Mielestäni 2-vuotias lapseni on vielä liian pieniasumaan vuoroviikoin isällään.

Tyttäreni on nyt 2 v ja 7 kk vanha. Meillä on lapsen isän kanssa yhteishuoltajuus, ja lapsi on ollut pienestä pitäen joka toisen viikonlopun isänsä luona. Nyt isä vaatii järjestelyä, jossa tyttömme asuisi joka toinen viikko hänen luonaan. Minun mielestäni lapsi on vielä liian pieni tällaiseen järjestelyyn, enkä ole itsekään valmis olemaan tytöstäni niin pitkää aikaa erossa. Mikä on tässä tilanteessa oikein lapselle?

Psykologi Essi Juvakka vastaa: Nykyisin suuri osa eroperheistä päätyy kahden kodin malliin, jossa lapsi asuu vuorotellen molempien vanhempiensa luona esimerkiksi viikon kerrallaan. Tämä malli ei kuitenkaan ole ongelmaton varsinkaan alle 3-vuotiaiden lasten kohdalla.

Lapselle luovat turvallisuuden tunnetta tutut asiat, jotka toistuvat samanlaisina päivästä toiseen. Kodin vaihtuessa tärkeät arkirutiinit muuttuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pysyvät ihmissuhteet ja paikat vahvistavat lapsen tunteiden, älykkyyden ja kielen kehitystä, sillä lapsen kasvu on kokonaisvaltaista. Esimerkiksi kielen ja muistin kehitys on vahvasti sidoksissa muuhun kehitykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kahden kodin mallissa on vaarana, ettei pienimmille lapsille muodostu tärkeitä ihmisiä ja kiinnekohtia. Lapsi ei vielä muista tai ymmärrä asioita kovin laajasti, joten turvallisen aikuisen ei ole hyvä vaihtua koko ajan. Alle  kolmivuotias kadottaa jo viikossa tarkan muistikuvan toisesta kodistaan ja vanhemmastaan.

Uuden viikon alkaessa lapsi joutuu tavallaan tutustumaan aikuiseen aina uudelleen. Viikoittainen vaihto voi olla jopa haitallista kaikkein pienimpien lasten kehitykselle.

Vaikka lapsi vaikuttaisi iloiselta, ei se välttämättä tarkoita, että jatkuva kodinvaihto on hänen kannaltaan onnistunut ratkaisu. On mahdollista, että pieni lapsi kärsii turvattomuuden tunteesta, joka jatkuu myöhemminkin elämässä.
Tässä vaiheessa teidän kannattaa miettiä, onko tytön asumisjärjestelyjen vaihtaminen vielä järkevää. Esimerkiksi kahden vuoden päästä tyttö ymmärtää jo paljon paremmin, että äidin ja isän kodeissa on erilaista.

Voisitte silti lisätä tytön ja isän yhdessä viettämää aikaa. Isä voisi esimerkiksi nähdä lasta muutamia tunteja viikolla. On tytön edun mukaista, että suhde isään rakentuu mahdollisimman hyvin.

Tutkittua tietoa erilaisten asumismallien vaikutuksesta lapsen kehitykseen on vielä hyvin vähän. Aikuiseksi kasvaneet kahden kodin kasvatit kokevat mallin kuitenkin säilyttäneen hyvin suhteet sekä äitiin että isään. Jos joskus päädytte kahden kodin malliin, on tärkeää, että lapsella on kaksi tasa-arvoista kotia melko lähellä toisiaan. Näin lapsen elämänpiiri pysyy muuttumattomana.

Vanhempien tulisi myös kunnioittaa toisensa tapoja, sillä yhteydenpitoa kertyy paljon.

Vauva 7/2011

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla