Moni asia rasittaa parisuhdetta, kun perheeseen syntyy vauva.

Miten rakkaus kestää, kun meitä on kohta kolme?

Tätä Mari, 27, mietti paljon raskausaikana. Järjellä ajatellen kysymys tuntui absurdilta, olivathan he miehen kanssa toivoneet ja odottaneet vauvaa. Mutta Maria jännitti. Ystäväpiirissä monen suhde oli mennyt umpikujaan juuri lapsen synnyttyä. Tutut, koliikkilapsen vanhemmat, väsyivät jatkuvaan yövalvomiseen ja etääntyivät toisistaan. Serkun vauva taas tarjosi imetysaikana niin paljon läheisyyttä, ettei puolison halailu enää kiinnostanut.

– Tiesin, että lapsi muuttaa meidänkin elämämme. Kävimme ennen usein syömässä ulkona ja nautimme kiireettömästä maailmanparantamisesta. Pelkäsin, että se kaikki olisi mennyttä ja muuttuisin pelkäksi maidolta tuoksuvaksi äidiksi.

Kasvatuspsykologian dosentti Satu Uusiauttin mukaan Marin huoli ei ollut turha. Ensimmäisen lapsen syntymä on parisuhteelle iso muutos ja koetinkivi.

– Vauvan kuuluu oikeutetusti saada huomiota ja rakkautta. Toisilla lapsen tulo parisuhteeseen sujuu luontevasti, kun taas toisissa se aiheuttaa esimerkiksi mustasukkaisuutta tai riittämättömyydentunnetta, Uusiautti sanoo. 

Ajankäyttö uusiksi

Kun Jennistä, 33, tuli kaksi vuotta sitten äiti, suurin muutos arjessa oli ajankäyttö. Kahdenkeskistä aikaa puolison kanssa oli paljon aiempaa vähemmän.

– Kun vauva nukahti, jaksoin ehkä käydä suihkussa, katsoa sähköpostit tai silittää hetken harsoja. Muutaman kerran yritimme katsoa mieheni kanssa illalla elokuvaa, mutta yleensä jompikumpi nukahti sohvalle jo alussa, Jenni kertoo.

Uusiautti kertoo juuri elämän muutoskohdat testaavat parisuhteen. Paras tapa varautua niihin on keskustella tulevasta etukäteen: Mitkä kaikki asiat muuttuvat? Mitkä ovat asioita, joista haluamme pitää kiinni? Mikä saakin muuttua? Miten voimme osoittaa toisillemme välittävämme silloinkin, kun olemme umpiväsyneitä? Ketä voimme pyytää tarvittaessa lastenhoitoapuun?

Jos suhde on tasapainoinen, pari pystyy keskustelemaan muutoksesta ja pääsee vaiheen yli.

Jos suhde on tasapainoinen, pari pystyy keskustelemaan muutoksesta ja pääsee vaiheen yli. Silloin lapsen syntymä on yhteinen ilo, eikä arjesta tule elämää lapsen ehdoilla, vaan lapsen kanssa. Aina se ei kuitenkaan onnistu.

– On tärkeää, ettei esimerkiksi vauvaan kohdistuvista mustasukkaisuuden tunteista syyllistä toista, vaan että pari miettii yhdessä ratkaisua ongelmaan. Jokaisen perheenjäsenten tulisi voida tuntea itsensä tärkeäksi ja rakastetuksi, Uusiautti sanoo.

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen muistuttaa, että isän on tärkeää sanoa ääneen, jos kokee itsensä ulkopuoliseksi äidin ja vauvan symbioosista.

– Jos jompikumpi tuntee toisen kohtelevan loukkaavasti tai epäoikeudenmukaisesti, johtaa se helposti fyysisen ja tunnetason läheisyyden vähentymiseen. Pahimmillaan voi syntyä negatiivinen kehä, joka romahduttaa suhteen.

Potkaripyykkiä ja vauvansoseita

Likaiset potkarit vaativat pesijää ja perhe ruokaa. Lapsen myötä kotityöt lisääntyvät ja niiden jakaminen on yksi koetinkivi parisuhteelle. Niina, 27, koki suorittaneensa äitiyslomaa miehen ollessa töissä. Vauvanhoidon lomassa hän tiskasi, pesi pyykkiä, laittoi ruokaa ja leipoi – yli voimiensa. Täydellisyyteen pyrkineestä äidistä tuli väsynyt ja ärähtelevä vaimo.

Tilanne muuttui, kun Niinan mies jäi isäkuukaudelle ja Niina palasi siksi aikaa töihin. Mies keskittyikin enemmän lapseen ja vähemmän kodinhoitoon.

– Aluksi se ärsytti, mutta tajusin, että onni asuu vähän sekaisessakin kodissa. Kun en yrittänyt hoitaa koko kotia täydellisesti yksinäni, tunsin itseni paljon virkeämmäksi ja iloisemmaksi.

Kun en yrittänyt hoitaa koko kotia täydellisesti yksinäni, tunsin itseni paljon virkeämmäksi ja iloisemmaksi.

Niina sanoo isäkuukauden opettaneen hänelle paljon. Sen jälkeen hoitovapaa tuntui mukavalta ja aiempaa rennompi ote teki hyvää kaikille.

– Olen sanonut ystävillemme, että isäkuukausi pelasti parisuhteemme ja perheemme. Olen mieluummin onnellinen kuin täydellinen.

Uusiautti muistuttaa, että lapsiperheen arki on kevyempää yhdessä jaettuna. Esimerkiksi se, että suo toiselle välillä lepohetkiä, on vastuunkantoa ja rakkauden osoittamista käytännössä. Jos äiti hoitaa päivisin vauvaa kotona, isän voi ottaa vetovastuun illalla niin, että äiti pääse lenkille tai hierojalle.

Pizzaa kahdelle

Mieheni komeus ja ruskeat silmät eivät olleet kadonneet mihinkään, huomasi Jenni, kun pari pääsi kaksin läheiseen pizzeriaan. Viidenkuukauden ikäistä tytärtä hoitivat sen ajan isovanhemmat.

– Olimme poissa vain vajaan kaksi tuntia, vauva nukkui kotona koko ajan. Pitkää irtiottoa tärkeämpää oli se, että saimme olla hetken vain toisiamme varten, Jenni sanoo.

"Pitkää irtiottoa tärkeämpää oli se, että saimme olla hetken vain toisiamme varten."

Uusiautti kannustaa tuoreita vanhempia huomioimaan aikuisten kahdenkeskinen suhde myös vauva-aikana. Lastenhoitoavun järjestäminen muutamaksi tunniksi, hääpäivän kukat tai ihan vaan silittely ja suukottelu ovat tapoja osoittaa, että meidän parisuhteellamme on merkitys. Kun vanhemmilla on perheessä hyvä olla, välittyy se myös lapseen.

– Kun vaalii parisuhdetta, vaalii samalla lastaan. Sillä on kauaskantoiset vaikutukset. Lapsuudessa saatu huolenpito, rakkaus ja välittäminen näkyvät myöhemmin lapsen itseluottamuksena, vastuuntuntona ja kykynä arvostaa muita ihmisiä.

Mikä seksielämä?

Vauva muuttaa myös seksielämää, niin naisen kuin miehen. Fyysinen synnytyksestä toipuminen vie aikansa ja usein synnytys vaikuttaa myös psyykkisellä tasolla. Martti, 30, joutui sulattelemaan esikoisensa vaikeaa syntymää.

– Kun olimme vaimoni kanssa lähekkäin, pelkäsin satuttavani häntä. Mieleeni tulivat synnytyssali, kipu, repeäminen, veri ja oma pelkoni, miten vauva ja vaimoni selviävät.

Oleellista on säilyttää yhteys toiseen ja muistaa, ettei äidiksi ja isäksi kasveta yhdessä yössä.

Martin tunteisiin auttoi aika.

– Seksi on yksi osa romanttista rakkautta, joka monesti lasten ollessa pieniä joutuu taka-alalle. Läheisyyttä ja toisen tärkeyttä voi kuitenkin osoittaa monin tavoin: sanoin, suukoin, ja halauksin, Uusiautti sanoo.

Oleellista on säilyttää yhteys toiseen ja muistaa, ettei äidiksi ja isäksi kasveta yhdessä yössä. Vanhemmuus ja kumppanuus löytävät uomansa kokemuksen karttuessa. Vaikka seksi hetkellisesti vähenisi, se voi versota uudella tavalla. Varsinkin, jos puolisoilla säilyy vauva-aikanakin tunne, että vastuuta ja vanhemmuutta jaetaan yhdessä.

Kriisi, jota ei tullut

Miten kävi Marille, kun lapsi syntyi? Kriisiä, jota hän oli pelännyt, ei tullutkaan. Pari oli keskustellut peloistaan ja odotuksistaan etukäteen. Jo ensimmäisinä päivinään äitinä Mari huomasi, että rakkautta riittää. Lapsen saama rakkaus ei ollut pois kumppanilta.

Neuvolan terveydenhoitaja antoi Marille vinkin: Muista, että lapsi on yhtä paljon isän kuin sinun. Anna heille tilaa, jolloin sekä sinä että parisuhde voivat paremmin. Se oli hyvä neuvo.

Kuvitus: Satu Kettunen
Kuvitus: Satu Kettunen

Aluksi on imarteleva mustasukkaisuus, sitten kuristavat kädet kaulalla. Hannalta vei vuosia ymmärtää, että hänen parisuhteensa oli hänelle vaarallinen.

Lapsen nähden mies räjähtää ensi kertaa tyttären yksivuotispäivän nurkalla. Yöt ovat olleet rikkonaisia, ja meidän vanhempien pinna on kireämmällä kuin yleensä. Pienetkin jutut tuntuvat isoilta, kuten se, että mies on rasvannut lapsen väärällä rasvalla.

Suutun ja kimitän miehelle...

Pettäminen haavoittaa erityisesti silloin, kun olemme muutenkin haavoittuvia, perheneuvoja Helena Toppari sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olemme olleet avoliitossa 15 vuotta ja meillä on kaksi lasta, nelivuotias ja alle kolmikuinen. Olemme tavanneet nuorina, alle 20-vuotiaina. Mieheni on tehnyt reissuhommia koko suhteemme ajan. Nyt on käynyt niin kuin olen aina joutunut pelkäämään: hänellä oli kesällä suhde, josta sain tietää tältä naiselta ja hänen ystävättäreltään. 

Avoliittomme voi vielä ennen uutista ihan hyvin. Siksi pettäminen tuli suurena yllätyksenä, kun olin vielä itse viimeisilläni raskaana. En tiedä, voinko laittaa pettämistä alkoholin syyksi. Lapsillani on hyvä isä, ja meidän suhteemme oli ihan hyvä. Nyt en tiedä, mitä tehdä, ja mies haluaisi jatkaa kuten ennenkin.

Perheneuvoja Helena Toppari:

Sinulle on paljastunut miehesi ulkopuolinen suhde tilanteessa, jossa teillä on pienet lapset, joista toinen on vielä aivan pieni vauva. Olet ymmärrettävästi monin tavoin tolaltasi ja täynnä kysymyksiä.

Pettäminen on yleensä aina satuttavaa, mutta erityisesti silloin, kun se tapahtuu olosuhteissa, joissa jo lähtökohtaisesti olemme haavoittuvia ja suojaa tarvitsevia, kuten esimerkiksi raskausaikana tai pienten lasten vanhempana. Jos on lisäksi vielä niin, että jotkut ympärillä olevat ihmiset ovat tienneet uskottomuudesta, se voi lisätä turvattomuuden tunnettasi.

Tapahtunut herättää kysymyksen: keneen ihmiseen voin ylipäätään luottaa? Uskottomuus saattaa aiheuttaa niin voimakkaan kriisin, että kyky olla läsnä ja pitää huolta lapsista, heikentyy pitkäksi aikaa. Siksi on tärkeää, että haet itsellesi riittävää tukea tähän elämänvaiheeseen.

Jatkaminen kuten ennenkin ei ole mahdollista, sillä asiat eivät ole kuten ennen.

Joskus on niin, että uskoton osapuoli haluaisi pian unohtaa tapahtuneen ja siirtyä nopeasti eteenpäin. Asia on hänellekin yleensä kipeä, sekä syyllisyyttä ja häpeää aiheuttava. Jatkaminen kuten ennenkin ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä asiat eivät ole kuten ennen. Uskottomuus rikkoo perusteita, joille parisuhde rakentuu. Ilman ymmärrystä siitä, mitä ja miksi tämä tapahtui, sekä aitoa anteeksipyyntöä, parisuhteen turvallisuus ja luottamus eivät voi korjaantua.  

Onko miehesi ollut aidosti pahoillaan ja pyytänyt sinulta anteeksi? Oletteko pystyneet rauhallisesti yhdessä puhumaan tapahtuneesta? Onko miehesi osannut omalta osaltaan pohtia syitä, miksi näin tapahtui? Uskottomuuden paljastuttua olisi hyvä, että pari pystyisi mahdollisimman pian laajentamaan näkökulmaa itse tapahtuman tarkastelusta sen miettimiseen, miksi tämä tapahtui ja mitä nyt teemme.

Uskottomuuden syyt ovat usein moninaisia. Liian usein kuitenkin uskottomuutta selitään aika yksinkertaisilla syy–seuraus-tekijöillä, kuten alkoholilla, seksittömällä parisuhteella tai ”tilaisuus tekee varkaan” -tyyppisillä selityksillä. Nämä selitykset siirtävät vastuun itsen ulkopuolelle ja helpottavat siten hetkellisesti omaa oloa. Jos tapahtunutta uskottomuutta kuitenkin uskaltautuu pohtimaan pintaselitysten sijaan syvemmin, se avaa uusia, hyödyllisiä näköaloja, sekä itseen että yhteiseen parisuhteeseen.

Miten elämä ja yhteinen parisuhde ovat muuttuneet lasten saamisen myötä?

Kerrot, että teillä on pitkä yhteinen historia. Olette kasvaneet aikuisuuteen yhdessä. Olette myös olleet pitkään yhdessä ennen lastenne syntymää. Oliko lasten hankkiminen yhteinen toive ja päätös? Liittyykö lasten saamiseen mitään erityistä, kuten lapsettomuutta? Miten elämä ja yhteinen parisuhde ovat muuttuneet lasten saaminen myötä? Oletteko puhuneet siitä, miten kumpikin on nuo muutokset kokenut? Jos ihminen ei tunnista tai pysähdy miettimään eri elämäntilanteiden hänessä herääviä tunteita, vaarana on, että tunteet purkautuvat suoraan reaktiivisena toimintana, kuten esimerkiksi uskottomuutena. Näin toimiessaan ihminen kokee ajautuvansa tilanteisiin pystymättä löytämään syitä tai selityksiä tapahtuneelle.

Olet kokenut parisuhteenne hyvänä ja kuvailet miestäsi hyväksi isäksi. Sanot kuitenkin myös, että nyt on ”käynyt niin kuin olet aina joutunut pelkäämään”. Miksiköhän olet hyvässä suhteessa pelännyt pettämistä? Liittyykö syy sinuun tai historiaasi, mieheesi vai parisuhteeseenne? Minkälaista sinun on ollut elää tämän pelkosi kanssa, erityisesti kun miehesi on tehnyt matkatyötä? Miten tämä pelkosi on mahdollisesti näkynyt miehellesi? Oletko puhunut siitä aiemmin hänelle? Onko miehesi osannut rauhoittaa ja tuoda turvaa sinulle?

Liian usein me yritämme vaimentaa tai ohittaa jonkun epämiellyttäväksi kokemamme tunteen tai olon. Sen sijaan meidän kannattaisi pysähtyä kuuntelemaan ja ihmettelemään tätä tunnetta. Mitä tuo tunne yrittää kertoa minulle itsestäni, historiastani, parisuhteestani tai puolisostani?

Aito toipuminen vaatii molemmilta sitoutumista yhteiseen työskentelyyn usein pitkäksi aikaa.

Uskottomuudesta toipuminen on yleensä pitkä ja vaativa tie, paljon pidempi kuin ihmiset osaavat ajatella etukäteen. Uskottomuuden tuomaa haavaa ei paranna vain aika. Aito toipuminen vaatii kummaltakin osapuolelta sitoutumista yhteiseen työskentelyyn, usein pitkäksikin aikaa. Se vaatii epävarmuuden ja epämukavien tunteiden sietämistä. Se vaatii myös valmiutta tarkastella itseään. Usein pari tarvitsee ulkopuolista apua, päästäkseen puhumaan asioista uusista näkökulmista. 

Luottamus rakentuu vähitellen. Yhteisten keskustelujen myötä parin ymmärrys tapahtuneesta lisääntyy. He ymmärtävät parhaimmillaan toinen toisiaan ja yhteistä parisuhdettaan yhä paremmin. He oppivat tunnistamaan sekä kommunikoimaan omia tunteitaan ja tarpeitaan. Parin kyky liittyä toisiinsa paranee, mikä vahvistaa yhteenkuuluvuutta, sekä lisää turvallisuudentunnetta ja palauttaa luottamusta.

Ainoa kestävä tie yhdessä eteenpäin perustuu rehellisyydelle ja halulle sitoutua yhteiseen suhteeseen. Joskus uskottomuuden läpikäyneet parit sanovat, että tapahtunut auttoi heidät kivuliaalla tavalla uudenlaiseen ja parempaan parisuhteeseen. Mutta se ei tapahdu ilman työtä.

Teillä on kaksi pientä lasta. Perheeksi muotoutuminen sekä uusien roolien löytyminen vanhempana ja puolisona ovat vasta aluillaan. Ennen kuin teette mitään lopullisia ratkaisuja, ehdotan, että pysähdytte yhdessä tapahtuneen äärelle. Jos miehesi ei suostu pyynnöistäsi huolimatta keskustelemaan, niin hae ulkopuolista apua yksin.

Toivotan sinulle paljon voimia elämääsi!