Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Puoliso sanoo: "En rakasta sinua enää." Voiko rakkaus varoittamatta loppua?

”Rakkaus on tunne, kuten ilo ja viha, eivätkä tunteet ole luonteeltaan pysyviä. Ne voivat muuttua tai jopa loppua.

Rakkauden tunne on kuitenkin eri asia kuin rakastaminen, joka tarkoittaa tekemistä. Se on pysyvämpää ja tarkoittaa sitoutumista yhteiseen elämään myös silloin, kun päällimmäisenä on jokin muu tunne kuin rakkaus. Tästä syystä vihkikaavassa puhutaan toisen rakastamisesta, ei rakkaudesta tunteena.

Rakastaminen voi saada erilaisia muotoja, kuten pitäminen ja välittäminen. Joillekin nämä ovat riittäviä syitä pysyä yhdessä. Toisille tämä ei riitä, vaan he kaipaavat suhteeseen myös eroottista vetovoimaa. Ilman vetovoimaa suhde saatetaan kokea väljähtyneeksi: 'Olemme kuin kavereita.'

Kun toinen puolisoista ilmoittaa, että haluaa erota, jäljelle jäävän mielessä pyörii miksi-kysymyksiä. Lähtijällä ei välttämättä ole niihin vastauksia – hän ei aina tiedä syitä itsekään.

Vastaus 'en rakasta sinua enää' kuulostaa armottomalta, mutta joskus se on totta. Lause voi pitää sisällään monia asioita. Kumpikin puolisoista on voinut muuttua paljon siitä, kun yhteinen elämä alkoi. Aina suhde ei kestä näitä muutoksia.

Rakkaus ei yleensä lopu yllättäen vaan hiljalleen vuosien kuluessa. Lähtijä saattaa havahtua siihen äkillisesti, eikä pysty varoittamaan puolisoaan. Tällöin ero tulee puolisolle suurena järkytyksenä.

Joissain tapauksissa rakkaus voi syttyä uudelleen. Parisuhteessa on kriisi tai puolisot elävät erillään työn tai muiden syiden vuoksi. Tällöin he saattavat huomata, ettei toinen olekaan itsestään selvyys. Puolisot kokevat menettämisen pelkoa ja ymmärtävät, kuinka paljon yhä välittävät toisistaan. He päättävät valita toisensa ja yhdessä olemisen uudelleen. Se on hieno kokemus.

Rakkautta voi ja sitä kannattaa ruokkia hyvillä asioilla: ottaa toinen huomioon ja kohdella häntä hyvin. Myös rakkaudelliset teot, kuten kaunis katse, hellä kosketus ja mukavat sanat vahvistavat puolisoiden yhteyttä.

Tärkeintä on, että molemmat tulevat suhteessa nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi.

Puolisoiden pitää tehdä valintoja suhteen puolesta, ei sitä vastaan. Suhteelle pitää antaa aikaa ja osoittaa, että arvostaa sitä. Myös henkiseen ja fyysiseen läheisyyteen kannattaa panostaa. Henkistä läheisyyttä pidetään yllä puhumalla ja fyysistä hellyydellä, kosketuksella ja rakastelulla."

Kysymykseen vastasi perheneuvoja, seksuaali- ja pariterapeutti Paula Ruotsalainen Vantaan seurakuntien Perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Vierailija

Voiko rakkaus yllättäen loppua?

Kun rakkaus loppuu, loppuu myös rakastaminen. Rakastaminen nimittäin ei ole vain mukavia tekoja, vaan rakkaudesta ja rakkaudella tehtyjä tekoja. Vihkikaavassa puhutaan siis hölynpolyä, kun vaaditaan lupaamaan jotain sellaista, mitä ei voi edes luvata. Tekoja voi luvata, muttei rakkautta ...vai haluaisiko joku puolison, joka kohtelee hyvin velvollisuudesta, muttei enää lainkaan rakkaudesta?
Lue kommentti
Vierailija

Voiko rakkaus yllättäen loppua?

Vierailija kirjoitti: Kun rakkaus loppuu, loppuu myös rakastaminen. Rakastaminen nimittäin ei ole vain mukavia tekoja, vaan rakkaudesta ja rakkaudella tehtyjä tekoja. Vihkikaavassa puhutaan siis hölynpolyä, kun vaaditaan lupaamaan jotain sellaista, mitä ei voi edes luvata. Tekoja voi luvata, muttei rakkautta ...vai haluaisiko joku puolison, joka kohtelee hyvin velvollisuudesta, muttei enää lainkaan rakkaudesta? Vihkikaava onkin hyvin ovela sanakäänteissään. Kysytään "tahdotko rakastaa". Siihen...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.