Naiset ihmettelevät, miksi kumppanin tapa puhua vaikeista asioista on niin erilainen.

Näin naiset avautuvat aiheesta Vauva.fi:n Aihe vapaa -palstalla:

1. Suu poikki

”Mieheni mielestä asiat pitäisi käsitellä nopeasti ja ilman ’vatkaamista’ ja ’vatulointia’, kuten hän minun tyyliäni kuvailee. Hän hermostuu, jos jään pidemmäksi aikaa miettimään jotakin tapahtunutta vaikeutta, kuten lapsen sairastumista, liian suurta laskua, koiran käytösongelmia tai vastaavaa. Erityisesti jos otan tunteella asioita eli itken tai olen ahdistunut, mies hermostuu. Hän ei jaksa minua.”

”Meillä kotona ei saa puhua raha-asioista. En tiedä mitään miehen rahatilanteesta. Jos otan asian puheeksi, hän lähtee ovet paukkuen.”

”Jotkut miehet on tuollaisia. Sillä ei usein ole edes väliä, mitä puhut. Keski-ikään tullessaan moni mies ei enää vain halua kuulla naisen ääntä.”

2. Jaaritus ärsyttää ja vie voimat

”Meillä taas mies vatkaa turhanpäiväisiä asioita päiväkaupalla ja tulipa hän ottaneeksi viime riidan yhteydessä jopa kymmenen vuotta vanhoja juttuja. Jankutus käy hermoon. Todella raskasta seuraa ja mietin eroa.”

”En minäkään jaksaisi vatvojaa. Kun ongelma tulee, pyrin sen ratkaisemaan nopeasti käytännön tasolla. Jos sitä ei voi heti ratkaista, niin en jää vatvomaan koska se ei mitään hyödytä. Ratkaisen sitten kun voin, mutta siihen asti olen miettimättä sitä.”

3. Oikeus sanoa

”Siis anteeksi mitä? Maton alle lakaisemallako ne ongelmat ratkeaa? Eikä saa tunteitaankaan näyttää? En ole törmännyt tällaiseen. Onneksi.”

”Miksi asioiden ääneen pohtiminen on sitä että käyttää toista ’ajatusten kaatopaikkana’? Miksi silloin on velvollisuus pitää kaikki pään sisällä, jos kerran asian ääneen sanominen on itselle osa sitä ajatusprosessia?”

”Isäni ei hermostu äitini märehtimisestä enää, koska on oppinut olemaan täysin kuuntelematta mitä se puhuu. Suurin osa on narinaa ja valitusta ja turhaa murehtimista. Äitikin on jo ajat sitten luopunut toivosta, että isä oikeasti kuuntelisi, mutta marisee ääneen kun ei osaa olla sitä tekemättäkään.”

4. Kukin tyylillään

”Ratkaisun löytäminen edellyttää joiltakin sitä ’vatkaamista’. Joidenkin pitää kiroilla, joidenkin pitää pohtia kahvikupin ääressä. On todella huonoa käytöstä yrittää tukahduttaa toisen tyyli.”

”Eikö sitä voi sitten vatkata itsekseen päänsä sisällä vaan, jos kerran tietää että toinen ei halua kuunnella?”

”En näe että kummassakaan tässä olisi varsinaisesti vikaa, molemmat tyylit on erilaisia inhimillisiä tapoja käsitellä ongelmia, ja molemmat on ’sallittuja’.”

Lue lisää:

Nämä yleistykset ärsyttävät naisia eniten

”Mies puristelee minua pepusta kaupassa”

”Rakastan sinua ikuisesti” – nämä päivitykset ärsyttävät Facebookissa eniten

Vierailija

Naiset avautuvat: ”Apua, mieheni mielestä puhun liikaa!”

”Miksi silloin on velvollisuus pitää kaikki pään sisällä, jos kerran asian ääneen sanominen on itselle osa sitä ajatusprosessia?” Katsopa asiaa toisen ihmisen kannalta! Miksi ihmeessä toisen pitää kuunnella epämääräisiä pölötyksiä, joista ei kuitenkaan saa mitään selvää - koska puhujakaan ei vielä tiedä, mitä oikein tarkoittaakaan - pölötyksiä, joissa jahkataan epäloogisesti puoleen jos toiseenkin. Hermoja raastavaa puuhaa moinen, itseasiassa pölöttäjältä vallankäyttöä ja väkivaltaista käytöstä...
Lue kommentti

Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja kertoo eronsa taustoista ja uudesta parisuhteestaan: ”Tilanne oli musertava”. 

Vauva.fissä Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen paljastaa tänään ilmestyvässä Me Naisissa, että rakastui nykyiseen seurustelukumppaniinsa jo silloin, kun ex-vaimo oli vielä raskaana. Hän kertoi erotoiveistaan, kun maaliskuussa syntynyt vauva oli kahden kuukauden ikäinen.

Siinä välissä Minkkinen ensin taisteli rakastumista vastaan ja lopulta keräsi rohkeutta kertoa tilanteesta.

– Vielä silloin minulla ei ollut munaa mennä sanomaan, että minulle tapahtui tällainen asia. Totta helvetissä olen kantanut syyllisyyttä siitä, miten hoidin tilanteen, loukkasin toista ja olin epärehellinen niin vaimoa kuin itseäni kohtaan.

Minkkinen kuvaa seurustelukumppaninsa kohtaamista sanoilla ”kaunein aikuisiällä kokemani tapaaminen”.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa.

”Milloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?”

Minkkinen kertoo ymmärtävänsä, että miltä ero näytti ulospäin: mies lähti uuden matkaan, kun vaimo oli vastikään synnyttänyt. Silti eropostauksesta seurannut palauteryöpyn rajuus ja paljous yllätti.

– Saamani kritiikki on pistänyt miettimään, miloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?

Ydinperhe ei takaa onnea

Sami Minkkinen ei halua toistaa vanhempiensa parisuhdemallia. Hän pitää omia vanhempinaan mallina siitä, miten huono parisuhde voi tuhota kahden ihmisen elämän.

– Toisin kuin tyttäreni, minä sain kasvaa ydinperheessä. Jos olisi kysytty, enpä olisi halunnut. Vanhempani olisivat saaneet olla onnellisia paljon aiemmin, jos eivät olisi sinnitelleet ydinperheen takia.

Minkkisen nuorempi tytär on vielä vauva. Hänellä on myös ensimmäisestä avioliitostaan tytär. Minkkinen asuu yksin, ja tyttäret ovat hänen luonaan säännöllisesti.

 

Yhteiset kävelylenkit ja samanlainen huumorintaju kantavat arjessa, mutta vaikeina aikoina pitää myös muistaa tahtoa. 

Kysyimme Vauva.fi:ssä, mikä on pitkän, hyvän parisuhteen salaisuus. Jatka listaa omallasi kommenteissa!

Naurua ja omaa tilaa

”Mieheni on ihan yliveto laukomaan älykästä mutta toisaalta välillä ihan älyvapaata huumoria!” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta.”

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta. Olemme kokeneet yhdessä sekä elämän ilot ja surut. Mieheni ei ehkä osaa ilmaista tunteitaan sanoilla, mutta sitäkin paremmin teoilla.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Annamme toisillemme tilaa olla ja hengittää.”
Nainen, 19 vuotta yhdessä

Halua pysyä yhdessä

”Olen ollut alussa niin valtavan rakastunut mieheeni, etten usko voivani kokea ainakaan mitään suurempaa kenenkään kanssa.”Nainen, 8 vuotta parisuhteessa

”Meillä on yhteiset arvot ja mielenkiinnon kohteet sekä vahva keskustelu- ja kosketusyhteys. Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”
Nainen, 30 vuotta parisuhteessa

Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”

Yhteisiä öitä

”On ihanaa, kun mieheni kertoo edelleen haluavansa minua. Pidän myös itse häntä edelleen äärettömän seksikkäänä miehenä.” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Meillä on onneksemme vanhemmat, jotka ovat mielellään ottaneet lapsia hoitoon ja kannustaneet meitä viettämään silloin tällöin aikaa myös kahdestaan ilman lapsia. Pari tuntia lenkilläkin tekee hyvää, mutta vielä parempaa viettää vaikka yö kahdestaan ihan muissa maisemissa. Siinä ehtii hyvin rakastua taas.” 
Nainen, 20 vuotta parisuhteessa

Pieniä ja suuria tekoja

”Mieheni lähtee kanssani lenkille tai kauppaan, vaikka olisikin väsynyt.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni tuo edelleen kukkia silloin tällöin.”
Nainen, 10 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

”Saan lähes joka päivä mieheltäni jalkahieronnan.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Mieheni laittaa joskus autoni lämpiämään tai kantaa polttopuut valmiiksi, vaikkei olisi tarvinnut.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” 
Nainen, 15 vuotta parisuhteessa