Siirtyvätkö sairaaloiden ja paikkakuntien välillä potilastiedot nykyään automaattisesti?

Siirtyvätkö sairaaloiden ja paikkakuntien välillä potilastiedot nykyään automaattisesti esim. atk:n avulla? Minulle tehtiin vuonna 1996 abortti. En haluaisi, että asiasta mainitaan neuvolassa tai synnytyssairaalassa, jos joskus päätämme lapsen hankkia. Mieheni ei tiedä siitä, ja haluaisin asian pitää myös salassa.

Yleislääkäri Krista Korhonen: Nykyisin pyritään siihen, että tieto sairaaloiden ja avohoidon välillä siirtyisi mahdollisimman mutkattomasti ja atk-yhteydet ovat luoneet tähän erinomaiset mahdollisuudet. Useimmiten sekä potilaat että hoitava taho toivovat tiedon joustavaa kulkemista.

Terveydenhuollossa on kuitenkin erittäin tiukka vaitiolovelvollisuus, jonka johdosta mikään henkilökohtainen tieto ei siirry paikasta toiseen ilman asianomaisen lupaa. Kun potilas on sairaalassa hoidettavana, häneltä kysytään lupa tietojen siirtoon ja vielä yksilöidään ne tahot, joille tiedon saa toimittaa. Jos olet kieltänyt tietojesi lähettämisen, niitä ei silloin ole lähetetty minnekään. Vuonna 1996 tietotekniikkaa ei vielä ollut kattavasti kuin muutamissa terveyskeskuksissa, ja sairaaloihin se on tullut käyttöön vasta 2000-luvulla. Lähete-palautejärjestelmä atk:n välityksellä sairaalan ja terveyskeskuksen välillä on ollut käytössä vasta muutamia vuosia. Vanhoja tietoja ei siirretä, ellei sitä erikseen pyydetä.

Missään tapauksessa sinun sairauskertomuksessasi olevia tietoja ei paljasteta kenellekään ulkopuoliselle henkilölle, ei edes aviopuolisolle, ilman lupaasi.

Gynekologisen esitietojen kartoittamiseen kuuluu aina selvittää mm. kuukautisten alkamisikä, kuukautiskierron säännöllisyys, aikaisemmat raskaudet, synnytykset ja keskenmenot. Näitä sinulta siis kysytään aina, kun käyt gynekologisessa tarkastuksessa, äitiysneuvolassa tai äitiyspoliklinikalla. Saatat kyllä joutua usein epämiellyttävään tilanteeseen, jos haluat salata tietosi ja joudut valehtelemaan. Toisaalta tällä raskaustiedolla on suuri merkitys esimerkiksi silloin, jos joskus joudutkin lapsettomuustutkimuksiin ja siihen selvitellään syitä. Silloin on tärkeä tieto, että olet kuitenkin joskus ollut raskaana. Kannattaisin avoimuutta avioliitossa tällaisissa vaikeissakin asioissa.

Vauva 9/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja kertoo eronsa taustoista ja uudesta parisuhteestaan: ”Tilanne oli musertava”. 

Vauva.fissä Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen paljastaa tänään ilmestyvässä Me Naisissa, että rakastui nykyiseen seurustelukumppaniinsa jo silloin, kun ex-vaimo oli vielä raskaana. Hän kertoi erotoiveistaan, kun maaliskuussa syntynyt vauva oli kahden kuukauden ikäinen.

Siinä välissä Minkkinen ensin taisteli rakastumista vastaan ja lopulta keräsi rohkeutta kertoa tilanteesta.

– Vielä silloin minulla ei ollut munaa mennä sanomaan, että minulle tapahtui tällainen asia. Totta helvetissä olen kantanut syyllisyyttä siitä, miten hoidin tilanteen, loukkasin toista ja olin epärehellinen niin vaimoa kuin itseäni kohtaan.

Minkkinen kuvaa seurustelukumppaninsa kohtaamista sanoilla ”kaunein aikuisiällä kokemani tapaaminen”.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa.

”Milloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?”

Minkkinen kertoo ymmärtävänsä, että miltä ero näytti ulospäin: mies lähti uuden matkaan, kun vaimo oli vastikään synnyttänyt. Silti eropostauksesta seurannut palauteryöpyn rajuus ja paljous yllätti.

– Saamani kritiikki on pistänyt miettimään, miloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?

Ydinperhe ei takaa onnea

Sami Minkkinen ei halua toistaa vanhempiensa parisuhdemallia. Hän pitää omia vanhempinaan mallina siitä, miten huono parisuhde voi tuhota kahden ihmisen elämän.

– Toisin kuin tyttäreni, minä sain kasvaa ydinperheessä. Jos olisi kysytty, enpä olisi halunnut. Vanhempani olisivat saaneet olla onnellisia paljon aiemmin, jos eivät olisi sinnitelleet ydinperheen takia.

Minkkisen nuorempi tytär on vielä vauva. Hänellä on myös ensimmäisestä avioliitostaan tytär. Minkkinen asuu yksin, ja tyttäret ovat hänen luonaan säännöllisesti.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhteiset kävelylenkit ja samanlainen huumorintaju kantavat arjessa, mutta vaikeina aikoina pitää myös muistaa tahtoa. 

Kysyimme Vauva.fi:ssä, mikä on pitkän, hyvän parisuhteen salaisuus. Jatka listaa omallasi kommenteissa!

Naurua ja omaa tilaa

”Mieheni on ihan yliveto laukomaan älykästä mutta toisaalta välillä ihan älyvapaata huumoria!” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta.”

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta. Olemme kokeneet yhdessä sekä elämän ilot ja surut. Mieheni ei ehkä osaa ilmaista tunteitaan sanoilla, mutta sitäkin paremmin teoilla.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Annamme toisillemme tilaa olla ja hengittää.”
Nainen, 19 vuotta yhdessä

Halua pysyä yhdessä

”Olen ollut alussa niin valtavan rakastunut mieheeni, etten usko voivani kokea ainakaan mitään suurempaa kenenkään kanssa.”Nainen, 8 vuotta parisuhteessa

”Meillä on yhteiset arvot ja mielenkiinnon kohteet sekä vahva keskustelu- ja kosketusyhteys. Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”
Nainen, 30 vuotta parisuhteessa

Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”

Yhteisiä öitä

”On ihanaa, kun mieheni kertoo edelleen haluavansa minua. Pidän myös itse häntä edelleen äärettömän seksikkäänä miehenä.” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Meillä on onneksemme vanhemmat, jotka ovat mielellään ottaneet lapsia hoitoon ja kannustaneet meitä viettämään silloin tällöin aikaa myös kahdestaan ilman lapsia. Pari tuntia lenkilläkin tekee hyvää, mutta vielä parempaa viettää vaikka yö kahdestaan ihan muissa maisemissa. Siinä ehtii hyvin rakastua taas.” 
Nainen, 20 vuotta parisuhteessa

Pieniä ja suuria tekoja

”Mieheni lähtee kanssani lenkille tai kauppaan, vaikka olisikin väsynyt.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni tuo edelleen kukkia silloin tällöin.”
Nainen, 10 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

”Saan lähes joka päivä mieheltäni jalkahieronnan.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Mieheni laittaa joskus autoni lämpiämään tai kantaa polttopuut valmiiksi, vaikkei olisi tarvinnut.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” 
Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.