Kuva: Liisa Takala
Kuva: Liisa Takala

Lukija kysyy

Minulla on ihanat lapset: kuusivuotias tyttö ja vuoden ikäinen poika. Mieheni ei ole koskaan osannut kunnolla osoittaa rakkautta minua kohtaan, läheisyys on hänelle outoa. Eikä hän myöskään arvosta tai kunnioita minua.

Rahaa hän ei käytä perheeseemme kuin pakosta. Kavereilleen hän kyllä tarjoaa juomia ja järjestää heille jatkoja kotonamme aamuyöllä.

Lapsemmekaan eivät saa häneltä tarvitsemaansa läheisyyttä, kunnioitusta eikä aikaa. Hän huutaa ja kiroilee heille. Hän ei myöskään ole kannustava isä. Päinvastoin tokaisee, että ”et kyllä osaa”.

Lasten kasvattaminen on meillä valtataistelua, eikä mies auta minua arjessa, kavereitaan kyllä! Olen uhannut miestä erolla, ja hän on muuttanut käytöstään väliaikaisesti.

Olen avioeroperheestä enkä ajatellut, että myös omat lapseni joutuisivat kokemaan saman. En tiedä, mikä olisi lasten kannalta parasta. Erotako vai ei?

Epätoivoinen äiti

Janna vastaa

Hyvä, että pohdit tilannettanne. Kuulostaa siltä, ettei suhteessanne ole sellaista kunnioitusta ja arjen jakamista, jota parisuhteelta toivomme.

Onneksi parisuhteissa on mahdollisuus kohdata elämän vaikeimmat asiat yhdessä. Vaikea asia voi olla esimerkiksi tunne, jota molemmat kokevat, niin että se on vallannut koko suhteen. Yksin kannettavaksi se tunne voi olla liian kipeä. Teillä se saattaa olla kelpaamattomuuden tunne. Kirjeesi perusteella arvioin, että miehesi on vaikea kokea olevansa hyväksytty perhesuhteissaan. ”Et osaa”, voi olla jotain, mitä hänelle on sanottu lapsena. Kavereiden kanssa hän taas saattaa kokea arvostusta. Hän on auttaja ja hyvä ryyppykaveri.

Ymmärrän, ettet koe miehesi kunnioittavan sinua. Mutta olisiko reilua sanoa, että tunne on molemminpuolinen? Hänhän ei sinun mielestäsikään osaa eikä kelpaa ja kunnioittaa toiveitasi vasta, kun uhkaat erolla.

Miten miehesi käytöksen muutos on vaikuttanut sinuun? Entä, mitä kaikkea hän on toivonut sinulta ja suhteeltanne? Mikä kaikki hänen unelmastaan on voinut toteutua? Toistuva erolla uhkailu ei ole ihan reilua, mutta näyttää teillä toimivan. Kertoisiko miehesi käytöksen muutos kuitenkin, kaiken tökeryyden alla, kunnioituksesta sinua kohtaan? Hänhän voisi yhtä hyvin päättää erota, kun ei kerran kelpaa sinulle.

Pohdit fiksusti tilannetta perhetaustasi kautta – sillä on vahva merkitys. Muut eivät voi tietenkään päättää puolestasi erotako vai ei. Miettiä silti voi: Mitä ero ratkaisisi? Saisitko miehesi kunnioituksen? Lisääntyisikö läheisyytenne? Olisiko isä enemmän lasten kanssa? Joisiko vähemmän? Tuskinpa. Lasten takia ero ei päättäisi yhteistä elämänne.

Siksi suosittelen, että menette paripsykoterapiaan. Toivotan voimia koko perheellesi!

Lastenpsykiatri Janna Rantala vastaa lukijoiden kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi tästä tai sähköpostiin meidanperhe@sanoma.com otsikolla ”Janna vastaa”.

Vierailija

Äidin kysymys: Pitäisikö erota?

No olipa surkeat neuvot. Eroa ihmeessä. Lasten ei tarvitse kuunnella kiroilua ja ilkeilyä. Saapahan mies rauhassa juottaa kavereitaan. Toki tähän joku tulee kommentoimaan että mies on erosta huolimatta lapsille samanlainen,niin tuskinpa tuollainen asshole vaivautuu muksuja edes ottamaan kovin usein ja silloin kun ottaa,voi olla vähän nöyrempää poikaa.
Lue kommentti

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla.