Karvanaama ja vauva

Lapsi istuu lattialla, hähättelee ja takoo rytmikkäästi itseään kaukosäätimellä jalkaan. Pakkaan lapsen tavaroita muuttolaatikoihin. Mistä tämä kaikki on tullut? Lelua, vuodevaatetta, vaunutarviketta, sitteriä, leikkimattoa, kamelikaravaanillinen vaatetta...

Lapsi istuu lattialla, hähättelee ja takoo rytmikkäästi itseään kaukosäätimellä jalkaan. Pakkaan lapsen tavaroita muuttolaatikoihin. Mistä tämä kaikki on tullut? Lelua, vuodevaatetta, vaunutarviketta, sitteriä, leikkimattoa, kamelikaravaanillinen vaatetta... Okei, pakkaan myös omat yhdeksän perhovapaani, mutta se on eri asia. Harrastukseni ei ole syynä isomman asunnon hankkimiseen. Lapsi on.

Lapsen irtaimiston voi jakaa karkeasti kahteen: on roipetta ja on hankintoja.
Käytin enemmän aikaa ja vaivaa lapsen vaunujen valintaan kuin nykyisen autoni hankintaan. Koska autoa ei viitsi vaihtaa joka vuosi ja kalastustarvikkeetkin on valitettavan hiljattain päivitetty, lastentavarahankinnat tarjosivat sopivan sijaistoiminnon.
Netistä löytyy uskomaton määrä tietoa ja mielipiteitä juuri oikeiden vaunujen, sitterin, syöttötuolin tai turvaistuimen valintaan. Sivutörmäyssuoja? L.S.P. on hyvä, mutta jos yhtään rakastaa lastaan, päätyy melko varmasti L.S.P. Plussaan. Hintavertailu on nopeaa, ja paikallisessa liikkeessä voi vielä käydä toteamassa materiaalien ja viimeistelyn tason luonnonvalossa ennen tilauksen tekemistä esimerkiksi Saksasta.
Olen ollut iloisesti yllättynyt, millaisella intohimolla nuoret äidit keskustelupalstojen perusteella suhtautuvat välinevalintoihin. Melkein kuin perhokalastajat tai hifistit!
Samalla kun isä viihtyy, isä on hyödyksi. Hienoa. Ainakaan lumihangessa lapsen, ostosten ja rattaiden kanssa yksin kamppaileva vaimo ei joudu kärsimään paskoista pyörälaakereista tai nahan sijaan muovilla päällystetystä työntöaisasta.

Lapsen hankinnat vievät merkittävän osan asunnon lattiapinta-alasta. Loput peittää roipe. Olen varma, että tyttärelläni on enemmän vaatteita kuin minulla.
Lapsella on täysikasvuisten tapaan eri vaatteet arkeen ja juhlaan, ulos ja sisälle, kesäksi ja talveksi, mutta lapsella on kaikki nämä vaatteet ainakin neljässä eri koossa. On vaatteita, jotka ovat jo pieniä, mutta jotka säästetään. Niiden lisäksi on liian pieniä vaatteita, jotka ehkä säästetään, mutta jotka pitää vielä käydä läpi. Ja pari säkillistä vaatteita, jotka joutavat kiertoon. Vaatehuoneesta löytyvät nyt käytössä olevat sata mekkoa, ja vintti on täynnä lähivuosina mahdollisesti sopivia asuja.

Minä uskon, että lapselle riittäisi hyvin neljä potkupukua, parit fleecet ja toppahaalarit. Leikki on lapsen työtä ja siihen sopiva virka-asu on potku- eli leikkipuku. Luukkupöksymalli. Vaimon mukaan potkupuku on yöpuku. Päivällä käytetään muita vaatteita, lähinnä (ihanaa) mekkoa. Tai turkkia.
Jos isän on helppo kompensoida auton ostamattomuuden tuskaa vaunukaupoilla, niin edes jossain määrin muotihakuiselle äidille varsinkin tytär on taivaan lahja. Muotiluomuksia on saatavilla pilkkahintaan tai aivan ilmaiseksi. 80-senttinen designer-rääsy maksaa vain murto-osan aikuisten mallista, ja todennäköisesti sama vaate löytyy jo joltakin kirpputorilta. Lasta voi siis hemmotella asioilla, joita ei raaskisi ostaa itselle. Ja samalla saa kuitenkin ostella. Hyvällä omallatunnolla.

Lelut ovat lapsen uistimia. Ne on muka tarkoitettu houkuttelemaan lasta, vaikka tärkeintä on, että ne puhuttelevat vanhempia kaupassa. Muutamaa kumikirahvia lukuun ottamatta ani harvasta kapineesta näyttää olleen tyttärelle iloa ensi-ihastusta pidempään. Tällä hetkellä suosikkeja ovat litteä puolen litran muovipullo rumpuna ja jo pois heitetyn cd-soittimen kaukosäädin yleislyömäsoittimena. Noin yhdeksänkymmentä ympäriinsä ripoteltua pehmolelua katselee suruissaan, kun lapsi leikkii hylkytavaralla.
Uudessa kodissa lapsi istuu lattialla, hähättelee ja paukuttaa lattiaa. Puran lapsen tavaroita muuttolaatikosta. Ne eivät ole vähentyneet. Paluuta skandinaavisen minimalistiseen sisustukseen ei taida olla luvassa. Lapsi vaikuttaa tyytyväiseltä. Se saa riittää.

Kimmo Norokorpi, 41, on Nelosen uutisten toimittaja. Hän asuu vaimonsa Helin ja maaliskuussa syntyneen punatukkaisen tyttövauvan kanssa Helsingissä. Kolumnisti kertoo, kuinka vauvan kanssa kehitytään täydellisestä amatööristä isyyden ammattilaiseksi. Tai sitten ei.­

Vauva 12/2012

Lastenlääkäri Jarmo Salo kertoo, mitkä kotikonstit auttavat kurkunpääntulehdukseen.

Mistä kurkunpääntulehduksen tunnistaa varmimmin? Lapsi toipui juuri kovasta yskäisestä flunssastaan, minkä jälkeen aloimme miettiä, olisiko kyse ollut sittenkin tästä sairaudesta.

Voisiko lapsi joutua hengenvaaraan, jos vanhempi ei tunnistaisi tautia? Mitkä kotikonstit kurkunpääntulehdukseen auttavat?

Kurkunpääntulehdus on viruksen aiheuttama sairaus, jonka oireita lapsilla ovat haukkuva yskä, äänen käheys, sisäänhengityksen käheä vinkuminen ja sisäänhengitysvaikeus. Yskä on varsinkin alkuvaiheessa niin tyypillisen kuuloinen, että kerran kuultuaan sen tunnistaa helposti.

Oireet johtuvat kurkunpään limakalvojen turvotuksesta ja kurkunpään spasmista eli supistustilasta. Tautiin voi kuulua myös muun muassa kuumetta.

Kurkunpääntulehduksen oireet alkavat tyypillisesti äkillisesti yöllä. 

Kurkunpääntulehduksen aiheuttamaa hengitysvaikeutta ei kyllä voi olla tunnistamatta. Tällöin lapsen hengitys on tihentynyttä, ja hän ponnistaa sisäänhengitystä vatsallaan ja vetää kylkivälilihaksiaan kuopalle. Sieraimet voivat olla laajentuneet. Tyypillisesti oireet alkavat äkillisesti yöllä, koska makuulla limakalvoturvotus on suurimmillaan. Yleensä ensimmäinen vuorokausi on hankalin, ja sen jälkeen oireet alkavat helpottaa.

Kotikonsteista pystyasento, lapsen rauhoittelu ja kylmä ilma voivat helpottaa oireita. Lapsen voi viedä hengittämään hetkeksi pihalle tai parvekkeelle.

Keuhkoputkia laajentavat lääkkeet eivät auta kurkunpääntulehdukseen, mutta jos ei ole varma, onko lapsella kurkunpääntulehdus vai johtuvatko oireet kenties ahtauttavasta keuhkoputkentulehduksesta tai astmasta, kannattaa kokeilla kotona mahdollisesti olevia lääkkeitä. Viimeistään sen jälkeen lapsi on kuitenkin syytä viedä päivystykseen, jos hengitysvaikeus jatkuu. Siellä hänelle annetaan höyrystettyä adrenaliinia, joka vähentää kurkunpään turvotusta ja laukaisee mahdollista supistustilaa.

Lisäksi lapselle annetaan usein kerta-annos kortisonia, joka myös vähentää turvotusta ja estää oireiden pahenemista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Valmistaja
Kuva: Valmistaja

Erässä Britax Römerin Dualfix-istuimia on mahdollisesti virheellinen osa, joka saattaa aiheuttaa turvallisuusongelman.

Britax Römer vetää takaisin erän Dualfix-turvaistuimia. Istuimet vaihdetaan veloituksetta uuteen mahdollisen turvallisuusongelman takia.

Britaxin mukaan mahdollisesti virheellistä komponenttia käytettiin istuimen tuotantoerissä, jotka ovat olleet myynnissä 3.11.2017 ja 22.3.2018 välisenä aikana. Jos ostit tuona aikana Dualfix-turvaistuimen, ota istuin pois käytöstä ja tarkista valmistajan verkkosivuilta, kuuluuko hankkimasi istuin takaisinvedon piiriin.

Dualfix-istuin on tarkoitettu vauvoille ja pienille lapsille syntymästä noin neljän vuoden ikään asti.

Ongelma ei koske muiden tuotantoerien Dualfix-turvaistuimia. Kyseistä mahdollisen turvallisuusriskin aiheuttavaa komponenttia ei käytetä missään muissa Britax Römer -tuotteissa eikä muissa Dualfix-versioissa. Britax Römer huomasi mahdollisen ongelman omissa laatutesteissään, ja valmistajan tiedossa ei ole häiriöitä tai onnettomuuksia, jotka liittyisivät virheelliseen komponenttiin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.