Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Elättekö suhteessanne nyt vain vaikeaa vaihetta vai onko edessä ero?

Huffingtonpost.com listaa lähestyvän erot merkit.

1. Haaveilet elämästä ilman puolisoasi

”Sitten, kun puoliso ei ole enää kuvioissa, aion tehdä…”

”Sitten, kun olen taas vapaa, lähden…”

Kuka tahansa voi miettiä tätä silloin tällöin. Jos ajattelet näin päivittäin, etkä pääse ajatuksista eroon, saatat olla mielessäsi jo matkalla kohti isoa E:tä.

2. Ongelmia on enemmän kuin ratkaisuja

Tuntuuko, että suhteessanne ei muuta olekaan kuin erimielisyyksiä ja koko aikanne menee niistä kiistelyyn?

Tällöin suhde on todennäköisesti ajautunut ratkaisemattomien ongelmien noidankehään. Ensin on jäänyt selvittämättä yksi erimielisyys, sitten toinen, kohta kolmas. Pian kukaan ei pysty enää pitämään lukua taistelunaiheistanne.

Tämän ongelmavyyhden avaaminen tuntuu mahdottomalta, koska ette enää tiedä, mistä pitäisi aloittaa.

3. Ette jaa ajatuksianne ja tunteitanne

Kaikista asioista ei tarvitse kertoa kumppanille, mutta tärkeistä asioista kyllä. Se, että on tyytymätön parisuhteeseensa, on ehdottomasti kertomisen arvoinen asia.

Ongelmia ei myöskään voi ratkaista ennen kuin myöntää, että ne ovat olemassa. Tälle tielle pääsee ainoastaan keskustelun keinoin.

4. Välttelette todellista kohtaamista

Torjuuko puolisosi sinut, kun yrität puhua hänelle huolistasi ja pahimmassa tapauksessa poistuu paikalta? Vähätteleekö hän mielipiteitäsi tai menee täysin lukkoon, kun kerrot hänelle niistä?

Entäpä sinä itse: oletko oikeasti kiinnostunut kumppanisi ajatuksista, mielipiteistä tai tarpeista?

Jos pariskunta välttelee ongelmiaan ja kieltää niiden olemassaolon, se ottaa todella ison askeleen eri suuntiin.

5. Toinen ratkaisee suhteen ongelmia yksin

Parisuhde on kahden kauppa, hyvässä ja pahassa. Niiden kahden ihmisen, jotka ovat saaneet suhteen ongelmat aikaan, pitää ne myös ratkaista. Yhdessä.

Ratkaisuyritykset on tuomittu epäonnistumaan, jos kahdesta kumppaneista vain toinen sitoutuu niihin.

6. Toinen haluaa seksiä mutta toinen ei

Hyvin harva jaksaa tehdä loputtomasti seksialoitteita, jos puolison vastaus on aina tyly "ei".

Parisuhde, josta puuttuu seksi, päättyykin usein eroon tai muuttuu liitoksi, joka on olemassa vain mukavuussyistä.

Tämä siksi, että seksin mukanaan tuoma läheisyys on yksi jokaisen parisuhteen kantavista voimista.

Näin pääsette eteenpäin

Tunnistitko suhteessasi edellä mainittuja eron merkkejä? Älä lannistu.

Jos rakastatte toisianne ja haluatte pysyä yhdessä, teillä on vielä mahdollisuus saada asiat kuntoon.

Keskustelkaa ongelmistanne ja ottakaa tarvittaessa mukaan keskusteluun ulkopuolinen asiantuntija.Tällöin voi olla helpompi puhua vaikeista asioista ilman, että tilanne äityy riidaksi tai menee pahasti lukkoon.

Parisuhdeneuvontaa tarjoavat esimerkiksi
Väestöliitto
Kataja ry
Kirkon perheneuvonta.

Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää, sanoo psykologi Leea Mattila. Kuva Niki Strbian.

Vaikka internet on mullistanut yhteydenpidon, yksinäisyys ja masennus ovat lisääntyneet länsimaissa.

Tarvitsisimme enemmän katsekontaktia, lähellä oloa, kosketusta, hyvänä pitoa ja hyväilyjä. Hymiöt WhatsAppissa, edes ne sydänjutut, eivät taltuta emotionaalista nälkää.

Tukeutuminen toiseen ihmiseen ei ole heikkoutta. Se on voimavara, jonka kautta maailman voi kokea mielekkäänä. Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää. Vahva tunneyhteys kertoo hyvästä mielenterveydestä, kun taas emotionaalinen eristyneisyys mielenhäiriöistä.

Vanhemman katsoessa vauvaa silmiin lempeästi, vauva tietää olevansa turvassa. Hän lukee vanhemman silmistä olevansa erityinen ja rakastamisen arvoinen.

Haemme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Sama vuorovaikutustanssi toistuu parisuhteessa. Haemme jatkuvasti puolisoltamme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Entä jos useimmat konfliktit parisuhteissa ovatkin vain tunneyhteyden, tuon kaiken hyvän lähteen menettämisen pelossa ilmaistuja protesteja, etääntymisen ja torjunnan synnyttämää tuskaa? Jospa kiukuttelun takana piileekin viesti: ”Älä katoa minulta!”.  Ehkä riitaan takertuminen onkin samalla yritys löytää tie toisen luo, takaisin yhteyteen ja tasapainoon.

Elämänkriiseissä rakkaus ja parinvälinen yhteys punnitaan. Kun puoliso joutuu hätään, se on hyvässä suhteessa yhteinen kriisi. Vaikeilla hetkillä mikään muu ei tuo niin suurta helpotusta, kuin rakkailtamme saatu kannattelu.

Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Samalla lailla kuin vauva kääntyy tarvitsevuudessaan turvallisen vanhemman syliin, parisuhteessa on rakastettu se satama, johon paeta ja kiinnittyä, kun ympärillä myrskyää. Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Tavallisessa elämässä yhteys katkeaa ja löytyy uudelleen toistuvasti. Yhteyden aktiivinen korjaaminen osoittautuu silloin merkityksellisemmäksi, kuin yhteyden ajoittainen katkeaminen. Turvallinen rakkaus on luottamusta siihen, että toinen on siinä, kun häntä tarvitaan.

Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Riittävän hyvä on uusi täydellinen. Meidän Perhe selvitti, miten parisuhteen käy, kun perhe kasvaa.

Rakkaus syvenee, ja arvostus toista kohtaan kasvaa. Samalla: kahdenkeskinen aika on muisto vain, riidat lisääntyvät ja seksi kaikkoaa kuin sukka pyykkikoneeseen.

Näin kertovat pikkulasten vanhemmat Meidän Perheen verkkokyselyssä. Lasten saaminen muuttaa parisuhdetta sekä hyvässä että pahassa.

Väestöliiton erikoispsykologi Lotta Heiskasen mukaan vanhemmuus on parisuhteelle ristiriitainen muutos. Samalla kun lapsi tuo onnea elämään ja sitoo kumppanit tiukemmin toisiinsa, yleinen tyytyväisyys parisuhteeseen usein laskee.

– Kun elämän tärkeysjärjestys muuttuu, parisuhde painuu helposti taka-alalle. Arkinen suorittaminen voi herättää tunteen siitä, että toinen on muuttunut vain kaveriksi.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista kertoo miettineensä eroa lasten ollessa pieniä. Jos suhteen päättämistä punnitsee jatkuvasti, on syytä keskustella asiasta toisen kanssa.

Eron pohtiminen ei välttämättä ole merkki siitä, että kaikki on vialla.

– On ihan normaalia miettiä joskus eroa. Pitkään suhteeseen mahtuu monia vaiheita ja ajatuksia, Heiskanen sanoo.

Paratiisiunelmat ovat kaukana arkimaailmasta.

Vaikeuksien keskellä lohtua voi tuoda ymmärrys siitä, ettei yksikään suhde ole täydellinen. Heiskasen mielestä parisuhteessa kannattaisi pyrkiä riittävän hyvään.

– Paratiisiunelmat ovat kaukana arkimaailmasta, joten on tärkeää sietää jonkin verran epätäydellisyyttä ja pettymyksiä. Samalla pitää muistaa, että jokaisella on oikeus riittävän tyydyttävään ja turvalliseen suhteeseen.

Vauva-ajan univajeessa sitkeys voi olla suhteen pelastus. Pidemmän päälle kannattaa muistaa, että lapset haluavat vanhemmilleen hyvää.

– Monilla vanhemmilla on huoli, että parisuhdeajan ottaminen on lapsilta pois. Oikeasti asia on päinvastoin. Lasten hyvinvointi on vanhempien hyvinvoinnin varassa. Lapset haluavat nähdä, että heidän vanhemmillaan menee yhdessä hyvin.

Mikä kaikki muuttui?

Näin pikkulasten vanhemmat kertovat:

Lasten saamisen jälkeen suhteemme on…

38 % muuttunut huonommaksi

”Riitelemme enemmän. Elämässä ei ole yhtä kivaa hupsuttelua kuin ennen lasta. Puramme lapsen tuottamaa ärsytystä helposti toisiimme.”

”Yhteistä aikaa ei juuri ole. Hoidamme kommunikoinnin WhatsAppilla tai soittamalla. Lapset keskeyttävät joka lauseen, kun näemme kasvotusten.”

32 % pysynyt ihan samanlaisena

”Lapsi ei muuttanut suhdettamme juurikaan. Odottelimme vuosia lapsen saamista, joten ehdimme valmistautua.”

”Intohimo on jäänyt viikonlopuille, mutta kiusoittelu näkyy vieläkin.”

30 % muuttunut paremmaksi

”Elämämme on rauhallisempaa ja tasapuolisempaa. Olemme enemmän kotona. Päivien rytmi on aiempaa paremmassa kunnossa.”

”Kunnioitus toista kohtaan on syventynyt. Rakkautta on lisännyt se, että olemme saaneet yhdessä aikaan jotain niin ihmeellistä ja ihanaa.”

Pienet rakkauden teot

Näin kyselyyn vastanneet näyttävät rakkauttaan arjessa:

”Ostan toiselle lempparijugurttia kaupasta.”

”Laitan pyytämättä ohjelman tallennukseen ja oluen kylmään.”

”Menemme samaan aikaan nukkumaan ja halailemme.”

”Kumppanini antaa minun nukkua päiväunet.”

”Suukot tullessa ja lähtiessä – välillä ohimennenkin.”

”Mies hieroo jalkojani sohvalla.”

”Toinen antaa minun maata hänen kainalossa ilman, että pelaa iPadilla.”

”Käyn tankkaamassa auton ihan sen takia, ettei toisen tarvitse.”

”Pepusta puristaminen ohimennen, kun toinen kokkaa.”