Näillä ammattilaisten kehittämillä harjoituksilla pääsette kumppanisi kanssa hiukan lähemmäs toisianne.

Seksin puute kertoo usein läheisyyden ongelmista. Näillä ammattilaisten kehittämillä harjoituksilla pääsette kumppanisi kanssa hiukan lähemmäs toisianne.

Seksuaali- ja pariterapeutti Riitta Ala-Luhtala kertoo, että etääntyminen alkaa näkyä, kun puolisot alkavat etsiä erilaisia asioita välttääkseen yhdessäoloa.

  • Jos kohtaaminen tuntuu hankalalta, sitä alkaa vältellä. Voi tietoisesti tai tiedostamatta touhuta, ettei kohtaamista tapahtuisi. Kun puolisot etääntyvät toisistaan, he saattavat ajatella asioita vain omalta kannaltaan. Yhteyden ollessa kunnossa molemmat pystyvät paremmin ottamaan huomioon toisen tarpeet ja katsomaan suhteen kokonaisuutta.
  • Parin välinen etäisyys näkyy usein myös seksuaalisina ongelmina. Parisuhde voi selvitä ilman orgasmia, mutta se ei voi selvitä ilman kosketusta ja emotionaalista yhteyttä. Emotionaalisesti intiimissä suhteessa jaetaan sekä miellyttäviä että epämiellyttäviä tunteita. Molemmilla on tunne siitä, että hänestä välitetään ja että hän välittää toisesta. Seksuaalisesti toisilleen läheinen pari on tietoinen tunteistaan ja tarpeistaan ja pystyy kommunikoimaan seksuaalisista haluistaan. Ilman emotionaalista läheisyyttä seksuaalisesta läheisyydestä tulee pelkkä mekaaninen suoritus.
  • Avain on säännöllinen seksuaalinen kontakti. Mitä enemmän puolisot tuntevat, että he ansaitsevat seksuaalista mielihyvää ja odottavat tyydyttävää kokemusta, sitä voimakkaampi on halu.

Harjoitellaan läheisyyttä

1. Sulje pakotie
Listatkaa erikseen kaikki ne harrastukset, luottamustoimet, työt ja muut vastaavat, jotka vievät aikaa yhdessäololta. Tämän jälkeen asettakaa ne tärkeysjärjestykseen ja miettikää, mistä olette valmiita luopumaan yhteisen ajan hyväksi. Näin suljette ne pakotiet, joita olette oppineet käyttämään, jotta ei tarvitse olla yhdessä.

2. Halausharjoitus
Halatkaa niin kauan, että se alkaa tuntua epämukavalta. Halauksen jälkeen kumpikin kertoo vuorotellen, millaisia tunteita halaaminen herätti. Toinen kuuntelee, ei kommentoi.

3. Katsekontakti
Istukaa tuoleilla vastakkain tai maatkaa sängyllä ja katsokaa toisiinne. Jatkakaa niin kauan, kunnes katsominen alkaa tuntua epämiellyttävältä. Kaikki tunteet ovat sallittuja: saa itkeä jos itkettää ja nauraa jos naurattaa. Sen jälkeen molemmat kertovat vuorollaan, millaisia tunteita kävivät läpi. Jälleen toinen kuuntelee, mutta ei kommentoi.

4. Erilaiset kosketukset
Kokeilkaa kolmenlaisia kosketuksia ja opetelkaa erottamaan ne toisistaan:

  • Tunnekosketus on esimerkiksi ohimenevä hipaisu, taputus tai käden laittaminen kumppanin polvelle. Kosketuksessa ei ole minkäänlaista päämäärää.
  • Aistillinen kosketus on hellempi tai läheisempi hipaisu esimerkiksi poskelle, korvalle tai kaulalle. Aistillisellakaan kosketuksella ei ole päämäärää. Aistillisen ja tunnekosketuksen viesti on ainoastaan "sinä siinä, minä tässä".
  • Seksuaalisen kosketuksen tarkoitus on tuottaa mielihyvää ja se vie seksiä kohti. Harjoituksen avulla voi kosketuksella luoda vaatimuksetonta ilmapiiriä.

5. Intiimit treffit
Harjoituksen tarkoitus on lisätä emotionaalista intiimiyttä. Jos suhteessa on kymmenen päivän jakso ilman mielihyvään tähtäävää kosketusta, jompikumpi puoliso tekee aloitteen intiimeistä treffeistä.

Perinteisesti miehet aliarvioivat emotionaalista läheisyyttä, joten miehen pitäisi olla alkuvaiheessa aloitteentekijä näillä treffeillä. Olkaa varmoja, että olette molemmat virkeitä ja hereillä. Varatkaa riittävästi aikaa (30–60 minuuttia) ja varmistakaa, ettei teitä häiritä (lapset hoitoon, puhelimet kiinni, ovikellot kytketään irti). Mies voi tehostaa ympäristöä haluamallaan tavalla, esimerkiksi lasillisella viiniä, musiikilla tai valaistuksella. Aloitteen on oltava henkilökohtainen ja kutsuva – ei "nyt meidän on tehtävä tämä harjoitus".

Muistele treffeillä sellaisia hetkiä, kun olet ollut erityisen läheinen kumppanisi kanssa. Keskustelkaa tunteista, älkää tapahtumista. Kuinka läheiseksi olosi tunsit? Kuinka luottavainen olit?

Seuraava kohta on vaikea ja sensitiivinen. Kerro, mitkä asenteet, käyttäytyminen ja tunteet estävät läheisyyttä. Keskity omiin tunteisiisi ja omaan käyttäytymiseen, älä siihen, mitä kumppanisi tekee tai jättää tekemättä.
Tee kolme pyyntöä, jotka vahvistaisivat intiimiyden tunnettasi. Muista, että ne ovat pyyntöjä, eivät vaatimuksia.


6. Seksuaaliset treffit

Harjoituksella vahvistetaan seksuaalista vuorovaikutusta ja mielihyvää. Jos suhde on jumissa ja toisen lähestyminen tuntuu vaikealta, harjoittelu kannattaa aloittaa alkuharjoituksista ja intiimeistä treffeistä.

Perinteisesti mies tekee aloitteita useammin kuin nainen, joten nainen saa olla näillä treffeillä aloitteentekijä. Aloittakaa menemällä suihkuun yhdessä. Puhtaus edistää seksuaalisuutta.

Aloita pesemällä kumppanin selkä. Tunnustele lihaksia ja jänteitä, hankaa ja hiero hellästi, pyydä häntä kääntymään ja saippuoi hänen rintansa, vatsansa, pakaransa, sukuelimensä ja jalkansa. Anna hänen saippuoida ja pestä itsesi. Kun kuivaat hänet, leiki hänen vartalollaan, myös hänen sukuelimellään.

Jatkakaa sen jälkeen makuuhuoneeseen tai muuhun sopivaan paikkaan alastomana. Aloittakaa koskettelu ja käyttäkää antajan ja vastaanottajan rooleja. Suurin piirtein keskivaiheilla vaihtakaa molemminpuoliseen kosketteluun. Kiinnittäkää huomiota tunteisiinne. Tutkikaa ja katsokaa, mikä tuntuu hyvältä.

Olkaa intiimejä kumppaneita, jotka sitoutuvat mielihyvään, johon ei liity vaatimuksia ja joka kehittyy eroottiseksi kiihotukseksi. Se voi sisältää yhdynnän, mutta ei ole rajoittunut yhdyntään.

Yleensä parit ovat tottuneet miehen nopeaan intensiiviseen kiihottumiseen. Tämän vuoksi he yleensä aloittavat yhdynnän miehen ensimmäisen erektion aikana. Tässä harjoituksessa miehen erektio menee ja tulee. Tämä kokemus on hyödyllinen, koska monesti naiset kokevat miehen erektion vaatimukseksi. Miehet luulevat erektion tarkoittavan sitä, että heidän täytyy olla seksuaalisesti kiihottuneita ja ryntäävät yhdyntään, vaikkeivät tunne oloaan kiihottuneeksi.

Varsinkin seksuaalisuuteen liittyvät harjoitukset saattavat aiheuttaa ahdistusta ja sitä varten parin on hyvä sopia ns. turva-asento. Asennossa ei katkaista fyysistä kontaktia ja siinä pysytään niin kauan, kunnes ahdistus lievenee. Tällainen asento voi olla esimerkiksi halaus. Sitten keskustellaan intiimisti, mitä tapahtui ja onko mahdollista jatkaa siitä, mihin jäätiin.

Seksuaalisten treffien tarkoitus on palauttaa mieleen mielihyvään suuntautunut kosketus, joka on seksuaalisuuden ydin. Jokaisen harjoituksen ei tarvitse päättyä yhdyntään. Yhdyntään voi jatkaa esimerkiksi harjoituksen jälkeen tai eri kerralla.

7. Keskeytetty suudelma
Jos tunnet suudelman aikana, että yhteys kumppaniin katkeaa, keskeytä suudelma. Etsi yhteys uudelleen, ja jatka sen jälkeen suudelmaa.

8. Silmät auki rakastelu
Kokeile kumppanin katsomista rakastelun aikana. Kokeile katsetta myös mahdollisen orgasmin aikana.

Harjoitukset laativat seksuaaliterapeutti Pekka Mustonen ja pari- ja seksuaaliterapeutti Riitta Ala-Luhtala. Mustonen ja Ala-Luhtala ovat aviopari, jolla on itsellään takanaan yli 34-vuotinen parisuhde. Yhdessä he vetävät parisuhdekursseja ja koulutustilaisuuksia.

Meidän Perhe 11/2007

Lue lisää:

» Koska seksiä synnytyksen jälkeen?
» Suuri seksikysely paljastaa
» Pysytään yhdessä
» Riitele rakentavasti
» Parisuhdepulmia? – asiantuntija vastaa
Kuvitus: Satu Kettunen
Kuvitus: Satu Kettunen

Aluksi on imarteleva mustasukkaisuus, sitten kuristavat kädet kaulalla. Hannalta vei vuosia ymmärtää, että hänen parisuhteensa oli hänelle vaarallinen.

Lapsen nähden mies räjähtää ensi kertaa tyttären yksivuotispäivän nurkalla. Yöt ovat olleet rikkonaisia, ja meidän vanhempien pinna on kireämmällä kuin yleensä. Pienetkin jutut tuntuvat isoilta, kuten se, että mies on rasvannut lapsen väärällä rasvalla.

Suutun ja kimitän miehelle...

Pettäminen haavoittaa erityisesti silloin, kun olemme muutenkin haavoittuvia, perheneuvoja Helena Toppari sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olemme olleet avoliitossa 15 vuotta ja meillä on kaksi lasta, nelivuotias ja alle kolmikuinen. Olemme tavanneet nuorina, alle 20-vuotiaina. Mieheni on tehnyt reissuhommia koko suhteemme ajan. Nyt on käynyt niin kuin olen aina joutunut pelkäämään: hänellä oli kesällä suhde, josta sain tietää tältä naiselta ja hänen ystävättäreltään. 

Avoliittomme voi vielä ennen uutista ihan hyvin. Siksi pettäminen tuli suurena yllätyksenä, kun olin vielä itse viimeisilläni raskaana. En tiedä, voinko laittaa pettämistä alkoholin syyksi. Lapsillani on hyvä isä, ja meidän suhteemme oli ihan hyvä. Nyt en tiedä, mitä tehdä, ja mies haluaisi jatkaa kuten ennenkin.

Perheneuvoja Helena Toppari:

Sinulle on paljastunut miehesi ulkopuolinen suhde tilanteessa, jossa teillä on pienet lapset, joista toinen on vielä aivan pieni vauva. Olet ymmärrettävästi monin tavoin tolaltasi ja täynnä kysymyksiä.

Pettäminen on yleensä aina satuttavaa, mutta erityisesti silloin, kun se tapahtuu olosuhteissa, joissa jo lähtökohtaisesti olemme haavoittuvia ja suojaa tarvitsevia, kuten esimerkiksi raskausaikana tai pienten lasten vanhempana. Jos on lisäksi vielä niin, että jotkut ympärillä olevat ihmiset ovat tienneet uskottomuudesta, se voi lisätä turvattomuuden tunnettasi.

Tapahtunut herättää kysymyksen: keneen ihmiseen voin ylipäätään luottaa? Uskottomuus saattaa aiheuttaa niin voimakkaan kriisin, että kyky olla läsnä ja pitää huolta lapsista, heikentyy pitkäksi aikaa. Siksi on tärkeää, että haet itsellesi riittävää tukea tähän elämänvaiheeseen.

Jatkaminen kuten ennenkin ei ole mahdollista, sillä asiat eivät ole kuten ennen.

Joskus on niin, että uskoton osapuoli haluaisi pian unohtaa tapahtuneen ja siirtyä nopeasti eteenpäin. Asia on hänellekin yleensä kipeä, sekä syyllisyyttä ja häpeää aiheuttava. Jatkaminen kuten ennenkin ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä asiat eivät ole kuten ennen. Uskottomuus rikkoo perusteita, joille parisuhde rakentuu. Ilman ymmärrystä siitä, mitä ja miksi tämä tapahtui, sekä aitoa anteeksipyyntöä, parisuhteen turvallisuus ja luottamus eivät voi korjaantua.  

Onko miehesi ollut aidosti pahoillaan ja pyytänyt sinulta anteeksi? Oletteko pystyneet rauhallisesti yhdessä puhumaan tapahtuneesta? Onko miehesi osannut omalta osaltaan pohtia syitä, miksi näin tapahtui? Uskottomuuden paljastuttua olisi hyvä, että pari pystyisi mahdollisimman pian laajentamaan näkökulmaa itse tapahtuman tarkastelusta sen miettimiseen, miksi tämä tapahtui ja mitä nyt teemme.

Uskottomuuden syyt ovat usein moninaisia. Liian usein kuitenkin uskottomuutta selitään aika yksinkertaisilla syy–seuraus-tekijöillä, kuten alkoholilla, seksittömällä parisuhteella tai ”tilaisuus tekee varkaan” -tyyppisillä selityksillä. Nämä selitykset siirtävät vastuun itsen ulkopuolelle ja helpottavat siten hetkellisesti omaa oloa. Jos tapahtunutta uskottomuutta kuitenkin uskaltautuu pohtimaan pintaselitysten sijaan syvemmin, se avaa uusia, hyödyllisiä näköaloja, sekä itseen että yhteiseen parisuhteeseen.

Miten elämä ja yhteinen parisuhde ovat muuttuneet lasten saamisen myötä?

Kerrot, että teillä on pitkä yhteinen historia. Olette kasvaneet aikuisuuteen yhdessä. Olette myös olleet pitkään yhdessä ennen lastenne syntymää. Oliko lasten hankkiminen yhteinen toive ja päätös? Liittyykö lasten saamiseen mitään erityistä, kuten lapsettomuutta? Miten elämä ja yhteinen parisuhde ovat muuttuneet lasten saaminen myötä? Oletteko puhuneet siitä, miten kumpikin on nuo muutokset kokenut? Jos ihminen ei tunnista tai pysähdy miettimään eri elämäntilanteiden hänessä herääviä tunteita, vaarana on, että tunteet purkautuvat suoraan reaktiivisena toimintana, kuten esimerkiksi uskottomuutena. Näin toimiessaan ihminen kokee ajautuvansa tilanteisiin pystymättä löytämään syitä tai selityksiä tapahtuneelle.

Olet kokenut parisuhteenne hyvänä ja kuvailet miestäsi hyväksi isäksi. Sanot kuitenkin myös, että nyt on ”käynyt niin kuin olet aina joutunut pelkäämään”. Miksiköhän olet hyvässä suhteessa pelännyt pettämistä? Liittyykö syy sinuun tai historiaasi, mieheesi vai parisuhteeseenne? Minkälaista sinun on ollut elää tämän pelkosi kanssa, erityisesti kun miehesi on tehnyt matkatyötä? Miten tämä pelkosi on mahdollisesti näkynyt miehellesi? Oletko puhunut siitä aiemmin hänelle? Onko miehesi osannut rauhoittaa ja tuoda turvaa sinulle?

Liian usein me yritämme vaimentaa tai ohittaa jonkun epämiellyttäväksi kokemamme tunteen tai olon. Sen sijaan meidän kannattaisi pysähtyä kuuntelemaan ja ihmettelemään tätä tunnetta. Mitä tuo tunne yrittää kertoa minulle itsestäni, historiastani, parisuhteestani tai puolisostani?

Aito toipuminen vaatii molemmilta sitoutumista yhteiseen työskentelyyn usein pitkäksi aikaa.

Uskottomuudesta toipuminen on yleensä pitkä ja vaativa tie, paljon pidempi kuin ihmiset osaavat ajatella etukäteen. Uskottomuuden tuomaa haavaa ei paranna vain aika. Aito toipuminen vaatii kummaltakin osapuolelta sitoutumista yhteiseen työskentelyyn, usein pitkäksikin aikaa. Se vaatii epävarmuuden ja epämukavien tunteiden sietämistä. Se vaatii myös valmiutta tarkastella itseään. Usein pari tarvitsee ulkopuolista apua, päästäkseen puhumaan asioista uusista näkökulmista. 

Luottamus rakentuu vähitellen. Yhteisten keskustelujen myötä parin ymmärrys tapahtuneesta lisääntyy. He ymmärtävät parhaimmillaan toinen toisiaan ja yhteistä parisuhdettaan yhä paremmin. He oppivat tunnistamaan sekä kommunikoimaan omia tunteitaan ja tarpeitaan. Parin kyky liittyä toisiinsa paranee, mikä vahvistaa yhteenkuuluvuutta, sekä lisää turvallisuudentunnetta ja palauttaa luottamusta.

Ainoa kestävä tie yhdessä eteenpäin perustuu rehellisyydelle ja halulle sitoutua yhteiseen suhteeseen. Joskus uskottomuuden läpikäyneet parit sanovat, että tapahtunut auttoi heidät kivuliaalla tavalla uudenlaiseen ja parempaan parisuhteeseen. Mutta se ei tapahdu ilman työtä.

Teillä on kaksi pientä lasta. Perheeksi muotoutuminen sekä uusien roolien löytyminen vanhempana ja puolisona ovat vasta aluillaan. Ennen kuin teette mitään lopullisia ratkaisuja, ehdotan, että pysähdytte yhdessä tapahtuneen äärelle. Jos miehesi ei suostu pyynnöistäsi huolimatta keskustelemaan, niin hae ulkopuolista apua yksin.

Toivotan sinulle paljon voimia elämääsi!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.