Kuolemanväsymys iskee usein juuri silloin, kun siihen on tilaisuus. Keho on sillä tavalla viisas. Kuva: iStockPhoto
Kuolemanväsymys iskee usein juuri silloin, kun siihen on tilaisuus. Keho on sillä tavalla viisas. Kuva: iStockPhoto

Olen koko ajan väsynyt eikä mikään jaksa kiinnostaa.

Lapseni, nyt 5 kk, ensimmäiset kuukaudet olin yksin, kun mieheni oli ulkomaankomennuksella. Nyt mies on kotona ja meillä menee hyvin, tai kaiken ainakin pitäisi olla hyvin.

Minä vain olen koko ajan väsynyt eikä mikään jaksa kiinnostaa. Itken ihan turhastakin, välillä jään vain tuijottamaan kunnes joku tönäisee kyljestä. Vauvalla oli koliikkia kaksi ensimmäistä kuukautta, mutta jaksoin silti hyvin hoitaa häntä. Nyt lapsi on kiltti ja nauravainen, mutta minä en!

Haluaisin alkaa nauttia perheestä, jonka olen aina halunnut. En vain pysty siihen. Miksi?
 

Psykologi Essi Juvakka vastaa:

Sinun kannattaa ehdottomasti hakea pikaisesti apua. Kuvailemasi tuntemukset viittaavat uupumukseen ja jopa masennukseen, joista todellakin on mahdollista toipua ja nauttia siitä perheestä, jota olet aina halunnut.

On hyvin ymmärrettävää, että olet alkanut vasta nyt kokea uupumusta ja masennusta, sillä ollessasi vauvan kanssa yksin, sinun oli jaksettava ainoana aikuisena. Koliikkivauvan kanssa jouduit koville, mutta silloinkin sinun oli jaksettava. Nyt on sinun aikasi uupua, kun siihen on tilaisuus.

Koliikkivauvan kanssa jouduit koville, mutta silloinkin sinun oli jaksettava. Nyt on sinun aikasi uupua, kun siihen on tilaisuus.

Monet tuntemuksesi viittaavat masennusoireisiin. Et jaksa, kuten ennen. Olet äiti, jolle uupumus- ja masennusoireita tulee vasta lapsen ollessa vähän isompi. Ne voivat tulla vielä paljon myöhemminkin, jos uupumiselle ei ole ennen sitä tilaa. Kuolemanväsymys iskee usein juuri silloin, kun siihen on tilaisuus. Keho on sillä tavalla viisas.

Älä anna tilanteen mennä enää yhtään pitemmälle, jotta voit nauttia lapsesi nauruista ja ilosta. Toivon, ettei avun hakeminen tunnu sinusta nololta tai liian suurelta kynnykseltä. Apua on nyt viisasta hakea, kun omat voimat eivät riitä.

On hienoa, että nautit lapsesi naurusta. Jotta voit nauttia siitä täysin siemauksin, puhu tilanteestasi neuvolassa tai oman lääkärisi kanssa. Keskusteluapu ammatti-ihmisen kanssa olisi nyt varmasti sinulle hyväksi. Myös mahdollista lääkityksen tarvetta voisi samalla arvioida hoitosi tukena.

Nyt on järkevää satsata omaan jaksamiseesi koko perheenne hyvinvoinnin takia.

Jos et nyt kuuntele itseäsi ja hae itsellesi apua, tilanteesi voi jatkua valitettavan pitkään. Voit aloittaa avun hakemisen halutessasi myös nimettömänä. Kerro avoimesti tuntemuksistasi myös miehellesi, jotta hän voi tukea sinua parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi voisit purkaa tunteitasi päiväkirjalle. Usein se helpottaa.

Nyt on järkevää satsata omaan jaksamiseesi koko perheenne hyvinvoinnin takia. Ole myös itsellesi armollinen ja tee vain välttämätön. Älä odota itseltäsi liikoja, äläkä vaadi täydellistä äitiyttä tai aina siistiä kotia.