Loma kannattaa suunnitella niin, että kaikkien perheenjäsenten toiveet tulevat huomioiduksi.  Kuva: StockSnap.io
Loma kannattaa suunnitella niin, että kaikkien perheenjäsenten toiveet tulevat huomioiduksi. Kuva: StockSnap.io

Huolla suhdetta lomalla: hyödynnä kahdeksan vinkkiä.

Kesäloman pitäisi olla rentoutumisen ja latautumisen aikaa. Hyvin usein parisuhteen ongelmat kuitenkin kärjistyvät loman aikana. Tämä näkyy terapia- ja neuvontapalvelujen ruuhkautumisena elokuussa.

Loma on epätavallisen pitkä jakso, jolloin perhe on tiiviisti yhdessä. Siihen liittyy paljon haasteita ja odotuksia, toteaa Väestöliiton Perhetoimintojen johtaja, psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Hän uskoo, että lomakriisin voi välttää, kun keskittyy parisuhteen uusintamiseen. Lomalla voidaan löytää uudestaan hyvä seksi ja kadonnut läheisyys.

Parisuhteen kesärempan muistilista:

1. Ole kohtelias ja hellä

Kun parisuhteessa on ajauduttu kauas lämpimästä läheisyydestä ja toisen koskettaminen on vaikeaa, uudelleen lähestymisen voi aloittaa kohteliaisuuksilla ja lellittelysanoilla: "Näytät hyvältä", "Kulta, keitin sinulle kahvia", "Rakas, tarvitsetko apua?", "Haluatko, että levitän aurinkorasvaa selkääsi?"

Amerikkalaisten tutkimusten mukaan hyvissä, kestävissä parisuhteissa viljellään paljon kohteliaisuuksia. Huomaavaisuudet ja kohteliaat sanat tuottavat aina hyvää mieltä. Suomessa käytetään aivan liian vähän hellittelysanoja!

2. Kommunikoi hyvin

Heikon kommunikoinnin parisuhteelle ovat ominaisia keskeytykset, voitonriemu oikeassa olemisesta, toisen vähättely ja signaalien väärin lukeminen. Hyvä kommunikointi on näiden vastakohta: aitoa kuuntelemista, pyrkimystä toisen näkökulman ymmärtämiseen, arvostamista ja pyrkimystä sovintoon.

3. Varo riitojen bestsellereitä

Kaikilla pareilla on asioita, joista ei päästä koskaan yhteisymmärrykseen. Riitojen bestsellereitä ovat raha, ajankäyttö ja lastenkasvatus. Takuuvarmoista riidan sytykkeistä kannattaa pysyä kaukana loman aikana.

4. Suunnittele yhdessä

Loma kannattaa suunnitella niin, että kaikkien perheenjäsenten toiveet tulevat huomioiduksi. Loman suunnittelu kannattaa aloittaa ensin kaksistaan puolison kanssa, jolloin molemmat voivat kertoa, mitä toivovat yhdessäololta ja mitkä ovat loman realiteetit. Täytyykö toisen esimerkiksi tehdä töitä loman aikana ja jos täytyy, niin kuinka paljon.

5. Muista kohtuullisuus

Rahankäyttö on yksi yleisimmistä lomastressin aiheuttajista. Siksi lomaa varten pitäisi säästää yhdessä. Lomalla on hyvä muistaa kohtuullisuus kaikessa, myös rahan käytössä. Rentouttavaan lomaan ei loppujen lopuksi tarvita paljoa rahaa.

6. Opettele rentoutumaan

Oletko niin stressaantunut, ettet pysty rentoutumaan? Älä pura kireyttäsi perheeseen, vaan ota vastuu omasta stressistäsi. Mieti, miten voit opetella rentoutumista. Jooga ja meditaatio ovat tehokkaita keinoja rentouden opiskeluun.

7. Nuku univelat pois

Loman alkuun kannattaa varata muutama päivä pelkästään nukkumiseen. Jos mahdollista, lapset voivat mennä muutamaksi päiväksi mummolaan ja ystäväperheen luo, jotta stressaantuneet vanhemmat saavat levätä kunnolla.

8. Anna syyllistämätöntä omaa aikaa

Molemmille kannattaa järjestää loman alkuun muutama päivä omaa aikaa, jolloin toinen ottaa sataprosenttisesti vastuun lapsista ja kodista.

Sopikaa pelisäännöt: Kun toinen viettää omaa aikaa, hänen peräänsä ei soitella kymmentä kertaa päivässä. Koti pidetään järjestyksessä. Kotiinpalaajaa ei ole odottamassa kaaos eikä syytösten rankkasade.

Kuvitus: Satu Kettunen
Kuvitus: Satu Kettunen

Aluksi on imarteleva mustasukkaisuus, sitten kuristavat kädet kaulalla. Hannalta vei vuosia ymmärtää, että hänen parisuhteensa oli hänelle vaarallinen.

Lapsen nähden mies räjähtää ensi kertaa tyttären yksivuotispäivän nurkalla. Yöt ovat olleet rikkonaisia, ja meidän vanhempien pinna on kireämmällä kuin yleensä. Pienetkin jutut tuntuvat isoilta, kuten se, että mies on rasvannut lapsen väärällä rasvalla.

Suutun ja kimitän miehelle...

Pettäminen haavoittaa erityisesti silloin, kun olemme muutenkin haavoittuvia, perheneuvoja Helena Toppari sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olemme olleet avoliitossa 15 vuotta ja meillä on kaksi lasta, nelivuotias ja alle kolmikuinen. Olemme tavanneet nuorina, alle 20-vuotiaina. Mieheni on tehnyt reissuhommia koko suhteemme ajan. Nyt on käynyt niin kuin olen aina joutunut pelkäämään: hänellä oli kesällä suhde, josta sain tietää tältä naiselta ja hänen ystävättäreltään. 

Avoliittomme voi vielä ennen uutista ihan hyvin. Siksi pettäminen tuli suurena yllätyksenä, kun olin vielä itse viimeisilläni raskaana. En tiedä, voinko laittaa pettämistä alkoholin syyksi. Lapsillani on hyvä isä, ja meidän suhteemme oli ihan hyvä. Nyt en tiedä, mitä tehdä, ja mies haluaisi jatkaa kuten ennenkin.

Perheneuvoja Helena Toppari:

Sinulle on paljastunut miehesi ulkopuolinen suhde tilanteessa, jossa teillä on pienet lapset, joista toinen on vielä aivan pieni vauva. Olet ymmärrettävästi monin tavoin tolaltasi ja täynnä kysymyksiä.

Pettäminen on yleensä aina satuttavaa, mutta erityisesti silloin, kun se tapahtuu olosuhteissa, joissa jo lähtökohtaisesti olemme haavoittuvia ja suojaa tarvitsevia, kuten esimerkiksi raskausaikana tai pienten lasten vanhempana. Jos on lisäksi vielä niin, että jotkut ympärillä olevat ihmiset ovat tienneet uskottomuudesta, se voi lisätä turvattomuuden tunnettasi.

Tapahtunut herättää kysymyksen: keneen ihmiseen voin ylipäätään luottaa? Uskottomuus saattaa aiheuttaa niin voimakkaan kriisin, että kyky olla läsnä ja pitää huolta lapsista, heikentyy pitkäksi aikaa. Siksi on tärkeää, että haet itsellesi riittävää tukea tähän elämänvaiheeseen.

Jatkaminen kuten ennenkin ei ole mahdollista, sillä asiat eivät ole kuten ennen.

Joskus on niin, että uskoton osapuoli haluaisi pian unohtaa tapahtuneen ja siirtyä nopeasti eteenpäin. Asia on hänellekin yleensä kipeä, sekä syyllisyyttä ja häpeää aiheuttava. Jatkaminen kuten ennenkin ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä asiat eivät ole kuten ennen. Uskottomuus rikkoo perusteita, joille parisuhde rakentuu. Ilman ymmärrystä siitä, mitä ja miksi tämä tapahtui, sekä aitoa anteeksipyyntöä, parisuhteen turvallisuus ja luottamus eivät voi korjaantua.  

Onko miehesi ollut aidosti pahoillaan ja pyytänyt sinulta anteeksi? Oletteko pystyneet rauhallisesti yhdessä puhumaan tapahtuneesta? Onko miehesi osannut omalta osaltaan pohtia syitä, miksi näin tapahtui? Uskottomuuden paljastuttua olisi hyvä, että pari pystyisi mahdollisimman pian laajentamaan näkökulmaa itse tapahtuman tarkastelusta sen miettimiseen, miksi tämä tapahtui ja mitä nyt teemme.

Uskottomuuden syyt ovat usein moninaisia. Liian usein kuitenkin uskottomuutta selitään aika yksinkertaisilla syy–seuraus-tekijöillä, kuten alkoholilla, seksittömällä parisuhteella tai ”tilaisuus tekee varkaan” -tyyppisillä selityksillä. Nämä selitykset siirtävät vastuun itsen ulkopuolelle ja helpottavat siten hetkellisesti omaa oloa. Jos tapahtunutta uskottomuutta kuitenkin uskaltautuu pohtimaan pintaselitysten sijaan syvemmin, se avaa uusia, hyödyllisiä näköaloja, sekä itseen että yhteiseen parisuhteeseen.

Miten elämä ja yhteinen parisuhde ovat muuttuneet lasten saamisen myötä?

Kerrot, että teillä on pitkä yhteinen historia. Olette kasvaneet aikuisuuteen yhdessä. Olette myös olleet pitkään yhdessä ennen lastenne syntymää. Oliko lasten hankkiminen yhteinen toive ja päätös? Liittyykö lasten saamiseen mitään erityistä, kuten lapsettomuutta? Miten elämä ja yhteinen parisuhde ovat muuttuneet lasten saaminen myötä? Oletteko puhuneet siitä, miten kumpikin on nuo muutokset kokenut? Jos ihminen ei tunnista tai pysähdy miettimään eri elämäntilanteiden hänessä herääviä tunteita, vaarana on, että tunteet purkautuvat suoraan reaktiivisena toimintana, kuten esimerkiksi uskottomuutena. Näin toimiessaan ihminen kokee ajautuvansa tilanteisiin pystymättä löytämään syitä tai selityksiä tapahtuneelle.

Olet kokenut parisuhteenne hyvänä ja kuvailet miestäsi hyväksi isäksi. Sanot kuitenkin myös, että nyt on ”käynyt niin kuin olet aina joutunut pelkäämään”. Miksiköhän olet hyvässä suhteessa pelännyt pettämistä? Liittyykö syy sinuun tai historiaasi, mieheesi vai parisuhteeseenne? Minkälaista sinun on ollut elää tämän pelkosi kanssa, erityisesti kun miehesi on tehnyt matkatyötä? Miten tämä pelkosi on mahdollisesti näkynyt miehellesi? Oletko puhunut siitä aiemmin hänelle? Onko miehesi osannut rauhoittaa ja tuoda turvaa sinulle?

Liian usein me yritämme vaimentaa tai ohittaa jonkun epämiellyttäväksi kokemamme tunteen tai olon. Sen sijaan meidän kannattaisi pysähtyä kuuntelemaan ja ihmettelemään tätä tunnetta. Mitä tuo tunne yrittää kertoa minulle itsestäni, historiastani, parisuhteestani tai puolisostani?

Aito toipuminen vaatii molemmilta sitoutumista yhteiseen työskentelyyn usein pitkäksi aikaa.

Uskottomuudesta toipuminen on yleensä pitkä ja vaativa tie, paljon pidempi kuin ihmiset osaavat ajatella etukäteen. Uskottomuuden tuomaa haavaa ei paranna vain aika. Aito toipuminen vaatii kummaltakin osapuolelta sitoutumista yhteiseen työskentelyyn, usein pitkäksikin aikaa. Se vaatii epävarmuuden ja epämukavien tunteiden sietämistä. Se vaatii myös valmiutta tarkastella itseään. Usein pari tarvitsee ulkopuolista apua, päästäkseen puhumaan asioista uusista näkökulmista. 

Luottamus rakentuu vähitellen. Yhteisten keskustelujen myötä parin ymmärrys tapahtuneesta lisääntyy. He ymmärtävät parhaimmillaan toinen toisiaan ja yhteistä parisuhdettaan yhä paremmin. He oppivat tunnistamaan sekä kommunikoimaan omia tunteitaan ja tarpeitaan. Parin kyky liittyä toisiinsa paranee, mikä vahvistaa yhteenkuuluvuutta, sekä lisää turvallisuudentunnetta ja palauttaa luottamusta.

Ainoa kestävä tie yhdessä eteenpäin perustuu rehellisyydelle ja halulle sitoutua yhteiseen suhteeseen. Joskus uskottomuuden läpikäyneet parit sanovat, että tapahtunut auttoi heidät kivuliaalla tavalla uudenlaiseen ja parempaan parisuhteeseen. Mutta se ei tapahdu ilman työtä.

Teillä on kaksi pientä lasta. Perheeksi muotoutuminen sekä uusien roolien löytyminen vanhempana ja puolisona ovat vasta aluillaan. Ennen kuin teette mitään lopullisia ratkaisuja, ehdotan, että pysähdytte yhdessä tapahtuneen äärelle. Jos miehesi ei suostu pyynnöistäsi huolimatta keskustelemaan, niin hae ulkopuolista apua yksin.

Toivotan sinulle paljon voimia elämääsi!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.