Miten saisin kihlattuni ymmärtämään, että tarvitsen hellyyttä ja rakkautta?

Olen 21-vuotias nuori nainen ja tulossa ensimmäistä kertaa äidiksi. Olen nyt 19. viikolla raskaana. Olen kihloissa 18-vuotiaan, vielä opiskelevan nuoren miehen kanssa. Kysymykseni koskee parisuhdettamme: miten saan kihlattuni ymmärtämään, että tarvitsen hellyyttä ja rakkautta? Hän ei ole hirveän halukas antamaan minulle kumpaakaan, eikä ole usein kotonakaan vaan mieluummin kavereidensa kanssa. Ihan kun hän olisi unohtanut minut ja tulevan vauvan. Mitä voisin tehdä?

Psykologi Essi Juvakka vastaa: Olet todella valitettavassa tilanteessa, sillä jokainen raskaana oleva nainen tarvitsee kumppaninsa tukea. Toki se on tärkeä asia parisuhteessa ilman raskauttakin.

On todella hyvä, että olet lähtenyt hakemaan apua yksinäisyyteesi, sillä asioiden jakaminen on hyvin tärkeää. Eläthän juuri hyvin ainutlaatuista aikaa elämässäsi. Olet selvästi myös erittäin surullinen miehesi käytöksestä. Elämäntilanteesi on muutoksessa, ja tarvitset tukea vielä tavallistakin enemmän.

Et kerro, suhtautuuko kihlattusi raskauteen myönteisesti vai haluaisiko hän unohtaa parisuhteenne lisäksi myös tulevan vauvan? Kirjeestäsi kuuluu se huutava ääni, jota olet yrittänyt toistaa miehellesi monta kertaa. Olet turhautunut, kun hän ei ole mielestäsi ymmärtänyt sitä, mitä toivot, vaan viihtyy paremmin kaveriensa kanssa.

Jäin miettimään, voisiko kirjeen kirjoittaminen kihlatullesi avata uudelleen asioidenne käsittelyä? Kirjeessä voisit ehdottaa, että hän muuttaisi ajankäyttöään. Voisit myös kysyä, mitä muutoksia hän itse toivoo suhteeseenne. Kirjeen miehesi saisi lukea rauhassa läpi, etkä olisi heti odottamassa vastauksia, joita voi olla vaikea heti kertoakaan. Voit myös toivoa vastakirjettä.

Myös miehelläsi saattaa olla parisuhteeseenne liittyviä muutostoiveita. Mies saattaa pelätä koko vapautensa kariutuvan vauvan myötä tai hänen voi olla vaikeaa rakastella raskaana olevan naisensa kanssa. Hän voi kokea vauvan olevan välissänne tai pelätä satuttavansa samalla vauvaa, vaikkei tällaista riskiä olekaan. Asioista keskustellessa miehesikin saa mahdollisuuden kertoa toiveistaan.

Sinun kannattaa ottaa tuntemuksesi puheeksi myös seuraavalla neuvolakäynnilläsi. Terveydenhoitajasi kanssa voitte yhdessä miettiä, mistä voisit saada parhaiten apua. Hän tietää myös omalla asuinalueellasi toimivista
äideille ja odottajille suunnatuista kohtaamispaikoista.

Vauvasikin voi paremmin kun saat apua tilanteeseesi. Älä kuitenkaan syyllistä itseäsi omista tunteistasi.

Myös ammattiapua kannattaa hakea tarvittaessa. Halutessasi voisit miettiä muutamaa käyntiä psykologin luona.

Vauva 3/2010

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja kertoo eronsa taustoista ja uudesta parisuhteestaan: ”Tilanne oli musertava”. 

Vauva.fissä Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen paljastaa tänään ilmestyvässä Me Naisissa, että rakastui nykyiseen seurustelukumppaniinsa jo silloin, kun ex-vaimo oli vielä raskaana. Hän kertoi erotoiveistaan, kun maaliskuussa syntynyt vauva oli kahden kuukauden ikäinen.

Siinä välissä Minkkinen ensin taisteli rakastumista vastaan ja lopulta keräsi rohkeutta kertoa tilanteesta.

– Vielä silloin minulla ei ollut munaa mennä sanomaan, että minulle tapahtui tällainen asia. Totta helvetissä olen kantanut syyllisyyttä siitä, miten hoidin tilanteen, loukkasin toista ja olin epärehellinen niin vaimoa kuin itseäni kohtaan.

Minkkinen kuvaa seurustelukumppaninsa kohtaamista sanoilla ”kaunein aikuisiällä kokemani tapaaminen”.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa.

”Milloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?”

Minkkinen kertoo ymmärtävänsä, että miltä ero näytti ulospäin: mies lähti uuden matkaan, kun vaimo oli vastikään synnyttänyt. Silti eropostauksesta seurannut palauteryöpyn rajuus ja paljous yllätti.

– Saamani kritiikki on pistänyt miettimään, miloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?

Ydinperhe ei takaa onnea

Sami Minkkinen ei halua toistaa vanhempiensa parisuhdemallia. Hän pitää omia vanhempinaan mallina siitä, miten huono parisuhde voi tuhota kahden ihmisen elämän.

– Toisin kuin tyttäreni, minä sain kasvaa ydinperheessä. Jos olisi kysytty, enpä olisi halunnut. Vanhempani olisivat saaneet olla onnellisia paljon aiemmin, jos eivät olisi sinnitelleet ydinperheen takia.

Minkkisen nuorempi tytär on vielä vauva. Hänellä on myös ensimmäisestä avioliitostaan tytär. Minkkinen asuu yksin, ja tyttäret ovat hänen luonaan säännöllisesti.

 

Yhteiset kävelylenkit ja samanlainen huumorintaju kantavat arjessa, mutta vaikeina aikoina pitää myös muistaa tahtoa. 

Kysyimme Vauva.fi:ssä, mikä on pitkän, hyvän parisuhteen salaisuus. Jatka listaa omallasi kommenteissa!

Naurua ja omaa tilaa

”Mieheni on ihan yliveto laukomaan älykästä mutta toisaalta välillä ihan älyvapaata huumoria!” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta.”

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta. Olemme kokeneet yhdessä sekä elämän ilot ja surut. Mieheni ei ehkä osaa ilmaista tunteitaan sanoilla, mutta sitäkin paremmin teoilla.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Annamme toisillemme tilaa olla ja hengittää.”
Nainen, 19 vuotta yhdessä

Halua pysyä yhdessä

”Olen ollut alussa niin valtavan rakastunut mieheeni, etten usko voivani kokea ainakaan mitään suurempaa kenenkään kanssa.”Nainen, 8 vuotta parisuhteessa

”Meillä on yhteiset arvot ja mielenkiinnon kohteet sekä vahva keskustelu- ja kosketusyhteys. Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”
Nainen, 30 vuotta parisuhteessa

Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”

Yhteisiä öitä

”On ihanaa, kun mieheni kertoo edelleen haluavansa minua. Pidän myös itse häntä edelleen äärettömän seksikkäänä miehenä.” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Meillä on onneksemme vanhemmat, jotka ovat mielellään ottaneet lapsia hoitoon ja kannustaneet meitä viettämään silloin tällöin aikaa myös kahdestaan ilman lapsia. Pari tuntia lenkilläkin tekee hyvää, mutta vielä parempaa viettää vaikka yö kahdestaan ihan muissa maisemissa. Siinä ehtii hyvin rakastua taas.” 
Nainen, 20 vuotta parisuhteessa

Pieniä ja suuria tekoja

”Mieheni lähtee kanssani lenkille tai kauppaan, vaikka olisikin väsynyt.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni tuo edelleen kukkia silloin tällöin.”
Nainen, 10 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

”Saan lähes joka päivä mieheltäni jalkahieronnan.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Mieheni laittaa joskus autoni lämpiämään tai kantaa polttopuut valmiiksi, vaikkei olisi tarvinnut.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” 
Nainen, 15 vuotta parisuhteessa