Ennen esikoisen syntymää on mahdotonta tietää, millaista elämä lapsen kanssa tulee olemaan.

Vauva.fi:n keskustelijat kertovat, mitkä olivat heidän suurimmat harhaluulonsa ennen lasten saamista.

Vauva-aika

Monet äidit yllättyivät vauvan syntymän jälkeen siitä, miten periaatteessa yksinkertaiset asiat olivatkin monimutkaisia. Imetys ei välttämättä mennyt nappiin heti alusta alkaen, eikä vauva nukkunut niin kuin tuleva äiti oli ajatellut.

”Luulin, että vauvat nukkuvat hyvin.”

”Ajattelin, että imetys onnistuu tuosta vain ilman, että siinä olisi ongelmia äidin tai vauvan puolelta.”

”Kuvittelin, että vauva vähän juo maitoa noin viiden minuutin ajan parin tunnin välein. Ei näin! Meillä ainakin roikuttiin tississä jatkuvasti, syötiin ja käytettiin sitä tuttina.”

”Oletin, että imetyksen lopetus onnistuu tuosta vain (eipä onnistunut).”

Toisaalta jotkut odottajat olivat kuvitelleet vauva-arjen rankemmaksi kuin se olikaan. Oma vauva oli perustyytyväinen ja hoito sujui helposti.

”Varauduin siihen, että vauvat itkevät jatkuvasti ja nukkuvat huonosti. Omat vauvani itkivät vain, jos oli nälkä, vaippa märkänä tai he olivat kipeinä. Vauvat alkoivat nukkua kahdeksan tunnin yöunia kahden kuukauden iässä.”

”Huomasin, ettei imetys ole rakettitiedettä. Se toimii, kun luottaa vaistoihinsa.”

Taapero- ja teini-ikä

Kun lapsi kasvaa ja kehittyy, hänestä tulee esille uusia, mielenkiintoisia puolia. Muksu käyttäytyy eri lailla kuin vanhempi on kuvitellut, tai omat periaatteet muuttuvat.

”Luulin, että taapero istuu paikallaan leikkimässä hiekkalaatikolla. Eipä istunut, ei.”

”Luulin, että kun lapsille vain antaa kynän ja paperia, he viihtyvät - väärin.”

”Kuvittelin, että yöllä heräillään vain ensimmäisen vuoden ajan. Meillä herätään vieläkin neljästä kymmeneen kertaa yössä ja lapsi on kohta kaksi.”

”Yllätyin, ettei murrosikä ollutkaan uuvuttavaa tahtojen taistelua ja teinin temppuiluja. Vain pientä aamuärtyisyyttä oli havaittavissa, muutoin oli normaalia ja pystyimme puhumaan avoimesti hyvinkin intiimeistä asioista."

”Suunnittelin, ettei lapsi ei saa katsoa K7-lastenohjelmia ennen kuin täyttää seitsemän. Kuopus katseli ohjelmia kuitenkin esikoisen kanssa.”

”Ajattelin, ettei pikkulapselle ei saa antaa karkkia. Saihan se pienempi, kun isompikin sai.”

Äitiys

Moni keskustelija ajatteli ennen lasten syntymää, ettei äitiys muuttaisi heitä.

”Luulin, että äitiys tekee minusta lopullisesti aikuisen. Taannuinkin tunne-elämältäni kymmenvuotiaan tasolle.”

”Ajattelin, että äitinä olen täydellinen, lempeä, pitkäpinnainen madonnahahmo, joka tekee kaiken oikein. Arvelin kai, että synnyttäessä joku taikasauva heilahtaa. Näin ei käynyt.”

Arki ja lasten kasvatus

Elämä lapsen kanssa onkin hauskempaa kuin kuvittelin, moni äiti toteaa. Myös rakkauden määrä omaa lasta kohtaan yllätti usean.

”Luulin, että lasten kanssa on ilotonta.”

”Kuvittelin, että lapsen seura olisi tylsää - ainakin tämä lapsi on räjäytellyt tajuntaani, ravistellut luutumiani ja avannut uusia näkökulmia enemmän kuin kukaan toinen yksittäinen ihminen koskaan.”

”En tajunnut rakkauden määrää, ja että omat lapset ovat ihania.”

Omista kasvatusperiaatteista piti joustaa, kun lapset kasvoivat, keskustelijat kertovat. Moni toteaa, ettei vanhempi opeta lasta vaan päinvastoin.

”Nirsot lapset eivät ole huonon kasvatuksen tuloksia, vaikka niin kuvittelin.”

”Ajattelin, että lapsen voi kasvattaa tietynlaiseksi. Ei onnistunut, ei hyvässä eikä pahassa.”

”Luulin, että rajoja ja rakkautta tarjoamalla lapsista tulee automaattisesti kunnollisia ja hyvin käyttäytyviä.”

”Yllätyin, ettei lapsista tule samanlaisia, vaikka heitä kohtelee samalla tavalla. Kaksi lastani ovat kuin yö ja päivä.”

Lue lisää

Nyt se on tutkittu - äitiys muuttaa naisen aivoja

Jari Sinkkonen: Näin teet vauvasi onnelliseksi

Äiti, armahda itsesi - ”Olet hyvä äiti, vaikket olisi täydellinen”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lasten kannattaisi harjoitella useampaa kuin vain yhtä urheilulajia. Yksipuolinen treeni lisää vammoja, sanoo urheilulääkäri Katja Mjøsund.

”Lasten rasitusvammat ovat lisääntyneet, ja niitä tulee entistä nuoremmille, jopa kahdeksanvuotiaille. Yksipuolinen ja äkillisesti kasvava rasitus lisäävät vammoja. Enää lapset eivät juoksentele päivittäin pihapeleissä, vaan treenaavat ohjatusti, tavoitteellisesti ja kovaa muutaman kerran viikossa.

Rapatessa roiskuu, eli kaikkia rasitusvammoja on mahdoton välttää. Niiden määrää voidaan kuitenkin vähentää, ja vakavimmat vammat pitäisi estää kokonaan.

Lajiharjoittelun pitäisi olla nykyistä monipuolisempaa. Monipuolinen treeni kehittää lahjakkuutta yksipuolista harjoittelua paremmin. Jalkapallojunnujen viikoittaisista treeneistä yhdet voisivat olla vaikka telinejumppatreenit. Tanssijat voisivat kokeilla parkouria.

Vaikka tavoite olisi huippu-urheilussa, on hyvä muistaa, että tutkimusten mukaan myöhäinen lajiin erikoistuminen tuo parempia tuloksia aikuisena. Hyvän urheiluseuran yksi tunnusmerkki on se, että se rohkaisee lapsia monipuoliseen liikuntaan ja unohtaa lajimustasukkaisuuden.

Vanhempien kannattaa vaatia lapsilleen koulutettuja, osaamistaan päivittäviä valmentajia.

Monessa lajissa on tapana, että pienempiä, aloittelevia lapsia ohjaavat usein kokemattomimmat valmentajat. Lasten terveyden kannalta tässä piilee vaara.

Rasitusvammojen ehkäisy edellyttää ohjaajilta ymmärrystä lapsen kasvuvaiheista, ja sen tajuamista, ettei lapsi ole miniaikuinen. Lapsella on esimerkiksi luissa kasvutumakkeita, jotka tietyissä kasvun vaiheissa kestävät varsinaista luuta huonommin rasitusta ja ovat alttiimpia vammautumaan.

Esimerkiksi kantapää on arassa vaiheessa kahdeksan–kymmenvuotiaana ja polven alapuolinen sääriluu 12–14-vuotiaana. Valmentajien pitäisi osata suunnitella harjoitukset siten, että esimerkiksi kahdeksan–kymmenvuotiaiden treeneissä ei olisi liikaa kantapäätä kuormittavia hyppyjä kovalla alustalla.

Vanhempien kannattaa vaatia lapsilleen koulutettuja, omaa osaamistaan päivittäviä valmentajia. Lajiliittojen puolestaan pitäisi huolehtia myös aloittelevien valmentajien riittävästä koulutuksesta.

Lievimmät rasitusvammat ovat kasvutumakkeiden ärsytyksiä, jotka rauhoittuvat viikossa, vakavimmat rasitusmurtumia. Yleensä lapsi paranee vammoista hyvin, mutta luutumatta jäänyt rasitusmurtuma voi vaivata aikuisenakin.

Kipu ei kuuluu liikkumiseen.

Vanhemman tehtävä on ohjata lasta kuuntelemaan kehoaan. Kipu ei kuuluu liikkumiseen. Jos liike tekee kipeää, tekniikka vaatii hiomista tai keho lepoa.

Vammojen pelossa ei kuitenkaan pidä kieltää liikuntaa tai urheilua. Lapsen normaali, terve kehitys ja kasvu vaativat päivittäistä liikuntaa. Liikkumattomuus on lapselle huomattavasti isompi haitta kuin rasitusvamma."

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjøsund on monen huippu-urheilijan omalääkäri sekä suosittu lasten ja nuorten urheilulääkäri.

Meidän Perhe 5/2018

Vierailija

Lasten urheilulääkäri: ”Lapsillakin on nykyään rasitusvammoja – ison osan niistä voisi estää”

"Vanhempien kannattaa vaatia lapsilleen koulutettuja, omaa osaamistaan päivittäviä valmentajia. " Nykyään tuntuu vaikealtä löytää ktään vetämään junnuharkkoja, vapaaehtoisia aikuisia ei vaan löydy. Ei sillon vaadita mitään, jos halutaan lasten harrastavan, näin ainakin pienillä paikkakunilla.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uudessa lastensairaalassa ei nähdä patjoja lattialla, sillä vanhemmilla on tilaa viettää aikaa lastensa luona ja jäädä yöksikin.

Vastikään valmistuneet uuden lastensairaalan tilat Helsingin Meilahdessa luovutettiin tänään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille. Pääsimme ensimmäisten joukossa tutustumaan uuteen sairaalaan. Tässä kiinnostavimmat yksityiskohdat!

1. Vihdoin tilaa vanhemmille

Tässä sairaalassa ei nähdä patjoja lattialla, sillä vanhempien yöpymiselle lastensa luona on varattu tarkoituksella tilaa. Vuodeosaston huoneisiin tulee vuodesohva ja teho-osastonkin huoneisiin lepotuoli, jossa vanhempi voi halutessaan viettää yön. Teho-osastolla on myös vanhemmille tarkoitettu olohuone. 

Kolmannes uuden lastensairaalan potilaista tulee HUS:n sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Esimerkiksi elinsiirtopotilaat ja heidän vanhempansa viettävät sairaalassa pitkiäkin aikoja. Siksi vanhemmille on osastolla jopa pyykinpesumahdollisuus.

Vuodeosaston huoneisiin odotetaan vielä sänkyjä. Vanhempaa varten huoneisiin tulee vuodesohva. Yöpöytänä toimii pieni jääkaappi, jossa voi säilyttää omia eväitä. Kaikissa vuodeosaston huoneissa on ikkuna.
Vuodeosaston huoneisiin odotetaan vielä sänkyjä. Vanhempaa varten huoneisiin tulee vuodesohva. Yöpöytänä toimii pieni jääkaappi, jossa voi säilyttää omia eväitä. Kaikissa vuodeosaston huoneissa on ikkuna.

Uudessa lastensairaalassa toimii Suomen suurin lasten päivystys, jossa käy noin 40 000 potilasta vuodessa. Päivystysosastolla on 12 seurantahuonetta, joissa vanhempi voi niin ikään olla lapsen kanssa yön yli.

Päivystyksen seurantahuoneissa annetaan esimerkiksi nesteytyshoitoa vatsataudin sitä vaatiessa. Myös tänne vanhempi voi jäädä lapsensa kanssa.
Päivystyksen seurantahuoneissa annetaan esimerkiksi nesteytyshoitoa vatsataudin sitä vaatiessa. Myös tänne vanhempi voi jäädä lapsensa kanssa.

2. Ajatukset pois sairastamisesta

Kun sairaalaan tuleva lapsi odottaa vuoroaan, hän saa valita kuudesta Avatar-hahmosta mieleisensä eläimen, ja saa hahmon mukaisen rannekkeen. Hahmo kutsuu lasta odotustilan näytöllä, kun on hänen vuoronsa. 

Pienet, lapsenomaiset asiat hälventävät epäilemättä jännitystä ja saavat ajatukset sairaalan tulon syystä hetkeksi muualle.

Pääaulan multimediaseinälle voi skannata lasten piirustuksia.
Pääaulan multimediaseinälle voi skannata lasten piirustuksia.

Jokaisessa sairaalan kerroksessa on lapsille leikkihuone ja laboratorion odotustilassa lisäksi sisarushuone, jossa testeihin tulleen sisarukset voivat odotellessaan leikkiä tai katsella meriakvaarion kaloja.

Lastensairaala on saanut lahjoituksina runsaasti leluja ja kirjoja sekä taidetta.

Laboratorion odotustiloissa on meriakvaario, jonka toisella puolella on sisarushuone testeihin tulevan lapsen perheenjäsenille.
Laboratorion odotustiloissa on meriakvaario, jonka toisella puolella on sisarushuone testeihin tulevan lapsen perheenjäsenille.

Sairaalamaisuutta hälventävät muun muassa erilaiset grafiikat käytävillä, seinillä ja hisseissä.
Sairaalamaisuutta hälventävät muun muassa erilaiset grafiikat käytävillä, seinillä ja hisseissä.

3. Muumien viisaudet

"Kaksi karamellia lasketaan kai yhdeksi, jos ne ovat tarttuneet toisiinsa." Tämä Pikku Myyn ajatelma koristaa uuden lastensairaalan kahvilan seinää. 

Vastaavia Muumi-kirjoista tuttuja viisauksia voi lukea seiniltä suomen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi. 

Itse Muumeja lastensairaalan seinillä ei nähdä, muita hahmoja kylläkin. Sairaalan sisustuksesta ja ilmeestä ei haluttu tehdä liian lapsekasta, sillä osa potilaista on teini-ikäisiä.
Itse Muumeja lastensairaalan seinillä ei nähdä, muita hahmoja kylläkin. Sairaalan sisustuksesta ja ilmeestä ei haluttu tehdä liian lapsekasta, sillä osa potilaista on teini-ikäisiä.

Uusi lastensairaala sai käyttöoikeuden Muumi-kuvituksiin ja -kertomuksiin lahjoituksena Moomin Charactersilta. Yrityksen taiteellinen johtaja Sophia Jansson totesi lastensairaalan luovutustilaisuudessa, että toivoo kuvien ja tekstien ruokkivan lasten mielikuvitusta ja muistuttavan leikistä sekä sairaalan ulkopuolisesta elämästä. 

Sairaalan kahvila odottaa vielä "Muumimamman pannareita" hyllyilleen.
Sairaalan kahvila odottaa vielä "Muumimamman pannareita" hyllyilleen.

Muumi-kirjoista tuttu maisema ottaa vastaan päivystyksessä. Tälle seinälle tulevat ilmoittautumisautomaatit.
Muumi-kirjoista tuttu maisema ottaa vastaan päivystyksessä. Tälle seinälle tulevat ilmoittautumisautomaatit.

4. Voimaa väreistä

Uuden lastensairaalan tilat ovat hillityn värikkäitä, valoisia ja selkeitä. Auloista ja odotustiloista tulee mieleen ennemmin tyylikäs lääkäriasema kuin perinteinen sairaala.

Sisustuksen teemat ovat meri ja saaristo. Jokaisella kerroksella on oma nimensä, ja kunkin kerroksen aulalla ja hoitaja-asemalla on oma tunnusvärinsä.

Uuden lastensairaalan kerrokset ovat Meri, Ranta, Viidakko, Metsä, Laakso, Taika, Vuori, Avaruus ja Tähti.
Uuden lastensairaalan kerrokset ovat Meri, Ranta, Viidakko, Metsä, Laakso, Taika, Vuori, Avaruus ja Tähti.

Uuden lastensairaalan suunnitelleet arkkitehdit halusivat jo julkisivun kertovan, että kyseessä on lastensairaala. Siksi julkisivussa on käytetty paljon värejä. Kaarevan julkisivun värilliset lasilevyt näyttäytyvät aina hieman erilaisia vuodenajasta ja katsomispaikasta riippuen.
Uuden lastensairaalan suunnitelleet arkkitehdit halusivat jo julkisivun kertovan, että kyseessä on lastensairaala. Siksi julkisivussa on käytetty paljon värejä. Kaarevan julkisivun värilliset lasilevyt näyttäytyvät aina hieman erilaisia vuodenajasta ja katsomispaikasta riippuen.

Uusi lastensairaala otetaan käyttöön syyskuussa. Sen rakennuskustannukset olivat 168 miljoonaa euroa, joista reilut 38 miljoonaa katettiin lahjoituksin. 

Kuuden jalkapallokentän kokoinen sairaala

  • Lastensairaalassa on 8 maanpäällistä kerrosta, 1 kellarikerros ja konehuonekerros.
  • Sairaalassa on yhteensä 2 069 huonetilaa, joista 12 on leikkaussaleja ja 16 tehohoitoyksikköjä. Potilashuoneita on 118 ja vastaanotto- tai kuntoutustiloja 220.
  • Kokonaispinta-ala on on 48 000 neliötä, mikä vastaa kuutta jalkapallokenttää. Tilavuus on 230 000 kuutiota, eli sairaala on yli kahden Eduskuntatalon kokoinen.
  • Lastensairaalan päivystyksessä käy vuosittain arviolta 40 000 potilasta, ja vuodeosastolla yöpyy joka yö vähintään sata lasta.
  • Sairaalan budjetti oli 160 miljoonaa euroa, jonka päälle tuli 15 miljoonaa euroa Husin toivomia lisätöitä. Budjetista noin 38 miljoonaa euroa tuli lahjoituksina.
  • Rakentaminen alkoi elokuussa 2014, ja sairaala luovutettiin Husille huhtikuussa 2018. Pääurakoitsijana toimi rakennusyhtiö SRV. 
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.