Lukija kysyy

Meillä on tyttö, pian 5-vuotias esikoinen, joka osaa käydä itsenäisesti vessassa pissalla – tosin potalla. Kakka-asiassa hän tarvitsee vielä apua.

Ongelmana on, ettei hän viitsi pyyhkiä saati pestä käsiä vessakäynnin jälkeen. Hän jopa valehtelee, että on pyyhkinyt ja pessyt kätensä, vaikka varmuudella tiedän, ettei ole niin tehnyt.

Missä vika? Miksi hän ei viitsi näitä hommia tehdä? On puhuttu, miksi nämä asiat ovat tärkeitä, mutta sillä ei ole ollut mitään vaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten saan valehtelun loppumaan ja vessa-asiat sujumaan? Tyttö on ollut kotihoidossa, ja hänellä on 3- ja 1-vuotiaat sisarukset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neuvoton

Janna vastaa

Minusta sanot olennaisen heti alkuun: hän tarvitsee näissä vielä apua. Hän ei vielä pyyhi itse tai pese käsiä itsenäisesti.

Potalle ja siitä pöntölle oppiminen voi olla erityisen hankalaa silloin, kun perheen pienemmiltä ei vielä voi vaatia samaa. Suuresti arvostamassani kotihoidossa tämä asetelma joskus harmillisesti korostuu, kun lapsi ei saa ikätovereiden esimerkkiä vessahommissa.

Joku lapsi on mielellään perheen isoin ja osaavin, mutta toinen tahtoo isosiskonakin olla itse vielä pieni.

Rakastettukin lapsi voi olla epävarma asemastaan perhetilanteessa, jossa kaksi pienempää sisarusta luonnollisesti vievät paljon vanhempien huomiota. Silloin jääräpäinen ”osaamattomuus” voi olla keino kertoa hoivan tarpeesta.

Kirjeestäsi päättelen lapsenne kyllä tietävän, mitä häneltä toivotte ja haluavan kelvata teille. Mutta koska hän ei ole vielä valmis toiveenne mukaiseen vessakäytökseen, ei hänelle jää oikein muuta vaihtoehtoa kuin ”valehdella”.

Lapsen halu näyttää omia taitojaan vessa-asioissa voi kasvaa, kun hänen kanssaan puhutaan rauhassa vauva-ajoista ja annetaan lupa olla pieni joissakin muissa asioissa.

Jos se ei auta, en näe muuta vaihtoehtoa kuin auttaa häntä edelleen. Teillä on varmasti kädet täynnä muutenkin, mutta ehkä se on silti viisaampaa kuin tuskainen asiasta taistelu.

Lastenpsykiatri Janna Rantala vastaa Meidän Perheen lukijoiden kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi meidanperhe.kysely@sanoma.com otsikolla ”Janna vastaa”.

Muita Jannan vastauksia meidanperhe.fi/jannavastaa

Lue lisää

Miksi lapsi haluaa nakuilla?

Miten saan lapsen yöheräilyn vähenemään?

Äiti murehtii: Energinen lapsi koetaan häiritsevänä

Sisältö jatkuu mainoksen alla