Kymmeneen laskeminen on yksi keino, mutta muitakin tapoja löytyy.

1. Hyväksy tunteesi.

Hyväksy se, että lapsen kanssa koet kaikenlaisia tunteita, rakkaudesta raivoon. Ikävätkin ajatukset ja tunteet ovat sallittuja, jos ne eivät kanavoidu teoiksi. Tunne ja teko ovat eri asioita.

Hyväksymällä kaikki tunteesi, et aseta itsellesi mahdottomia vaatimuksia. Se auttaa hillitsemään raivokohtauksia.

2. Älä hilloa kielteisiä tunteita.

Jos yrität pitää sisälläsi hermostustasi niin pitkään kuin suinkin, jossakin vaiheessa pinna todennäköisesti katkeaa ja padotut tunteet purkautuvat ulos raivonryöpsähdyksenä.

Opettele kertomaan tunteistasi siinä vaiheessa, kun ne ovat vielä hallittavissa. Jaa ajatuksesi puolison tai ystävän kanssa.

Kerro tunteistasi myös lapsellesi: nyt minua suututtaa niin paljon, että kohta oikeasti räjähdän.

3. Poistu paikalta.

Kun pinna uhkaa kiristyä liiaksi, poistu paikalta. Mene toiseen huoneeseen tai sulkeudu vaikka vessaan ja yritä rauhoittua.

4. Tallenna kohtaukset.

Raivokohtaukset on helpompi pitää kurissa, kun kuuloetäisyydellä on toinen aikuinen. Kuuntelijan virkaa voi toimittaa myös tallennin. Pane kännykkäsi äänitysasentoon, kun huomaat, että pinna alkaa kiristyä uhkaavasti. Se saattaa katkaista kärjen pahimmalta raivoamiselta.

5. Sovi pikaisesti.

Jos menetät malttisi, sovi asia lapsen kanssa heti, kun olet rauhoittunut. Pyydä anteeksi raivostumistasi ja kerro, miksi raivostuit. Anteeksipyyntösi osoittaa lapselle, että arvostat häntä ja opettaa hänelle, että jokainen käyttäytyy joskus väärin.

6. Hyvä poikii hyvää.

Kiinnitä huomiota omiin asenteisiisi ja ajattelumalleihisi. Anna lapselle myönteistä palautetta aina kun siihen on aihetta. Järjestä hetkiä, jolloin teillä on kivaa yhdessä.

Paljon myönteistä huomiota saava lapsi ei heittäydy hankalaksi läheskään niin usein kuin lapsi, joka kuulee jatkuvasti vain moitteita. Hyvän kierre vahvistuu.

7. Mieti, mistä raivokohtaukset johtuvat.

Johtuuko raivostumisesi oikeasti vain lapsen käytöksestä? Vai onko syynä sittenkin enemmän masennus tai uupumus? Vai oletko oikeasti vihainen puolisollesi tai pomollesi, mutta viha kanavoituu lapseesi?

Järjestä itsellesi omaa aikaa, jotta saat levätä ja pääset tuulettumaan.

8. Hae ammattiapua.

Jos kotikonstit eivät auta, on aika hakea ammattiapua. Kysy sitä neuvolasta tai soita ensiapuna esimerkiksi Maria Akatemian Avoimeen linjaan. Apua löytyy myös Nettiturvakodista.

Lähteitä muun muassa: MomMD

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.