Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lukijamme kertovat, millaiset hetket puolison kanssa ovat niitä parhaita.

Selvitimme nettikyselyssä, millaisia Meidän Perheen ja Vauvan lukijoiden parisuhteen huippuhetket ovat.

Näin te vastasitte.

Oman kullan kainalossa soffalla ja sängyssä

Suurin osa vastanneista piti parisuhteen parhaina hetkinä yhteisiä iltatuokioita puolison kanssa.

Lapset on saatu petiin, ja äiskä ja iskä istuvat vierekkäin soffalla tai sängyssä katsemassa telkkaa ja juttelemassa. Joskus yhteisen hetken kruunaa rakastelu.

"Illat kun lapset nukkuu, olemme kahdestaan, katsomme televisota ja käymme läpi päivän tapahtumat ja kuulumiset."

"Illat, kun lapset on saatu nukkumaan ja talo hiljainen, vaikka molemmat väsyneitä ja loppu niin istutaan edes se hetki yhdessä sohvalla ennen nukkumaan menoa."

"Iltaisin kaksin sängyssä, vapautunutta vitsailua, seksiä, hyvä fiilis päivästä lasten ja perheen kanssa."

"Pidän iltoja meidän kahdenkeskisinä aikoina sekä henkireikinä. Lapsi ajoissa nukkumaan ja nauttimaan toisten seurasta. Säännöllinen, harkittu seksielämä, kun spontaniutta ei voi harrastaa, toisista ja lapsista yhdessä nauttiminen. kun pääsemme joskus kahdestaan, nautimme vain toisista ja juttelemme, ei sen kummempaa tarvitse olla, hyvä tunnelma."

Pienet arkiset hetket, yhteiset irtiotot

Aina parisuhteen huippuhetkiä ei tarvitse odottaa iltaan saakka. Kun on hyvä fiilis, myös päivän aikana voi vitsailla, flirttailla ja harrastaa seksiä puolison kanssa.

Myös hyvä juoma ja ruoka auttavat juhlistamaan arjen kohokohtia, kuten viikonloppua.

"Kahden keskeiset hetket, arjen flirttailut, päivittäinen leikinlasku ja huumori."

"Seksin jälkeen kaksistaan, jos lapsi vielä jatkaa päiväuniaan omassa huoneessaan, olemme lähekkäin ja juttelemme. Tunnelma on vapautunut ja lämmin."

"Kuohuviiniä perjantai-iltana ja vkonloppuna tehdä yhdessä hyvää ruokaa."

Jos mahdollista, yhteistä aikaa kannattaa viettää myös kodin ulkopuolella. Silloin pääsee paremmin irti arjen otteesta ja äidin ja isän rooleista.  

"Kahdenkesken kun käymme syömässä, elokuvissa, teatterissa tai teemme ihan kahdestaan pienen lomamatkan."

"Lomalla kahdestaan, voi keskittyä vain toiseen eikä muut ihmiset (esim. lapset) tai kotityöt vie huomiota. Silloin saa myös jakaa uudet kokemukset toisen kanssa."

Kun perhe kokoontuu yhteen

Parisuhteen huippuhetkenä ei välttämättä olla kaksin. Monen mielestä parasta parisuhdeaikaa on, kun koko perhe touhuaa yhdessä.

Näissä hetkissä on läsnä vahva yhteenkuuluvuuden tunne – kaikki rakkaat ovat nyt koolla, muuta ei tarvita.

Usein kyse on pienistä arkisista tapahtumista: yhteinen juttelu- tai leikkituokio, kauppareissu tai lyhyt retki lähimetsään.

Myös perheen yhteiset lomamatkat lujittavat monesti koko perheen yhteishenkeä ja vanhempien parisuhdetta.

"Monet hyvät muistot ovat koko perheen yhteisistä hetkistä. Arjessa kun ollaan saatu lapset nukkumaan, istutaan iltateelle ja jutellaan mukavia."

"Hyväntuulista leikkimistä lasten kanssa, esim legoilla rakentelua, samalla hassuttelua ja pientä silmäpeliä vanhempien kesken."

"Ihan arkijutut, varsinkin kun on saatu siivottua tai järjesteltyä porukalla. Talo on siisti, on aika pysähtyä, käydä saunassa, pelata yhdessä."

"Ihana hetki meren rannalla, kun katsellaan lasten leikkiä rantavedessä."

"Koko perheen retket metsään, uimahalliin yms. Kaikki rakkaat siinä yhdessä ja hyvät eväät. Kunhan kukaan ei nahistele, riitele tai räkytä."

"Koko perheen kesäreissut ovat mahtavimpia. Silloin nukutaan teltassa tai muutoin eri tavalla. Nähdään ja koetaan erityisiä asioita. Kaukana rutiineista perhe lähentyy."

Lue lisää

Oletteko rakastavaisia vai kämppiksiä?

Onko teillä tarpeeksi seksiä?

Miten seksistä saisi parempaa? 7 keinoa.

Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää, sanoo psykologi Leea Mattila. Kuva Niki Strbian.

Vaikka internet on mullistanut yhteydenpidon, yksinäisyys ja masennus ovat lisääntyneet länsimaissa.

Tarvitsisimme enemmän katsekontaktia, lähellä oloa, kosketusta, hyvänä pitoa ja hyväilyjä. Hymiöt WhatsAppissa, edes ne sydänjutut, eivät taltuta emotionaalista nälkää.

Tukeutuminen toiseen ihmiseen ei ole heikkoutta. Se on voimavara, jonka kautta maailman voi kokea mielekkäänä. Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää. Vahva tunneyhteys kertoo hyvästä mielenterveydestä, kun taas emotionaalinen eristyneisyys mielenhäiriöistä.

Vanhemman katsoessa vauvaa silmiin lempeästi, vauva tietää olevansa turvassa. Hän lukee vanhemman silmistä olevansa erityinen ja rakastamisen arvoinen.

Haemme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Sama vuorovaikutustanssi toistuu parisuhteessa. Haemme jatkuvasti puolisoltamme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Entä jos useimmat konfliktit parisuhteissa ovatkin vain tunneyhteyden, tuon kaiken hyvän lähteen menettämisen pelossa ilmaistuja protesteja, etääntymisen ja torjunnan synnyttämää tuskaa? Jospa kiukuttelun takana piileekin viesti: ”Älä katoa minulta!”.  Ehkä riitaan takertuminen onkin samalla yritys löytää tie toisen luo, takaisin yhteyteen ja tasapainoon.

Elämänkriiseissä rakkaus ja parinvälinen yhteys punnitaan. Kun puoliso joutuu hätään, se on hyvässä suhteessa yhteinen kriisi. Vaikeilla hetkillä mikään muu ei tuo niin suurta helpotusta, kuin rakkailtamme saatu kannattelu.

Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Samalla lailla kuin vauva kääntyy tarvitsevuudessaan turvallisen vanhemman syliin, parisuhteessa on rakastettu se satama, johon paeta ja kiinnittyä, kun ympärillä myrskyää. Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Tavallisessa elämässä yhteys katkeaa ja löytyy uudelleen toistuvasti. Yhteyden aktiivinen korjaaminen osoittautuu silloin merkityksellisemmäksi, kuin yhteyden ajoittainen katkeaminen. Turvallinen rakkaus on luottamusta siihen, että toinen on siinä, kun häntä tarvitaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Riittävän hyvä on uusi täydellinen. Meidän Perhe selvitti, miten parisuhteen käy, kun perhe kasvaa.

Rakkaus syvenee, ja arvostus toista kohtaan kasvaa. Samalla: kahdenkeskinen aika on muisto vain, riidat lisääntyvät ja seksi kaikkoaa kuin sukka pyykkikoneeseen.

Näin kertovat pikkulasten vanhemmat Meidän Perheen verkkokyselyssä. Lasten saaminen muuttaa parisuhdetta sekä hyvässä että pahassa.

Väestöliiton erikoispsykologi Lotta Heiskasen mukaan vanhemmuus on parisuhteelle ristiriitainen muutos. Samalla kun lapsi tuo onnea elämään ja sitoo kumppanit tiukemmin toisiinsa, yleinen tyytyväisyys parisuhteeseen usein laskee.

– Kun elämän tärkeysjärjestys muuttuu, parisuhde painuu helposti taka-alalle. Arkinen suorittaminen voi herättää tunteen siitä, että toinen on muuttunut vain kaveriksi.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista kertoo miettineensä eroa lasten ollessa pieniä. Jos suhteen päättämistä punnitsee jatkuvasti, on syytä keskustella asiasta toisen kanssa.

Eron pohtiminen ei välttämättä ole merkki siitä, että kaikki on vialla.

– On ihan normaalia miettiä joskus eroa. Pitkään suhteeseen mahtuu monia vaiheita ja ajatuksia, Heiskanen sanoo.

Paratiisiunelmat ovat kaukana arkimaailmasta.

Vaikeuksien keskellä lohtua voi tuoda ymmärrys siitä, ettei yksikään suhde ole täydellinen. Heiskasen mielestä parisuhteessa kannattaisi pyrkiä riittävän hyvään.

– Paratiisiunelmat ovat kaukana arkimaailmasta, joten on tärkeää sietää jonkin verran epätäydellisyyttä ja pettymyksiä. Samalla pitää muistaa, että jokaisella on oikeus riittävän tyydyttävään ja turvalliseen suhteeseen.

Vauva-ajan univajeessa sitkeys voi olla suhteen pelastus. Pidemmän päälle kannattaa muistaa, että lapset haluavat vanhemmilleen hyvää.

– Monilla vanhemmilla on huoli, että parisuhdeajan ottaminen on lapsilta pois. Oikeasti asia on päinvastoin. Lasten hyvinvointi on vanhempien hyvinvoinnin varassa. Lapset haluavat nähdä, että heidän vanhemmillaan menee yhdessä hyvin.

Mikä kaikki muuttui?

Näin pikkulasten vanhemmat kertovat:

Lasten saamisen jälkeen suhteemme on…

38 % muuttunut huonommaksi

”Riitelemme enemmän. Elämässä ei ole yhtä kivaa hupsuttelua kuin ennen lasta. Puramme lapsen tuottamaa ärsytystä helposti toisiimme.”

”Yhteistä aikaa ei juuri ole. Hoidamme kommunikoinnin WhatsAppilla tai soittamalla. Lapset keskeyttävät joka lauseen, kun näemme kasvotusten.”

32 % pysynyt ihan samanlaisena

”Lapsi ei muuttanut suhdettamme juurikaan. Odottelimme vuosia lapsen saamista, joten ehdimme valmistautua.”

”Intohimo on jäänyt viikonlopuille, mutta kiusoittelu näkyy vieläkin.”

30 % muuttunut paremmaksi

”Elämämme on rauhallisempaa ja tasapuolisempaa. Olemme enemmän kotona. Päivien rytmi on aiempaa paremmassa kunnossa.”

”Kunnioitus toista kohtaan on syventynyt. Rakkautta on lisännyt se, että olemme saaneet yhdessä aikaan jotain niin ihmeellistä ja ihanaa.”

Pienet rakkauden teot

Näin kyselyyn vastanneet näyttävät rakkauttaan arjessa:

”Ostan toiselle lempparijugurttia kaupasta.”

”Laitan pyytämättä ohjelman tallennukseen ja oluen kylmään.”

”Menemme samaan aikaan nukkumaan ja halailemme.”

”Kumppanini antaa minun nukkua päiväunet.”

”Suukot tullessa ja lähtiessä – välillä ohimennenkin.”

”Mies hieroo jalkojani sohvalla.”

”Toinen antaa minun maata hänen kainalossa ilman, että pelaa iPadilla.”

”Käyn tankkaamassa auton ihan sen takia, ettei toisen tarvitse.”

”Pepusta puristaminen ohimennen, kun toinen kokkaa.”

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.