Mikä on paras ehkäisymuoto, jos on taipumusta suonikohjuihin?

Olen ollut pienessä suonikohjuleikkauksessa 19-vuotiaana, jolloin se tehtiin vain toiseen jalkaan. Vaiva uusi, joten kävin nyt 33-vuotiaana samaisen jalan vaahtoruiskutuksessa. Käytän Yasmin-merkkisiä e-pillereitä. Voivatko ne edesauttaa kohjujen syntymistä? Mikä on paras ehkäisymuoto, jos on taipumusta suonikohjuihin?

Gynekologi Anna-Paula Sariola vastaa: Suonikohjut kehittyvät jalan laskimoiden vajaatoiminnan seurauksena. Alaraajan laskimoiden vajaatoiminta on yleistä, ja suonikohjuja on puolella aikuisväestöstä. Vajaatoiminnan syytä ei täysin tunneta. Kyseessä on kuitenkin krooninen ja useimmiten myös etenevä tila. Suonikohjujen riskiä lisäävät ikääntyminen, naissukupuoli, raskaudet ja synnytykset sekä sukurasitus.

Ehkäisypillerit eivät aiheuta suonikohjutautia eikä suonikohjutauti estä käyttämästä yhdistelmäpillereitä. Sen sijaan yhdistelmäpillereiden tiedetään suurentavan laskimotukoksen riskiä. Yasmin on yhdistelmäpilleri, jonka käyttöön suonikohjut eivät ole esteenä, jos laskimotukoksia ei ole.

Suonikohjuihin saattaa liittyä pinnallinen laskimotulehdus eli tromboflebiitti. Jalkaan ilmaantuu arka alue, jossa on kuumotusta ja punoitusta suonikohjun ympärillä. Pintalaskimotulehdus voi edetä syvän laskimon tukokseksi eli laskimoveritulpaksi. Suonikohjujen hoito on viimeisten vuosien aikana muuttunut paljon. Pelkkä suonikohju ei ole enää syy leikkaukselle. Jos hoitosi aiheena oli suonikohjujen lisäksi pintalaskimotulehdukset, jotka altistavat syville
tukoksille, niin ikäsikin huomioiden kannattaa harkita yhdistelmäehkäisyn vaihtamista tukosriskien pienentämiseksi.

Seuraavan pillerikontrollin yhteydessä voit keskustella aiheesta oman lääkärisi kanssa.

Vauva 08/2011

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

  1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
  2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
  3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
  4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Yksi vauvan vilpittömimmistä ihailijoista saattaa olla hänen isosisaruksensa.

Yhtä vauvakuvaa en koskaan väsy katselemaan: Muutaman viikon ikäinen kuopuksemme pötköttää piirua vaille kolmevuotiaan esikoisemme sylissä. Vauva pitää isosiskoa tiukasti pikkusormesta kiinni. Siinä on hyvä.

Kun itse vielä ihmettelin, kuka tämä pieni ja uusi oikein on, esikoinen otti vauvan saman tien omakseen. Hänestä kuoriutui isosisko ennen kuin minusta kahden äiti. Hän kylvetti, hoivasi ja lohdutti, esitteli vauvaa polleana tutuille ja tuntemattomille.

Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Itsehän unohdin kirjoittaa vauvan nimen onnittelukorttiin, kun lähdimme koko perhe syntymäpäiväjuhliin. Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Sydämeeni oli ryöpsähtänyt kertaheitolla hurjasti lisää rakkautta, mutta samalla sydän hieman nyrjähti. Esikoisen puolesta kirpaisi, sillä syliin ei joka hetki mahtunut yhtä paljon kuin sydämeen.

Onneksi oli myös isän ja isovanhempien syli. Isompikin sai vielä olla pieni.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle. Ehkä niinkin. Kieltämättä toivoin, että lapsillani olisi kasvussaan kaveri. Se rakkain ja raivostuttavin, jonka kanssa otetaan yhteen mutta jonka edestä ei ikinä paiskaisi ovea kiinni iäksi.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle.

Pikku hiljaa kädet alkavat riittää kahdenkin äitinä. Sitä huomaa kasvavansa lahjomattomaksi erotuomariksi, muistaa tuoda reissusta kaksi täsmälleen samanlaista tuliaista. Mittaa automaattisesti jälkkärit grammalleen yhtä suuriksi. Sylissäkin pysyy kaksi yhtä aikaa.

Kun siskokset kikattavat omille jutuilleen ja pusuttelevat toisilleen hyvän yön halit, sydämessä ei voisi enempää lämpöä tunteakaan.

Vauva-lehden pääkirjoitus 12/17