Tämän takia isän ei kannata jättäytyä äidin varjoon.

Suomalaisen isän mielestä on tärkeää kantaa taloudellista vastuuta perheestä, mutta kasvatusasioiden ylimpänä auktoriteettina hän pitää turhan usein omaa vaimoaan. Tähän tulokseen on tullut isyystutkija, kasvatustieteiden tohtori Johanna Mykkänen Jyväskylän yliopistosta.

– Isät itse pitävät äitiä jotenkin ylivertaisena vanhempana. Oman puolison pätevyys äitinä on miehille pyhä asia, eikä sitä kyseenalaisteta, vaikka joskus ehkä olisi syytäkin, Mykkänen sanoo.

Hänen mielestään miesten ei kannattaisi jättäytyä kakkosvanhemman rooliin, koska aidosti tasavertaisesta vanhemmuudesta on hyötyä niin isille, lapsille kuin äideillekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä hyötyä isän osallistumisesta on?

Ensinnäkin osallistuva isyys edistää miehen fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Tutkimuksissa on huomattu, että osallistuvat isät pitävät parempaa huolta itsestään. He vähentävät juomista ja polttamista, liikkuvat enemmän ja syövät terveellisemmin kuin ennen lapsen saamista. Lapsen varaukseton rakkaus kasvattaa myös miehen itsetuntoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toiseksi parisuhdetyytyväisyys paranee, kun vanhemmuuteen liittyvät velvollisuudet eivät kaadu vain toisen puolison niskaan.

Ja kolmanneksi lapsen ongelmanratkaisukyky sekä matemaattiset ja kielelliset taidot kehittyvät, kun lapsi on vuorovaikutuksessa kahden tasavahvan mutta erilaisen vanhemman kanssa.

Taustalla vanha asetelma

Miksi isät sitten edelleen niin hanakasti jättäytyvät vanhemmuudessa takavasemmalle? Vai pitävätkö äidit liian tiukasti kiinni ykkösvanhemman roolistaan?

– Asetelma on jäänne ajalta, jolloin isät kantoivat leivän pöytään ja äidit hoitivat lapset, mutta enäähän se ei ole niin. On hassua, että miehet edelleen pitävät elatusvastuuta niin tärkeänä. Se liittyy jotenkin maskuliiniseen kunniaan, Johanna Mykkänen miettii.

Miksi isän pitäisi heräillä yöllä?

Tavallaan on ymmärrettävää, että äidit pitävät kiinni vanhemmuuden monopolistaan. On ainutlaatuinen tunne olla pienelle ihmisolennolle korvaamaton.

Yhtä loogista on, että harva mies vaatimalla vaatii lisää vastuuta kotiasioista.

Miksi pyytäisi kontolleen puolet yöheräilyistä, jos toinen vapaaehtoisesti hoitaa kaikki?

– Silti se kannattaisi. On hienoa olla se, jota lapsi huutaa ensimmäiseksi apuun satuttaessaan polvensa. Mutta sen eteen pitää tehdä töitä, Mykkänen sanoo.

Vierailija

Otsikko voisi olla: Isä ota paikkasi, äiti astu askel sivummalle.

Useinhan kyse on siitä, että äiti omii lapsen tai toteaa, että isä ei osaa ja laittaa väärät vaatteetkin päälle.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Otsikko voisi olla: Isä ota paikkasi, äiti astu askel sivummalle.
Useinhan kyse on siitä, että äiti omii lapsen tai toteaa, että isä ei osaa ja laittaa väärät vaatteetkin päälle.

Höpö höpö. Kyllä jokainen äiti toivoisi, että vastuu lapsista ja arjesta jakautuisi tasaisesti ja että vanhemmuus olisi jaettua. En tiedä yhtään äitiä, joka haluaisi omia lapset. Tiedän kymmeniä vastuun ja jatkuvan arjen PYÖRITTÄMISEN alla väsyneitä, jotka olisivat onnellisia edes yhdestä omasta harrastuksesta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla