Maailma ei kaadu töiden loppumiseen.

Maailma ei kaadu töiden loppumiseen. Muutos voi olla mahdollisuus.

Irtisanominen vaikuttaa ihmisiin hyvin eri tavalla luonteesta ja elämäntilanteesta riippuen. Usein irtisanottu käy kuitenkin läpi kriisikäyrän, jota työn ja organisaatioiden erikoispsykologi Titi Heikkilä Työterveyslaitoksesta nimittää vuoristoradaksi.

Ensin tulevat shokki, lamaantuminen ja epäusko, sitten pelko, viha ja pettymys. Surun jälkeen voi alkaa irtautua menneestä. Tilalle tulee hyväksyminen ja ehkä helpotus: asiat ovatkin paremmin kuin uskalsi odottaa. Alkaa uusien suunnitelmien teko.

"Useimmille käy hyvin. Kun alun järkytyksestä selvitään, muutos saattaakin osoittautua mahdollisuudeksi. Potkut voivat olla kokonaan uuden alku. Mutta on myös niitä, jotka eivät koskaan hyväksy tapahtunutta. He jäävät siihen psyykkisesti kiinni, katkeroituvat ja saattavat sairastua."

Raha luo turvallisuuden tunnetta. Jos työorganisaatio tukee irtisanomisia erilaisilla järjestelyillä, on irtisanotuilla aikaa hengähtää ja katsella ympärilleen.

Vaikka lapsiperheillä on paljon pelissä, kun potkut sattuvat kohdalle, Heikkilä näkee heidän tilanteessaan myös myönteisiä puolia.

"Vanhemmat ovat useimmiten vielä nuoria, terveitä ja vahvoja. Heillä on potentiaalia rakentaa jotain uutta tilalle. Ikääntyneempien saattaa olla hankalampaa löytää töitä tai kouluttautua uuteen ammattiin."

Perheet selviytyvät yleensä sitä paremmin, mitä enemmän he ovat kokeneet vastoinkäymisiä. Jos elämä on ollut kovin tasaista, ei selviytymiskeinopakkiin ole karttunut työkaluja kriisejä varten.

Meidän Perhe 1/2009

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla