Aggressio on todella tärkeä tunne, Janna vastaa.

Kysymys

Esikoisemme oli juuri täyttänyt kolme vuotta, kun nyt kolmikuinen vauvamme syntyi. Isosiskossa heräsi pian­ mustasukkaisuus pienen sisaren saamasta syliajasta ja huomiosta.

Uhmaikä käynnistyi vauhdilla. Pahin uhma on nyt takana, mutta aggression­ kanavoiminen askarruttaa minua.

Itse olen juuri nyt äärimmäisen huono malli: yövalvomisista ja vauvan nuha­kuumeista väsyneenä kiukuttelen helposti, huudan ja kiroilen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten aggressiota voi ilmaista yhteiskunnan hyväksymällä tavalla? Mitä ohjaisin lastani tekemään silloin, kun häntä ottaa päähän, kun syli on varattu?

Lenkkeily, omien ajatusten kirjoittaminen paperille ja kaverille rimpauttaminen eivät ole vielä kolmevuotiaan keinoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuhmis, uhmis ja nuhis

Janna vastaa

Tuhmikselle:

Todella hyvä kysymys. Aggression ilmaisu yhteiskunnan hyväksymällä tavalla on varmasti yksi kasvatuksen keskeisimpiä asioita.

Perhetilanteenne on oikea aggressioiden temmellyskenttä: vanhempien väsymys, kolmevuotiaan luonnollinen aggressiivisuus, pikku­sisaruksen syntymään liittyvä epä­varmuus omasta asemasta, uhmaikä… Kuka tahansa kiroilisi tällaisessa pyörityksessä.

Aggressio on todella tärkeä tunne. Yleensä se kertoo siitä, että minua on mielestäni kohdeltu väärin. Jaksaisitko pohtia, missä tilanteissa nämä uhmat tulevat? Millä tavoin tyttäresi on silloin saattanut kokea, että häntä syrjitään ja että häntä kohtaan ollaan epäreiluja ja kohtuuttomia?

En tarkoita arvostella sinua äitinä, vaan todentaa lapsen näkökulmaa; sen tavoittaminen auttaa aggressioihin parhaiten.

Vihaista tai uhmaavaa lasta voi olla vaikea ohjata tekemään mitään, mutta häntä voi pitää sanallisesti kontaktissa, kannatella, ennen syliin pääsyä.

Itse saatan sanoa lapselleni: Nyt sinä suutuit, kun olisit halunnut aamupalaksi muroja, mutta äiti käski syödä puuroa.

Tämä ei hiljennä huutoa, mutta antaa lapselle  kokemuksen siitä, että hänen näkökantansa on huomioitu ja tunneilmaisunsa hyväksytty. Mielestäni tämä on parasta aggression hallinnan opettelua: vähän kuin kirjottaisi lapsen puolesta ajatuksia paperille.

Minkä verran esikoisesi puhuu? Osaisiko hän jo kertoa, mikä häntä auttaa silloin, kun syli on varattu?

En menisi vannomaan sitäkään, että olet äärimmäisen huono malli. Kiukuttelet, mutta myös lepyt. Huudat, mutta myös sylittelet.

Kiroiletkin, mutta varmasti myös kuiskit helliä sanoja. Ehkä osoitatkin esikoisellesi, että tunteita saa olla, ne syttyvät ja sammuvat, mutta ne eivät tuhoa ihmistä tai ihmissuhteita. Ehkäpä opetat, että äitikin saa reagoida, kun häntä kohdellaan kohtuuttomasti: herätellään pitkin yötä. Ehkä oletkin tärkeä esimerkki siitä, miten ollaan inhimillisiä.

Meidän Perhe 8/2013

Lastenpsykiatri Janna Rantala vastaa lukijoiden kysymyksiin Meidän Perhe -lehden joka numerossa. Kysymyksiä voit lähettää osoitteeseen meidanperhe.kysely@sanomamagazines.fi. Laita viestin otsikoksi "Janna vastaa".

Lue lisää Jannan vastauksia

Vierailija

[/quote]Voi Luoja mitä lässytystä. Jos tällaista oikeasti on nykypäivän kasvatus niin en todellakaan ihmettele miksi lasten ja nuorten käytösongelmat tänä päivänä ovat niin todella yleisiä... Voisitko linkittää minulle yhdenkin tutkimuksen jossa on tullut esille että lapset jotka ovat itse saaneet päättää asioistaan ja joilla on ollut mahdollisimman vähän sääntöjä ja rangaistuksia ovat kasvaneet muita  tasapainoisemmiksi ja elämässä paremmin pärjäävimmiksi aikuisiksi? Elämässä on kuule paljon sääntöjä ja monista rikkomuksista myös valitettavasti seuraa rangaistus. Jos lapsena oppii siihen että lähes kaikki on sallittua niin tosielämä tulee aika kovana vastaan.

Vierailija

LEIKI lapsen kanssa.
järjestä lapselle ikäisiään KAVEREITA
lisää LIIKUNTAA
anna HUOMIOTA, KEHU ja PALKITSE
- HYMYILE lapselle

- Vähennä SÄÄNTÖJÄ(höllä niissä missä voit) JA pienennä RANGAISTUKSIA

- SANO KYLLÄ EIN SIJAAN!

- ÄLÄ HUUDA!!
- ANNA LAPSEN KIUKUN LAANTUA
- ÄLÄ VERTAILE LAPSIA

- SALLI KAIKKI TUNTEET
- ÄLÄ NIMITTELE, KERRO MIKÄ KÄYTÖKSESSÄ HARMITTAA
- SANOITA TUNTEET
- TEE ESIM. PUKEMISESTA KISA
- KÄYTÄ HASSUTTELUA, LUOVUUTTA JA SATUJA!!
- PERUSTELE MITÄ HYÖTYÄ ASIASTA ON, ÄLÄ SANO MITÄ NEGATIIVISTASIITÄ SEURAA 
- KUN OLET KEHOITTANUT 2 KERTAA , TEHKÄÄ YHDESSÄ

-ANNA LAPSEN PÄÄTTÄÄ

- pohdi MISTÄ KÄYTÖS JOHTUU?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla