Tuntuuko, että parisuhteesi alkoi näivettyä vauvan syntymän jälkeen? Nappaa avuksi nämä vinkit.

Kiireisen arjen keskellä parisuhde hautautuu helposti rutiineihin. Pitäkää silti yllä parisuhdettanne, edes pinnan alla. Osoittakaa pienillä teoilla ja sanoilla, että arvostatte toisianne paitsi vanhempina, myös miehenä ja naisena.

Viettäkää mahdollisuuksien mukaan aikaa kahden kesken: laittakaa hyvää ruokaa ja syökää kynttilänvalossa tai istahtakaa vierekkäin sohvalle lempielokuvan ääreen. Sillä muistathan, että lapselle tärkeintä on vanhempien onni.

Vinkkejä naiselle:

  • Koet ehkä osaavasi paremmin tiettyjä asioita, mutta muista, että mitä pikemmin isä saa osallistua, sitä paremmin hän osaa ja haluaa olla mukana vauvanhoidossa.
  • Mikäli mies alkaa viihtyä yhä paremmin töissä tai harrastuksissa, ota se merkkinä siitä, ettei hän koe olevansa tervetullut itsesi ja vauvanne väliin. Etääntymällä perheestä­ mies ei välttämättä osoita haluttomuuttaan omaksua uusi roolinsa, vaan päinvastoin surua siitä, ettei saa tehdä niin.
  • Muista, että miehelle isäksi muuntuminen voi kestää pidempään kuin naiselle äidiksi tuleminen. Hän tarvitsee siihen ehkä tukea sinulta. Mutta ei äidillistä, vaan tasavertaista tukea naiselta miehelle.
  • Jos miehen lähestymisyritykset tuntuvat liian aikaisilta tai vaativilta, kerro se hänelle. Älä päästä yhteyttä katkeamaan puhumattomuudella.
  • Pidä huoli siitä, että välillä juttelette puolison kanssa muustakin kuin lapsista.  

Vinkkejä miehelle:

  • Puolison omistautuminen äitiydelle voi satuttaa ja tuntua epäreilulta. Kerro hänelle, mikäli koet jääväsi ulkopuoliseksi.
  • Vauvanhoito ei ole pelkkää imetystä. Isät voivat vaihtaa vaippaa, kylvettää, rauhoitella, leikkiä ja auttaa imettävää äitiä hakemalla tälle vaikka lasin vettä. Sekaannu reilusti kotona vallitsevaan vauvaelämään.
  • Muista, että puolisosi on myös aikuinen ihminen, joka nauttii yhä aikuisen seurasta. Järjestä hänelle aikaa aikuisten elämään, unohtamatta että voit itsekin olla osa sitä.
  • Älä odota, että puoliso olisi kuumimmillaan heti synnytyksen jälkeen. Palautuminen vie aikaa ja seksuaalinen halukkuus herää yksilöllisesti. Rakastelusta kieltäytyminen ei ole henkilökohtainen kritiikki miehisyyttäsi kohtaan.
  • Jos puolisosi kokee kaikki lähestymisyrityksesi vaatimuksena seksiin, johon ei ole valmis, on syöksykierre lähellä. Kokeile toisenlaista taktiikkaa: ota hänet kainaloon ja kerro haluavasi vain helliä ja olla lähellä. Sitä puolisokin todennäköisesti haluaa, ensi alkuun.

Asiantuntijana psyko-, parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Liisa Halonen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvan maisemiin ilmestymisen jälkeenkin, välittömästikin mies tarvitsee seksiä ja tyypillisesti vähintään kahdesti päivässä. Mitä siitä?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla