Näillä ammattilaisten kehittämillä harjoituksilla pääsette kumppanisi kanssa hiukan lähemmäs toisianne.

Seksin puute kertoo usein läheisyyden ongelmista. Näillä ammattilaisten kehittämillä harjoituksilla pääsette kumppanisi kanssa hiukan lähemmäs toisianne.

Seksuaali- ja pariterapeutti Riitta Ala-Luhtala kertoo, että etääntyminen alkaa näkyä, kun puolisot alkavat etsiä erilaisia asioita välttääkseen yhdessäoloa.

  • Jos kohtaaminen tuntuu hankalalta, sitä alkaa vältellä. Voi tietoisesti tai tiedostamatta touhuta, ettei kohtaamista tapahtuisi. Kun puolisot etääntyvät toisistaan, he saattavat ajatella asioita vain omalta kannaltaan. Yhteyden ollessa kunnossa molemmat pystyvät paremmin ottamaan huomioon toisen tarpeet ja katsomaan suhteen kokonaisuutta.
  • Parin välinen etäisyys näkyy usein myös seksuaalisina ongelmina. Parisuhde voi selvitä ilman orgasmia, mutta se ei voi selvitä ilman kosketusta ja emotionaalista yhteyttä. Emotionaalisesti intiimissä suhteessa jaetaan sekä miellyttäviä että epämiellyttäviä tunteita. Molemmilla on tunne siitä, että hänestä välitetään ja että hän välittää toisesta. Seksuaalisesti toisilleen läheinen pari on tietoinen tunteistaan ja tarpeistaan ja pystyy kommunikoimaan seksuaalisista haluistaan. Ilman emotionaalista läheisyyttä seksuaalisesta läheisyydestä tulee pelkkä mekaaninen suoritus.
  • Avain on säännöllinen seksuaalinen kontakti. Mitä enemmän puolisot tuntevat, että he ansaitsevat seksuaalista mielihyvää ja odottavat tyydyttävää kokemusta, sitä voimakkaampi on halu.

Harjoitellaan läheisyyttä

1. Sulje pakotie
Listatkaa erikseen kaikki ne harrastukset, luottamustoimet, työt ja muut vastaavat, jotka vievät aikaa yhdessäololta. Tämän jälkeen asettakaa ne tärkeysjärjestykseen ja miettikää, mistä olette valmiita luopumaan yhteisen ajan hyväksi. Näin suljette ne pakotiet, joita olette oppineet käyttämään, jotta ei tarvitse olla yhdessä.

2. Halausharjoitus
Halatkaa niin kauan, että se alkaa tuntua epämukavalta. Halauksen jälkeen kumpikin kertoo vuorotellen, millaisia tunteita halaaminen herätti. Toinen kuuntelee, ei kommentoi.

3. Katsekontakti
Istukaa tuoleilla vastakkain tai maatkaa sängyllä ja katsokaa toisiinne. Jatkakaa niin kauan, kunnes katsominen alkaa tuntua epämiellyttävältä. Kaikki tunteet ovat sallittuja: saa itkeä jos itkettää ja nauraa jos naurattaa. Sen jälkeen molemmat kertovat vuorollaan, millaisia tunteita kävivät läpi. Jälleen toinen kuuntelee, mutta ei kommentoi.

4. Erilaiset kosketukset
Kokeilkaa kolmenlaisia kosketuksia ja opetelkaa erottamaan ne toisistaan:

  • Tunnekosketus on esimerkiksi ohimenevä hipaisu, taputus tai käden laittaminen kumppanin polvelle. Kosketuksessa ei ole minkäänlaista päämäärää.
  • Aistillinen kosketus on hellempi tai läheisempi hipaisu esimerkiksi poskelle, korvalle tai kaulalle. Aistillisellakaan kosketuksella ei ole päämäärää. Aistillisen ja tunnekosketuksen viesti on ainoastaan "sinä siinä, minä tässä".
  • Seksuaalisen kosketuksen tarkoitus on tuottaa mielihyvää ja se vie seksiä kohti. Harjoituksen avulla voi kosketuksella luoda vaatimuksetonta ilmapiiriä.

5. Intiimit treffit
Harjoituksen tarkoitus on lisätä emotionaalista intiimiyttä. Jos suhteessa on kymmenen päivän jakso ilman mielihyvään tähtäävää kosketusta, jompikumpi puoliso tekee aloitteen intiimeistä treffeistä.

Perinteisesti miehet aliarvioivat emotionaalista läheisyyttä, joten miehen pitäisi olla alkuvaiheessa aloitteentekijä näillä treffeillä. Olkaa varmoja, että olette molemmat virkeitä ja hereillä. Varatkaa riittävästi aikaa (30–60 minuuttia) ja varmistakaa, ettei teitä häiritä (lapset hoitoon, puhelimet kiinni, ovikellot kytketään irti). Mies voi tehostaa ympäristöä haluamallaan tavalla, esimerkiksi lasillisella viiniä, musiikilla tai valaistuksella. Aloitteen on oltava henkilökohtainen ja kutsuva – ei "nyt meidän on tehtävä tämä harjoitus".

Muistele treffeillä sellaisia hetkiä, kun olet ollut erityisen läheinen kumppanisi kanssa. Keskustelkaa tunteista, älkää tapahtumista. Kuinka läheiseksi olosi tunsit? Kuinka luottavainen olit?

Seuraava kohta on vaikea ja sensitiivinen. Kerro, mitkä asenteet, käyttäytyminen ja tunteet estävät läheisyyttä. Keskity omiin tunteisiisi ja omaan käyttäytymiseen, älä siihen, mitä kumppanisi tekee tai jättää tekemättä.
Tee kolme pyyntöä, jotka vahvistaisivat intiimiyden tunnettasi. Muista, että ne ovat pyyntöjä, eivät vaatimuksia.


6. Seksuaaliset treffit

Harjoituksella vahvistetaan seksuaalista vuorovaikutusta ja mielihyvää. Jos suhde on jumissa ja toisen lähestyminen tuntuu vaikealta, harjoittelu kannattaa aloittaa alkuharjoituksista ja intiimeistä treffeistä.

Perinteisesti mies tekee aloitteita useammin kuin nainen, joten nainen saa olla näillä treffeillä aloitteentekijä. Aloittakaa menemällä suihkuun yhdessä. Puhtaus edistää seksuaalisuutta.

Aloita pesemällä kumppanin selkä. Tunnustele lihaksia ja jänteitä, hankaa ja hiero hellästi, pyydä häntä kääntymään ja saippuoi hänen rintansa, vatsansa, pakaransa, sukuelimensä ja jalkansa. Anna hänen saippuoida ja pestä itsesi. Kun kuivaat hänet, leiki hänen vartalollaan, myös hänen sukuelimellään.

Jatkakaa sen jälkeen makuuhuoneeseen tai muuhun sopivaan paikkaan alastomana. Aloittakaa koskettelu ja käyttäkää antajan ja vastaanottajan rooleja. Suurin piirtein keskivaiheilla vaihtakaa molemminpuoliseen kosketteluun. Kiinnittäkää huomiota tunteisiinne. Tutkikaa ja katsokaa, mikä tuntuu hyvältä.

Olkaa intiimejä kumppaneita, jotka sitoutuvat mielihyvään, johon ei liity vaatimuksia ja joka kehittyy eroottiseksi kiihotukseksi. Se voi sisältää yhdynnän, mutta ei ole rajoittunut yhdyntään.

Yleensä parit ovat tottuneet miehen nopeaan intensiiviseen kiihottumiseen. Tämän vuoksi he yleensä aloittavat yhdynnän miehen ensimmäisen erektion aikana. Tässä harjoituksessa miehen erektio menee ja tulee. Tämä kokemus on hyödyllinen, koska monesti naiset kokevat miehen erektion vaatimukseksi. Miehet luulevat erektion tarkoittavan sitä, että heidän täytyy olla seksuaalisesti kiihottuneita ja ryntäävät yhdyntään, vaikkeivät tunne oloaan kiihottuneeksi.

Varsinkin seksuaalisuuteen liittyvät harjoitukset saattavat aiheuttaa ahdistusta ja sitä varten parin on hyvä sopia ns. turva-asento. Asennossa ei katkaista fyysistä kontaktia ja siinä pysytään niin kauan, kunnes ahdistus lievenee. Tällainen asento voi olla esimerkiksi halaus. Sitten keskustellaan intiimisti, mitä tapahtui ja onko mahdollista jatkaa siitä, mihin jäätiin.

Seksuaalisten treffien tarkoitus on palauttaa mieleen mielihyvään suuntautunut kosketus, joka on seksuaalisuuden ydin. Jokaisen harjoituksen ei tarvitse päättyä yhdyntään. Yhdyntään voi jatkaa esimerkiksi harjoituksen jälkeen tai eri kerralla.

7. Keskeytetty suudelma
Jos tunnet suudelman aikana, että yhteys kumppaniin katkeaa, keskeytä suudelma. Etsi yhteys uudelleen, ja jatka sen jälkeen suudelmaa.

8. Silmät auki rakastelu
Kokeile kumppanin katsomista rakastelun aikana. Kokeile katsetta myös mahdollisen orgasmin aikana.

Harjoitukset laativat seksuaaliterapeutti Pekka Mustonen ja pari- ja seksuaaliterapeutti Riitta Ala-Luhtala. Mustonen ja Ala-Luhtala ovat aviopari, jolla on itsellään takanaan yli 34-vuotinen parisuhde. Yhdessä he vetävät parisuhdekursseja ja koulutustilaisuuksia.

Meidän Perhe 11/2007

Lue lisää:

» Koska seksiä synnytyksen jälkeen?
» Suuri seksikysely paljastaa
» Pysytään yhdessä
» Riitele rakentavasti
» Parisuhdepulmia? – asiantuntija vastaa
Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää, sanoo psykologi Leea Mattila. Kuva Niki Strbian.

Vaikka internet on mullistanut yhteydenpidon, yksinäisyys ja masennus ovat lisääntyneet länsimaissa.

Tarvitsisimme enemmän katsekontaktia, lähellä oloa, kosketusta, hyvänä pitoa ja hyväilyjä. Hymiöt WhatsAppissa, edes ne sydänjutut, eivät taltuta emotionaalista nälkää.

Tukeutuminen toiseen ihmiseen ei ole heikkoutta. Se on voimavara, jonka kautta maailman voi kokea mielekkäänä. Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää. Vahva tunneyhteys kertoo hyvästä mielenterveydestä, kun taas emotionaalinen eristyneisyys mielenhäiriöistä.

Vanhemman katsoessa vauvaa silmiin lempeästi, vauva tietää olevansa turvassa. Hän lukee vanhemman silmistä olevansa erityinen ja rakastamisen arvoinen.

Haemme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Sama vuorovaikutustanssi toistuu parisuhteessa. Haemme jatkuvasti puolisoltamme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Entä jos useimmat konfliktit parisuhteissa ovatkin vain tunneyhteyden, tuon kaiken hyvän lähteen menettämisen pelossa ilmaistuja protesteja, etääntymisen ja torjunnan synnyttämää tuskaa? Jospa kiukuttelun takana piileekin viesti: ”Älä katoa minulta!”.  Ehkä riitaan takertuminen onkin samalla yritys löytää tie toisen luo, takaisin yhteyteen ja tasapainoon.

Elämänkriiseissä rakkaus ja parinvälinen yhteys punnitaan. Kun puoliso joutuu hätään, se on hyvässä suhteessa yhteinen kriisi. Vaikeilla hetkillä mikään muu ei tuo niin suurta helpotusta, kuin rakkailtamme saatu kannattelu.

Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Samalla lailla kuin vauva kääntyy tarvitsevuudessaan turvallisen vanhemman syliin, parisuhteessa on rakastettu se satama, johon paeta ja kiinnittyä, kun ympärillä myrskyää. Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Tavallisessa elämässä yhteys katkeaa ja löytyy uudelleen toistuvasti. Yhteyden aktiivinen korjaaminen osoittautuu silloin merkityksellisemmäksi, kuin yhteyden ajoittainen katkeaminen. Turvallinen rakkaus on luottamusta siihen, että toinen on siinä, kun häntä tarvitaan.

Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Riittävän hyvä on uusi täydellinen. Meidän Perhe selvitti, miten parisuhteen käy, kun perhe kasvaa.

Rakkaus syvenee, ja arvostus toista kohtaan kasvaa. Samalla: kahdenkeskinen aika on muisto vain, riidat lisääntyvät ja seksi kaikkoaa kuin sukka pyykkikoneeseen.

Näin kertovat pikkulasten vanhemmat Meidän Perheen verkkokyselyssä. Lasten saaminen muuttaa parisuhdetta sekä hyvässä että pahassa.

Väestöliiton erikoispsykologi Lotta Heiskasen mukaan vanhemmuus on parisuhteelle ristiriitainen muutos. Samalla kun lapsi tuo onnea elämään ja sitoo kumppanit tiukemmin toisiinsa, yleinen tyytyväisyys parisuhteeseen usein laskee.

– Kun elämän tärkeysjärjestys muuttuu, parisuhde painuu helposti taka-alalle. Arkinen suorittaminen voi herättää tunteen siitä, että toinen on muuttunut vain kaveriksi.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista kertoo miettineensä eroa lasten ollessa pieniä. Jos suhteen päättämistä punnitsee jatkuvasti, on syytä keskustella asiasta toisen kanssa.

Eron pohtiminen ei välttämättä ole merkki siitä, että kaikki on vialla.

– On ihan normaalia miettiä joskus eroa. Pitkään suhteeseen mahtuu monia vaiheita ja ajatuksia, Heiskanen sanoo.

Paratiisiunelmat ovat kaukana arkimaailmasta.

Vaikeuksien keskellä lohtua voi tuoda ymmärrys siitä, ettei yksikään suhde ole täydellinen. Heiskasen mielestä parisuhteessa kannattaisi pyrkiä riittävän hyvään.

– Paratiisiunelmat ovat kaukana arkimaailmasta, joten on tärkeää sietää jonkin verran epätäydellisyyttä ja pettymyksiä. Samalla pitää muistaa, että jokaisella on oikeus riittävän tyydyttävään ja turvalliseen suhteeseen.

Vauva-ajan univajeessa sitkeys voi olla suhteen pelastus. Pidemmän päälle kannattaa muistaa, että lapset haluavat vanhemmilleen hyvää.

– Monilla vanhemmilla on huoli, että parisuhdeajan ottaminen on lapsilta pois. Oikeasti asia on päinvastoin. Lasten hyvinvointi on vanhempien hyvinvoinnin varassa. Lapset haluavat nähdä, että heidän vanhemmillaan menee yhdessä hyvin.

Mikä kaikki muuttui?

Näin pikkulasten vanhemmat kertovat:

Lasten saamisen jälkeen suhteemme on…

38 % muuttunut huonommaksi

”Riitelemme enemmän. Elämässä ei ole yhtä kivaa hupsuttelua kuin ennen lasta. Puramme lapsen tuottamaa ärsytystä helposti toisiimme.”

”Yhteistä aikaa ei juuri ole. Hoidamme kommunikoinnin WhatsAppilla tai soittamalla. Lapset keskeyttävät joka lauseen, kun näemme kasvotusten.”

32 % pysynyt ihan samanlaisena

”Lapsi ei muuttanut suhdettamme juurikaan. Odottelimme vuosia lapsen saamista, joten ehdimme valmistautua.”

”Intohimo on jäänyt viikonlopuille, mutta kiusoittelu näkyy vieläkin.”

30 % muuttunut paremmaksi

”Elämämme on rauhallisempaa ja tasapuolisempaa. Olemme enemmän kotona. Päivien rytmi on aiempaa paremmassa kunnossa.”

”Kunnioitus toista kohtaan on syventynyt. Rakkautta on lisännyt se, että olemme saaneet yhdessä aikaan jotain niin ihmeellistä ja ihanaa.”

Pienet rakkauden teot

Näin kyselyyn vastanneet näyttävät rakkauttaan arjessa:

”Ostan toiselle lempparijugurttia kaupasta.”

”Laitan pyytämättä ohjelman tallennukseen ja oluen kylmään.”

”Menemme samaan aikaan nukkumaan ja halailemme.”

”Kumppanini antaa minun nukkua päiväunet.”

”Suukot tullessa ja lähtiessä – välillä ohimennenkin.”

”Mies hieroo jalkojani sohvalla.”

”Toinen antaa minun maata hänen kainalossa ilman, että pelaa iPadilla.”

”Käyn tankkaamassa auton ihan sen takia, ettei toisen tarvitse.”

”Pepusta puristaminen ohimennen, kun toinen kokkaa.”