Loma kannattaa suunnitella niin, että kaikkien perheenjäsenten toiveet tulevat huomioiduksi.  Kuva: StockSnap.io
Loma kannattaa suunnitella niin, että kaikkien perheenjäsenten toiveet tulevat huomioiduksi. Kuva: StockSnap.io

Huolla suhdetta lomalla: hyödynnä kahdeksan vinkkiä.

Kesäloman pitäisi olla rentoutumisen ja latautumisen aikaa. Hyvin usein parisuhteen ongelmat kuitenkin kärjistyvät loman aikana. Tämä näkyy terapia- ja neuvontapalvelujen ruuhkautumisena elokuussa.

Loma on epätavallisen pitkä jakso, jolloin perhe on tiiviisti yhdessä. Siihen liittyy paljon haasteita ja odotuksia, toteaa Väestöliiton Perhetoimintojen johtaja, psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Hän uskoo, että lomakriisin voi välttää, kun keskittyy parisuhteen uusintamiseen. Lomalla voidaan löytää uudestaan hyvä seksi ja kadonnut läheisyys.

Parisuhteen kesärempan muistilista:

1. Ole kohtelias ja hellä

Kun parisuhteessa on ajauduttu kauas lämpimästä läheisyydestä ja toisen koskettaminen on vaikeaa, uudelleen lähestymisen voi aloittaa kohteliaisuuksilla ja lellittelysanoilla: "Näytät hyvältä", "Kulta, keitin sinulle kahvia", "Rakas, tarvitsetko apua?", "Haluatko, että levitän aurinkorasvaa selkääsi?"

Amerikkalaisten tutkimusten mukaan hyvissä, kestävissä parisuhteissa viljellään paljon kohteliaisuuksia. Huomaavaisuudet ja kohteliaat sanat tuottavat aina hyvää mieltä. Suomessa käytetään aivan liian vähän hellittelysanoja!

2. Kommunikoi hyvin

Heikon kommunikoinnin parisuhteelle ovat ominaisia keskeytykset, voitonriemu oikeassa olemisesta, toisen vähättely ja signaalien väärin lukeminen. Hyvä kommunikointi on näiden vastakohta: aitoa kuuntelemista, pyrkimystä toisen näkökulman ymmärtämiseen, arvostamista ja pyrkimystä sovintoon.

3. Varo riitojen bestsellereitä

Kaikilla pareilla on asioita, joista ei päästä koskaan yhteisymmärrykseen. Riitojen bestsellereitä ovat raha, ajankäyttö ja lastenkasvatus. Takuuvarmoista riidan sytykkeistä kannattaa pysyä kaukana loman aikana.

4. Suunnittele yhdessä

Loma kannattaa suunnitella niin, että kaikkien perheenjäsenten toiveet tulevat huomioiduksi. Loman suunnittelu kannattaa aloittaa ensin kaksistaan puolison kanssa, jolloin molemmat voivat kertoa, mitä toivovat yhdessäololta ja mitkä ovat loman realiteetit. Täytyykö toisen esimerkiksi tehdä töitä loman aikana ja jos täytyy, niin kuinka paljon.

5. Muista kohtuullisuus

Rahankäyttö on yksi yleisimmistä lomastressin aiheuttajista. Siksi lomaa varten pitäisi säästää yhdessä. Lomalla on hyvä muistaa kohtuullisuus kaikessa, myös rahan käytössä. Rentouttavaan lomaan ei loppujen lopuksi tarvita paljoa rahaa.

6. Opettele rentoutumaan

Oletko niin stressaantunut, ettet pysty rentoutumaan? Älä pura kireyttäsi perheeseen, vaan ota vastuu omasta stressistäsi. Mieti, miten voit opetella rentoutumista. Jooga ja meditaatio ovat tehokkaita keinoja rentouden opiskeluun.

7. Nuku univelat pois

Loman alkuun kannattaa varata muutama päivä pelkästään nukkumiseen. Jos mahdollista, lapset voivat mennä muutamaksi päiväksi mummolaan ja ystäväperheen luo, jotta stressaantuneet vanhemmat saavat levätä kunnolla.

8. Anna syyllistämätöntä omaa aikaa

Molemmille kannattaa järjestää loman alkuun muutama päivä omaa aikaa, jolloin toinen ottaa sataprosenttisesti vastuun lapsista ja kodista.

Sopikaa pelisäännöt: Kun toinen viettää omaa aikaa, hänen peräänsä ei soitella kymmentä kertaa päivässä. Koti pidetään järjestyksessä. Kotiinpalaajaa ei ole odottamassa kaaos eikä syytösten rankkasade.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla