Hiihtäjä Mona-Liisa Malvalehto haluaisi olla epäitsekkäämpi äiti. Rennommaksi äidiksi hän on jo oppinut.

Kotona Kouvolassa paistaa aurinko, mutta neljävuotiaan Isabellan äiti ei tänään pääse ulkoleikkeihin. Äiti on hiihtäjä Mona-Liisa Malvalehto, ja hänellä on ollut kahden treenin päivä.

Kesä on hiihtäjän rankinta treeniaikaa, ja toisinaan se vaikuttaa myös lapseen.

– Välillä makaan sohvalla ja keksin leikkejä ja pelejä, joita voi leikkiä maaten. Naapuruston lapset ovat ulkona äitiensä kanssa, ja minulle tulee huono omatunto. Haluaisin olla epäitsekkäämpi äiti, mutta urheilijana on pakko miettiä koko ajan omaa jaksamista.

Usein sellaisina päivinä pelataan Afrikan tähteä. Säännöt ovat samat yhdelle neljävuotiaalle ja kahdelle 31-vuotiaalle: Isabellalle, Mona-Liisalle ja hiihtäjä Ville Nousiaiselle, Isabellan isälle.

– Jos minä olen voittanut Isabellan pelissä niin sitten olen voittanut. Lapsen pitää oppia, että elämässä tulee myös tappioita, Mona-Liisa sanoo.

Kirosana alkaa v:llä

Kun Isabella oli pienempi, moni asia stressasi Mona-Liisaa. Imetyksen lopetus, miten se käy? Kuivaksi oppiminen, milloin ja miten?

– Sitten huomasin, että lapsi itse opettaa, miten toimitaan.

Stressaaminen kuuluu äidiksi kasvamiseen, niin Mona-Liisa ajattelee nyt, kokeneempana ja rennompana.

Rajansa on silti myös äidiksi kasvamisella. Kun Mona-Liisaa ottaa tarpeeksi päähän, hän kiroilee, oli lapsi vieressä tai ei. Lapsi kuuluu tavalliseen elämään ja saa sitä myös kuulla.

– En jaksa esittää mitään sen kummempaa. Isabella tietää kirosanat v:stä alkaen ja on välillä kirosanapoliisi. Mutta hän tietää myös sen, missä ei kiroilla.

Hyvä, omanlainen lapsi

Mona-Liisa ei osaa kuvitella, että pettyisi Isabellaan koskaan. Mutta itseensä hän pettyy, jos ei saa opetettua lapselleen, että elämässä täytyy tehdä töitä. Sitä hän omalla esimerkillään näyttää koko ajan.

– Minun pitää silti muistaa, että vaikka itse tahdon tehdä asiat hyvin ja olla perfektionisti, lapsi ei välttämättä ole samanlainen eikä hänen tarvitsekaan olla.

Mitä Mona-Liisa Malvalehto ajattelee jäähypenkistä, karkkien syömisestä ja virikkeiden antamisesta? Lue lisää Meidän Perhe 6/2015 -lehdestä.

Lue myös

Näyttelijä Helena Rängman: "Äitiys muutti tapani katsoa maailmaa"

Näyttelijä Lotta Lehtikari: "Lapselle on turha esittää parempaa kuin on"

Kirjailija Elina Hirvonen: "Virheetöntä vanhempaa ei ole"

Ex-missi Essi Pöysti: "En suosittele tällaista kotisynnytystä kenellekään"

Lämpimänä pysymisen salaisuus on kerroksissa ja oikeissa materiaaleissa. Viisi nyrkkisääntöä helpottavat uloslähtöä.

1. Kerroksia sään mukaan

Touhuava taapero tuottaa liikkuessaan lämpöä, joten liikaakaan ei pitäisi päälle topata. Useat ohuet kerrokset lämmittävät paremmin kuin yksi paksu, sillä kerrosten väliin jää ilmaa. Kerroksia on myös tarvittaessa helppo riisua pois.

Ihoa vasten kannattaa pukea esimerkiksi merinovillaa, joka lämmittää ja siirtää kosteutta. Puuvilla taas on pakkasella ihoa vasten kylmä. Välikerrokseksi sopivat fleece, college ja villa, ja päällysvaatteet suojaavat tuulelta ja tuiskulta.

Puuvilla on pakkasella ihoa vasten kylmä.

2. Ei turhaa kasvunvaraa

Isoissa kengissä lapsen on kömpelö liikkua, ja liian isoilla rukkasilla on hankala tarttua leluihin, mikä vie ulkoilusta ilon ja liikkeen. Paikallaan nököttävä taapero palelee helposti. Myöskään liian pieni vaate ei lämmitä, sillä alle ei mahdu lisäkerroksia.

3. Kunnon kengät

Hyvissä talvikengissä on paksu pohja ja vuori, ja niihin mahtuu tarvittaessa ohut villasukka. Tarpeeksi tilavassa kengässä myös ilma eristää lämpöä.

Paikallaan nököttävä taapero palelee helposti.

4. Sukilla on väliä

Pienenkin lapsen jalka hikoilee, joten helposti kostuva puuvilla on pakkasella huono vaihtoehto.

Jalat pysyvät parhaiten lämpiminä sekoitemateriaalista, merinovillasta tai villasta valmistetuissa sukissa. Jarrusukkia ei kannata jättää jalkaan ulkoillessa, sillä sukka ei liu’u normaalisti kenkään ja varpaat jäävät kippuraan.

5. Päätä ei saa paleltaa

Pään kautta lämpöä poistuu tehokkaasti, ja lapsilla pään osuus kehosta on suhteellisesti suurempi kuin aikuisilla. Hattu on sopivan lämmin, jos lapsen niska on ulkoillessa lämmin. 

Villapipo pitää lämmön ja siirtää kosteutta iholta. Kypärähatun plussa on, että se pitää kasvot, kaulan ja niskan lämpimänä. Toppahattu taas on tarpeen kovimmilla pakkasilla.

Villapipo pitää lämmön ja siirtää kosteutta iholta.

Paljon liikkuvalle lapselle riittää ohuempi hattu kuin taaperolle, joka ei liiku paljoakaan. Jos lapsi ensin hikoilee tukkansa märäksi liian paksussa päähineessä, paikallaan ollessa kylmä tulee nopeasti.

+ pieni materiaalisanasto

  • Merinovilla – Kuidut ovat pidempiä ja ohuempia kuin normaalin villan. Merinovilla siirtää kosteutta iholta paremmin kuin keinokuidut eikä hengittävänä hiosta sisälläkään.
  • Silkkivilla – Yhdistelmä merinovillaa ja luonnonsilkkiä. Ohuesta ja hengittävästä silkkivillasta valmistetaan esimerkiksi mukavan tuntuisia aluskerrastoja.
  • Goretex – Ohut polytetrafluorieteenikalvo, jonka ansiosta vaate tai jalkine pitää vettä ja tuulta mutta hengittää. Goretex kestää kovaakin kulutusta.
  • Primaloft – Kevyt ja pehmeä keinokuitu, joka hylkii vettä ja pitää tuulta sekä haihduttaa kosteutta iholta. Käytetään esimerkiksi sukissa, kerrastoissa ja käsineissä.
  • Thinsulate – Materiaali, joka sitoo tehokkaasti ilmamolekyylejä kehon ja ulkoilman välille ja eristää näin lämpöä. Myös thinsulate kestää kosteutta ja hengittää. 

Nappaa talteen myös talvipukeutusmisopas joulukuun 2017 Vauva-lehdestä!

Vierailija

Tuulee ja tuivertaa – 5 ohjetta taaperon talvipukeutumiseen

Vierailija kirjoitti: No huhhuh. Enpä ole koskaan huomannut, että sukkahousut tai aluspaita tuntuisivat kylmiltä päällä! Muutenkaan moni, kuten minä, ei pysty pitämään mitään villaa suoraan ihoa vasten. En siis neuvoisi laittamaan villaa iholle ennen kuin tietää, pystyykö oma lapsi villaa ollenkaan pitämään päällään. Merinovilla ei kutita.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kim Kardashian West, 37, on nyt kolmen lapsen äiti. Kuva: MV Photos
Kim Kardashian West, 37, on nyt kolmen lapsen äiti. Kuva: MV Photos

Tosi-tv-tähti Kim Kardashian West ja muusikko Kanye West saivat tyttärensä maanantaina sijaissynnyttäjän avulla. 

Kolmas Kardashian West -vauva on saapunut maailmaan. Tosi-tv-tähti Kim Kardashian West, 37, kertoi onnellisen uutisen tiistai-iltana Twitterissä ja  Instagramissa, jonne hän postasi kuvan itsestään hashtagilla #momofthree, kolmen äiti. 

 

#momofthree

Henkilön Kim Kardashian West (@kimkardashian) jakama julkaisu

Instagramin stories -osiossa hän valotti tapahtumaa lisää, ja jakoi siellä pinkein ruusuin koristellun täytekakun sekä tekstin ”Kanye ja minä olemme onnellisia ilmoittaessamme terveen, kauniin tyttäremme syntymästä. Hän on täällä”. Täytekakku oli isoäiti Kris Jennerin lahja uuden lapsenlapsen vanhemmille. 

Kim Kardashianin ja muusikko Kanye Westin, 40, haaveet kolmannesta lapsesta olivat kariutua Kimin terveysongelmiin, joiden vuoksi uusi raskaus olisi voinut olla hänelle hengenvaarallinen. Lopulta unelma toteutui sijaissynnyttäjän avulla. Onnellinen äiti kiitti häntä vuolaasti somessa: 

–  Olemme suunnattoman kiitollisia sijaissynnyttäjällemme, joka antoi meille suurimman mahdollisen lahjan. Huippuhoidosta kiitämme ihania lääkäreitä ja hoitajia, Kim kirjoitti. 

Kardashian Westin kotona uutta pikkusiskoa ihmettelevät isosisko North, 4, sekä isoveli Saint, 2.   

 

Happy Holidays

Henkilön Kim Kardashian West (@kimkardashian) jakama julkaisu

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.