Miesten puhumattomuus on myös osittain myytti. Tapa, jolla mies puhuu tunteistaan, voi olla erilainen kuin naisen. Kuva: Stocksnap.io
Miesten puhumattomuus on myös osittain myytti. Tapa, jolla mies puhuu tunteistaan, voi olla erilainen kuin naisen. Kuva: Stocksnap.io

Mies ei osaa puhua tunteistaan eikä varsinkaan siitä, mitä hän toivoo parisuhteelta. Mitä voin tehdä, jotta mies haluaisi puhua asiat selviksi?

Vauva.fi:n keskustelijan kysymykseen vastaa sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja Jussi Pekkola Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksesta:

Joillain miehillä on ollut mallinaan tunteista puhumaton isä, joka on saattanut jopa halveksia poikansa tunteellisuutta tai tunteen ilmaisuja. Tai sitten lapsuuden kodin malli on ollut sellainen, että kun tunteet tulevat esiin, se on jopa vaarallista.

Tällaiset asiat voivat joskus estää puhumasta omista tunteistaan aikuisena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Osittain miesten puhumattomuus johtuu perinteisestä mieskuvasta, jossa miehen ei kuulukaan tunteilla."

Miehen rooli perheessä ja parisuhteessa on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana paljon. Ennen miehen ei kuulunutkaan istua sohvalla hoivaamassa lasta ja puhumassa naisen kanssa tunteista. Syvään juurtuneet sukupuoliroolit ottavat aikaa muuttuakseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miesten puhumattomuus on myös osittain myytti. Tapa, jolla mies puhuu tunteistaan, voi olla erilainen kuin naisen. Miesten kommunikointi voi olla lyhytsanaisempaa ja tapahtua esimerkiksi toiminnan yhteydessä lenkillä, halkoja hakatessa, jääkiekkopelin erätauolla tai saunan lauteilla. Kannattaa yrittää keksiä yhteistä tekemistä, josta te molemmat pidätte. Näin hankalista asioista puhuminen voi olla helpompaa, kun ei tarvitse istua paikoillaan. Ketään ei tietenkään voi pakottaa puhumaan.

Naisen on myös hyvä pohtia omaa toimintaansa: antaako hän esimerkiksi toiselle riittävästi tilaa ja aikaa kertoa tunteistaan, toiveistaan ja haluistaan vai eteneekö keskustelu kielellisesti lahjakkaamman ja nopeamman ehdoilla? Tunteeko mies todella olevansa turvassa, kun pari on eri mieltä? Niin, ettei hän pelkää liian rankkaa vastahyökkäystä, jos hän sanoo ääneen asiat, jotka harmittavat?

Voisiko myös olla, että mies on tyytyväinen parisuhteeseen sellaisenaan eikä siksi toivo sen muuttuvan?

Voisiko myös olla, että mies on tyytyväinen parisuhteeseen sellaisenaan eikä siksi toivo sen muuttuvan? Kannattaa kysyä häneltä suoraan, onko jotain, mitä hän toivoo kumppaninsa tekevän toisin. Mikäli mitään ei ole, kannattaa uskoa häntä ja välttää turhien olettamuksien tekoa.

Myös ulkopuolista apua parisuhteen kommunikaatio-ongelmiin on saatavilla. Niin kuin tunteista puhumisessa, tässäkin ihmiset ovat erilaisia, mutta yhteiset pelisäännöt ovat opeteltavissa. Osa kokee yhden keinon toimivaksi ja toinen voi pitää sitä täysin naurettavana. Tässä on lista apua ja tukea tarjoavista tahoista: Perheaikaa.fi, Väestöliiton parisuhdekeskus ja Miessakit.fi . Jutelkaa yhdessä, mikä toimisi teille kummallekin.

Vierailija

Ihmettelin joskus, miksi muut miehet eivät osaa puhua tunteistaan. Parisuhteellisuus on kyllä opettanut paljon siitä aiheesta. Ei se välttämättä ole sitä, etteivät miehet haluaisi tai osaisi kertoa, miltä tuntuu. Miehet vain eivät välttämättä osaa kertoa sitä niin, että siitä seuraisi mitään positiivista.

 

Minulla on sellainen tunne, että naiset monesti odottavat nimenomaan enemmän puhetta positiivisista tunteista. Ts. "ei puhu tunteistaan" tarkoittaa, että "ei sano tarpeeksi usein rakastavansa". Paha vika tuokin tietysti on, mutta ihan eri tarina.

 

Negatiivisista tunteista on vaikea kertoa. Etenkin silloin, kun ne kohdistuvat tavalla tai toisella toiseen. Miettikääpä vaikka seuraavaa ajatustenvaihtoa:

 

N: Olet taas niin mörökölli, onko kaikki kunnossa?

M: Kyllä tämä tästä, väsyttää vain vähän.

N: Eikun kerro nyt.

M: Ei tässä mitään, kaikki on ihan ok.

 

Kyseessä on siis selvästi mies, joka ei osaa kertoa tunteistaan. Vai onko? Tarina jatkuu:

 

N: Eikun oikeesti, kerro...

M: No okei. Väsyttää aika lailla, oli minulle henkisesti paljon keskittymistä  vaativa ja raskas viikonloppu sukulaistesi luona. Seksinpuutekin ahdistaa, edellisestä kerrasta on aikaa. Omaa rauhaakin voisin jossain vaiheessa kaivata, en juuri nyt jaksaisi keskustella kovin syvällisesti. Huomenna ajattelen varmasti jo toisin.

 

Mies siis kertoo ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan minä-muodossa ja omiin tunteisiin pitäytyen sen, mikä mieltä painaa. Jokainen voi sitten arvata, miten keskustelu voi tuosta jatkua. Tässä vähän mahdollisuuksia:

 

1: Rakas, ymmärrän että appiväkesi kanssa oli raskasta, mutta selviydyit hienosti. Kiitos, että jaksoit skarpata.

 

2: Mitä vikaa minun perheessäni muka on? Itse näytit ihan sitruunalta koko viikonlopun.

 

3: Mikset sinä pidä minun perheestäni?

 

4: Mennään rakkaani hoitamaan tuo puute pois päiväjärjestyksestä, siitä seolo paranee. Minunkin tekee mieli.

 

5: Aina sinä siitä seksistä.

 

6: Ei nyt jaksa eikä huvita seksi, ei varsinkaan tuon sinun marinasi jälkeen.

 

7: Olen niin huono ihminen, kun pakotin sinut sinne, byyyyhhääää.

 

8: Aina sinä syyllistät minua!

 

9: Meillähän oli niin kiva viikonloppu, älä nyt valita!

 

10: Seksikin oli silloin toissa viikolla oikein kivaa, ei siitä niin kauan ole!

 

Jos mies pitäisi todennäköisenä tai edes jotenkin mahdollisena kuulla kohtia 1 tai 4, tunteista puhumista voi tulla enemmän. Jos taas muut vaihtoehdot ovat todennäköisempiä, mies pysyy väsymysteoriassaan ja toteaa olevan aika lähteä nukkumaan/lenkille/korjaamaan ruohonleikkuria. Sitten nainen pääsee taas ihmettelemään, miksei äijä puhu tunteistaan.

 

En väitä, että kaikki miehet ajattelisivat samalla tavalla. On ihan varmasti tunteistaan vaikenevia mörököllejä, joilta on jäänyt jotain itsetuntemustakin oppimatta. Itseni kuitenkin löydän siitä kategoriasta, että mieluummin olen hiljaa, puhun ympäripyöreitä tai nurkkaan ahdistettuna päästän valkoisia valheita, jos tiedän tunteista puhumisen johtavan vähättelyyn, vääristä tunteista syyllistämiseen tai suoranaiseen riitaan.

 

Tarinan opetus on se, että jos haluaa toisen (kai tämä pätee ihan yhtä lailla toisinkin päin monessa parisuhteessa) kertomaan tunteistaan rehellisesti, negativisiakin tunteita on valmistauduttava käsittelemään ilman, että siitä syntyy tavalla tai toisella ahdistava ilmapiiri. Tässä voivat tietysti totutut sukupuoliroolitkin hämätä, mies voi olla hyvinkin herkkä negatiiviselle ilmapiirille, mutta sitä ei sovi näyttää.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla