Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Puoliso sanoo: "En rakasta sinua enää." Voiko rakkaus varoittamatta loppua?

”Rakkaus on tunne, kuten ilo ja viha, eivätkä tunteet ole luonteeltaan pysyviä. Ne voivat muuttua tai jopa loppua.

Rakkauden tunne on kuitenkin eri asia kuin rakastaminen, joka tarkoittaa tekemistä. Se on pysyvämpää ja tarkoittaa sitoutumista yhteiseen elämään myös silloin, kun päällimmäisenä on jokin muu tunne kuin rakkaus. Tästä syystä vihkikaavassa puhutaan toisen rakastamisesta, ei rakkaudesta tunteena.

Rakastaminen voi saada erilaisia muotoja, kuten pitäminen ja välittäminen. Joillekin nämä ovat riittäviä syitä pysyä yhdessä. Toisille tämä ei riitä, vaan he kaipaavat suhteeseen myös eroottista vetovoimaa. Ilman vetovoimaa suhde saatetaan kokea väljähtyneeksi: 'Olemme kuin kavereita.'

Kun toinen puolisoista ilmoittaa, että haluaa erota, jäljelle jäävän mielessä pyörii miksi-kysymyksiä. Lähtijällä ei välttämättä ole niihin vastauksia – hän ei aina tiedä syitä itsekään.

Vastaus 'en rakasta sinua enää' kuulostaa armottomalta, mutta joskus se on totta. Lause voi pitää sisällään monia asioita. Kumpikin puolisoista on voinut muuttua paljon siitä, kun yhteinen elämä alkoi. Aina suhde ei kestä näitä muutoksia.

Rakkaus ei yleensä lopu yllättäen vaan hiljalleen vuosien kuluessa. Lähtijä saattaa havahtua siihen äkillisesti, eikä pysty varoittamaan puolisoaan. Tällöin ero tulee puolisolle suurena järkytyksenä.

Joissain tapauksissa rakkaus voi syttyä uudelleen. Parisuhteessa on kriisi tai puolisot elävät erillään työn tai muiden syiden vuoksi. Tällöin he saattavat huomata, ettei toinen olekaan itsestään selvyys. Puolisot kokevat menettämisen pelkoa ja ymmärtävät, kuinka paljon yhä välittävät toisistaan. He päättävät valita toisensa ja yhdessä olemisen uudelleen. Se on hieno kokemus.

Rakkautta voi ja sitä kannattaa ruokkia hyvillä asioilla: ottaa toinen huomioon ja kohdella häntä hyvin. Myös rakkaudelliset teot, kuten kaunis katse, hellä kosketus ja mukavat sanat vahvistavat puolisoiden yhteyttä.

Tärkeintä on, että molemmat tulevat suhteessa nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi.

Puolisoiden pitää tehdä valintoja suhteen puolesta, ei sitä vastaan. Suhteelle pitää antaa aikaa ja osoittaa, että arvostaa sitä. Myös henkiseen ja fyysiseen läheisyyteen kannattaa panostaa. Henkistä läheisyyttä pidetään yllä puhumalla ja fyysistä hellyydellä, kosketuksella ja rakastelulla."

Kysymykseen vastasi perheneuvoja, seksuaali- ja pariterapeutti Paula Ruotsalainen Vantaan seurakuntien Perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Vierailija

Voiko rakkaus yllättäen loppua?

Kun rakkaus loppuu, loppuu myös rakastaminen. Rakastaminen nimittäin ei ole vain mukavia tekoja, vaan rakkaudesta ja rakkaudella tehtyjä tekoja. Vihkikaavassa puhutaan siis hölynpolyä, kun vaaditaan lupaamaan jotain sellaista, mitä ei voi edes luvata. Tekoja voi luvata, muttei rakkautta ...vai haluaisiko joku puolison, joka kohtelee hyvin velvollisuudesta, muttei enää lainkaan rakkaudesta?
Lue kommentti
Vierailija

Voiko rakkaus yllättäen loppua?

Vierailija kirjoitti: Kun rakkaus loppuu, loppuu myös rakastaminen. Rakastaminen nimittäin ei ole vain mukavia tekoja, vaan rakkaudesta ja rakkaudella tehtyjä tekoja. Vihkikaavassa puhutaan siis hölynpolyä, kun vaaditaan lupaamaan jotain sellaista, mitä ei voi edes luvata. Tekoja voi luvata, muttei rakkautta ...vai haluaisiko joku puolison, joka kohtelee hyvin velvollisuudesta, muttei enää lainkaan rakkaudesta? Vihkikaava onkin hyvin ovela sanakäänteissään. Kysytään "tahdotko rakastaa". Siihen...
Lue kommentti

Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja kertoo eronsa taustoista ja uudesta parisuhteestaan: ”Tilanne oli musertava”. 

Vauva.fissä Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen paljastaa tänään ilmestyvässä Me Naisissa, että rakastui nykyiseen seurustelukumppaniinsa jo silloin, kun ex-vaimo oli vielä raskaana. Hän kertoi erotoiveistaan, kun maaliskuussa syntynyt vauva oli kahden kuukauden ikäinen.

Siinä välissä Minkkinen ensin taisteli rakastumista vastaan ja lopulta keräsi rohkeutta kertoa tilanteesta.

– Vielä silloin minulla ei ollut munaa mennä sanomaan, että minulle tapahtui tällainen asia. Totta helvetissä olen kantanut syyllisyyttä siitä, miten hoidin tilanteen, loukkasin toista ja olin epärehellinen niin vaimoa kuin itseäni kohtaan.

Minkkinen kuvaa seurustelukumppaninsa kohtaamista sanoilla ”kaunein aikuisiällä kokemani tapaaminen”.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa.

”Milloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?”

Minkkinen kertoo ymmärtävänsä, että miltä ero näytti ulospäin: mies lähti uuden matkaan, kun vaimo oli vastikään synnyttänyt. Silti eropostauksesta seurannut palauteryöpyn rajuus ja paljous yllätti.

– Saamani kritiikki on pistänyt miettimään, miloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?

Ydinperhe ei takaa onnea

Sami Minkkinen ei halua toistaa vanhempiensa parisuhdemallia. Hän pitää omia vanhempinaan mallina siitä, miten huono parisuhde voi tuhota kahden ihmisen elämän.

– Toisin kuin tyttäreni, minä sain kasvaa ydinperheessä. Jos olisi kysytty, enpä olisi halunnut. Vanhempani olisivat saaneet olla onnellisia paljon aiemmin, jos eivät olisi sinnitelleet ydinperheen takia.

Minkkisen nuorempi tytär on vielä vauva. Hänellä on myös ensimmäisestä avioliitostaan tytär. Minkkinen asuu yksin, ja tyttäret ovat hänen luonaan säännöllisesti.

 

Yhteiset kävelylenkit ja samanlainen huumorintaju kantavat arjessa, mutta vaikeina aikoina pitää myös muistaa tahtoa. 

Kysyimme Vauva.fi:ssä, mikä on pitkän, hyvän parisuhteen salaisuus. Jatka listaa omallasi kommenteissa!

Naurua ja omaa tilaa

”Mieheni on ihan yliveto laukomaan älykästä mutta toisaalta välillä ihan älyvapaata huumoria!” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta.”

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta. Olemme kokeneet yhdessä sekä elämän ilot ja surut. Mieheni ei ehkä osaa ilmaista tunteitaan sanoilla, mutta sitäkin paremmin teoilla.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Annamme toisillemme tilaa olla ja hengittää.”
Nainen, 19 vuotta yhdessä

Halua pysyä yhdessä

”Olen ollut alussa niin valtavan rakastunut mieheeni, etten usko voivani kokea ainakaan mitään suurempaa kenenkään kanssa.”Nainen, 8 vuotta parisuhteessa

”Meillä on yhteiset arvot ja mielenkiinnon kohteet sekä vahva keskustelu- ja kosketusyhteys. Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”
Nainen, 30 vuotta parisuhteessa

Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”

Yhteisiä öitä

”On ihanaa, kun mieheni kertoo edelleen haluavansa minua. Pidän myös itse häntä edelleen äärettömän seksikkäänä miehenä.” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Meillä on onneksemme vanhemmat, jotka ovat mielellään ottaneet lapsia hoitoon ja kannustaneet meitä viettämään silloin tällöin aikaa myös kahdestaan ilman lapsia. Pari tuntia lenkilläkin tekee hyvää, mutta vielä parempaa viettää vaikka yö kahdestaan ihan muissa maisemissa. Siinä ehtii hyvin rakastua taas.” 
Nainen, 20 vuotta parisuhteessa

Pieniä ja suuria tekoja

”Mieheni lähtee kanssani lenkille tai kauppaan, vaikka olisikin väsynyt.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni tuo edelleen kukkia silloin tällöin.”
Nainen, 10 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

”Saan lähes joka päivä mieheltäni jalkahieronnan.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Mieheni laittaa joskus autoni lämpiämään tai kantaa polttopuut valmiiksi, vaikkei olisi tarvinnut.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” 
Nainen, 15 vuotta parisuhteessa