta ei ole tehty päätöksiä. Päivää ei ole myöskään esitetty almanakkaan kirjattavaksi juhlapäiväksi vaikkapa vapun tapaan.

– Ulkomailla halloweenia vietetään usein pyhäinpäivän aattona, eli 31. lokakuuta. Jos virallista päivää haluaa hakea, niin se olisi silloin tuo, Palviainen toteaa. 

Halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Suomessa pyhäinpäivän vietto vaihtelee kalenterivuosittain. Esimerkiksi tänä vuonna pyhäinpäivä osuu marraskuun ensimmäiselle lauantaille. Palviaisen mukaan meillä halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Mitä tästä voimme päätellä? Että tilaisuuksia halloweenin vietolle on yhtä monta, kuin halloweeniin sopivia pukujakin. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.