Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Miten arjessa pärjää yhdellä käsiparilla? Kokeneet yksinhuoltajat jakavat vinkkinsä.

Kysyimme kokeneilta yksinhuoltajilta parhaat ­neuvot, joiden avulla arjen saa rullaamaan.

1. Kudo oma tukiverkkosi 

Onnellinen se äiti tai isä, jonka omat vanhemmat asuvat lähellä, ovat terveitä ja haluavat auttaa, mutta läheskään kaikilla sitä ylellisyyttä ei ole. Siksi tarvitaan ystäviä ja vertaistukea.

– Yksinhuoltajan paras ystävä on toinen yksinhuoltaja. Hän ymmärtää ja haluaa auttaa. Aina löytyy ringistä joku, joka ottaa muksun hoitaakseen, jotta ­vanhempi pääsee töihin, työmatkalle tai työpaikan pikkujouluun, kirjoittaa Eija, kahdeksanvuotiaan tytön yksinhuoltaja.

Kannattaa siis tutustua muihin samanikäisten lasten vanhempiin ja luoda hoitorinki, jossa lapsillakin on mukavaa. Jos talous suinkin sallii, kannattaa etsiä vakituinen lapsenvahti arjen joustovaraksi.

– Meillä kävi pitkään sama ihana opiskelijatyttö, joka haki parin ­viikon välein lapsen päiväkodista, ruokki ja leikitti pari tuntia. Sekä lapselle että äidille oli iso helpotus, että hoitaja oli tuttu ja luotettava, kuusivuotiaan tytön äiti Annikka kertoo.

2. Mielenrauhaa suunnitelma B:stä

On raskasta tietää olevansa korvaamaton. Mitä jos liukastun bussin alle, kun käväisen pissattamassa koiraa? Miten pitkään menee, ennen kuin joku löytää lapsen kotoa?

Sekä perusteltuihin että perusteettomiin pelkoihin auttaa se, että sopii varasuunnitelmista läheisten kanssa. Niitä ei ehkä koskaan tarvita, mutta omaa mieltä se rauhoittaa.

– Kerran lapsi sairastui kuumeeseen, enkä uskaltanut lähteä hänen kanssaan kovaan pakkaseen, vaikka olisi pitänyt päästä kauppaan. Vauva oli ­onneksi ­vielä rintaruokinnalla, ja itse söin sitä, mitä pakastimesta löytyi. Sen jälkeen meillä on aina ollut kaapit täynnä ruokaa monen päivän tarpeeseen, kuvailee kaksivuotiaan pojan äiti Merja.

Myös lääkekaappi on syytä pitää ajan tasalla, sillä kuumeet ja vatsataudit alkavat aina ­yllättäen.

3. Happinaamarisääntö

Yksinhuoltajan elämään pätee lentokoneen turvasääntö: jos matkustat pienen lapsen kanssa, aseta ensin happinaamari itsellesi, ­auta sitten vasta lasta. Ei ole lasten etu, jos perheen ainoa aikuinen on jatkuvasti napsahtamispisteessä.

Kolmen lapsen isä Veli-Matti vie silloin tällöin lapsensa päiväkotiin, vaikka itsellä olisi vapaapäivä.

– Silloin voin käydä vaikka hierojalla, parturissa, salilla tai vaikka vain rauhassa kaupassa. Oma aika on tärkeää, koska minua on vain ­yksi. Joskus on relattava, että arjessa taas jaksaa.

Jos rahatilanne sallii, liity kuntosalille, ­jossa on lapsiparkki. Tai ehkä lapset innostuisivat partiosta tai muusta harrastuksesta, jossa lähdetään välillä muutamaksi päiväksi leirille?

4. Selvitä oma pää

Joku päätyy yksinhuoltajaksi vakaan harkinnan jälkeen, mutta monille se on elämäntilanne, jota ei ole toivonut eikä valinnut. Arkiset vastoinkäymiset on helpompi kestää, kun on sinut oman tilanteensa kanssa.

Annikka neuvoo puhumaan asiat selviksi myös lapsen kanssa, sillä hänkin saa todennäköisesti osansa uteluista.

– Meillä ensimmäinen "miksei teillä oo isää" -kysymys tuli vastaan jo kolmevuotiaana päiväkodissa. Kun lapsen kanssa juttelee avoimesti oman perheen tilanteesta ja erilaisista ­perheistä, lapsi löytää sopivat vuorosanat kavereiden ja uteliaiden aikuisten kysymyksiin.

5. Etsi kultareunus

Myönteinen ajattelu kuulostaa ehkä huonolta vitsiltä siinä vaiheessa, kun lapsi on viidettä päivää kipeänä eikä perheen ainut aikuinen ole päässyt edes viemään roskia. Silti moni yksinhuoltaja kertoo saavansa voimaa uhmakkaan myönteisestä asenteesta: Minä pärjään! Läpi harmaan kiven! Huonomminkin voisi olla!

Keskity siihen, mikä elämässä on hyvää. Vaikkapa siihen, että yksinhuoltaja saa itse päättää omista asioistaan ja tekemisistään. Kun ei ole parisuhdetta, ei ole parisuhderiitojakaan.

Neljän lapsen yksinhuoltaja Pia saa voimaa ajatellessaan omaan äitiään.

– Ikivanha äitini auttaa muutaman ­kerran vuodessa. Hän tulee junalla 500 kilometrin päästä, pesee pyykkivuoren ja jääkaapin, ­järjestää vaatekomeron, leipoo sämpylöitä ­pakastimeen ja matkustaa sitten kotiinsa lepäämään, mun rakas äiti.

6. Kysy töissä joustoja ja jousta myös itse

Jos sinulla on työpaikka, säilytä hyvä keskusteluyhteys esimiehiisi. Kerro elämäntilanteestasi­ ja ehdota ratkaisuja, jotka helpottavat arkea. Moni työnantaja on valmis joustamaan. Vastavuoroisesti jousta itse silloin, kun voit.

7. Taistele palveluiden puolesta

Kun vuorotyötä tekevän yksinhuoltajan lapsi tulee kouluikään, edessä on yleensä alanvaihdos tai työttömyys. Alle kouluikäisen saa vuoropäiväkotiin, mutta kuka huolehtii eka- tai tokaluokkalaisesta ilta- ja yövuorojen ajan?

Kannattaa kuitenkin pitää asiasta ­meteliä omalla paikkakunnalla. Joissakin kunnissa vuoropäiväkodit hoitavat myös koululaisia.

Myös kunnan järjestämää kotiapua saa ja pitää vaatia jämäkästi.

Sosiaalihuoltolain mukaan kunnan velvollisuus on tarjota käytännön apua kodin ja lasten hoitoon, jos kotona ­tarvitaan auttavia käsiä perhetilanteen, sairauden tai uupumuksen takia. Jos oma kotikunta­ ei pyynnöistä huolimatta järjestä kotiapua, kielteinen päätös kannattaa pyytää kirjallisena, jolloin siitä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Lisäksi voi tehdä kantelun aluehallintovirastoon.

Eräs äiti kertoo joutuneensa työttömäksi, koska ei saanut mistään apua lapsen hoitoon.

– Kun lapsi oli reilun vuoden, menin töihin ja hän hoitoon. Pian alkoi sairastelu: kahdeksan viikkoa meni niin, että viikossa oli ehkä kaksi tervettä päivää, jolloin pääsin töihin. Sain potkut koeajalla. Tuntui niin väärältä.

Lähde: Sanna Sommers, Yksin lasten kanssa – näin siitä selviää, Meidän Perhe 5/2013

Tärkein  on tässä. Sanna nauttii vauva-ajasta nyt enemmän kuin nuorempana. Kuva: Jesse Karjalainen
Tärkein on tässä. Sanna nauttii vauva-ajasta nyt enemmän kuin nuorempana. Kuva: Jesse Karjalainen

Lapsiluvun piti olla täynnä, Sanna ajatteli. Sitten Kerttu ilmoitti tulostaan.

Ei voi olla totta. Tämä ei sovi ollenkaan suunnitelmiin, Sanna mietti ja tuijotti raskaustestin kahta viivaa työpaikallaan heinäkuussa 2016.

Kevät oli ollut yhtä hullunmyllyä. Koko kunnan postipalvelut olivat siirtyneet lähes kokonaan Sannan kioskin hoidettavaksi, ja hän oli tehnyt 14-tuntista työpäivää. Kuukautisia ei ollut kuulunut, mutta Sanna arveli sen johtuvan työstressistä.

Raskauden mahdollisuus yli nelikymppisenä ei ollut tullut Sannalle, nyt 42, mieleenkään. Ehkäisystäkin oli huolehdittu. Lapsiluvun piti olla täynnä, ja perheen vanhimmat lapset Roosa, 18, ja Siiri, 12, olivat jo sen ikäisiä, että vanhemmilla alkoi olla omaa aikaa.

Raskaudenkeskeytys oli Sannan mielestä ainoa vaihtoehto. Eihän hän voisi jäädä vanhempainvapaalle tällaisessa työtilanteessa. Myös raskauden, synnytyksen ja sektion riskit yli nelikymppisenä pelottivat.

Aviomies Teemu otti asian lunkimmin.

– Annetaan vauvan tulla. Kyllä kaikki järjestyy, hän rauhoitteli.


Perheen pusutauko. Sanna ja Kerttu käyvät katsomassa, miten Teemu-isä pärjää äidin työpaikalla. Kuva: Jesse Karjalainen

Neuvolasta Sanna sai ajan jo seuraavaksi päiväksi. Raskaus oli edennyt jo 18:nnelle viikolle, joten keskeytykseen olisi tarvittu erikoislupa. Niskapoimu-ultraa oli myöhäistä tehdä, mutta verikokeen perusteella vauvalla ei ollut kromosomipoikkeamia.

Sanna päätti pitää lapsen. Vähitellen hän osasi alkaa iloita raskaudesta.

– Töitä ehtisi varmaan tehdä myöhemminkin, hän mietti.

Tuuraaja töihinkin löytyi, sillä metallialalta työttömäksi jäänyt aviomies lupautui vastaavaksi työntekijäksi.

”Koiranpentuko teille on tulossa, kysyi ystävä, kun kerroin vauvauutisesta.”

Vanhemmille lapsille raskaus paljastettiin vasta siinä vaiheessa, kun Kelan äitiyspakkauslaatikko tuli postissa kotiin.

Lähipiirissä uutinen herätti hämmennystä.

– Ai koiranpentuko teille on tulossa, ystävä kysyi tosissaan, kun kerroin, että saamme joulukuussa vauvan, Sanna naurahtaa.

Raskausaika sujui hyvin, ja Sanna oli töissä vielä suunniteltua sektiota edeltävänä päivänä.


Isosiskon silmäterä. Roosa, 18, auttaa mielellään Kertun kanssa. Kuva: Jesse Karjalainen

Tällä tytöllä on ainakin luonnetta. Kerttu syntyi sektiolla ja painoi syntyessään vain kaksi ja puoli kiloa, mutta tiukan asenteen kuuli heti, Sanna kertoo.

Kerttu on alusta saakka ollut huono nukkuja ja heräili pitkään syömään rintaa tunnin välein. Sanna on silti nauttinut imetyksestä eri tavalla kuin aikaisemmin.

– Valvominen ei kuitenkaan edes väsytä samalla tavalla kuin nuorena äitinä. Annan Kertulle tissiä ja jatkan sitten unia, hän kertoo.

Sanna arvelee olevansa nykyään äitinä rennompi: vauva-arki menee omalla painollaan, eikä hän stressaa lapsen kehityksestä samalla tavalla kuin nuorempana.

”Vain se minua harmittaa, ettei Kertulla ole vauvakaveria. En tunne oloani kotoisaksi äitipiireissä.”

Sanna arvelee, että on hyväksikin, ettei vauva ole keskipiste, vaan työasioita pitää välillä hoitaa vanhempainvapaallakin.

– Neuvolavihkosissa ei ole parissakymmenessä vuodessa tapahtunut suuria muutoksia. Porkkanaa ja perunaa sai ennen antaa jo kolmen kuukauden ikäiselle vauvalle, nykyään suositellaan täysimetystä puolivuotiaaksi, Sanna miettii.

Yksivuotiaana Kerttu syö samaa ruokaa kuin kaikki muutkin.

– Vain se minua vähän harmittaa, ettei Kertulla ole vauvakaveria, kun tuttavaperheiden lapset ovat jo isoja enkä tämän ikäisenä tunne oloani kotoisaksi äitipiireissä, Sanna myöntää.

Juttu on julkaistu Vauvan numerossa 2/2018.

Tyttärensä yksinhuoltaja Jani Toivola sai uusperheen samaan aikaan, kun toipuminen uupumuksesta oli kesken. – Opettelemme nyt omaa arkea, Jani sanoo.

”Tänään oli huono aamu: tyttäreni Aili ei olisi halunnut nousta ja kiukutteli kaikesta. Puuro oli pahaa, vaatteet väärät ja toppahousut tuntuivat huonoilta.

Taputin silti itseäni olalle, että selvisin hyvin. En hermostunut vaan ymmärsin, että Aili on vasta nelivuotias ja toimii sen mukaan.

Vuosi sitten syksyllä hermostuin lähes kaikesta. Vaikka arki uhmaikäisen kanssa on täynnä kieltoja ja käskyjä, meillä se oli myös riitoja ja huutamista. Kun Aili heittäytyi maahan päiväkodin edessä, huusin, että tiedätkö, miten rankkaa minulla on. Lapsen normaali käytös, jossa hän ei hahmota tunne-elämäänsä ja hakee rajojaan, tuntui minusta kohtuuttomalta, ja purin häneen muuta pahoinvointiani.

Tunsin häpeää, että olen epäonnistunut vanhempana, ja mietin pitkään, milloin olen tarpeeksi sairas hakemaan apua. Joka päivä kotiin saapui ohuempi versio minusta. En halunnut, että ilottomuuteni ja laahaava mieleni tarttuu tyttäreeni.

Mietin myös, tuleeko vastaan hetki, jolloin ylitän rajan, josta en voi palata. En usko, että esimerkiksi kukaan lastaan lyövä kuvittelee kykenevänsä sellaiseen, mutta uskon, että meissä on kaikki ne puolet. Täytyy itse pitää huolta, ettei elämä kärjisty sellaiseksi, että pahimmat puolet tulevat esiin.

Oli helpotus, kun lääkäri sanoi, että minulla on keskivaikea masennus ja työuupumus. Jäin sairauslomalle seitsemäksi kuukaudeksi.

”Kyllä pärjään, vastasin. Oikeasti olisin kaivannut, että joku olisi vain ilmoittanut, että tulen sinne, ja vallannut kodin ruokakassin kanssa.”

Kaikki pysähtyi kuin leikaten. Aamulla sain keskittää voimani siihen, että saan Ailin tarhaan. Kun pyöräilin kotiin, aamuruuhka tuntui epätodelliselta. Päivällä en tehnyt mitään. Keräsin voimia, että jaksoin hakea Ailin ja olla hänen kanssaan.

Äiti, siskot ja lähimmät ystävät auttoivat paljon. He tarjoutuivat hakemaan Ailia tarhasta ja ottivat hänet hoitoon muutamaksi tunniksi.

Laajemmassa piirissä jäin kuitenkin aika omilleni, sillä ystävillä oli kiire omissa ruuhkavuosissaan. He kyllä laittoivat viestejä, miten jaksat ja pärjäätkö. Kyllä pärjään, vastasin. Oikeasti olisin kaivannut, että joku olisi vain ilmoittanut, että tulen sinne, ja vallannut kodin ruokakassin kanssa. Jälkikäteen ajatellen olen itsekin ohittanut samanlaisia tilanteita: kysynyt vointia ja uskonut vastausta, kun olisin voinut vain soittaa ovikelloa.

”Jos minulla on puoliso, sen täytyy tapahtua koko elämäni ehdoilla.”

Paljon auttoi se, etten käynyt tätä läpi yksin. Tapasin kumppanin juuri ennen kuin jäin sairauslomalle. Hän ei säikähtänyt vaan sanoi heti, että auttaa niin paljon kuin pystyy. On vapauttavaa olla heti parisuhteen alussa paljaimmillaan. Kokemus lähensi meitä, ja muutimme kesällä yhteen.

Se oli iso muutos: olin lapsen ensimmäiset vuodet yksinhuoltajana. Oli ihmeellistä, että nyt pääsin käymään spontaanisti ruokakaupassa tai saatoin pyytää häntä katsomaan Ailia tunnin.

Yhden asian ymmärsin nopeasti. En voi pitää yllä rinnakkain kahta elämää, uutta rakkaussuhdetta ja lapsiarkea. Se olisi liian raskasta eikä edes todellista. Jos minulla on puoliso, sen täytyy tapahtua koko elämäni ehdoilla.

Enkä voi varjella toista ihmistä todellisuudeltani, sillä kumppanille olisi ihan yhtä raskasta elää kahta elämää: olla uudessa suhteessa ja vieraskorea lapselle. Kävimme ihan konkreettisen keskustelun, että sinä saat ja sinun täytyy asettaa rajoja lapselleni. Keskustelimme myös, että sinun ei tarvitse koko aikaa viihdyttää lasta ja olla kiva setä, vaan elämää on, että lapselle voi sanoa, että nyt sii-votaan tai katso hetki iPadia, kun minulla on töitä.

”Olemme sopineet, että puolisoni hakee Ailin tarhasta kaksi kertaa viikossa.”

Olemme puhumalla hakeneet rajoja uudelle arjellemme, sillä ei ole mallia, miten toimii kahden miehen uusperhe. Me luomme sen itse. Olemme sopineet, että hän hakee Ailin tarhasta kaksi kertaa viikossa. Selkeys on helpompaa puolisollenikin.

On silti iso opettelu, mitä tarkoittaa oikeasti, että minulla on lapsi ja vierelleni tulee uusi kumppani. Paljonko voin nojautua toiseen? Mitä voin pyytää häneltä suhteessa lapseen? Ja vaikka toinen sanookin, että tässä olen, miten pitkä tie on luottaa, että toinen jakaa tämän ihan oikeasti?

Se on varmasti vielä kesken. Minulla on omat pelkoni, ja olen tottunut kannattelemaan itseäni. Minun on vaikea pyytää apua, ja joka kerta minusta tuntuu, että tämä on viimeinen kerta, kun voin pyytää. Se tuli vastaan niin sairastumisessa kuin suhteessa.

”Tätä se rakkaus on: toinen ihminen sanoo, että älä huoli, kyllä me pärjätään.”

Viime kesänä, kun palasin töihin, tarvitsin puolisoni apua Ailin kanssa. Minua jännitti työ ja miten he pärjäävät kahdestaan kolme päivää, ja etsin valmiiksi hätänumerot ja hätänumeroiden hätänumerot, jos mökillä tapahtuisi jotakin.

Kun jätin heidät kahdestaan, liikutuin tosi paljon. Tajusin, että minulla on ihminen, joka jakaa kaiken kanssani. Ensimmäistä kertaa en tuntenut, että jäisin velkaa vaan että tämä menee yhteiseen pottiimme. Sillä hetkellä tajusin, että tätä se rakkaus on. Että toinen ihminen sanoo, että älä huoli, kyllä me pärjätään.”

Juttu on julkaistu Meidän Perheen numerossa 2/2018.