Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Psykologi Keijo Markova Väestöliitosta neuvoo.

Naisten haluttomuudesta puhutaan paljon, miesten vähemmän. Miehetkään eivät kuitenkaan aina syty seksiin siinä silmänräpäyksessä.

Mitä pariskunta voi tehdä, jos mies haluaa seksiä huomattavasti vähemmän kuin nainen?

Psykologi Keijo Markova Väestöliitosta neuvoo.

1. Pohtikaa yhdessä näitä

Millaista elämänne oli silloin, kun seksi sujui?

Mitä voisitte palauttaa aiemmasta nykyhetkeen? Esimerkiksi jos teitte ennen enemmän asioita yhdessä, voisitteko taas varata säännöllisesti aikaa vain toisillenne?

Mihin määrään seksiä olisitte molemmat nyt tyytyväisiä?

Voisitteko tehdä kompromisseja? Jos toinen haluaa seksiä kerran kuussa ja toinen kerran viikossa, voisitteko rakastella joka toinen viikko?

Mitä odotatte ja toivotte seksiltä?

Mitä toivotte toisen tekevän sängyssä? Mitkä ovat molempien mieliasennot? Mikä olisi paras ajankohta rakasteluun?

Kannattaa muistaa: Jos toinen ei halua yhdyntää, hän voi silti esimerkiksi auttaa kumppaninsa viriämistä, kun tämä hakee nautintoa itsetyydytyksen kautta.

2. Huolehtikaa itsestänne ja toisistanne

Oma terveys kuntoon

Hyvä yleiskunto, riittävät unet ja hallinnassa oleva stressi pitävät huolta siitä, että edellytykset hyvälle seksielämälle ovat kunnossa.

Järjestäkää molemmille myös riittävästi omaa aikaa, jos sellaiselle on tarvetta.

Etsikää nautinnon alueita muualta suhteestanne

Harrastakaa ja tehkää asioita yhdessä tai viettäkää aikaa yhteisessä kaveriporukassa, jos se sopii molemmille. Hyvä olo voi levitä tätä kautta myös seksielämäänne.

Viritelkää haluja ja kokeilkaa eri asentoja

Olkaa lähekkäin, kosketelkaa toisianne myös arjen keskellä.

Kokeilkaa seksuaalista hierontaa.

Nainen: Mitä tapahtuu, jos alatkin hyväillä käsin tai suulla miehesi erogeenisiä alueita? Onko jokin asento sellainen, ettei hän voi vastustaa sitä?

3. Nainen, pohdi lisäksi näitä

Voitko hyväksyä sen, etteivät tarpeenne (aina) kohtaa?

Seksuaaliset halut saattavat vaihdella. Ei siis kannata mennä heti paniikkiin sellaisesta, mikä saattaa olla luonnollista ja kuulua tavalliseen elämään.

Voisitko hyväksyä sen, ettei miehesi juuri nyt halua seksiä tämän enempää?

Haluton voi silti rakastaa

Miehen seksuaalinen haluttomuus ei ole merkki siitä, ettet olisi hänelle tärkeä tai ettei hän rakastaisi sinua. Se voi olla merkki siitä, että kumppanisi mielessä tapahtuu juuri jotain erityistä tai suhteessanne on jokin jumi. Molemmat asiat on mahdollista korjata.

4. Mitä, jos näistä keinoista ei ole apua?

Mikäli omat keinot eivät riitä, hakekaa miehen haluttomuuteen apua pari- tai seksuaaliterapiasta.

Ulkopuolisen asiantuntijan avulla voitte löytää tilanteeseenne ratkaisuja, joita ette olisi keksineet kahdestaan.

Ottakaa yhteyttä

Väestöliitto
Kataja ry
Kirkon perheneuvonta

Lue lisää

Onko teillä tarpeeksi seksiä?

Oletteko rakastavaisia vai kämppiksiä?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Moi! Mitä te teette? Kuva: iStockphoto

”Kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista vain seiso siellä”, kolmen lapsen äiti tunnustaa.

”Nyt ymmärrän, mistä pimeässä ja peiton alla -myytti on lähtöisin. Lapsiperheestä”, kertoi 39-vuotias kahden lapsen äiti sen jälkeen, kun hänen nuorimmaisensa tassutti vanhempien makuuhuoneeseen kesken seksin.

Sen jälkeen ei tehnyt enää mieli pitää valoja päällä. 

Seksi pikkulapsiaikanakin on kuitenkin mahdollista, vaikkakin harvoin kovin spontaania. Kun arki ja ylimääräiset silmäparit kotona asettavat rajoituksensa aikuisten keskinäiselle kanssakäymiselle, tarvitaan vinkkejä heiltä, jotka asiasta tietävät: pienten lasten vanhemmilta. 

1. Tarjoa ruutuaikaa. 

”Kun lapsemme olivat pienempiä, heidät sai tehokkaasti naulittua puoleksi tunniksi ruudun ääreen pistämällä Muumit pyörimään. Edelleen, kun kuulen ohjelman tunnusmusiikin, mieli vaeltaa seksiin.” Nainen, 28, kolme lasta

2. Luota lukkoon.

”Lukittava makkarin ovi on ihan ehdoton. Lapsetkin tietävät, että äiti ja isä laittavat välillä oven lukkoon, kun haluavat jutella rauhassa keskenään.” Nainen, 37, kolme lasta

3. Mene saunaan. Tai ”saunaan”.

”Kylpyhuoneen ovessa on lukko, joten lasten hereillä ollessa harrastamme seksiä siellä. Ilmoitamme menevämme kahdestaan päiväsaunaan – tai vain 'satumme' yhtä aikaa suihkuun. Kun laittaa suihkun täysillä valumaan, ei tarvitse olla edes ihan hipihiljaa.” Nainen, 38, kaksi lasta 

4. Muista kuuloetäisyys.

”Seksiä harrastetaan vain, kun lapset ovat nukkumassa, ja silloinkin eri kerroksessa kuin lastenhuone on. Portaiden narahtelu paljastaa yössä vaeltelijat, joten meille jää aina aikaa teeskennellä, että katseltiin tässä vain telkkaria… Se toimii, jos kylpytakki on käden ulottuvilla.” Nainen, 38, kaksi lasta

5. Odota iltaan.

”Minun on vaikea antautua seksin vietäväksi, jos lapset katsovat seinän takana Pikku Kakkosta. Se tunne, että lapset saattavat tulla koska vain, ei kiihota. Siksi meillä on seksiä lähinnä iltaisin lasten jo nukkuessa tai jos lapset eivät ole jostain syystä kotona. Iltaisinkin kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista seiso siellä tuijottamassa häkeltyneenä.

Ikimuistoisimmat kokemukset liittyvät siihen, kun melkein laukeamisen hetkellä lapsen kuulee oksentavan viereisessä huoneessa. Lapsiperheessä todella mennään tunnelmasta toiseen sekunnissa.” Nainen, 42, kolme lasta

Vierailija

Naiset kertovat: Mene ”saunomaan” ja 4 muuta keinoa, miten seksi pikkulapsiperheessä onnistuu varmimmin

Meillä on neljä lasta, nyt jo koululaisia ja teini-ikäisiä. Heidän ollessaan pieniä harrastimme mm. naapureiden kanssa "vaihtokauppoja" eli lähetimme lapset naapuriin tai he omansa vastavuoroisesti meille. Siinä tunnissa jolloin vauva ja taapero päiväunilla sekä isot lapset naapurissa ehti nauttia vähän pidemmälläkin kaavalla. Toinen suosikki oli viikonloppuaamujen lastenohjelmat. Lapset istuivat kuin nakutettuna television äärellä puolisen tuntia. Siinä hiljaa peiton alla lusikka-asennossa...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää, sanoo psykologi Leea Mattila. Kuva Niki Strbian.

Vaikka internet on mullistanut yhteydenpidon, yksinäisyys ja masennus ovat lisääntyneet länsimaissa.

Tarvitsisimme enemmän katsekontaktia, lähellä oloa, kosketusta, hyvänä pitoa ja hyväilyjä. Hymiöt WhatsAppissa, edes ne sydänjutut, eivät taltuta emotionaalista nälkää.

Tukeutuminen toiseen ihmiseen ei ole heikkoutta. Se on voimavara, jonka kautta maailman voi kokea mielekkäänä. Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää. Vahva tunneyhteys kertoo hyvästä mielenterveydestä, kun taas emotionaalinen eristyneisyys mielenhäiriöistä.

Vanhemman katsoessa vauvaa silmiin lempeästi, vauva tietää olevansa turvassa. Hän lukee vanhemman silmistä olevansa erityinen ja rakastamisen arvoinen.

Haemme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Sama vuorovaikutustanssi toistuu parisuhteessa. Haemme jatkuvasti puolisoltamme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Entä jos useimmat konfliktit parisuhteissa ovatkin vain tunneyhteyden, tuon kaiken hyvän lähteen menettämisen pelossa ilmaistuja protesteja, etääntymisen ja torjunnan synnyttämää tuskaa? Jospa kiukuttelun takana piileekin viesti: ”Älä katoa minulta!”.  Ehkä riitaan takertuminen onkin samalla yritys löytää tie toisen luo, takaisin yhteyteen ja tasapainoon.

Elämänkriiseissä rakkaus ja parinvälinen yhteys punnitaan. Kun puoliso joutuu hätään, se on hyvässä suhteessa yhteinen kriisi. Vaikeilla hetkillä mikään muu ei tuo niin suurta helpotusta, kuin rakkailtamme saatu kannattelu.

Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Samalla lailla kuin vauva kääntyy tarvitsevuudessaan turvallisen vanhemman syliin, parisuhteessa on rakastettu se satama, johon paeta ja kiinnittyä, kun ympärillä myrskyää. Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Tavallisessa elämässä yhteys katkeaa ja löytyy uudelleen toistuvasti. Yhteyden aktiivinen korjaaminen osoittautuu silloin merkityksellisemmäksi, kuin yhteyden ajoittainen katkeaminen. Turvallinen rakkaus on luottamusta siihen, että toinen on siinä, kun häntä tarvitaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.