Vauva.fi:n tekemän kyselyn mukaan yleisin syy seksin vähenemiseen on väsymys.

Vauva.fi:n seksikyselyn mukaan uni päihittää seksin vauvaperheissä. Seitsemän kymmenestä vastaajasta ilmoittaa vauvan tulon vähentäneen seksielämäänsä ja ylivoimaisesti suurimmaksi syyksi nousee väsymys. Myös pelko siitä, että lapset heräisivät kesken vanhempien rakastelun, hillitsee haluja.
 
Kun ennen vauvaa seksiä harrastetaan keskimäärin 6–10 kertaa kuukaudessa, harventuu tahti 1–5 kertaan kuukaudessa lasten syntymän myötä. Kyselyyn osallistui toukokuussa yli 1 200 vastaajaa.

Vauva-lehden suuri seksikysely


1) Onko sinulla aktiivista seksielämää?

Kyllä  65.5%  
Ei  34.5%  
 
2) Montako kertaa kuussa harrastat seksiä?

O  14.0%  
1–2  27.5%  
3–5  30.4%  
6–10  18.9%  
yli 10  9.2%  
 
3) Entä ennen vauvantuloa, montako kertaa kuussa harrastit seksiä?

O  1.1% 
1–2  6.6%  
3–5  24.7%   
6–10  38.8%  
yli 10  28.7%   
 
4) Useimmiten aloitteen tekee?

Minä  15.5%  
Kumppani  55.9%  
En osaa sanoa  28.5%   
 
5) Onko vauva muuttanut seksielämäänne laadullisesti?

Kyllä, paremmaksi  23.9%  
Kyllä, huonommaksi  25.7%  
Ei mitenkään  27.8%    
Ei ole seksielämää  9.3%  
En osaa sanoa  13.3%   
 
6) Onko vauva muuttanut seksielämäänne määrällisesti?

Kyllä, se on lisääntynyt  4.1%  
Kyllä, se on vähentynyt  69.8%  
Ei mitenkään  15.5%  
Ei ole seksielämää  7.6%  
En osaa sanoa  3.0%   
 
7) Oletko tyytyväinen seksielämääsi?

Erittäin tyytyväinen  14.3%    
Melko tyytyväinen  43.6% 
Melko tyytymätön  26.0%   
Erittäin tyytymätön  11.9%  
En osaa sanoa  4.2% 
 
8) Kuinka pian harrastit seksiä ensi kerran synnytyksen jälkeen?

alle 4 viikkoa  22.3%  
1–2 kuukautta  41.5%  
2–6 kuukautta  26.4%  
6–12 kuukautta  3.5%  
Vuoden  0.7% 
En vieläkään  5.5%   
 
9) Millaista seksi oli ensi kerran synnytyksen jälkeen?

Parempaa  11.2%  
Huonompaa  41.8%  
Samanlaista kuin ennenkin  33.5%  
Ei ole seksielämää  3.7% 
En osaa sanoa  9.9%  
 
10) Onko raskauden ja synnytyksen tuomat vartalonmuutokset vaikuttaneet seksuaalisuuteesi? (useampi vastausvaihtoehto käy)

Olen aktiivisempi  9.5% 
Tunnen itseni seksikkäämmäksi  7.9%  
Olen haluttomampi  29.1%  
En koe olevani kovin seksikäs  45.5%  
Ei ole muuttanut mitenkään  27.8%    
En osaa sanoa  6.9%  
 
 
11) Miksi seksi ei aina kiinnosta? (useampi vastausvaihtoehto käy)

Hormonitoiminta heittelee  32.1%  
Tuntuu kivuliaalta  12.3%   
Pelkään kipua  9.3%  
Puoliso ei halua  13.8%  
Lasten läsnäolo häiritsee  44.6%  
Olen väsynyt  81.8%  
Oman vartalon muutokset tuntuvat vierailta  24.0%  
En osaa sanoa  7.2%  
Joku muu syy  6.5%  

 

Vauva 6/08

 

Lue lisää:

» Seksin puute parisuhteessa
» Koska seksiä synnytyksen jälkeen?
» Pysytään yhdessä
» Parisuhdepulmia? – asiantuntija vastaa

Moi! Mitä te teette? Kuva: iStockphoto

”Kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista vain seiso siellä”, kolmen lapsen äiti tunnustaa.

”Nyt ymmärrän, mistä pimeässä ja peiton alla -myytti on lähtöisin. Lapsiperheestä”, kertoi 39-vuotias kahden lapsen äiti sen jälkeen, kun hänen nuorimmaisensa tassutti vanhempien makuuhuoneeseen kesken seksin.

Sen jälkeen ei tehnyt enää mieli pitää valoja päällä. 

Seksi pikkulapsiaikanakin on kuitenkin mahdollista, vaikkakin harvoin kovin spontaania. Kun arki ja ylimääräiset silmäparit kotona asettavat rajoituksensa aikuisten keskinäiselle kanssakäymiselle, tarvitaan vinkkejä heiltä, jotka asiasta tietävät: pienten lasten vanhemmilta. 

1. Tarjoa ruutuaikaa. 

”Kun lapsemme olivat pienempiä, heidät sai tehokkaasti naulittua puoleksi tunniksi ruudun ääreen pistämällä Muumit pyörimään. Edelleen, kun kuulen ohjelman tunnusmusiikin, mieli vaeltaa seksiin.” Nainen, 28, kolme lasta

2. Luota lukkoon.

”Lukittava makkarin ovi on ihan ehdoton. Lapsetkin tietävät, että äiti ja isä laittavat välillä oven lukkoon, kun haluavat jutella rauhassa keskenään.” Nainen, 37, kolme lasta

3. Mene saunaan. Tai ”saunaan”.

”Kylpyhuoneen ovessa on lukko, joten lasten hereillä ollessa harrastamme seksiä siellä. Ilmoitamme menevämme kahdestaan päiväsaunaan – tai vain 'satumme' yhtä aikaa suihkuun. Kun laittaa suihkun täysillä valumaan, ei tarvitse olla edes ihan hipihiljaa.” Nainen, 38, kaksi lasta 

4. Muista kuuloetäisyys.

”Seksiä harrastetaan vain, kun lapset ovat nukkumassa, ja silloinkin eri kerroksessa kuin lastenhuone on. Portaiden narahtelu paljastaa yössä vaeltelijat, joten meille jää aina aikaa teeskennellä, että katseltiin tässä vain telkkaria… Se toimii, jos kylpytakki on käden ulottuvilla.” Nainen, 38, kaksi lasta

5. Odota iltaan.

”Minun on vaikea antautua seksin vietäväksi, jos lapset katsovat seinän takana Pikku Kakkosta. Se tunne, että lapset saattavat tulla koska vain, ei kiihota. Siksi meillä on seksiä lähinnä iltaisin lasten jo nukkuessa tai jos lapset eivät ole jostain syystä kotona. Iltaisinkin kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista seiso siellä tuijottamassa häkeltyneenä.

Ikimuistoisimmat kokemukset liittyvät siihen, kun melkein laukeamisen hetkellä lapsen kuulee oksentavan viereisessä huoneessa. Lapsiperheessä todella mennään tunnelmasta toiseen sekunnissa.” Nainen, 42, kolme lasta

Vierailija

Naiset kertovat: Mene ”saunomaan” ja 4 muuta keinoa, miten seksi pikkulapsiperheessä onnistuu varmimmin

Meillä on neljä lasta, nyt jo koululaisia ja teini-ikäisiä. Heidän ollessaan pieniä harrastimme mm. naapureiden kanssa "vaihtokauppoja" eli lähetimme lapset naapuriin tai he omansa vastavuoroisesti meille. Siinä tunnissa jolloin vauva ja taapero päiväunilla sekä isot lapset naapurissa ehti nauttia vähän pidemmälläkin kaavalla. Toinen suosikki oli viikonloppuaamujen lastenohjelmat. Lapset istuivat kuin nakutettuna television äärellä puolisen tuntia. Siinä hiljaa peiton alla lusikka-asennossa...
Lue kommentti
Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää, sanoo psykologi Leea Mattila. Kuva Niki Strbian.

Vaikka internet on mullistanut yhteydenpidon, yksinäisyys ja masennus ovat lisääntyneet länsimaissa.

Tarvitsisimme enemmän katsekontaktia, lähellä oloa, kosketusta, hyvänä pitoa ja hyväilyjä. Hymiöt WhatsAppissa, edes ne sydänjutut, eivät taltuta emotionaalista nälkää.

Tukeutuminen toiseen ihmiseen ei ole heikkoutta. Se on voimavara, jonka kautta maailman voi kokea mielekkäänä. Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää. Vahva tunneyhteys kertoo hyvästä mielenterveydestä, kun taas emotionaalinen eristyneisyys mielenhäiriöistä.

Vanhemman katsoessa vauvaa silmiin lempeästi, vauva tietää olevansa turvassa. Hän lukee vanhemman silmistä olevansa erityinen ja rakastamisen arvoinen.

Haemme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Sama vuorovaikutustanssi toistuu parisuhteessa. Haemme jatkuvasti puolisoltamme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Entä jos useimmat konfliktit parisuhteissa ovatkin vain tunneyhteyden, tuon kaiken hyvän lähteen menettämisen pelossa ilmaistuja protesteja, etääntymisen ja torjunnan synnyttämää tuskaa? Jospa kiukuttelun takana piileekin viesti: ”Älä katoa minulta!”.  Ehkä riitaan takertuminen onkin samalla yritys löytää tie toisen luo, takaisin yhteyteen ja tasapainoon.

Elämänkriiseissä rakkaus ja parinvälinen yhteys punnitaan. Kun puoliso joutuu hätään, se on hyvässä suhteessa yhteinen kriisi. Vaikeilla hetkillä mikään muu ei tuo niin suurta helpotusta, kuin rakkailtamme saatu kannattelu.

Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Samalla lailla kuin vauva kääntyy tarvitsevuudessaan turvallisen vanhemman syliin, parisuhteessa on rakastettu se satama, johon paeta ja kiinnittyä, kun ympärillä myrskyää. Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Tavallisessa elämässä yhteys katkeaa ja löytyy uudelleen toistuvasti. Yhteyden aktiivinen korjaaminen osoittautuu silloin merkityksellisemmäksi, kuin yhteyden ajoittainen katkeaminen. Turvallinen rakkaus on luottamusta siihen, että toinen on siinä, kun häntä tarvitaan.