Siirtyvätkö sairaaloiden ja paikkakuntien välillä potilastiedot nykyään automaattisesti?

Siirtyvätkö sairaaloiden ja paikkakuntien välillä potilastiedot nykyään automaattisesti esim. atk:n avulla? Minulle tehtiin vuonna 1996 abortti. En haluaisi, että asiasta mainitaan neuvolassa tai synnytyssairaalassa, jos joskus päätämme lapsen hankkia. Mieheni ei tiedä siitä, ja haluaisin asian pitää myös salassa.

Yleislääkäri Krista Korhonen: Nykyisin pyritään siihen, että tieto sairaaloiden ja avohoidon välillä siirtyisi mahdollisimman mutkattomasti ja atk-yhteydet ovat luoneet tähän erinomaiset mahdollisuudet. Useimmiten sekä potilaat että hoitava taho toivovat tiedon joustavaa kulkemista.

Terveydenhuollossa on kuitenkin erittäin tiukka vaitiolovelvollisuus, jonka johdosta mikään henkilökohtainen tieto ei siirry paikasta toiseen ilman asianomaisen lupaa. Kun potilas on sairaalassa hoidettavana, häneltä kysytään lupa tietojen siirtoon ja vielä yksilöidään ne tahot, joille tiedon saa toimittaa. Jos olet kieltänyt tietojesi lähettämisen, niitä ei silloin ole lähetetty minnekään. Vuonna 1996 tietotekniikkaa ei vielä ollut kattavasti kuin muutamissa terveyskeskuksissa, ja sairaaloihin se on tullut käyttöön vasta 2000-luvulla. Lähete-palautejärjestelmä atk:n välityksellä sairaalan ja terveyskeskuksen välillä on ollut käytössä vasta muutamia vuosia. Vanhoja tietoja ei siirretä, ellei sitä erikseen pyydetä.

Missään tapauksessa sinun sairauskertomuksessasi olevia tietoja ei paljasteta kenellekään ulkopuoliselle henkilölle, ei edes aviopuolisolle, ilman lupaasi.

Gynekologisen esitietojen kartoittamiseen kuuluu aina selvittää mm. kuukautisten alkamisikä, kuukautiskierron säännöllisyys, aikaisemmat raskaudet, synnytykset ja keskenmenot. Näitä sinulta siis kysytään aina, kun käyt gynekologisessa tarkastuksessa, äitiysneuvolassa tai äitiyspoliklinikalla. Saatat kyllä joutua usein epämiellyttävään tilanteeseen, jos haluat salata tietosi ja joudut valehtelemaan. Toisaalta tällä raskaustiedolla on suuri merkitys esimerkiksi silloin, jos joskus joudutkin lapsettomuustutkimuksiin ja siihen selvitellään syitä. Silloin on tärkeä tieto, että olet kuitenkin joskus ollut raskaana. Kannattaisin avoimuutta avioliitossa tällaisissa vaikeissakin asioissa.

Vauva 9/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.