Kuvitus: Matti Pikkujämsä
Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Rakkaudentunnustus on valmiiksi ladattu kahvinkeitin, juhlaa yhteinen hetki sohvalla. Meidän Perhe selvitti, mitä kuuluu parisuhdearkeen lapsiperheessä.

Arvaatko, mikä puolisossa on muiden mielestä tärkeintä? Ei ainakaan vetävä ulkonäkö tai hyvät tulot. Ne jäivät hännille, kun Meidän Perhe pyysi lukijoita arvottamaan hyvän puolison ja parisuhteen ominaisuuksia.

Sen sijaan yli kolme neljäsosaa piti erittäin tärkeinä, että puolison kanssa on hauskaa, puoliso on hyvä vanhempi ja kasvattaja ja pariskunnalla on yhteinen arvomaailma. Ja entäs tämä: puolison into tehdä kotitöitä on tärkeämpi asia kuin intohimo ja lemmen leiskunta.

Ei ne sanat, vaan teot

Vain neljäsosa kertoi sanovansa puolisolleen joka päivä, että rakastaa. Sen sijaan rakkautta osoitetaan näin:

”Kun puoliso tulee töistä kotiin, odottaa tuore kahvi ja lämmin ruoka. Huolehdin, että miehellä on puhtaita vaatteita, joita pukea ylle. Annan miehelle omaa tilaa, kun hän sitä tarvitsee.”

”Kiitän tavallisista asioista, kuten sängyn petaamisesta tai roskien viemisestä.”

”Pörrötän tukkaa tai rapsutan selkää.”

”Pesen pyykit, siivoan ja hoidan pankkiasiat ja lapsen.”

”Teen eväitä töihin ja huolehdin, että puoliso on syönyt riittävästi. Kyselen, onko muistanut levätäkin. Hieron hartioita ja talletan tv-ohjelmia, joista arvelen puolison pitävän.”

”Vielä talvella yritin enemmän, mutta yritys meni metsään: miestä ei napannut mikään. Teen kuitenkin ruokaa, siivoan talon, käyn kaupassa, hoidan pyykit ja lapset ja kaiken, se olkoon välittämisen merkki.”

”Rakastelemalla usein.”

”Saunon hänen kanssaan, vaikken itse niin välitäkään saunasta. Mutta kun hän aina toivoo, että menen saunaan hänen kanssaan.”

”Pusu, hali, seksi.”

”Jos hän nukahtaa sohvalle, laitan peiton hänen ylleen.”

 


 

Hivellään älylaitteita, vähän myös toisiamme

Pariskuntien yhteinen aika alkaa, kun lapset ovat nukahtaneet. Silloin rentoudutaan yhdessä, katsotaan telkkaria ja jutellaan. Tai sitten kyhjötetään kumpikin omissa sohvannurkissa älylaitteet kourissa. Kolmasosa ehtii ihan tavallisena iltana helliä myös puolisoa.

Seksi kuuluu arkeen puolella vastaajista ainakin kerran viikossa ja kolmasosalla sentään joka kuukausi. Kolme prosenttia kertoo, että seksiä ei ole ollenkaan.

Sekä nais- että miesvastaajat toivovat enemmän hellyyttä ja seksiä. Tarpeissa on eroja: miehistä tätä toivoo melkein kaksi kolmasosaa, naisista reilu kolmasosa. Kaikista vastaajista valtaosa on sitä mieltä, että parisuhde voisi jatkua, vaikka seksi loppuisi kokonaan.

82 % kertoo, että puoliso on elämän rakkaus

”Hän ymmärtää minua paremmin kuin minä itse. Ja silti rakastaa!”

”Paranee vanhetessaan.”

”Liikutun vallan tästä kyselystä ja se kertoo jo aikalailla kuinka syvästi hullaantunut olenkaan omaan puolisooni. Parempaa pakkausta ei voi nainen rinnallensa saada. Olen äärimmäisen onnellinen!”

”Hän osaa mitä vain ja on käsistään kätevä. Yleensä pitää sen mikä lupaa. Hän on komea ja hyvä sängyssä. Älykäs ja kielitaitoinen.”

”Hän on fiksu, hauska ja syvällinenkin. Hän kestää spontaaniuteni, vaikka on itse vähän rauhallisempi.”

”Mieheni on paras kaikilla mittapuilla. Hän ottaa minut aina huomioon, joustaa, ymmärtää ja keskustelee. Riitojen jälkeen hän kirjoittaa pitkiä anteeksipyyntökirjeitä omista pienistä vioistaan, vaikka riidan syynä on useimmiten minun tyhmä käytökseni. Mieheni on myös äärimmäisen älykäs, huumorintajuinen ja terävä, rakastan keskusteluitamme.”

Lähde: Meidän Perheen kysely, 616 vastaajaa. Vastaajista miehiä 44.

Meidän Perhe 10/15

Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja kertoo eronsa taustoista ja uudesta parisuhteestaan: ”Tilanne oli musertava”. 

Vauva.fissä Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen paljastaa tänään ilmestyvässä Me Naisissa, että rakastui nykyiseen seurustelukumppaniinsa jo silloin, kun ex-vaimo oli vielä raskaana. Hän kertoi erotoiveistaan, kun maaliskuussa syntynyt vauva oli kahden kuukauden ikäinen.

Siinä välissä Minkkinen ensin taisteli rakastumista vastaan ja lopulta keräsi rohkeutta kertoa tilanteesta.

– Vielä silloin minulla ei ollut munaa mennä sanomaan, että minulle tapahtui tällainen asia. Totta helvetissä olen kantanut syyllisyyttä siitä, miten hoidin tilanteen, loukkasin toista ja olin epärehellinen niin vaimoa kuin itseäni kohtaan.

Minkkinen kuvaa seurustelukumppaninsa kohtaamista sanoilla ”kaunein aikuisiällä kokemani tapaaminen”.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa.

”Milloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?”

Minkkinen kertoo ymmärtävänsä, että miltä ero näytti ulospäin: mies lähti uuden matkaan, kun vaimo oli vastikään synnyttänyt. Silti eropostauksesta seurannut palauteryöpyn rajuus ja paljous yllätti.

– Saamani kritiikki on pistänyt miettimään, miloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?

Ydinperhe ei takaa onnea

Sami Minkkinen ei halua toistaa vanhempiensa parisuhdemallia. Hän pitää omia vanhempinaan mallina siitä, miten huono parisuhde voi tuhota kahden ihmisen elämän.

– Toisin kuin tyttäreni, minä sain kasvaa ydinperheessä. Jos olisi kysytty, enpä olisi halunnut. Vanhempani olisivat saaneet olla onnellisia paljon aiemmin, jos eivät olisi sinnitelleet ydinperheen takia.

Minkkisen nuorempi tytär on vielä vauva. Hänellä on myös ensimmäisestä avioliitostaan tytär. Minkkinen asuu yksin, ja tyttäret ovat hänen luonaan säännöllisesti.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhteiset kävelylenkit ja samanlainen huumorintaju kantavat arjessa, mutta vaikeina aikoina pitää myös muistaa tahtoa. 

Kysyimme Vauva.fi:ssä, mikä on pitkän, hyvän parisuhteen salaisuus. Jatka listaa omallasi kommenteissa!

Naurua ja omaa tilaa

”Mieheni on ihan yliveto laukomaan älykästä mutta toisaalta välillä ihan älyvapaata huumoria!” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta.”

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta. Olemme kokeneet yhdessä sekä elämän ilot ja surut. Mieheni ei ehkä osaa ilmaista tunteitaan sanoilla, mutta sitäkin paremmin teoilla.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Annamme toisillemme tilaa olla ja hengittää.”
Nainen, 19 vuotta yhdessä

Halua pysyä yhdessä

”Olen ollut alussa niin valtavan rakastunut mieheeni, etten usko voivani kokea ainakaan mitään suurempaa kenenkään kanssa.”Nainen, 8 vuotta parisuhteessa

”Meillä on yhteiset arvot ja mielenkiinnon kohteet sekä vahva keskustelu- ja kosketusyhteys. Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”
Nainen, 30 vuotta parisuhteessa

Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”

Yhteisiä öitä

”On ihanaa, kun mieheni kertoo edelleen haluavansa minua. Pidän myös itse häntä edelleen äärettömän seksikkäänä miehenä.” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Meillä on onneksemme vanhemmat, jotka ovat mielellään ottaneet lapsia hoitoon ja kannustaneet meitä viettämään silloin tällöin aikaa myös kahdestaan ilman lapsia. Pari tuntia lenkilläkin tekee hyvää, mutta vielä parempaa viettää vaikka yö kahdestaan ihan muissa maisemissa. Siinä ehtii hyvin rakastua taas.” 
Nainen, 20 vuotta parisuhteessa

Pieniä ja suuria tekoja

”Mieheni lähtee kanssani lenkille tai kauppaan, vaikka olisikin väsynyt.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni tuo edelleen kukkia silloin tällöin.”
Nainen, 10 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

”Saan lähes joka päivä mieheltäni jalkahieronnan.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Mieheni laittaa joskus autoni lämpiämään tai kantaa polttopuut valmiiksi, vaikkei olisi tarvinnut.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” 
Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.