Lepoa, aikaa, suihku yksin? Seksuaali­terapeutti Marja Kihlström kertoo 6 syytä ja 6 ratkaisua seksielämän pulmiin.

1. Se tavallinen tarina

Raskausaika ja pikkulasten vanhemmuus ovat seksuaalisuuden kannalta vaikeimpia elämänvaiheita. On ihan tavallista, että ei haluta. Ensimmäinen tärkeä vinkki: ole itsellesi ja puolisollesi armollinen.

Etenkin raskauden ensimmäisen kolmanneksen ajan naisen olo on kuin tehosekoittimessa. Sitten alkavat yövalvomiset ja väsymys, jonkalaista ei ennen ole kokenut. Univaje aiheuttaa riitaa, se saa tiuskimaan ja haluamaan unta enemmän kuin seksiä.

Vanhemmat varautuvat kyllä siihen, että on opeteltava hoitamaan vauvaa. Omaan ja parisuhteen muuttumiseen on vaikea varautua.

2. Musta tuli äiti-ihminen

Huh, yhtäkkiä samaan ihmiseen pitää mahtua uusi rooli, äidin tai isän. Kumpikin muuttuu: sekä itse että se jota rakastaa.

Raskauden loppuvaiheessa moni nainen alkaa kääntyä äitiyteen. Jonkin aikaa voi tuntua, etteivät naiseus ja äitiys mahdu samaan ihmiseen. Tunne usein jatkuu synnytyksen jälkeen – uusi identiteetti ei valmistu heti, kun vauva syntyy.

Vastasyntynyt vauva myös vie kaiken vanhempien huomion. Vauvan temperamentti vaikuttaa siihen, miten nopeasti nainen löytää tapansa olla äiti ja miten hän kokee pärjäävänsä äitinä.

Aina alku ei ole helppo. Tila parisuhteelle ja seksille tulee taas, kun äitinä oleminen sujuu.

Taas hyvä vinkki: Kehu puolisoasi, kannusta ja ymmärrä. Muista hellyys ja halaus. Ulkonäköäkin on hyvä kehua, ja sitä että olet hyvä äiti tai isä.

3. Jättisuuri myytti, pelkoja ja luuloja

Uusi äiti kohtaa mielipiteitä, uskomuksia ja vaatimuksia. Minkälainen ihminen hyvä äiti on? Entä voiko äiti olla myös halukas nainen? Tätä moni ei tahdo edes ajatella.

Seksiin liittyy paljon uskomuksia. Esimerkiksi jopa puolet pariskunnista pelkää, että seksi raskausaikana voi vahingoittaa sikiötä.

Jos raskaudessa ei ole ongelmia, pelko on turha. Itse asiassa: seksi tuntuu monesta naisesta keskiraskauden aikana erityisen hyvältä.

4. Kas, meitä on kolme – ja näin se vaikuttaa

Pienen vauvan kanssa ei hetkeen ehdi kaikkea – esimerkiksi huomioida omaa puolisoa niin kuin ennen.

Ei ole tavatonta, että mies tuntee vauvan kanssa olemiseen uppoutuvasta puolisostaan jopa mustasukkaisuutta. Taas vinkki: On annettava toiselle aikaa.

Vauvaa hoitava äiti ei välttämättä vain pysty kaikkeen, jaksa tai tunne riittävänsä. Joskus rakkauden kokemus vauvaa kohtaan on niin valtava, ettei hetkeen pysty ajattelemaan mitään muuta.

Moni mies murehtii, miten pärjää isänä ja miten töissä. Jos on huolia, seksi ei maistu.

5. Aloita tästä: Anna äidille vessarauha!

Hyvää lääkettä seksuaalisuudelle on saada levätä. Siis hengähtää ja vaikka käydä rauhassa suihkussa.

On vaikea ajatella itseään seksuaalisena ihmisenä, jos haisee maidolta ja puklulta tai jos ei saa käydä edes vessassa yksin.

Seksuaaliterapeutin ensimmäinen neuvo haluttomuuden kanssa taiteilevalle pariskunnalle on: Anna äidille vessarauha! Seksuaalisuuden tunne on vaikea herättää, jos itsellä ei ole rajaa muihin ihmisiin ja jos on koko ajan muiden kanssa, kiinni ja iholla.

6. Ihan totta, nyt on pakko puhua!

Parasta on puhua, kaikesta. Jos esimerkiksi tuntuu, että ajatus pinnasängyssään lähistöllä nukkuvasta vauvasta haittaa seksiä, sano se. Puoliso ei välttämättä ajattele samalla tavalla, eikä siksi ymmärrä. Oletukset kumppanien välillä voivat kasvaa isoiksi.

Suoraan kannattaa puhua myös siitä, mitä teette, jos ei haluta. Odotusaikana tai vauvan synnyttyä on aika päivittää parisuhteen säännöt uuteen vaiheeseen, jossa ollaan pikkulapsiperheen vanhempia. Miettikää yhdessä, mikä on tässä elämässä ja tässä suhteessa kummallekin hyvä.

Hormonimuutokset voivat vähentää naisen seksuaalisuutta myös raskauden jälkeen. Siitäkin pitää puhua. Puolisolle kannattaa sanoa, että vaikka ei haluta yhtään, haluaisin haluta, vika ei ole sinussa. Olet yhä se upea tyyppi, johon ihastuin.

Puhuminen ei ole helppoa. Siksi neuvolastakaan ei välttämättä saa tietoa seksuaalisuuden muutoksesta. Tavallisempi neuvolassa käsitelty aihe on, mikä ehkäisy kannattaa raskauden jälkeen aloittaa.

Jos ongelma kasvaa, seksuaaliterapia voi auttaa.

Asiantuntija: Seksuaaliterapeutti ja -neuvoja Marja Kihlström. Marja kirjoittaa vauva.fissä blogia Puhu muru.

Vierailija

Seksuaaliterapeutin neuvot vanhemmille: vessarauha ja 5 muuta apua haluttomuuteen

Olen itse nainen ja äiti, ja harmittaa että näissä jutuissa puhutaan aina vain siitä, miten vanhemmaksi tulo vaikuttaa naiseen. En muista että ikinä, missään, olisi puhuttu siitä miten mies kokee isyyden, miten se vaikuttaa häneen ja tunne-elämään ja jaksamiseen ja haluihin. Mies edellään nähdään jotenkin vaan suorittavana koneena, jota ei juuri hetkauta mikään tässä elämässä muut kuin omat halut, ja jota pitää sormi pystyssä opettaa olemaan äidin pikku apuri. Että voitko omaa lastasi pitää...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja kertoo eronsa taustoista ja uudesta parisuhteestaan: ”Tilanne oli musertava”. 

Vauva.fissä Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen paljastaa tänään ilmestyvässä Me Naisissa, että rakastui nykyiseen seurustelukumppaniinsa jo silloin, kun ex-vaimo oli vielä raskaana. Hän kertoi erotoiveistaan, kun maaliskuussa syntynyt vauva oli kahden kuukauden ikäinen.

Siinä välissä Minkkinen ensin taisteli rakastumista vastaan ja lopulta keräsi rohkeutta kertoa tilanteesta.

– Vielä silloin minulla ei ollut munaa mennä sanomaan, että minulle tapahtui tällainen asia. Totta helvetissä olen kantanut syyllisyyttä siitä, miten hoidin tilanteen, loukkasin toista ja olin epärehellinen niin vaimoa kuin itseäni kohtaan.

Minkkinen kuvaa seurustelukumppaninsa kohtaamista sanoilla ”kaunein aikuisiällä kokemani tapaaminen”.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa.

”Milloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?”

Minkkinen kertoo ymmärtävänsä, että miltä ero näytti ulospäin: mies lähti uuden matkaan, kun vaimo oli vastikään synnyttänyt. Silti eropostauksesta seurannut palauteryöpyn rajuus ja paljous yllätti.

– Saamani kritiikki on pistänyt miettimään, miloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?

Ydinperhe ei takaa onnea

Sami Minkkinen ei halua toistaa vanhempiensa parisuhdemallia. Hän pitää omia vanhempinaan mallina siitä, miten huono parisuhde voi tuhota kahden ihmisen elämän.

– Toisin kuin tyttäreni, minä sain kasvaa ydinperheessä. Jos olisi kysytty, enpä olisi halunnut. Vanhempani olisivat saaneet olla onnellisia paljon aiemmin, jos eivät olisi sinnitelleet ydinperheen takia.

Minkkisen nuorempi tytär on vielä vauva. Hänellä on myös ensimmäisestä avioliitostaan tytär. Minkkinen asuu yksin, ja tyttäret ovat hänen luonaan säännöllisesti.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhteiset kävelylenkit ja samanlainen huumorintaju kantavat arjessa, mutta vaikeina aikoina pitää myös muistaa tahtoa. 

Kysyimme Vauva.fi:ssä, mikä on pitkän, hyvän parisuhteen salaisuus. Jatka listaa omallasi kommenteissa!

Naurua ja omaa tilaa

”Mieheni on ihan yliveto laukomaan älykästä mutta toisaalta välillä ihan älyvapaata huumoria!” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta.”

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta. Olemme kokeneet yhdessä sekä elämän ilot ja surut. Mieheni ei ehkä osaa ilmaista tunteitaan sanoilla, mutta sitäkin paremmin teoilla.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Annamme toisillemme tilaa olla ja hengittää.”
Nainen, 19 vuotta yhdessä

Halua pysyä yhdessä

”Olen ollut alussa niin valtavan rakastunut mieheeni, etten usko voivani kokea ainakaan mitään suurempaa kenenkään kanssa.”Nainen, 8 vuotta parisuhteessa

”Meillä on yhteiset arvot ja mielenkiinnon kohteet sekä vahva keskustelu- ja kosketusyhteys. Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”
Nainen, 30 vuotta parisuhteessa

Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”

Yhteisiä öitä

”On ihanaa, kun mieheni kertoo edelleen haluavansa minua. Pidän myös itse häntä edelleen äärettömän seksikkäänä miehenä.” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Meillä on onneksemme vanhemmat, jotka ovat mielellään ottaneet lapsia hoitoon ja kannustaneet meitä viettämään silloin tällöin aikaa myös kahdestaan ilman lapsia. Pari tuntia lenkilläkin tekee hyvää, mutta vielä parempaa viettää vaikka yö kahdestaan ihan muissa maisemissa. Siinä ehtii hyvin rakastua taas.” 
Nainen, 20 vuotta parisuhteessa

Pieniä ja suuria tekoja

”Mieheni lähtee kanssani lenkille tai kauppaan, vaikka olisikin väsynyt.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni tuo edelleen kukkia silloin tällöin.”
Nainen, 10 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

”Saan lähes joka päivä mieheltäni jalkahieronnan.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Mieheni laittaa joskus autoni lämpiämään tai kantaa polttopuut valmiiksi, vaikkei olisi tarvinnut.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” 
Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.