Kuva: Ari K. Ojala
Kuva: Ari K. Ojala

Petri "Mauno" Ahosella perheen perustamisen lähtökohta on ollut me-henki, ei se, mitä hän itse haluaa.

"Lapsen syntyminen ei meillä tuhonnut ajatusta omasta ajasta. Olemme vaimon kanssa ajatelleet, että tämä on asennoitumis­kysymys: kokeeko, että aikaa viedään vai haluaako antaa aikaa. Halusimme lapsia ja tiesimme, että perhe-elämään kuuluu yhteinen arki ja yhteiset rutiinit.

On tietysti turhaa jeesustelua sanoa, etteikö lapsi veisi lainkaan aikaa. Jos tahtoo pitää kiinni siitä, että joka päivä on vaikka viisi tuntia aikaa itselle, niin lapsen tuleminen voi aiheuttaa järkytyksen.

Meillä järkytystä ei tullut, tai se oli erittäin laimea. Kun lähdimme perustamaan perhettä, lähtökohtana ei ollut se, mitä minä haluan, vaan me-henki.

Totta kai on niin, että aika ei meinaa riittää, kun perheessä on lapsia. Itse olen halunnut suuren perheen, mutta ajankäyttöön on vaikuttanut lapsimäärää enemmän työn määrä.

Arki sujuu hyvin, ja vietämme paljon aikaa yhdessä koko perheen kanssa. Mutta jos töissä on tiukempi jakso, se rikkoo yhteisiä aikatauluja.

Toisaalta pystymme töiden puolesta vaimon kanssa tekemään vaikka pitkät lounastreffit kaupungille ja vaihtamaan kuulumisia kahden kesken.

Irtioton ei tarvitse välttämättä olla niin totaalinen, että lapset laitetaan kahdeksi viikoksi mummolaan ja vanhemmat lähtevät lomalle Kreikkaan.

Illallakin jää pari kolme tuntia, kun lapset laitetaan ajoissa nukkumaan. Silloin voi juoda lasit punaviiniä ja ottaa toisen syliin.

Tietysti lapsetkin ovat erilaisia, meillä Fiona nukkui koko yön putkeen, Romeo taas heräsi kahden tunnin välein. Kantapään kautta olen oppinut, että you and me -aika voi koostua pienistäkin yhteisistä hetkistä. Tarvitaan vain halua ylläpitää ja kehittää parisuhdetta.”

Scandinavian Hunksien toimitusjohtaja Petri ”Mauno” Ahosen, 42, perheeseen kuuluvat lapset Janetta, 17, Fiona, 8, ja Romeo, 5.

Lähde: Kati Soininen, Isän viesti, Vauva 10/2013

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla.