Hätäkahvit-ryhmissä äidit voivat antaa ja pyytää apua.

"Tuntuu, että seinät kaatuvat päälle."
"Saisinpa nukkua edes hetken."
"Pääsisinpä hetkeksi suihkuun ilman lasta."

Näin ajattelevat monet pienten lasten kanssa kotona olevat äidit.

Nyt Facebookissa leviävät äitien itsensä perustamat Hätäkahvit-ryhmät, joissa ryhmäläiset tarjoavat toisilleen tukea.

Ensimmäinen ryhmä perustettiin Kokkolaan, ja sen jälkeen niitä on syntynyt esimerkiksi Mikkeliin, Lahteen ja pääkaupunkiseudulle.

– Halusimme perustaa Kokkolan esimerkin innoittamana helposti löydettävän ryhmän, johon voisi tulla antamaan ja pyytämään apua, kertoo Heidi Matkaselkä, yksi pääkaupunkiseudun Hätäkahvit-ryhmän perustajista. 

– Toiveemme on, että kriisitilanteessa jokainen voisi löytää ryhmästä lähialueella asuvan vanhemman, jonka kanssa voisi pohtia tilannettaan tai vain keskustella muista asioista.

Verkostoituminen on tärkeää

Pienikin apu on suurta, kun se tulee tarpeeseen. Hätäkahvit-ryhmäläiset voivat esimerkiksi mennä apua pyytäneen äidin luo hoitamaan vauvaa, jotta äiti saa nukkua tai juoda kupin kahvia rauhassa.

Pääkaupunkiseudun ryhmäläiset ovat verkostoituneet ahkerasti ja muun muassa perustaneet pienempiä alueellisia ryhmiä.

– Kynnys avun pyytämiseen voi olla matalampi, kun on ensin tutustunut muihin ryhmässä oleviin vanhempiin, Matkaselkä pohtii.

– Itse näen ryhmän tarpeelliseksi juuri siksi, että jokaiselle tulee tilanteita, jolloin tuntuu, ettei jaksa. Apua voi olla vaikea pyytää neuvolasta tai muilta ammattilaisilta, vaikkei sen pitäisi olla niin. Joskus avun pyytäminen samassa elämäntilanteessa olevilta on helpompaa.

Turvakodit päivystävät ympäri vuorokauden

Helsingin Ensikodin toiminnanjohtaja Kirsi-Maria Manninen pitää Hätäkahvit-ideaa "ansiomerkin arvoisena oivalluksena".

– Apu, joka tulee toiselta äidiltä, on varmasti parasta, mitä voi saada.

Toisen vanhemman tuella kriisissä olevan voi olla helpompi sinnitellä siihen asti, että saa pitkäkestoista apua.

Manninen neuvoo, että akuutissa kriisitilanteessa vanhempi voi hakea suoraan apua Turvakodista. Ne päivystävät ympäri vuorokauden.

Myös lastenneuvolan terveydenhoitajilta saa tietoa paikkakunnan palveluista lapsiperheille. Mikäli perheen tilanne on jo mennyt huonoksi, perheen äiti tai isä voi ottaa yhteyttä lastensuojeluun.

Emme halua arkea, jossa pitäisi esittää jotain, mitä ei ole. Meitä varten ei ole se, että kävisimme kaupungilla ottamassa kahviloissa Instagram-kuvia, sanoo amerikkalaista jalkapalloa harrastava Pilvi. Kuva: Milka Alanen
Emme halua arkea, jossa pitäisi esittää jotain, mitä ei ole. Meitä varten ei ole se, että kävisimme kaupungilla ottamassa kahviloissa Instagram-kuvia, sanoo amerikkalaista jalkapalloa harrastava Pilvi. Kuva: Milka Alanen

Pienten kaksosten vanhemmat Pilvi ja Jimi harrastavat amerikkalaista jalkapalloa vuorovedoin yhteensä 20 tuntia viikossa. 

Illalla puoli kahdeksalta Pilvi ja Jimi tekevät eteisessä nopean vaihdon. Pilvi saapuu kotiin uimaopettajan töistään, Jimi lähtee kohti iltatreenejä.

Aikataulu on tarkka. Pari kertaa Pilvi on tullut kotiin kymmenen minuttia aikaisemmin, jolloin yksivuotiaat Peetu ja Iivo olivat vielä hereillä. Se oli vikatikki. Kiukku ja huuto alkoivat heti.

Jimin ja Pilvin perheessä omaa aikaa järjestetään vuoroilloin. Usein se tarkoittaa yhtä asiaa: amerikkalaista jalkapalloa.

Kun toinen lähtee kentälle, toinen jää lasten kanssa kotiin.

Jimi valmentaa koulunkäynninohjaajan työnsä ohella Porvoo Butchersin miesten joukkuetta, Pilvi on ohjissa saman seuran naisten joukkueessa.

Jimin joukkue treenaa kolmesta neljään kertaa viikossa, Pilvillä harjoituksia on kahdet. Kun toinen lähtee kentälle, toinen jää lasten kanssa kotiin.

– Olen harrastanut jenkkifudista 13-vuotiaasta asti, ja se on aina ollut minulle omaa aikaa. Saan siitä edelleen virtaa, Pilvi sanoo.

Vakiotreeniajat Pilvi ja Jimi ovat saaneet sovittua eri päiville. Etenkin kesällä päällekkäisyyksiä kuitenkin tulee. Silloin Jimi ja Pilvi tekstaavat isovanhempien Whatsapp-ryhmään tai soittavat sisaruksille ja kummeille. Jos kukaan ei pääse hoitoapuun, Pilvi jää kotiin. Miesten sarjataso kiilaa naisten ykkösdivarin edelle.

– Ei tämä toimisi, jos emme molemmat olisi lajissa mukana ja ymmärtäisi, miten paljon aikaa laji vaatii. Jos toisella olisi täysin eri harrastukset, arkea olisi vaikeampi sumplia, Jimi sanoo.

”Tajusimme, ettei kaikkea voi tehdä yhdessä. Pitää olla myös täysin omia juttuja.”

Laji on opettanut parille myös sen, miten tärkeää oma aika on. Kun Pilvi ja Jimi muutama vuosi sitten valmensivat samaa joukkuetta, syntyi parisuhteen isoin riita. Ajatukset pelistä erosivat niin paljon, että lusikoiden jako kävi jo mielessä.

– Tajusimme, ettei kaikkea voi tehdä yhdessä. Pitää olla myös täysin omia juttuja, muuten yhdessäolostakaan ei tule yhtään mitään, Pilvi sanoo.

Parilla kuluu lajiin yhteensä vähintään parikymmentä tuntia viikossa. Silti Pilvistä ja Jimistä ei tunnu, etteivät he ehtisi nähdä toisiaan. Aamut ja sunnuntait ovat perheen yhteistä aikaa, ja silloin ollaan kaikki yhdessä ilman tarkkoja aikatauluja.

Meidän Perhe 5/2018

Mietitkö vielä tarjottavaa juhliin, myyjäisiin tai nyyttäreille? Kokosimme helpot ja ihanat reseptit.

1. Pannukakkurulla

Helppo pannukakkurulla täytetään hillolla tai tuoreilla marjoilla sekä kermaisella rahkalla.

Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen
Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen

2. Kakkaemojimarengit

Höpsöt kaakaopikkuleivät sopivat synttäreille, nyyttikesteille tai vaikka huumorintajuisen open lahjaksi. Ne syntyvät äkkiä vain muutamasta raaka-aineesta. Kun käsittelet marenkivaahtoa hellästi, se ei lätsähdä.  

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

3. Minecraft-mokkapalat

Perinteisiin mokkapaloihin tulee uutta kierrettä, kun niiden kuorrute värjätään vihreäksi. Bonus: kuorrute voi värjätä huulet!

Kuva: Juha Salminen
Kuva: Juha Salminen

4. Omar-palat

Vaihda mokkapalojen kuorrute toffeiseen, ja tarjoa vaikka tuoreiden marjojen kanssa. Vastustamattoman hyvää!

Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

5. Pinkit donitsit uunissa

Näitä donitseja ei tarvitse uppopaistaa, ja kuorrutteet voi tehdä vaikka kauden marjoista. Pinoa valmiit donitsit vuoreksi, ja juhlakattaus on valmis. Huippuresepti löytyy Soppa365:stä.

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

6. Keksitikkarit

Hätäisen keksitikkarit syntyvät valmiista kekseistä, jotka tarvitsevat vain kuorrutteen. Jos aikaa on, tee keksit alusta asti. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.