Lapsen saaminen muuttaa naista. Näistä muutoksista on iloa.

1. Herkistyt tunteille

Oman lapsen aiheuttamaa onnea ja rakkautta on vaikea etukäteen kuvitella. Osansa tunnevyöryssä on kiintymys- ja mielihyvähormoneilla, joita pienen vauvan hoivaaminen vanhemman elimistössä tuottaa.

Muutokset hormonitoiminnassa valmistavat mieltä äitiyteen jo raskauden ja synnytyksen aikana. Myös isäksi tulevan miehen elimistössä tapahtuu jossain määrin vastaavia muutoksia. Vanhemmaksi tulo vaikuttaa syvästi niin naiseen kuin mieheenkin.

Vanhemmuus voi korostaa kaikenlaisten tunteiden kokemista. Suomalaiset tutkijat ovat havainneet, että valmiiksi melko tunneherkät ihmiset tulivat lapsen saatuaan vieläkin tunteellisemmiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saatat itkeä vuolaasti vielä monet kerrat – mutta todennäköisesti myös naurat enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Opit tuntemaan itsesi

Vanhemmuus lisää itsetuntemusta, koska se pakottaa kohtaamaan itsensä, vahvuuksineen ja heikkouksineen. Mitään yhtä oikean vanhemman mallia ei ole olemassa. Jokainen joutuu pohtimaan omaa tapaansa olla, kasvattaa ja elää perheessä. Millainen äiti tai isä haluan olla?

Entä mitä tarvitset itse? Lapsiperheellisenä joudut miettimään uudelleen ajankäyttösi ja miten jaksat väsymystä. Pohdi samalla millaista huolenpitoa kaipaat itseltäsi.

Vanhemmaksi tulo saa monet pohtimaan myös lapsuuttaan ja juuriaan uudesta näkökulmasta. Miksi olen kasvanut sellaiseksi kuin olen? Se ei aina ole pelkästään mukavaa. Pintaan voi nousta kipeitäkin muistoja. Aikuisena voi kuitenkin oppia suhtautumaan ymmärtävästi ja lempeästi paitsi uuteen tulokkaaseen myös omaan pieneen itseensä.

Lapsen saadessaan kukaan ei valmis, vanhemmaksi kypsytään. Oman lapsen kasvaessa ja käydessä läpi eri kehitysvaiheita löydät itsestäsikin uusia puolia. Saat kasvaa ja kehittyä lapsen mukana.

3. Saat tekosyyn leikkiä

Kuinka monen vanhemman sormet syyhyävät päästä hakemaan legolaatikoita ullakolta jo ennen kuin jälkipolvi edes konttaa? Junaradat, nukkekodit, kaikki lapsuuden ihanuudet ovat nyt taas ulottuvillasi.

Ja vaikka et heti tunnistaisikaan itsessäsi leikkivää vanhempaa, lapsen maailmaan kannattaa sukeltaa avoimin mielin. Leikkimiseen liittyy hyvää tekevä hulluttelu ja heittäytyminen, joka meistä usein aikuisuuden myötä uhkaa kadota. Parhaimmillaan lapsen saaminen avaa koko tuon maailman uudelleen.

Leikkiessä on rohjettava käyttää mielikuvitusta ja haastaa omia rajoja. Se avaa mielen lukkoja ja lisää joustavuutta.

Vanhemmuus merkitsee kokonaan uuteen kokemuspiiriin astumista, jota voisi verrata uuteen maahan muuttamiseen. Yhtäkkiä huomaatkin ihan uusia asioita ympärilläsi ja kyseenalaistat vanhat totutut tavat. Se ruokkii uudenlaista ajattelua, luovuutta ja kekseliäisyyttä.

4. Paineensietokykysi kasvaa

Lapsesta ja perheen arjesta huolehtiminen muuttaa ihmisen tapaa suunnata energiaa, organisoida asioita, reagoida erilaisiin tarpeisiin ja ratkoa pulmatilanteita. Joustavuus, kyky sietää stressiä ja selviytyä paineen alla kasvavat iän ja vanhemmuuden myötä.

Vanhempana on mahdollisuus oppia myös sietämään epätäydellisyyttä, erottamaan pikkuasiat isoista ja hellittämään jatkuvasta kontrollista. Kaikkea ei voi hallita.

Toisaalta ajankäyttö saattaa yllättävästi tehostua. Ylitöissä ei tule vanuttua turhaan, kun päiväkotiin on pakko ehtiä. Ja kun omaa aikaa on vain vähän, täytyy priorisoida.

Vanhemmuus voi opettaa myös sellaisia konkreettisia taitoja, joita ei tule ajatelleeksikaan. Taaperon isä ompelee nallen ratkenneen sauman, vaikka peukalo olisi keskellä kämmentä. Entinen einesihminen leipoo hienon junakakun, tai koululiikunnan traumatisoima äiti uskaltautuu taas luistimille. Saatat vielä yllättää itsesi.

5. Maailmankuvasi avartuu

Lapsi tuo uuden ulottuvuuden elämään. Joskus se keikauttaa koko maailmankuvan ympäri. Arvot kirkastuvat ja asioiden tärkeysjärjestys menee uusiksi. Elämässä on jotain omaa napaa suurempaa. Vanhempana olet toiselle ihmiselle elintärkeä. Avuton uusi ihminen herättääkin vahvat suojeluvaistot. Useimmat vanhemmat vaarantaisivat epäröimättä henkensä pelastaakseen lapsensa.

Lapsen saaminen haastaa myös kohtaamaan erilaisuutta. On aina arpapeliä, millainen tyyppi elämääsi putkahtaa. Lapsi voi olla temperamentiltaan aivan toisenlainen kuin vanhempansa. Isä tai äiti on saattanut aiemmin karsastaa tietyn luonteisista ihmisistä. Kun samoja piirteitä kohtaakin lapsessaan, rajoittuneet ennakkokäsitykset on pakko kyseenalaistaa.

Juttua varten on haastateltu psykologi Ville Ojasta Aivokunto Oy:stä. Lähteenä myös: Anna Rotkirch: Yhdessä. WSOY 2014.
Juttua päivitetty 8.12.2017. Kuva muutettu.

 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla