Lapsi on puolivuotias. En käsitä, miten hän on jo niin iso. Yritän muistella häntä pienempänä. Millainen hän oli vastasyntyneenä? Entä parin kuukauden ikäisenä?

Lapsi on puolivuotias. En käsitä, miten hän on jo niin iso. Yritän muistella häntä pienempänä. Millainen hän oli vastasyntyneenä? Entä parin kuukauden ikäisenä?
Minä en muista. Tästä ihmiset varoittivat, ja se on totta. En ole pitänyt ensimmäisistä kuukausista päiväkirjaa, vaikka kaikki sanoivat, että muistoja vauvavuodesta kannattaisi kirjoittaa ylös.
Minä en ole kirjoittanut, en sanaakaan. En ole jaksanut. Milloin edes kirjoittaisin? Niinä hetkinä, kun poika viihtyy hetken itsekseen, minä käytän tilanteen hyväkseni ja tyhjennän astianpesukonetta. Välillä tuntuu, että en muuta teekään kun imetän, valvon ja tyhjennän astianpesukonetta.  

Tämä aika on mennyt niin nopeasti. Enää neljätoista tällaista salamanno­peaa elämänpätkää, ja lapsi menee kouluun. En taida kestää sitä, että hän kasvaa isoksi. Ensimmäistä kertaa elämässäni pelkään kuolemaa. Päiväkävelyllä vauvan kanssa katson Helsingin katuja, puistoja, taloja ja liikenneympyröitä ja ajattelen, että jonain päivänä, kun minua ei enää ole, kulkee lapseni ehkä täällä, eikä hänellä ole äitiä, jolle soittaa, jos hänellä on hätä. Katson lapseni pyöreiden kasvojen keskellä tapittavia sinisiä silmiä ja yritän kuvitella, miltä hän mahtaa näyttää vanhana miehenä. Minua itkettää, taas, ehkä tuhannennen kerran tänään.

Olen aina ajatellut, että jos lapsen teenkin, yksi on hyvä. Yhden lapsen kanssa on helppo matkustaa ja muuttaa. Yhden voi ottaa mukaan mihin vain. Nyt katson lastani ja ajattelen, että hänellä pitäisi olla sisarus, jotta hänellä olisi kesälomilla seuraa, jotta hän oppisi jakamaan omistaan ja jotta hän ei olisi yksin, kun hänen vanhemmistaan aika jättää. Biologia puhuu minussa. Mutta niin se puhuu muissakin. Ystäväni, joka halusi aina vain yhden lapsen, harkitsee nyt toista. Hän sanoo: ”Pitää tehdä toinen lapsi, että on edes yksi, jos toinen menee pilalle.”

Lapsi on puolivuotias, ja lapsen isä sanoo minulle, että on mukavaa, kun olen taas hyvällä tuulella. Synnytyksestä on kulunut kuusi kuukautta, ja vasta nyt minusta tuntuu, että alan olla edes vähän oma itseni. Lapsi nukkuu, ja niin minäkin, enemmän kuin aikoihin.
Olin jo epätoivoinen. Väsymykseni meni niin pitkälle, etten pystynyt enää nukkumaan, vaikka olisin saanut nukkua. Onneksi enkelit lehahtivat paikalle. Naapurin rouva kiikutti pienokaista vaunulenkille, että minä sain hetken huilata. Toisella paikkakunnalla työkeikalla oleva ystäväni antoi kotinsa avaimet ja patisti: ”Mene, nuku.” Ja kun en muuhun pystynyt, hyppäsin junaan ja matkustin vauvan kanssa lapsuudenkotiini. Isovanhemmat ruokkivat ja hoivasivat minua, jotta minä jaksoin ruokkia ja hoivata vauvaa.
Lopulta valmistauduin unikoulutukseen. Kerroin aikeistani tuttavalleni, joka sähähti, että aiheuttaisin lapselleni valtavat traumat. Onneksi en ole syyllistyvää sorttia. Sitä paitsi minä ajattelin koko perheemme parasta. Tätä nukkumatonta menoa me kaikki muuttuisimme apaattisiksi ja turvattomiksi olennoiksi.

Totuus on, että eräänä yönä olin niin väsynyt, että en jaksanut nousta, kun vauva kitisi. Laitoin korviini tulpat, vedin peiton pääni yli ja esitin kuollutta. Ihme tapahtui, vauva hiljeni ja nukahti hetken kuluttua uudelleen. Sama toistui ja toistui. Seuraavana yönä oli lapsen isän vuoro. Minä kirjauduin sisään naapurihotelliin – ja valvoin koko yön. Sydämeeni sattui, kun ajattelin kotona itkevää lastani. Aamulla kömmin hermorauniona kotiin. Minua odotti lauleskeleva lapsen isä ja iloisena leikkivä lapsi, joka oli nukkunut itkemättä läpi koko yön, tietysti. Seuraavina öinä kun lapsi nukkui, minä heräilin vähän väliä tarkistamaan, onko hän kuollut. Lopulta uskoin, että hän vain nukkuu.

Lapsi on puolivuotias, ja minä vietän viikonlopun erossa perheestäni. Pakkaan rintapumpun kassiini ja lähden viikonlopuksi kylpylään Tallinnaan. Minä haluan ja tarvitsen tätä lomaa maailman eniten ja vähiten. Tarvitsen lepoa, mutta pelkään, että en pysty lepäämään hetkeäkään. Epäilen, että tulen tuntemaan sellaista fyysistä ikävää, mitä en ole koskaan edes aavistanut tuntevani. Tämä kaikki on ihan hullua. Minä pelkäsin lasta odottaessani eniten sitä, että en enää koskaan saisi olla tarpeeksi paljon yksin. Ja nyt minä en enää halua olla yksin. Biologia, syytän sinua.

Maria Veitola on 39-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluu mies ja huhtikuussa syntynyt vauva. Maria kertoo kolumnissaan, miten hän opettelee äidiksi yrityksen ja erehdyksen kautta.

Vauva 12/2012

Vierailija

Biologia, syytän sinua

Ihana, ihana kirjoitus! Puit sanoiksi kaikki ne oudot tuntemukset jotka pulpahtivat itsellenikin yllättäen vauvan kasvaessa. Kuolemanpelko ja muu biologia iskee kuin lekalla päähän kun katselee omaa suloista naperoa. Kummaa, mutta totta. Ehkä se hellittää samalla kun toinen kasvaa.
Lue kommentti

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!