Hormonikierukka rasvoittaa ihoa aivan kamalasti.

Minulle on asennettu hormonikierukka kahdesti. Ensimmäinen kierukka ei tuottanut mitään ongelmia, mutta tämä toinen ilmeisesti rasvoittaa ihoa aivan kamalasti. Se rasvoittaa myös hiuksia niin paljon, etteivät hiusvärit tartu. Vaiva on erittäin inhottava ja kiusallinen. Mietin, mikä muu ehkäisykeino minulle sopisi, kun ikää on jo 36, tupakoin ja olen diabeetikko. Ilmeisesti sterilisaatio on ainoa vaihtoehto? Emme halua enää lisää lapsia.

Yleislääkäri Krista Korhonen: Hormonikierukan ehkäisyteho on erinomainen, samaa luokkaa kuin sterilisaation. Se suojaa myös kohdun ulkoisilta raskauksilta, kohtu- ja munasarjatulehduksilta sekä vähentää kuukautisvuodon määrää. Koska hormonikierukan sisältämällä progestiinilla on myös androgeenisia vaikutuksia, haittana voi olla ihon rasvoittuminen.

Tupakoinnin ja diabeteksen vuoksi sinulle eivät sovi estrogeeniä sisältävät ehkäisyvalmisteet mm. lisääntyneen laskimotukosriskin vuoksi.

Kuparikierukan käyttö on mahdollista. Sen ei ole todettu aiheuttavan ylimääräistä tulehdusriskiä diabeetikolle. Kierukan käytön ongelmia saattaa kuitenkin olla lisääntynyt kuukautisvuoto ja kohdun ulkoisen raskauden mahdollisuus. Sen ehkäisyteho on myös hieman huonompi kuin hormonikierukan tai sterilisaation.

Sterilisaatioiden määrä on vähentynyt hormonikierukan runsaan käytön ansiosta, mutta se on edelleen varteenotettava valinta ongelmatilanteissa.

Vauva 12/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.