Seksi on tärkeä osa parisuhdetta. Mutta voiko sitä ilmankin pärjätä?

”Useimmille ihmisille seksi on olennainen osa parisuhdetta, koska se erottaa parisuhteen muista suhteista, kuten ystävyyssuhteista.

Rakastelulla on monenlaisia vaikutuksia.

Sen aikana erittyy hormoneja, jotka lisäävät kiinnittymistä kumppaniin. Rakastelulla on siis biologisesti parisuhdetta vahvistava vaikutus. Jos se puuttuu, tämä biologinen side jää pois.

Ihminen on henkisesti rakastelun aikana hyvin paljaana. Monet kokevat sen syvimmäksi ja herkimmäksi tavaksi kohdata toinen ihminen. Sellaista yhteenkuuluvuuden tunnetta ei välttämättä voi kokea muuten.

Rakastelu on parhaimmillaan iloa, rentoutta ja puolisoiden yhteinen juttu. Salaisuus, jonka ulkopuolelle muu maailma jää.

Ihmiset suhtautuvat seksiin eri lailla. Yksi prosentti ihmisistä on täysin aseksuaaleja, eli heillä ei ole tarvetta seksiin eivätkä he kiihotu tai saa orgasmia.

Monella muulla seksuaalinen halu voi laskea väliaikaisesti kuormittavassa elämäntilanteessa, kun muut asiat vievät siltä tilan. Kuormitusta voi aiheuttaa sairastuminen, masennus, suru tai huoli toimeentulosta. Myös esimerkiksi pienten lasten vanhempien stressaava elämäntilanne voi vähentää seksihaluja.

Tässä on ansa. Tiukassa tilanteessa moni kaipaa, että joku pitäisi hyvänä ja hellisi. Rakastelu voisi täyttää tämän tarpeen, jos sille antaisi mahdollisuuden.

Rakastelussa puolisot voivat vuorotellen antaa ja vastaanottaa hyvää. Seksistä tulee kuitenkin helposti suorittamista. Ajatus, että siinä voi olla myös itse hellittävänä, unohtuu.

Parisuhteeseen tulee hankaluuksia, jos puolisoiden seksuaaliset tarpeet ovat väliaikaisesti tai pysyvästi hyvin erilaisia. Seksuaalinen halu on perustavanlaatuinen tarve ja siihen liittyy suuria kysymyksiä: miten kelpaan puolisolleni naisena tai miehenä ja tulen hyväksytyksi sellaisena kuin olen.

Kun seksitoiveet kumppanin kanssa eivät kohtaa, tarvitaan rakkautta, empatiaa ja joustavuutta sekä kykyä tulla toista puolitiehen vastaan.

Toinen kumppaneista voi harrastaa myös sooloseksiä, jos puoliso kokee hänen tarpeidensa tyydyttämisen liian vaativaksi.

Kaikenlainen itsekkyys, vaatiminen ja seksiin pakottaminen kannattaa unohtaa. Pahimmassa tapauksessa se saa aikaan suuria vahinkoja, joita on hyvin vaikea korjata.”

Kysymykseen vastasi perheneuvoja, seksuaali- ja pariterapeutti Paula Ruotsalainen Vantaan seurakuntien Perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Lue lisää

Voiko rakkaus loppua yllättäen?

Tarvitsetteko parisuhdeterapiaa? 6 paljastavaa merkkiä

Mitä tehdä, jos mies ei halua seksiä?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja kertoo eronsa taustoista ja uudesta parisuhteestaan: ”Tilanne oli musertava”. 

Vauva.fissä Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen paljastaa tänään ilmestyvässä Me Naisissa, että rakastui nykyiseen seurustelukumppaniinsa jo silloin, kun ex-vaimo oli vielä raskaana. Hän kertoi erotoiveistaan, kun maaliskuussa syntynyt vauva oli kahden kuukauden ikäinen.

Siinä välissä Minkkinen ensin taisteli rakastumista vastaan ja lopulta keräsi rohkeutta kertoa tilanteesta.

– Vielä silloin minulla ei ollut munaa mennä sanomaan, että minulle tapahtui tällainen asia. Totta helvetissä olen kantanut syyllisyyttä siitä, miten hoidin tilanteen, loukkasin toista ja olin epärehellinen niin vaimoa kuin itseäni kohtaan.

Minkkinen kuvaa seurustelukumppaninsa kohtaamista sanoilla ”kaunein aikuisiällä kokemani tapaaminen”.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa.

”Milloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?”

Minkkinen kertoo ymmärtävänsä, että miltä ero näytti ulospäin: mies lähti uuden matkaan, kun vaimo oli vastikään synnyttänyt. Silti eropostauksesta seurannut palauteryöpyn rajuus ja paljous yllätti.

– Saamani kritiikki on pistänyt miettimään, miloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?

Ydinperhe ei takaa onnea

Sami Minkkinen ei halua toistaa vanhempiensa parisuhdemallia. Hän pitää omia vanhempinaan mallina siitä, miten huono parisuhde voi tuhota kahden ihmisen elämän.

– Toisin kuin tyttäreni, minä sain kasvaa ydinperheessä. Jos olisi kysytty, enpä olisi halunnut. Vanhempani olisivat saaneet olla onnellisia paljon aiemmin, jos eivät olisi sinnitelleet ydinperheen takia.

Minkkisen nuorempi tytär on vielä vauva. Hänellä on myös ensimmäisestä avioliitostaan tytär. Minkkinen asuu yksin, ja tyttäret ovat hänen luonaan säännöllisesti.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhteiset kävelylenkit ja samanlainen huumorintaju kantavat arjessa, mutta vaikeina aikoina pitää myös muistaa tahtoa. 

Kysyimme Vauva.fi:ssä, mikä on pitkän, hyvän parisuhteen salaisuus. Jatka listaa omallasi kommenteissa!

Naurua ja omaa tilaa

”Mieheni on ihan yliveto laukomaan älykästä mutta toisaalta välillä ihan älyvapaata huumoria!” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta.”

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta. Olemme kokeneet yhdessä sekä elämän ilot ja surut. Mieheni ei ehkä osaa ilmaista tunteitaan sanoilla, mutta sitäkin paremmin teoilla.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Annamme toisillemme tilaa olla ja hengittää.”
Nainen, 19 vuotta yhdessä

Halua pysyä yhdessä

”Olen ollut alussa niin valtavan rakastunut mieheeni, etten usko voivani kokea ainakaan mitään suurempaa kenenkään kanssa.”Nainen, 8 vuotta parisuhteessa

”Meillä on yhteiset arvot ja mielenkiinnon kohteet sekä vahva keskustelu- ja kosketusyhteys. Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”
Nainen, 30 vuotta parisuhteessa

Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”

Yhteisiä öitä

”On ihanaa, kun mieheni kertoo edelleen haluavansa minua. Pidän myös itse häntä edelleen äärettömän seksikkäänä miehenä.” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Meillä on onneksemme vanhemmat, jotka ovat mielellään ottaneet lapsia hoitoon ja kannustaneet meitä viettämään silloin tällöin aikaa myös kahdestaan ilman lapsia. Pari tuntia lenkilläkin tekee hyvää, mutta vielä parempaa viettää vaikka yö kahdestaan ihan muissa maisemissa. Siinä ehtii hyvin rakastua taas.” 
Nainen, 20 vuotta parisuhteessa

Pieniä ja suuria tekoja

”Mieheni lähtee kanssani lenkille tai kauppaan, vaikka olisikin väsynyt.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni tuo edelleen kukkia silloin tällöin.”
Nainen, 10 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

”Saan lähes joka päivä mieheltäni jalkahieronnan.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Mieheni laittaa joskus autoni lämpiämään tai kantaa polttopuut valmiiksi, vaikkei olisi tarvinnut.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” 
Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.