itä hiljaisempi mies on, sitä enemmän vaimo "ravistelee" reaktiota hänestä irti, ja kehä on valmis. Kuva: iStockPhoto.
itä hiljaisempi mies on, sitä enemmän vaimo "ravistelee" reaktiota hänestä irti, ja kehä on valmis. Kuva: iStockPhoto.

Yritän parhaani mukaan jaksaa, mutta välillä mielessäni käy ajatus, olisiko meidän parempi erota.

Minusta tuntuu, että meillä ei enää ole parisuhdetta. Mieheni vain löhöää television edessä, eikä vastaa kysymyksiini. Tuntuu kuin puhuisin puulle, menetän helposti malttini. Haluaisin tehdä yhdessä asioita, mutta useimmiten touhuan lasten kanssa ilman miestäni. Pelkään, että mieheni rakastaa vieläkin ex-tyttöystäväänsä, vaikka olemme naimisissa ja meillä on kolme lasta.

Haluaisin tehdä yhdessä asioita, mutta useimmiten touhuan lasten kanssa ilman miestäni.

Yritän parhaani mukaan jaksaa, mutta välillä mielessäni käy ajatus, olisiko meidän parempi erota. Mietin myös, voiko poikamme villi luonne johtua suhteemme ongelmista. Miehen mielestä meillä on kaikki hyvin, mutta minä en ole samaa mieltä. Meillä on myös taloudellisia ongelmia. Rahat eivät riitä, kun maksamme konkurssista johtuneita vanhoja velkoja.

Parisuhdeterapeutti, psykologi Maarika Markkanen vastaa: 

Minusta tuntuu, että olette joutuneet negatiivisen vuorovaikutuksen kehään. Sinä olet ahdistunut, ja mielessäsi velloo katastrofiajatuksia. Kuvittelet, että miehesi rakastaa toista naista, vaikka tosiasiassa näin ei luultavasti ole. Mielessäsi käy myös eroajatuksia. Järkesi lakkaa kulkemasta ja alat kovistella miestäsi. Miehesi vastaa vetäytymällä ja suojautuu hyökkäyksiltäsi sulkeutumalla. Mitä hiljaisempi miehesi on, sitä enemmän sinä "ravistelet" reaktiota miehestäsi. Kehä on valmis.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuorensa alla miehesi on todennäköisesti yhtä neuvoton kuin sinä. Hän luultavasti haluaisi, että olisit onnellinen, mutta hän ei vain tiedä, miten sanoa se ja mitä tehdä sen eteen. On harhaluulo, että suomalainen mies olisi tunteeton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä hiljaisempi miehesi on, sitä enemmän sinä "ravistelet" reaktiota miehestäsi. Kehä on valmis.

Kaikissa parisuhteissa voidaan ajautua pattitilanteeseen. Itse asiassa suhteenne on hyvin tyypillinen suomalainen parisuhde: mies vetäytyy ja nainen takertuu. Ruokitte käyttäytymisellänne toistenne huonoja puolia ja teillä kummallakin on oma osuutenne tässä asetelmassa. Näin käy usein varsinkin pariskunnille, jotka elävät ruuhkavuosia.

Minusta tuntuu, että teidän on vaikea lopettaa tilannetta omin voimin. Suosittelen teille parisuhdeterapiaa, ennen kuin etäännytte toisistanne lopullisesti. Koulutettu terapeutti voisi auttaa teitä löytämään yhteyden toisiinne jälleen. Hyvässä parisuhteessa voidaan puhua rehellisesti tunteista ja siinä tullaan kuulluksi. Se ei tarkoita sitä, että pariskunta olisi koko ajan onnellinen, mutta kumppanit pystyvät kuitenkin jakamaan asioita keskenään. He elävät yhteistä elämää.

Itse asiassa suhteenne on hyvin tyypillinen suomalainen parisuhde: mies vetäytyy ja nainen takertuu.

Miehesi konkurssi on saattanut olla iso trauma, ja se on horjuttanut koko perheenne perusturvallisuutta. Sellaisesta toipuminen voi viedä vuosia. Parhaiten turvallisuus lisääntyy puhumalla tunteista ja ajatuksista. Sinun ei tarvitse yksin yrittää selvittää kaikkea.

Epäilet, että lapsenne oireilu saattaisi johtua parisuhteenne ongelmista. Saatat olla siinä oikeassa. Lapset toimivat usein perheessä parisuhdeterapeutteina. He yrittävät vetää vanhempien huomion itseensä, sillä silloin he saavat vanhemmat toimimaan yhteisen asian puolesta.

Lapset toimivat usein perheessä parisuhdeterapeutteina.

Vaikka stressaavat ajatukset pyörivät nyt mielessäsi, yritä välillä ottaa lomaa huolista. Päätä vaikka, että seuraavana viikonloppuna teet jotakin kivaa, etkä ajattele negatiivisia ajatuksia. Hyvä asia tarinassasi on, että sinulla on ilmeisesti arkeen tyytyväinen mies. Muista, että olet itse vastuussa onnestasi. Et voi vaatia, että miehesi tekee sinut onnelliseksi. Kun negatiiviset ajatukset tulevat mieleesi, laita silloin jäitä hattuun. Istu alas ja hengitä syvään. Anna pahan olon mennä ohi. Ota rauhallisesti, ja yritä reagoida eri tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla