Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Lukija kysyy

Meillä on kolmevuotias tyttö, joka ei suostu pitämään vaatteita päällään. Kun tulemme esimerkiksi ulkoa, lähtevät kaikki vaatteet päältä. Ja jos vaatteet saataisiinkin laitettua päälle, hetken päästä tyttö on taas alasti. Alkaa jo väsyttää, kun pitkin päivää pitää pyytää laittamaan vaatteet päälle ja vaatteita on vain huiskittu ympäriinsä.

Mistä tässä voi olla kyse? Olen toki kysynyt, miksi hän riisuu, mutta en ole saanut selvää vastausta.

Taina

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Janna vastaa

Pariterapiassa käytetään hauskaa, tutkimuksiinkin perustuvaa hokemaa: parisuhteen ongelmista 70 prosenttia on ratkaisemattomia. Niiden kanssa on vain elettävä. Toisen mielestä vessanpöntön kansi tulee olla alhaalla, toisen mielestä ylhäällä. Samoin on lasten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekä sinulla että tyttärellänne on jumiutunut, väsyttävä tapa, jota toinen ei voi käsittää. Asiaa voi silloin pohtia kääntämällä asetelman nurin niskoin: jospa lapsesi olisikin kirjoittanut kysymyksen minulle.

”Minulla on äiti joka vaatii minua pitämään vaatteet päällä. Ulkoa tullessa saan kyllä riisuttua kaikki vaatteet, mutta hetken päästä hän on taas minua pukemassa. Alkaa jo väsyttää, kun hän pitkin päivää pyytää pukemaan, vaikka olen juuri riisunut vaatteet ympäri asuntoa. Mistä voi olla kyse? En ole saanut selvää vastausta.”

En minäkään osaa sanoa, miksi vaatteiden päällä pitäminen ja niiden siististi asetteleminen on sinulle tärkeää ja tyttärellenne ei. Vaatteiden käyttö on yksi kulttuurimme tapa, joka tuskin olisi pienen lapsen valinta.

Monet lapset viihtyvät alasti. Heitä eivät rasita ulkonäkö-, siisteys-, kulttuuri- tai ties mitkä paineet samalla tavoin kuin meitä aikuisia. On vain mahtavaa viilettää nakuna koko oman vartalonsa voimaa, hallintaa ja suurenmoista ihanuutta kuuluttaen!

Joten jos asia on sinulle todella tärkeä, voitte jatkaa siitä taistelua. Jos ei ole, anna hänen vielä nakuilla. Kolmevuotias tarvitsee paljon ihailua, ja vain välttämättömissä asioissa rajaamista.

Lastenpsykiatri Janna Rantala vastaa Meidän Perheen lukijoiden kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi meidanperhe.kysely@sanoma.com otsikolla ”Janna vastaa”.

Lue lisää

Miten saan lapsen yöheräilyn vähenemään?

Energinen lapsi koetaan häiritsevänä – mitä tehdä?

Mitä tehdä, kun lapsi syö herkkuja salaa?

Miksi lapsi puhuu rumasti? Janna vastaa (video)

Vierailija

Meillä  tyttö oli pienenä samanlainen. Aina ulkoa tullessa vaatteet kaikki pois. Muuten ei haitannut mutta kun tuli vieraita neiti oli aina ilman vaatteita. Mutta se jäi itsekseen pois ajan kanssa. En pakottanut pitämään vaatteita väkisin.

Vierailija

Tjaa..tuleepa mieleeni,että ehkä nakuilu on alkanut joskus siitä eetä on ollut kuuma tai ahdistavat vaatteet, ja sitten kun lapsi on oppinut että riisumisella saa huomiota niin hän käyttää sitä hyväkseen. 

Riisuuntuminen saattaa loppua kun et kiinnitä siihen huomiota.

Suurin virhe on se että sanot tai käyttäydyt jotenkin niin että lapsi saisi käsityksen että alastomuudessa tai omassa vartalossa on jotain hävettävää. Meillä kotona käskettiin aina hävetä jos juokseni tai roikisteli ilman vaatteita, häpeän alastomuutta vieläkin...

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla