Ennen esikoisen syntymää on mahdotonta tietää, millaista elämä lapsen kanssa tulee olemaan.

Vauva.fi:n keskustelijat kertovat, mitkä olivat heidän suurimmat harhaluulonsa ennen lasten saamista.

Vauva-aika

Monet äidit yllättyivät vauvan syntymän jälkeen siitä, miten periaatteessa yksinkertaiset asiat olivatkin monimutkaisia. Imetys ei välttämättä mennyt nappiin heti alusta alkaen, eikä vauva nukkunut niin kuin tuleva äiti oli ajatellut.

”Luulin, että vauvat nukkuvat hyvin.”

”Ajattelin, että imetys onnistuu tuosta vain ilman, että siinä olisi ongelmia äidin tai vauvan puolelta.”

”Kuvittelin, että vauva vähän juo maitoa noin viiden minuutin ajan parin tunnin välein. Ei näin! Meillä ainakin roikuttiin tississä jatkuvasti, syötiin ja käytettiin sitä tuttina.”

”Oletin, että imetyksen lopetus onnistuu tuosta vain (eipä onnistunut).”

Toisaalta jotkut odottajat olivat kuvitelleet vauva-arjen rankemmaksi kuin se olikaan. Oma vauva oli perustyytyväinen ja hoito sujui helposti.

”Varauduin siihen, että vauvat itkevät jatkuvasti ja nukkuvat huonosti. Omat vauvani itkivät vain, jos oli nälkä, vaippa märkänä tai he olivat kipeinä. Vauvat alkoivat nukkua kahdeksan tunnin yöunia kahden kuukauden iässä.”

”Huomasin, ettei imetys ole rakettitiedettä. Se toimii, kun luottaa vaistoihinsa.”

Taapero- ja teini-ikä

Kun lapsi kasvaa ja kehittyy, hänestä tulee esille uusia, mielenkiintoisia puolia. Muksu käyttäytyy eri lailla kuin vanhempi on kuvitellut, tai omat periaatteet muuttuvat.

”Luulin, että taapero istuu paikallaan leikkimässä hiekkalaatikolla. Eipä istunut, ei.”

”Luulin, että kun lapsille vain antaa kynän ja paperia, he viihtyvät - väärin.”

”Kuvittelin, että yöllä heräillään vain ensimmäisen vuoden ajan. Meillä herätään vieläkin neljästä kymmeneen kertaa yössä ja lapsi on kohta kaksi.”

”Yllätyin, ettei murrosikä ollutkaan uuvuttavaa tahtojen taistelua ja teinin temppuiluja. Vain pientä aamuärtyisyyttä oli havaittavissa, muutoin oli normaalia ja pystyimme puhumaan avoimesti hyvinkin intiimeistä asioista."

”Suunnittelin, ettei lapsi ei saa katsoa K7-lastenohjelmia ennen kuin täyttää seitsemän. Kuopus katseli ohjelmia kuitenkin esikoisen kanssa.”

”Ajattelin, ettei pikkulapselle ei saa antaa karkkia. Saihan se pienempi, kun isompikin sai.”

Äitiys

Moni keskustelija ajatteli ennen lasten syntymää, ettei äitiys muuttaisi heitä.

”Luulin, että äitiys tekee minusta lopullisesti aikuisen. Taannuinkin tunne-elämältäni kymmenvuotiaan tasolle.”

”Ajattelin, että äitinä olen täydellinen, lempeä, pitkäpinnainen madonnahahmo, joka tekee kaiken oikein. Arvelin kai, että synnyttäessä joku taikasauva heilahtaa. Näin ei käynyt.”

Arki ja lasten kasvatus

Elämä lapsen kanssa onkin hauskempaa kuin kuvittelin, moni äiti toteaa. Myös rakkauden määrä omaa lasta kohtaan yllätti usean.

”Luulin, että lasten kanssa on ilotonta.”

”Kuvittelin, että lapsen seura olisi tylsää - ainakin tämä lapsi on räjäytellyt tajuntaani, ravistellut luutumiani ja avannut uusia näkökulmia enemmän kuin kukaan toinen yksittäinen ihminen koskaan.”

”En tajunnut rakkauden määrää, ja että omat lapset ovat ihania.”

Omista kasvatusperiaatteista piti joustaa, kun lapset kasvoivat, keskustelijat kertovat. Moni toteaa, ettei vanhempi opeta lasta vaan päinvastoin.

”Nirsot lapset eivät ole huonon kasvatuksen tuloksia, vaikka niin kuvittelin.”

”Ajattelin, että lapsen voi kasvattaa tietynlaiseksi. Ei onnistunut, ei hyvässä eikä pahassa.”

”Luulin, että rajoja ja rakkautta tarjoamalla lapsista tulee automaattisesti kunnollisia ja hyvin käyttäytyviä.”

”Yllätyin, ettei lapsista tule samanlaisia, vaikka heitä kohtelee samalla tavalla. Kaksi lastani ovat kuin yö ja päivä.”

Lue lisää

Nyt se on tutkittu - äitiys muuttaa naisen aivoja

Jari Sinkkonen: Näin teet vauvasi onnelliseksi

Äiti, armahda itsesi - ”Olet hyvä äiti, vaikket olisi täydellinen”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lastenlääkäri Jarmo Salo kertoo, mitkä kotikonstit auttavat kurkunpääntulehdukseen.

Mistä kurkunpääntulehduksen tunnistaa varmimmin? Lapsi toipui juuri kovasta yskäisestä flunssastaan, minkä jälkeen aloimme miettiä, olisiko kyse ollut sittenkin tästä sairaudesta.

Voisiko lapsi joutua hengenvaaraan, jos vanhempi ei tunnistaisi tautia? Mitkä kotikonstit kurkunpääntulehdukseen auttavat?

Kurkunpääntulehdus on viruksen aiheuttama sairaus, jonka oireita lapsilla ovat haukkuva yskä, äänen käheys, sisäänhengityksen käheä vinkuminen ja sisäänhengitysvaikeus. Yskä on varsinkin alkuvaiheessa niin tyypillisen kuuloinen, että kerran kuultuaan sen tunnistaa helposti.

Oireet johtuvat kurkunpään limakalvojen turvotuksesta ja kurkunpään spasmista eli supistustilasta. Tautiin voi kuulua myös muun muassa kuumetta.

Kurkunpääntulehduksen oireet alkavat tyypillisesti äkillisesti yöllä. 

Kurkunpääntulehduksen aiheuttamaa hengitysvaikeutta ei kyllä voi olla tunnistamatta. Tällöin lapsen hengitys on tihentynyttä, ja hän ponnistaa sisäänhengitystä vatsallaan ja vetää kylkivälilihaksiaan kuopalle. Sieraimet voivat olla laajentuneet. Tyypillisesti oireet alkavat äkillisesti yöllä, koska makuulla limakalvoturvotus on suurimmillaan. Yleensä ensimmäinen vuorokausi on hankalin, ja sen jälkeen oireet alkavat helpottaa.

Kotikonsteista pystyasento, lapsen rauhoittelu ja kylmä ilma voivat helpottaa oireita. Lapsen voi viedä hengittämään hetkeksi pihalle tai parvekkeelle.

Keuhkoputkia laajentavat lääkkeet eivät auta kurkunpääntulehdukseen, mutta jos ei ole varma, onko lapsella kurkunpääntulehdus vai johtuvatko oireet kenties ahtauttavasta keuhkoputkentulehduksesta tai astmasta, kannattaa kokeilla kotona mahdollisesti olevia lääkkeitä. Viimeistään sen jälkeen lapsi on kuitenkin syytä viedä päivystykseen, jos hengitysvaikeus jatkuu. Siellä hänelle annetaan höyrystettyä adrenaliinia, joka vähentää kurkunpään turvotusta ja laukaisee mahdollista supistustilaa.

Lisäksi lapselle annetaan usein kerta-annos kortisonia, joka myös vähentää turvotusta ja estää oireiden pahenemista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Valmistaja
Kuva: Valmistaja

Erässä Britax Römerin Dualfix-istuimia on mahdollisesti virheellinen osa, joka saattaa aiheuttaa turvallisuusongelman.

Britax Römer vetää takaisin erän Dualfix-turvaistuimia. Istuimet vaihdetaan veloituksetta uuteen mahdollisen turvallisuusongelman takia.

Britaxin mukaan mahdollisesti virheellistä komponenttia käytettiin istuimen tuotantoerissä, jotka ovat olleet myynnissä 3.11.2017 ja 22.3.2018 välisenä aikana. Jos ostit tuona aikana Dualfix-turvaistuimen, ota istuin pois käytöstä ja tarkista valmistajan verkkosivuilta, kuuluuko hankkimasi istuin takaisinvedon piiriin.

Dualfix-istuin on tarkoitettu vauvoille ja pienille lapsille syntymästä noin neljän vuoden ikään asti.

Ongelma ei koske muiden tuotantoerien Dualfix-turvaistuimia. Kyseistä mahdollisen turvallisuusriskin aiheuttavaa komponenttia ei käytetä missään muissa Britax Römer -tuotteissa eikä muissa Dualfix-versioissa. Britax Römer huomasi mahdollisen ongelman omissa laatutesteissään, ja valmistajan tiedossa ei ole häiriöitä tai onnettomuuksia, jotka liittyisivät virheelliseen komponenttiin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.