Lue Vauvan suuren isäkyselyn tulokset.

Isät nauttivat vauva-ajassa erityisesti lapsensa kasvamisen ja kehittymisen seuraamisesta ja perheen yhteisestä arjesta. Vauvan isäkyselyyn osallistui 267 pikkulapsen isää, ja muun muassa näin isät vastasivat kysymykseen, mikä vauva-ajassa on kaikkein ihaninta:

”Huomata kuinka vauva kehittyy ja oppii uusia asioita. Tuntea että on osa perhettä.”
”Se, kun lapsi katsoo silmiin ja hymyilee. Tykkään myös kutittaa vauvaa ja pussailla, jotta vauva nauraa paljon. Sitä iloa on ihana seurata.”
”Tunneasteikon laajentuminen, tietenkin ihanimpia ovat ne rakkauspuuskat.”
”Onhan toi pallero kokonaisuudessaan aika metka tapaus.”

Väsymys painaa myös isää

Kun perheeseen tulee vauva, isät kertoivat keskittyvänsä toisaalta äidin jaksamisen tukemiseen ja vauvan perushoitoon, toisaalta rahan tienaamiseen ja perheen elättämiseen.

Kamalinta vauva-ajassa on isien mukaan väsymys,valvominen ja yöherätykset. Haastavaa on perheen ja työn yhteensovittaminen sekä jatkuva vauvan ja muun perheen tarpeisiin vastaaminen.

Vastausten perusteella isät kokevat riittämättömyyden tunnetta ja kantavat vastuuta siitä, miten kotona jaksetaan. Moni kertoi myös vauvan äidin väsymisestä ja siitä, ettei parisuhteelle tahdo löytyä aikaa: 

”Haastavinta on ollut äitinä ja isänä kodin hoitamisesta ja vauvan hoidosta sopiminen. Työnjako ei ole aina helppoa.”
”Aikataulujen yhteensovittaminen perheen ja työn kanssa.”
”Työvuoroni ensihoitajana kestää 24 h, se on kamalaa kun ei näe lasta vuorokauteen ja samalla tietää, kuinka raskasta äidillä on kotona.”
”Omat halut ja toiveet pitäisi siirtää syrjään.”
”Se, kun lapsen lisäksi täytyy huolehtia äidistä, joka ei usko itseensä."
”Kun on omasta mielestään tehnyt kaiken voitavansa, ja silti vauva huutaa. Se hetkittäinen riittämättömyyden tunne.”

Kuka päättää perhevapaista?

Perhevapaat jakautuvat vastaajien perheissä enimmäkseen äideille, sillä hoitovapaata tai muuta vanhempainvapaata kuin isäkuukauden ilmoittaa pitäneensä tai pitävänsä vain noin joka kymmenes. Toisaalta isistä noin 13 prosenttia kokee, ettei saanut edes vaikuttaa vapaiden jakamiseen, sillä päätöksen teki vauvan äiti.

Periaatteessa monet isäkyselyyn osallistuneet olisivat kuitenkin valmiita siirtämään perhevapaita enemmän isille. Joka viides vastaaja oli sitä mieltä, että vapaat tulisi jakaa puoliksi äidin ja isän kesken. Toisaalta noin kolmasosa antaisi pääosan vapaista äideille, ja joka kymmenes on sitä mieltä, että kaikki perhevapaat kuuluvat äidille.

Isä osallistuu ja harrastaa

Vastanneista isistä 85 prosenttia oli mukana synnytyksessä omasta tahdostaan. Lähes neljä prosenttia kertoi, että osallistui synnytykseen, vaikka ei olisi halunnut. Omasta tahdostaan synnytyksestä jäi pois vain alle kolme prosenttia kaikista vastanneista.

Isistä melkein puolet pitää sopivimpana lapsilukuna kahta lasta. Kolmea lasta toivoo reilu viidesosa, ja yksi lapsi riitttää noin 12 prosentille. Noin 15 prosenttia toivoisi saavansa vähintään neljä lasta.

Vastausten perusteella vauvoille tehtävät vaatehankinnat ovat yhä enimmäkseen äitien vastuulla. Sen sijaan vaunujen valitsemisessa mukana oli isistä yli puolet. Vastauksista nousi selvästi esiin miesten into puuhata lastensa kanssa. Peräti yhdeksän kymmenestä harrastaa tai suunnittelee tulevaisuudessa harrastavansa yhdessä lapsen kanssa.

Vauva.fi 5/2012

Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

  1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
  2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
  3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
  4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yksi vauvan vilpittömimmistä ihailijoista saattaa olla hänen isosisaruksensa.

Yhtä vauvakuvaa en koskaan väsy katselemaan: Muutaman viikon ikäinen kuopuksemme pötköttää piirua vaille kolmevuotiaan esikoisemme sylissä. Vauva pitää isosiskoa tiukasti pikkusormesta kiinni. Siinä on hyvä.

Kun itse vielä ihmettelin, kuka tämä pieni ja uusi oikein on, esikoinen otti vauvan saman tien omakseen. Hänestä kuoriutui isosisko ennen kuin minusta kahden äiti. Hän kylvetti, hoivasi ja lohdutti, esitteli vauvaa polleana tutuille ja tuntemattomille.

Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Itsehän unohdin kirjoittaa vauvan nimen onnittelukorttiin, kun lähdimme koko perhe syntymäpäiväjuhliin. Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Sydämeeni oli ryöpsähtänyt kertaheitolla hurjasti lisää rakkautta, mutta samalla sydän hieman nyrjähti. Esikoisen puolesta kirpaisi, sillä syliin ei joka hetki mahtunut yhtä paljon kuin sydämeen.

Onneksi oli myös isän ja isovanhempien syli. Isompikin sai vielä olla pieni.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle. Ehkä niinkin. Kieltämättä toivoin, että lapsillani olisi kasvussaan kaveri. Se rakkain ja raivostuttavin, jonka kanssa otetaan yhteen mutta jonka edestä ei ikinä paiskaisi ovea kiinni iäksi.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle.

Pikku hiljaa kädet alkavat riittää kahdenkin äitinä. Sitä huomaa kasvavansa lahjomattomaksi erotuomariksi, muistaa tuoda reissusta kaksi täsmälleen samanlaista tuliaista. Mittaa automaattisesti jälkkärit grammalleen yhtä suuriksi. Sylissäkin pysyy kaksi yhtä aikaa.

Kun siskokset kikattavat omille jutuilleen ja pusuttelevat toisilleen hyvän yön halit, sydämessä ei voisi enempää lämpöä tunteakaan.

Vauva-lehden pääkirjoitus 12/17

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.