Ensimmäinen kerta seksiä synnytyksen jälkeen saattaa jännittää.

Juuri synnyttänyt äiti on väsynyt, mutta helpottunut. Hän käpertyy mielellään miehensä syliin, mutta tuntee tuskin hillitöntä halua seksielämän aloittamiseen: keho ja hormonit eivät ole asennoituneet seksiin.

"Limakalvot tarvitsevat rauhaa toipuakseen synnytyksestä. Sen jälkeen kun munasarjojen normaali hormonitoiminta elpyy, kudokset paranevat kuitenkin nopeasti", sanoo kliininen seksologi Tarja Sandberg Väestöliitosta.

Se, miten nopeasti hormonitoiminta palautuu ja seksi alkaa kiinnostaa, on hyvin yksilöllistä. Useimmilla naisilla halut heräävät 5–12 viikon kuluttua synnytyksestä. Moni mies pitää synnyttänyttä kumppaniaan seksuaalisesti hyvin haluttavana, ja usein mies olisikin innokas aloittamaan seksin naista aikaisemmin.

"Niin kauan kuin jälkivuotoa on, yhdyntöjä kannattaa välttää infektioriskin takia. Muuten yhdyntöihin voi ryhtyä heti, kun naisen keho antaa siihen mahdollisuuden", Sandberg toteaa.

Jos uusi raskaus ei ole heti toiveissa, ehkäisy on muistettava alusta saakka.

Uuden edessä

Vaikka paikat olisivat parantuneet ja halut heränneet, seksielämän aloittaminen synnytyksen jälkeen saattaa jännittää, jopa pelottaa. Jännittäminen on luonnollista, sillä raskaus ja synnytys ovat muuttaneet naisen kehoa nopeassa tahdissa, ja oman muuttuneen kehon kanssa sinuksi pääseminen vie aikaa.

Ensimmäinen rakastelukerta synnytyksen jälkeen tuntuu usein kutkuttavan jännittävältä, aivan kuin oikea "eka kerta".

"Moni tuntee rakastelun jälkeen riemua siitä, että selvisi", Sandberg sanoo.

Toisaalta myös kipu ensimmäisten yhdyntöjen aikana on tavallista, sillä limakalvot voivat olla hormonaalisista syistä kuivat, etenkin imettävillä äideillä. Kipu on usein vaiettu ja vähätelty asia ja voi aiheuttaa naiselle seksuaalisen riittämättömyyden tunteita.

"Liukuvoiteen käytön pitäisi olla lakisääteistä! Kosketus on liukuvoidetta käytettäessä sensitiivisempi ja limakalvot säästyvät sekä mieheltä että naiselta", Sandberg huomauttaa.

Kuiviin limakalvoihin voi käyttää myös estrogeeniä sisältäviä emätinpuikkoja tai voidetta. Jos yhdyntä tekee jatkuvasti kipeää liukuvoiteen käytöstä, asennonvaihdoista ja muusta huolimatta, on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla tarkistuttamassa limakalvojen kunto ja haavan paraneminen.

Vauva 11/2008

Lue lisää:

» Seksin puute parisuhteessa
» Suuri seksikysely paljastaa

» Parisuhdepulmia? – asiantuntija vastaa

Kun kumppanin käytös ahdistaa, ei sitä pidä jäädä suremaan yksin, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olen narsistisesti käyttäytyvän mieheni uhri. Hän on jäänyt juuri eläkkeelle, minä omassa kodissa perhepäivähoitajana. Mies nimittelee ja arvostelee minua myös hoitolasteni kuullen. Hän vahtii tekemisiäni, muuttaa likaisia astioita eri paikoille astianpesukoneessa, järjestelee jääkaapin ruuat uudellaan sekä ripustaa joka kerta kuivumaan laittamani pyykit uudestaan.

Minä olen kuulemma täyttä ymmärrystä vailla. Mies puuttuu aivan joka ainoaan asiaan, vahtii ja kontrolloi. Tunnen tukahtunutta ahdistusta siitä, mihin tämä johtaa ja kauanko vielä jaksan. Mies ei koskaan myönnä tekevänsä väärin. Minä käyn piilossa itkemässä. 

Sinun näkökulmastasi miehesi käytös vaikuttaa ymmärrettävästi sietämättömältä eikä ihme, että olet ahdistunut, väsynyt ja itkuinen. Myös hoitolasten kannalta kotinne ilmapiiri on huolestuttava.

Miehesi käytös voi olla merkki ahdistuksesta tai alkavasta muistisairaudesta.

Kysymyksestäsi ei käy ilmi elämäntilanteenne ja parisuhteenne tila aiemmin. Onko miehesi käytös muuttunut yllättäen? Liittyykö se nimenomaan eläkkeelle jäämiseen? Työelämän päättyminen on suuri muutos, joka voi tuoda tullessaan kriisin liittyen omaan itseen ja myös parisuhteeseen. Perhepäivähoitajan työsi kotona on varmasti haasteellinen puolisollesi. Hän viettää eläkepäiviään sinun työsi äärellä.

Kuvauksesi perusteella miehesi käytös vaikuttaa huolestuttavalta. Kyse voi olla ahdistuksesta. Myös alkava muistisairaus voi aiheuttaa huolestuttavia käyttäytymisen muutoksia. Lääkärin arvio tilanteesta voisi tuoda lisäymmärrystä.  

Aggressiivisen käytöksen alla on todennäköisesti myös surua ja pelkoa. 

Mietin, millaisen tarinan miehesi mahtaisi kertoa tilanteestanne. Kerrot, että miehesi ei myönnä tekevänsä mitään väärin. Tiedostaakohan miehesi, miltä kontrollointi ja sinun arvostelusi tuntuvat? Pystyttekö ollenkaan keskustelemaan tilanteesta rauhallisesti? Voi olla, että keskustelu on mahdotonta etkä saa osaksesi myötätuntoa.

Kerrot itkeväsi usein ja tekeväsi sen piilossa. Mitenköhän miehesi reagoisi, jos näkisi sinun itkevän? Pelkäätkö hänen reaktiotaan jollain tavalla? On hyvä, että pystyt suremaan tilannetta. Vaikka se sinusta ehkä kuulostaa hullulta, miehesi aggressiivisen käytöksen alla on todennäköisesti myös surua tai pelkoa.  

Toivottavasti sinulla on ystäviä ja muita läheisiä ihmisiä, joiden kanssa voit keskustella tilanteesta. Läheisten lisäksi sinä tarvitset ulkopuolista tukea. Ehdotan, että varaat ajan esimerkiksi terveyskeskuslääkärille tai -psykologille ja kerrot tilanteesta omasta näkökulmastasi. Yhdessä lääkärin tai psykologin kanssa voitte miettiä, kuinka tilanteessa kannattaa edetä.

Vierailija

Puoliso haukkuu ja arvostelee minua jatkuvasti, mitä voin tehdä?

Elin lapsuuteni sellaisessa ilmapiirissä. Minussa ei mikään ollut oikein. Opin aika ihmisaraksi ja häpeämään itseäni ihmisten edessä. Vasta nyt aivan viime vuosina olen herännyt ajattelemaan, että vika ei ehkä välttämättä ollut (yksinomaan) minussa. Valitettavasti liian myöhään. Elämäni kun on jo pääosin eletty. Ja voihan se olla, että vaikka olisin järjen tasolla asian ymmärtänyt jo aiemmin, en silti ehkä olisi muuttamaan selkäytimeeni syöpynyttä käsitystä itsestäni niin hyvin, että olisin...
Lue kommentti
Kuvitus: Satu Kettunen
Kuvitus: Satu Kettunen

Aluksi on imarteleva mustasukkaisuus, sitten kuristavat kädet kaulalla. Hannalta vei vuosia ymmärtää, että hänen parisuhteensa oli hänelle vaarallinen.

Lapsen nähden mies räjähtää ensi kertaa tyttären yksivuotispäivän nurkalla. Yöt ovat olleet rikkonaisia, ja meidän vanhempien pinna on kireämmällä kuin yleensä. Pienetkin jutut tuntuvat isoilta, kuten se, että mies on rasvannut lapsen väärällä rasvalla.

Suutun ja kimitän miehelle...