Hiihtäjä Mona-Liisa Malvalehto haluaisi olla epäitsekkäämpi äiti. Rennommaksi äidiksi hän on jo oppinut.

Kotona Kouvolassa paistaa aurinko, mutta neljävuotiaan Isabellan äiti ei tänään pääse ulkoleikkeihin. Äiti on hiihtäjä Mona-Liisa Malvalehto, ja hänellä on ollut kahden treenin päivä.

Kesä on hiihtäjän rankinta treeniaikaa, ja toisinaan se vaikuttaa myös lapseen.

– Välillä makaan sohvalla ja keksin leikkejä ja pelejä, joita voi leikkiä maaten. Naapuruston lapset ovat ulkona äitiensä kanssa, ja minulle tulee huono omatunto. Haluaisin olla epäitsekkäämpi äiti, mutta urheilijana on pakko miettiä koko ajan omaa jaksamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Usein sellaisina päivinä pelataan Afrikan tähteä. Säännöt ovat samat yhdelle neljävuotiaalle ja kahdelle 31-vuotiaalle: Isabellalle, Mona-Liisalle ja hiihtäjä Ville Nousiaiselle, Isabellan isälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos minä olen voittanut Isabellan pelissä niin sitten olen voittanut. Lapsen pitää oppia, että elämässä tulee myös tappioita, Mona-Liisa sanoo.

Kirosana alkaa v:llä

Kun Isabella oli pienempi, moni asia stressasi Mona-Liisaa. Imetyksen lopetus, miten se käy? Kuivaksi oppiminen, milloin ja miten?

– Sitten huomasin, että lapsi itse opettaa, miten toimitaan.

Stressaaminen kuuluu äidiksi kasvamiseen, niin Mona-Liisa ajattelee nyt, kokeneempana ja rennompana.

Rajansa on silti myös äidiksi kasvamisella. Kun Mona-Liisaa ottaa tarpeeksi päähän, hän kiroilee, oli lapsi vieressä tai ei. Lapsi kuuluu tavalliseen elämään ja saa sitä myös kuulla.

– En jaksa esittää mitään sen kummempaa. Isabella tietää kirosanat v:stä alkaen ja on välillä kirosanapoliisi. Mutta hän tietää myös sen, missä ei kiroilla.

Hyvä, omanlainen lapsi

Mona-Liisa ei osaa kuvitella, että pettyisi Isabellaan koskaan. Mutta itseensä hän pettyy, jos ei saa opetettua lapselleen, että elämässä täytyy tehdä töitä. Sitä hän omalla esimerkillään näyttää koko ajan.

– Minun pitää silti muistaa, että vaikka itse tahdon tehdä asiat hyvin ja olla perfektionisti, lapsi ei välttämättä ole samanlainen eikä hänen tarvitsekaan olla.

Mitä Mona-Liisa Malvalehto ajattelee jäähypenkistä, karkkien syömisestä ja virikkeiden antamisesta? Lue lisää Meidän Perhe 6/2015 -lehdestä.

Lue myös

Näyttelijä Helena Rängman: "Äitiys muutti tapani katsoa maailmaa"

Näyttelijä Lotta Lehtikari: "Lapselle on turha esittää parempaa kuin on"

Kirjailija Elina Hirvonen: "Virheetöntä vanhempaa ei ole"

Ex-missi Essi Pöysti: "En suosittele tällaista kotisynnytystä kenellekään"

Sisältö jatkuu mainoksen alla