Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Näin voit suojella lasta seksuaaliselta häirinnältä netissä.

Lapset ovat uteliaita netin käyttäjiä, mutta heidän taitonsa eivät ole vielä täysin kehittyneet verkon tarjoaman toimintaympäristön ymmärtämiseen.

Lapset voivat törmätä mieltään painavaan sisältöön tai tulla johdatelluksi vahingolliseen vuorovaikutukseen, mistä syystä vanhempien apu ja opastus ovat tarpeen.

Tässä 9 ohjetta, joilla voit suojella lasta seksuaaliselta häirinnältä verkossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Ole läsnä lapsesi elämässä. Ole kiinnostunut hänen asioistaan, seuraa mitä hän puuhaa, keiden kanssa viettää aikaansa kodin ulkopuolella, internetissä, tietokoneen, pelikoneen tai kännykän kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kerro netin käyttöön liittyvistä riskeistä. Ennen kuin otat puheeksi seksuaalisen hyväksikäytön, varmista että lapsella on myönteistä tietoa omasta seksuaalisesta kehityksestään ja seksuaalisuudesta ylipäätään. Ota ensin itse selville, mitä seksuaalinen hyväksikäyttö netissä tarkoittaa.

3. Valista, älä pelottele. Kerro lapselle, että on olemassa ihmisiä, jotka haluavat netin kautta päästä seksuaaliseen kontaktiin lasten tai nuorten kanssa.

Seksuaalissävytteisten viestien lähettäminen, paljastava esiintyminen web-kamerayhteydessä ja johdatteleminen katsomaan pornografiaa ovat rikoksia, kun aikuinen pyrkii tällaiseen toimintaan alle 16-vuotiaan kanssa.

4. Älä syyllistä. Kun välit lapsen kanssa ovat luottamukselliset, lapsi uskaltaa ja haluaa puhua myös ikävistä ja hankalista asioista. Älä syyllistä, vaan kannusta ja kiitä häntä rohkeudesta. Älä tuomitse netin käyttöä sinänsä. Aikuisen vastuulla on kuunnella, tukea ja auttaa.

5. Kuuntele lasta. Lapsi saattaa kertoa suoraan tai vihjaillen tapahtuneesta, tai huoli voi herätä lapsen muuttuneen käyttäytymisen tai oireiden perusteella. Lapsi saattaa myös masentua tai ahdistua. Vetäytyminen kaveripiiristä sekä tietokoneen tai kännykän käytön välttäminen voivat myös olla merkkejä.

Seksuaalisen hyväksikäytön epäilyn heräämiseen on suhtauduttava vakavasti, mutta kannattaa muistaa, että mitään yksittäistä fyysistä tai psyykkistä oiretta ei voi suoraan pitää seksuaalisen hyväksikäytön merkkinä.

6. Kerro lapselle, että tuntemattomille ei kannata paljastaa itsestään liikaa tietoja, kertoa yhteystietojaan, lähetellä valokuviaan tai olla web-kamerayhteydessä.

7. Varmistu siitä, että lapsellasi on ikäistänsä seuraa. Ikätovereiden ja kodin ulkopuolisten suhteiden merkitys korostuu, kun lapset teini-iässä harjoittelevat itsenäistymistä vanhemmistaan.

8. Opeta lasta huolehtimaan salasanoistaan ja käyttäjätunnuksistaan.

9. Tue lapsesi itsetuntoa.  Kerro, että aina ei tarvitse miellyttää muita, ja opeta sanomaan EI. Jokaisella lapsella on oikeus koskemattomuuteen ja oikeus kasvaa rauhassa ilman seksuaalisen häirinnän tai hyväksikäytön kokemuksia.

Jos epäilet, että lapsesi on joutunut seksuaalisen häirinnän tai hyväksikäytön kohteeksi netissä, ota yhteys poliisiin

Netissä havaituista alle 16-vuotiaisiin kohdistuvista seksuaalisista kontakteista voi ilmoittaa myös Pelastakaa Lapset ry:n ylläpitämään Nettivihjeeseen osoitteeseen www.nettivihje.fi. Tieto välitetään sieltä edelleen poliisille arviointia ja mahdollisia toimenpiteitä varten.

Lähde: Pelastakaa Lapset ry:n opas ”Ota puheeksi – internet ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö”

Asiantuntijana Sari Valoaho, lasten suojelu digitaalisessa mediassa, Pelastakaa Lapset ry

Sisältö jatkuu mainoksen alla