Mitä on hyvä vanhemmuus? Kansanedustaja Jani Toivola vastaa.

”Hyvää vanhemmuutta on, että muistaa ruokkia myös itsensä. Nälkäisenä hermo menee helposti.

Hyvää vanhemmuutta ovat myös sellaiset päivät, kun malttaa perunankeiton keskellä pysähtyä käkättämään lapsen kanssa keittiön lattialle.

Hyvä vanhemmuus on minulle kykyä ja pyrkimystä tehdä itseni ja perheemme näköisiä valintoja. Syyllistyn helposti siihen, että pohdin omia valintojani muiden kautta tai peilaan niitä yleisiin odotuksiin. Valinnoissa saattaa olla kyse siitä, mitä meillä syödään tai mitä puen lapselleni päälle.

On tärkeää, että jokainen perhe voisi löytää yhteiskunnasta oman tapansa olla. Että jokainen perhe koosta tai muodosta riippumatta olisi tunnustettu ja näkyvä.

Lapsi myös haastaa vanhemman miettimään omia pelkojaan. Hyvää vanhemmuutta on kohdata nämä pelot.

Tyttäreni on todella sosiaalinen ja menee puistossa mielellään juttelemaan vieraiden kanssa. Olen itse arempi. Aluksi tokaisin tyttärelleni ’nyt pois sieltä’, kun hän lähestyi tuntemattomia. Sitten tajusin, että pelkoni hallitsevat käyttäytymistäni, enkä halua sitä. Yritän nyt tietoisesti suhtautua tuntemattomiin avoimemmin.

Vanhemmuuden juhlahetkiin eivät kuulu tilanteet, joissa huomaan riiteleväni alle 2-vuotiaan tyttäreni kanssa. Olemme lähdössä ulos ja tytär hankaa vastaan eikä suostu tekemään, kuten toivoisin. Yritän takoa hänelle järkeä päähän, kunnes tajuan – tyttäreni ei osaa vielä kunnolla edes puhua. Ovatko odotukseni häntä kohtaan hivenen kohtuuttomat?”

Jani Toivola on helsinkiläinen kansanedustaja ja pienen tyttären yksinhuoltajaisä.

Lue lisää

21 harhaluuloa, joista naiset luopuivat lasten syntymän jälkeen

Juontaja Marja Hintikka: ”Vanhemmuus on maraton”

Jari Sinkkonen: Näin teet vauvasi onnelliseksi

Vierailija

Jani Toivola: ”Hyvää vanhemmuutta on tehdä oman perheen näköisiä valintoja”

En lue yhtään Toivolan vaalikampanjakirjoitusta. Jani, hoi, menepäs jo oikeisin töihin ja lopeta se siivellä eläminen! Siipeilee kyllä vielä nelisen vuotta, mutta toivottavasti hänen nykyiset äänestäjänsä siihen mennessä huomaavat, että tyyppi ei ole saanut aikaan yhtään mitään edelliselläkään vaalikaudella. Paitsi tuota turpajumppaa tietysti.
Lue kommentti
Vierailija

Jani Toivola: ”Hyvää vanhemmuutta on tehdä oman perheen näköisiä valintoja”

Niin kuin että esikoislapset viedään hoitoon, vaikka vanhempi on vauvan kanssa kotona, jotta vauva saa olla "ainoa lapsi". Tai että lapsi saa virikkeitä ja kavereita, koska vanhempien on aivan mahdotonta järjestää niitä itse. Tai että eroperheissä muutetaan eri paikkakunnille mutta halutaan käyttää fifty-sixty-menetelmää, lapsi jojottelee kahden kodin välillä ja nykyisin myös kahden päiväkodin väliä.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Soitimme Yliopiston almanakkatoimistoon ja selvitimme.

Halloweenia on vietetty Suomessa vuodesta 1950 lähtien. Kuitenkin tämä kaikkien vanhempien rakastama (köh, köh) karkkien ja kepposten juhla aiheuttaa joka vuosi saman sekaannuksen: koska halloweenia olisi oikeasti tarkoitus juhlia?

Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen kertoo, että virallisesti halloweenin ajankohdasta ei ole tehty päätöksiä. Päivää ei ole myöskään esitetty almanakkaan kirjattavaksi juhlapäiväksi vaikkapa vapun tapaan.

– Ulkomailla halloweenia vietetään usein pyhäinpäivän aattona, eli 31. lokakuuta. Jos virallista päivää haluaa hakea, niin se olisi silloin tuo, Palviainen toteaa. 

Halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Suomessa pyhäinpäivän vietto vaihtelee kalenterivuosittain. Esimerkiksi tänä vuonna pyhäinpäivä osuu marraskuun ensimmäiselle lauantaille. Palviaisen mukaan meillä halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Mitä tästä voimme päätellä? Että tilaisuuksia halloweenin vietolle on yhtä monta, kuin halloweeniin sopivia pukujakin. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.