Tämän takia isän ei kannata jättäytyä äidin varjoon.

Suomalaisen isän mielestä on tärkeää kantaa taloudellista vastuuta perheestä, mutta kasvatusasioiden ylimpänä auktoriteettina hän pitää turhan usein omaa vaimoaan. Tähän tulokseen on tullut isyystutkija, kasvatustieteiden tohtori Johanna Mykkänen Jyväskylän yliopistosta.

– Isät itse pitävät äitiä jotenkin ylivertaisena vanhempana. Oman puolison pätevyys äitinä on miehille pyhä asia, eikä sitä kyseenalaisteta, vaikka joskus ehkä olisi syytäkin, Mykkänen sanoo.

Hänen mielestään miesten ei kannattaisi jättäytyä kakkosvanhemman rooliin, koska aidosti tasavertaisesta vanhemmuudesta on hyötyä niin isille, lapsille kuin äideillekin.

Mitä hyötyä isän osallistumisesta on?

Ensinnäkin osallistuva isyys edistää miehen fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Tutkimuksissa on huomattu, että osallistuvat isät pitävät parempaa huolta itsestään. He vähentävät juomista ja polttamista, liikkuvat enemmän ja syövät terveellisemmin kuin ennen lapsen saamista. Lapsen varaukseton rakkaus kasvattaa myös miehen itsetuntoa.

Toiseksi parisuhdetyytyväisyys paranee, kun vanhemmuuteen liittyvät velvollisuudet eivät kaadu vain toisen puolison niskaan.

Ja kolmanneksi lapsen ongelmanratkaisukyky sekä matemaattiset ja kielelliset taidot kehittyvät, kun lapsi on vuorovaikutuksessa kahden tasavahvan mutta erilaisen vanhemman kanssa.

Taustalla vanha asetelma

Miksi isät sitten edelleen niin hanakasti jättäytyvät vanhemmuudessa takavasemmalle? Vai pitävätkö äidit liian tiukasti kiinni ykkösvanhemman roolistaan?

– Asetelma on jäänne ajalta, jolloin isät kantoivat leivän pöytään ja äidit hoitivat lapset, mutta enäähän se ei ole niin. On hassua, että miehet edelleen pitävät elatusvastuuta niin tärkeänä. Se liittyy jotenkin maskuliiniseen kunniaan, Johanna Mykkänen miettii.

Miksi isän pitäisi heräillä yöllä?

Tavallaan on ymmärrettävää, että äidit pitävät kiinni vanhemmuuden monopolistaan. On ainutlaatuinen tunne olla pienelle ihmisolennolle korvaamaton.

Yhtä loogista on, että harva mies vaatimalla vaatii lisää vastuuta kotiasioista.

Miksi pyytäisi kontolleen puolet yöheräilyistä, jos toinen vapaaehtoisesti hoitaa kaikki?

– Silti se kannattaisi. On hienoa olla se, jota lapsi huutaa ensimmäiseksi apuun satuttaessaan polvensa. Mutta sen eteen pitää tehdä töitä, Mykkänen sanoo.

Vierailija

Isä, ota oma paikkasi kotona!

Vierailija kirjoitti: Otsikko voisi olla: Isä ota paikkasi, äiti astu askel sivummalle. Useinhan kyse on siitä, että äiti omii lapsen tai toteaa, että isä ei osaa ja laittaa väärät vaatteetkin päälle. Höpö höpö. Kyllä jokainen äiti toivoisi, että vastuu lapsista ja arjesta jakautuisi tasaisesti ja että vanhemmuus olisi jaettua. En tiedä yhtään äitiä, joka haluaisi omia lapset. Tiedän kymmeniä vastuun ja jatkuvan arjen PYÖRITTÄMISEN alla väsyneitä, jotka olisivat onnellisia edes yhdestä omasta...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ethän anna lapsesi nimitellä ketään vammaiseksi edes huumorin nimissä, äläkä tee niin itsekään.

Senkin separi. Kääpiö. Autisti, asperger, ADHD.

Ethän anna lapsesi nimitellä ketään näin edes huumorin nimissä, äläkä tee niin itsekään. Vitsikkääksi tarkoitettu kielenkäyttö loukkaa noin 15:tä prosenttia maailman väestöstä.

Vammainen ei ole haukkumasana. Esimerkiksi kehitysvamma tarkoittaa vammaa, joka vaikuttaa ihmisen kykyyn oppia. CP-vamma on pysyvä vaurio aivoissa. Se voi vaikeuttaa puhumista ja liikkumista ja aiheuttaa pakkoliikkeitä. Kääpiöitä taas on vain saduissa. Poikkeuksellisen lyhyttä aikuista sanotaan lyhytkasvuiseksi.

Jokaisesta ihmisestä tulisi käyttää sitä sanaa, mitä hän itse itsestään.

Mieti, millaista mallia näytät erilaisuuden kohtaamisessa. Lapsen eteen voidaan tuoda vihreä mies, jonka lapsi hyväksyy varauksetta. Samalla tapaa lapsi suhtautuu vammaiseen ihmiseen, ellei vanhempi näytä hänelle toisenlaista mallia.

Lapsi on luonnostaan utelias ja haluaa tietää, miksi kadulla vastaan tulevalla ihmisellä on vaikkapa hengityskone tai miksi hän on niin lyhyt. Jos vanhempi hyssyttelee ja vaientaa lapsen kysymykset, hän osoittaa käytöksellään, että vammaisessa ihmisessä on jotain outoa ja pelottavaa.

Lapselle voi kertoa, että ilman hengityskonetta tämä ihminen ei voi hengittää. Tai ihminen on lyhyt, koska hänellä on ehkä vamma. Vaikka hän on pienikokoinen, hän on aikuinen. Ihan samalla lailla kuin jollakin on punainen tukka ja toisella musta, yksi on lyhyt ja toinen pitkä. Ihmiset ovat erilaisia.

Jos vanhempi ei tiedä, mistä on kyse, hän voi luvata ottaa asiasta selvää. Joskus voi olla luontevaa kysyä vammaiselta suoraan. Monet vastaavat mielellään lapselle, mutta ketään ei voi velvoittaa vammansa tiedottajaksi.

Sääli on alentavaa, eikä kukaan halua sitä osakseen.

Puhu mieluummin yhtäläisyyksistä kuin eroista. Kovin helposti tulemme korostaneeksi erilaisuutta: vammainen lapsi tarvitsee avustajaa syömiseen, ja näkövammainen kuuntelee kirjaa lukemisen sijaan.

Lapset ovat kuitenkin ennen kaikkea lapsia, ja vammaiset lapset ovat paljon muutakin kuin vammansa. He leikkivät, käyvät koulua ja oppivat. He harrastavat, fanittavat ja ihastuvat.

Monella aikuisella on ikävä tapa kohdella esimerkiksi kehitysvammaisia ylhäältä alaspäin. Sanojen lisäksi aikuisen puheen sävy välittyy lapselle. Sääli on alentavaa, eikä kukaan halua sitä osakseen.

Ennakkoluulot hälvenevät, kun vamman takaa paljastuu tavallinen tyttö tai poika. Yhteisiä leikkejä löytyy aina. Kun esimerkiksi CP-vammainen Konsta ei osannut vielä kävellä, muut lapset alkoivat matkia häntä ja hippaa mentiin käteen nojaten ja peffaa vetämällä. Siinä hipassa Konsta oli nopein.

Heini Saraste on tehnyt Kynnys ry:n kanssa lapsille tarkoitetun Voihan vammainen -kuvasanakirjan vammaisuudesta.

Meidän Perhe 4/2018

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä teilä syödään vappuna? Kokosimme parhaat vinkit.

1. Kakkaemojimarengit

Kikkareen muotoiset kaakaomarengit ovat hauskaa tarjottavaa ja maistuvat ihanilta. Kun teet marengin huolellisesti, on loppu helppoa. 

2. Kakkaemojikuppikakut

Vielä marenkeja helpommin syntyvät kuppikakut, joiden vaikutus tarjoilupöydässä on yhtä ilahduttava. Tee kuppikakut valmismuffineista tai leivo ne itse. Kuorrute valmistuu nopsasti tuorejuustosta ja suklaasta. 

Kuva: Soile Saarelainen
Kuva: Soile Saarelainen

3. Popcornkakku

Tämä popcornkakku on valmistettu alun perin synttäreille, mutta se toimii yhtä hienosti vappupöydän hittijälkkärinä. Valmistukseen ei tarvita uunia, vaan se saa jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli ennen tarjoilua. 

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

4. Minihodarit

Mitä olisi vappu ilman hodareita? Tee ne joko lihaisina tai vegenä ja viimeistele halutessasi itse tehdyllä ketsupilla. Kaupankin kelpaa. 

Kuva: Päivi Ristell
Kuva: Päivi Ristell

5. Paras perunasalaatti

Nakkien perinteinen kaveri on perunasalaatti, jonka voi valmistaa sopivaksi myös kaikkein pienimmille vappuvieraille. 

Kuva: Päivi Ristell
Kuva: Päivi Ristell

6. Nakkipitsa

Lapsivieraat ovat siitä kiitollista sakkia, että tietyt ruuat toimivat aina. Nakkipitsa on yksi niistä, ja se sopii erinomaisesti myös vapun juhlapöytään.

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

7. Suklaapullavuori

Jos munkit tuntuvat tylsältä vaihtoehdolta, leivo suklaapullia. Ne voit koristella värikkäillä nonpareilleilla villiin vappuun sopiviksi. 

Kuva: Päivi Ristell
Kuva: Päivi Ristell

8. Pinkit munkit

Ja valmiiden munkkien kanssa voi hyvin olla vitsikäs. Imetyksenkin juhlistamiseen sopivat munkit käyvät erinomaisesti vappupöytään. 

Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen
Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.