Seksi on tärkeä osa parisuhdetta. Mutta voiko sitä ilmankin pärjätä?

”Useimmille ihmisille seksi on olennainen osa parisuhdetta, koska se erottaa parisuhteen muista suhteista, kuten ystävyyssuhteista.

Rakastelulla on monenlaisia vaikutuksia.

Sen aikana erittyy hormoneja, jotka lisäävät kiinnittymistä kumppaniin. Rakastelulla on siis biologisesti parisuhdetta vahvistava vaikutus. Jos se puuttuu, tämä biologinen side jää pois.

Ihminen on henkisesti rakastelun aikana hyvin paljaana. Monet kokevat sen syvimmäksi ja herkimmäksi tavaksi kohdata toinen ihminen. Sellaista yhteenkuuluvuuden tunnetta ei välttämättä voi kokea muuten.

Rakastelu on parhaimmillaan iloa, rentoutta ja puolisoiden yhteinen juttu. Salaisuus, jonka ulkopuolelle muu maailma jää.

Ihmiset suhtautuvat seksiin eri lailla. Yksi prosentti ihmisistä on täysin aseksuaaleja, eli heillä ei ole tarvetta seksiin eivätkä he kiihotu tai saa orgasmia.

Monella muulla seksuaalinen halu voi laskea väliaikaisesti kuormittavassa elämäntilanteessa, kun muut asiat vievät siltä tilan. Kuormitusta voi aiheuttaa sairastuminen, masennus, suru tai huoli toimeentulosta. Myös esimerkiksi pienten lasten vanhempien stressaava elämäntilanne voi vähentää seksihaluja.

Tässä on ansa. Tiukassa tilanteessa moni kaipaa, että joku pitäisi hyvänä ja hellisi. Rakastelu voisi täyttää tämän tarpeen, jos sille antaisi mahdollisuuden.

Rakastelussa puolisot voivat vuorotellen antaa ja vastaanottaa hyvää. Seksistä tulee kuitenkin helposti suorittamista. Ajatus, että siinä voi olla myös itse hellittävänä, unohtuu.

Parisuhteeseen tulee hankaluuksia, jos puolisoiden seksuaaliset tarpeet ovat väliaikaisesti tai pysyvästi hyvin erilaisia. Seksuaalinen halu on perustavanlaatuinen tarve ja siihen liittyy suuria kysymyksiä: miten kelpaan puolisolleni naisena tai miehenä ja tulen hyväksytyksi sellaisena kuin olen.

Kun seksitoiveet kumppanin kanssa eivät kohtaa, tarvitaan rakkautta, empatiaa ja joustavuutta sekä kykyä tulla toista puolitiehen vastaan.

Toinen kumppaneista voi harrastaa myös sooloseksiä, jos puoliso kokee hänen tarpeidensa tyydyttämisen liian vaativaksi.

Kaikenlainen itsekkyys, vaatiminen ja seksiin pakottaminen kannattaa unohtaa. Pahimmassa tapauksessa se saa aikaan suuria vahinkoja, joita on hyvin vaikea korjata.”

Kysymykseen vastasi perheneuvoja, seksuaali- ja pariterapeutti Paula Ruotsalainen Vantaan seurakuntien Perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Lue lisää

Voiko rakkaus loppua yllättäen?

Tarvitsetteko parisuhdeterapiaa? 6 paljastavaa merkkiä

Mitä tehdä, jos mies ei halua seksiä?