Vanhemman huoli lapsesta voi olla välillä jopa musertava. Lopeta liiallinen murehtiminen.

Rattijuopot, netin väkivaltavideot, koulukiusaaminen... Lapsistaan huolehtivalla vanhemmalla on monta pelon aihetta. Joskus huolesta voi tulla ylivoimainen tunne, ja se on parempi saada kuriin. Kun pelko puristaa, näin rauhoitut:

 1. Opi päästämään irti ajatuksista. Meditaatiotekniikoista voi olla apua. Kuvittele itsesi joen rannalle katselemaan kelluvia lehtiä. Jätä huolesi sinne kellumaan ja katso, miten ne ajelehtivat. Voit myös kuvitella murheen ilmapalloksi ja katsoa, miten se kohoaa kauas pois.
 2. Sano itsellesi vahvistavia lauseita: Nämä tunteet kuuluvat elämään. Voin päästää irti peloista. Ne eivät ole totuuksia vaan mielen tuotteita.
 3. Keskity kehoon: miltä tuntuu patja allasi ja eri kehonosat sitä vasten. Hengitä rauhallisesti: anna ilman virrata sisään kuin aalto, varpaisiin asti, ja taas ulos läpi koko kehon.
 4. Kokeile kirjoittamista. Kirjoita ensin ylös, mitä pelkäät tapahtuvan. Seuraavaksi kirjoita, miten vaikkapa pelätty lentomatka sujuukin hyvin: lähdet aamulla levollisin mielin työreissuun, joka onnistuu mainiosti, ja palaat onnellisesti takaisin kotiin.
 5. Muista hoitaa itseäsi. Käy vaikka hieronnassa. Stressaantunut mieli ja tukkoinen keho ovat usein yhteydessä toisiinsa. Kun rentoudut, mieleenkin tulee väljyyttä ja huoliin saa etäisyyttä.

Asiantuntijana psykologi, kognitiivinen psykoterapeutti Kati Raikamo.

Vaikka perheet ovat 2000-luvulla vauraampia kuin koskaan ennen, raha ei silti tunnu riittävän.

Jos perheellämme olisi enemmän rahaa käytössä, olisimme onnellisempia, kertoo 79 prosenttia Meidän Perheen rahakyselyyn vastanneista.

Raha mahdollistaa helpomman elämän. Voisi mennä ja tehdä laskematta, montako maitolitraa sillä rahalla saisi.

Noin 60 prosenttia vastaajista kuvailee kuitenkin perheensä taloudellista tilannetta hyväksi tai melko hyväksi. Epävarmuutta aiheuttaa eniten se, että kaikki mikä tulee, myös menee.

Vaikka perheet ovat 2000-luvulla vauraampia kuin koskaan ennen, raha ei silti tunnu riittävän.

”Elintason nousu lisää painetta, että pitää olla kaikkea."

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska tunnistaa ristiriidan.

– Elintason nousu lisää painetta, että pitää olla kaikkea. Esimerkiksi kännykät lapsille ovat uusia välttämättömyyksiä.

Yksi tällainen ”uusi välttämättömyys” on lapsille säästäminen.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo.

Eräs vastaaja kertoi kyselyssä näin:

Haluaisimme säästää lapsille. Emme uskalla luottaa, että opiskelijoille maksetaan tukia enää 15–20 vuoden päästä.

Aikuisten menoista tingitään ensimmäisenä, lasten harrastuksista viimeisenä.

– Etenkin äideille on tyypillistä, ettei kuluteta itseen, vaan laitetaan lapsi edelle.

”Se, että lähipiirikin venyttää senttiä, voi jopa lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta.”

”Tavallisen tiukka rahatilanne” otetaan lapsiperheissä Wilskan mukaan pääosin elämänvaiheeseen kuuluvana. Se, että lähipiirikin venyttää senttiä, voi jopa lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Köyhyys ja pienituloisuus taas aiheuttavat henkistä stressiä, varsinkin jos ne jatkuvat pitkään.

Tutkimusten mukaan rahasta ei kanneta huolta, jos tilillä on puskurina muutaman kuukauden palkka. Mutta tuoko muhkeampi pankkitili mielenrauhan lisäksi onnea? Tiettyyn rajaan asti kyllä.

– Noin 70 000–80 000 euron käteen jääviin yhden ihmisen vuosituloihin saakka lisäraha kasvattaa onnellisuutta. Sen jälkeen ei.

 

Näin Meidän perheen lukijat kertoivat verkkokyselyssä:

Jos rahaa olisi enemmän...

 • Olisin huomattavasti vähemmän stressaantunut ja ahdistunut. Elämässä on tarpeeksi muitakin murheita ilman rahahuoliakin.
 • Olisi varaa laadukkaampaan ruokaan ja mahdollisuus käydä yksityisellä lääkärillä.
 • Ei tarvitsisi joka asian kohdalla miettiä, voiko ostaa vai ei.
 • Voisi ostaa parempikuntoisen talon eikä tarvitsisi remontoida niin paljon.
 • Voisi keskittyä elämiseen ja arkeen. Tietäisi, että saa kaiken mitä tarvitsee, saa syödä terveellisesti ja voi hankkia erilaisia elämyksiä matkailusta ulkona syömiseen.
 • Voisi vaikka ostaa lohta kaupasta useammin kuin kerran kuussa!
 • Voisin hoitaa lastamme kotona, kunnes hän on kaksivuotias.
 • Asuisimme tilavammin ja meillä olisi varaa palkata apua (esim. siivoja). Voisimme tehdä koko perheen yhteisiä ulkomaanmatkoja. Elämä olisi huolettomampaa.
 • Pystyisimme säästämään, ja lapset saisivat joskus omat huoneet.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?