iStockphoto
iStockphoto

Kesäloma laukaisee monessa parisuhteessa riidan. Lue parhaat vinkit riitojen välttämiseksi!

Miksi sä aina? Mikset sä ikinä!

Kesäloma ja yhteisen ajan viettäminen pitkän talven jälkeen saattaa kärjistää parisuhteen ristiriitoja. Yhtäkkiä lapsiperheen vanhempien onkin hoidettava arkea ja kasvatettava lapsia yhdessä vuorottelun sijaan.

Lomariitojen ydin on talven kiireessä, epämääräisissä odotuksissa ja puhumattomuudessa, Kataja-Parisuhdekeskuksen parisuhdekouluttaja Sari Liljeström sanoo.

– Hektinen arkielämä kerää lomaan odotuksia, että silloin kaikki olisi täydellistä.

Etenkin pikkulapsiperheessä elämä on kuitenkin aika arkista lomallakin: herätään aikaisin, ulkoillaan, tehdään lounasta, nukutetaan pienimpiä, tiskataan...

– Jos talvella ei ole ollut aikaa pysähtyä, ongelmat nousevat esiin lomalla. Moni ajattelee koko talven, että lomalla sitten.

Perhe- ja parisuhdeneuvonnan palveluissa onkin kävijäpiikki aina lomien jälkeen tammi- ja elokuussa.

– Yhtä hyvin tavallinen maanantai olisi hyvä päivä parisuhteelle – ja hyvä päivä selvittää ristiriitoja, Liljeström toteaa.

Älä petaa pettymyksiä

Liljeström neuvoo ensin selvittämään itselleen, mitä lomalta ja sen tuomalta yhteiseltä ajalta toivoo.

– Epämääräiset odotukset tyyliin ”sitten on ihanaa” johtavat pettymyksiin.

Toiveissa kannattaa pitää realismi, ja sovittaa ne siihen, mitä elämä oikeasti on. Jos puolisolta ja yhteiseltä ajalta odottaa mahdottomia, panee itse itsensä pettymysten kierteeseen.

Liljeström kehottaa vertaamaan loman alkua siihen hetkeen, kun tulee töistä kotiin. Pikkulasten vanhempi ei voi ajatella silloinkaan, että nyt lepään ja nautin. Lasten tarpeet ja kodin työt ovat vastassa.

Omista toiveista kannattaa puhua ennen lomaa tai viimeistään sen alussa.

–  Jostain syystä moni ajattelee, että olisi jotenkin arvokkaampaa, jos puoliso arvaisi toiveet. Että jos hän tarpeeksi rakastaa, hän tietää sanomattakin. Tällainen ei kuulu aikuiseen parisuhteeseen.

Sopiminen ja joustaminen kannattaa. Jotain voi tehdä myös vain kumppanin iloksi. Pienet asiat ovat suuria: Kiitä, pyydä anteeksi, kosketa, älä ota puheeksi ikuisuuskiistoja ja sovi kummallekin loman alkuun aikaa nukkua.

Netti ja korkki kiinni!

Riitaa tulee tavallisesti siitä, mitä tehdään, arkiaskareista sekä rahan, alkoholin ja netin käytöstä. Pitkän loman alussa voi olla hyväkin selvittää ristiriitoja ja keskustella, kunhan sen tekee ilman rikkovaa riitelyä.

Rikkovaa on esimerkiksi toisen vähättely, nimittely, keskeyttäminen, tahallinen väärinymmärtäminen, mykkäkoulu ja kilpailu siitä, kumpi on oikeassa.

Yhteiset vuodet opettavat, mikä lomalla toimii.

– Joillekin sopii paremmin, että koko perheen yhteinen loma on lyhyt.

Jokin pieni hyväkin signaalikin lomapaineissa voi olla: Ne paljastavat puolisoiden vielä ajattelevan, että suhteessa on jotain hyvää, jota odottaa.

Näin muilla

Meidän Perhe kysyi lukijoilta, koetteleeko loma parisuhdetta. Näin nettisivuilla ja Facebookissa kommentoitiin:

”Loma voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita: toiselle aktiivisuutta ja kiinnostuneisuutta ja toiselle rauhoittumista, relaamista ja vähemmän tekemistä. Ehkä pitäisi yhdessä miettiä, mikä on loman tavoite.”

”Arki voi sujua mutkattomasti, koska jokainen tietää roolinsa ja tavoitteensa. Lomalla olemme menneet molemmat sekaisin. Ja kumpikin tarvitsee lomaa loman jälkeen.”

”Järjestäkää asiat niin, ettei äiti yksin väännä aamusta iltaan ruokaa, pese pyykkiä, siivoa, viihdytä ja niin edelleen. Isän tulee osallistua arjen pyöritykseen, ettei äiti kaadu rättiväsyneenä illalla sänkyyn.”

”Molemmilla neljä viikkoa lomaa. Samaan aikaan vain yksi viikko. Tämä toimii meillä!”

”Kun perheen iskä jää lomille, tuntuu se lomalta myös kotiäidin mielestä! Neljä viikkoa on tälle parille juuri hyvä määrä yhdessäoloa.”

”Meillä arki kahden pienen lapsen kanssa on sen verran haipakkaa, että on enemmän kuin mukavaa viettää yhdessä aikaa ja nähdä ja kuulla toinen taas kunnolla. Lapsetkin saavat huomiota ihan eri tavalla, ja niin me aikuisetkin toisiltamme. Olemme sopineet ottavamme omaa aikaa, aikuisten yhteistä aikaa, sekä jaetaan lapset joinakin päivinä ja vietetään kyseisen lapsen kanssa kahdestaan aikaa.”

Jos ajatus pariterapiasta tuntuu ahdistavalta, erossa auttaa perheasioiden sovittelu, perheneuvoja Anssi Tietäväinen kertoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Haluan erota, koska tunnen hyvin voimakasta vastenmielisyyttä miestäni kohtaan. Syyt tähän ovat tietysti syvällä ja kumpuavat pohjimmiltaan hänen persoonastaan ja käytöksestään, mutta ne ovat myös johtaneet tilanteeseen, jossa minua käytännössä oksettaa ja suututtaa ajatus hänestä seksuaalisesti.

Väkivaltaa tai muuta pakottavaa akuuttia syytä eroon ei ole, mutta olen jo monta vuotta inhonnut miestäni. En yhtään haluaisi mennä hänen kanssaan pariterapiaan, jossa minut ehkä pakotettaisiin parisuhdeharjoituksiin hänen kanssaan. Kuvottaa ajatus siitä, että joutuisin teeskentelemään seksuaalista intoa häntä kohtaan.

Sinänsä ymmärrettävästi mieheni syyllistää minua siitä, etten halua terapiaan. Pelkään, että jos minun olisi pakko kertoa totuus, se aiheuttaisi väkisinkin lisää vihamielisyyttä välillemme. Meidän on kuitenkin pakko jakaa vanhemmuus yhdessä.

Mitä teille on tapahtunut, että tilanteenne on mennyt noin huonoon jamaan? Mistä ja milloin inho ja vastenmielisyys ovat lähteneet versomaan? Olette kuitenkin joskus ryhtyneet rakentamaan yhteistä elämää, jolloin pinnassa ovat olleet varmaankin kovin toisenlaiset tunteet.

Pariterapiassa voi keskustella mahdollisimman hyvästä erosta.

Jos olette keskustelleet näistä vastenmielisyyteen johtaneista tekijöistä jo aiemmin, niistä keskusteluista ei ilmeisestikään ole ollut apua. Millä muilla tavoilla näistä asioista olisi nyt mahdollista keskustella niin, että ymmärrystä ja muutosta voisi syntyä?

Kuvaamasi vastentahtoisuus pariterapiaan menemistä kohtaan on ymmärrettävää mutta mielestäni aiheetonta. Pariterapiassa asioita käsitellään yleensä puhumalla, eikä terapian luonteeseen kuulu minkäänlainen pakottaminen. Terapeutti voi tietysti ehdottaa jotakin, mutta sinulla on täysi itsemääräämisoikeus, eli mahdollisuus määrittää se, mihin olet milloinkin valmis.

Pariterapia voi olla väylä parempaan erovanhemmuuteen. Siellä on mahdollista keskustella myös mahdollisimman hyvän eron tekemisestä. Se olisi lastenkin kannalta hyvin tärkeää. Terapiaprosessi voi sisältää myös erillistapaamisia, jotka voivat auttaa teitä kumpaakin paremmin ymmärtämään omaa itseänne ja tunteitanne tässä vaikeassa tilanteessa.

Perheasioiden sovittelu voi olla hyvä vaihtoehto pariterapialle. 

Kuulostaa, että olet jo tehnyt eropäätöksen. Jos näin on, silloin perheasioiden sovittelu voi olla hyvä vaihtoehto pariterapialle. Perheasioiden sovittelu on kuntien lakisääteinen palvelu, jossa eroamassa olevia vanhempia autetaan saamaan aikaiseksi mahdollisimman hyvä ero lasten kannalta. Siinä prosessissa ei keskitytä parisuhteen asioihin ja ongelmiin vaan sellaiseen eroon, joka huomioi mahdollisimman hyvin lasten tarpeet ja yhteistyövanhemmuuden.

Tarkoitatko kysymyksesi lopussa, että pelkäät miehesi kostavan eron aiheuttaman loukkaantumisen lasten kautta sinulle? Voisiko silloin pariterapia tai perheasioiden sovittelu hälventää pelkoasi? Vai millaista tukea tarvitsisit siinä tapauksessa?

 

Vierailija

Olen inhonnut puolisoani jo monta vuotta, miten tästä eteenpäin?

Ymmärrän kysymyksen kirjoittajaa. Olisi myös hyvä tiedostaa, kun neuvotaan muistelemaan, mihin puolisossa rakastui, että kaikki parisuhteet eivät ala niin, että puolisoilla on voimakkaita tunteita toisiaan kohtaan. Minun ja lapseni isän suhde alkoi niin, että olin itse asiassa ihastunut erääseen hänen ystäväänsä, jonka yritin tehdä mustasukkaiseksi. Olin nuori ja typerä ja silloinen käytökseni hävettää minua näin jälkikäteen. Tulin muutaman kuukauden tapailun jälkeen vahingossa raskaaksi ja...
Lue kommentti

Arjen vaatimusten keskellä seksi voi lakata olemasta voimavara. Mitä silloin auttaa? Perheneuvoja Helena Toppari vastaa.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olemme nelikymppinen pariskunta keskellä kiihkeimpiä ruuhkavuosia. Pienet lapset, sairaat vanhemmat, uusi työ... kaikki tarvitsevat minua ja olen pitkään ollut burn outin partaalla.

Kaipaisin kovasti romantiikkaa ja seksiä antamaan potkua tähän, mutta puolisoni ei näitä priorisoi. Hänelle se näyttää olevan rasittavaa. Minulla ei kuitenkaan ole voimia helpottaa hänen elämäänsä niin, että hän jaksaisi huomioida minua. En usko hänen kärsivän haluttomuudesta, hän vain ei ajattele seksiä, kun se on niin hankalaa.

Kun seksiä on, se on erittäin hyvää. Minusta tuntuu kuitenkin, etten oikein voi pyytää häneltä mitään sängyssä, ettei hommasta tule liian raskasta. Kun seksiä on harvoin keskitymme vanhaan tuttuun, emme kokeiluihin. Mies välttää märkiä pusuja, jotka voisivat johtaa enempään, ja torjuu aloitteeni. Istumme kyllä sylikkäin päivittäin. Siihenkin aloite tulee minulta.

Mies osoittaa välittämistä muuten, vaikka antamalla lahjoja, ja tiedän hänen olevan sataprosenttisesti tukenani, mutta arjen pyörityksessä katseemme eivät kohtaa. Kysyttäessä mies sanoo meidän olevan jo vanhoja ja että hänen pitäisi alkaa urheilla niin jaksaisi enemmän.

Kuvaat viestissäsi ruuhkavuosia, noita lapsiperheiden kiireisiä vuosia, jolloin joka puolelta tulee tarpeita, odotuksia ja vaatimuksia. ”Kaikki tarvitsevat minua” kuten osuvasti kuvaat. Vaarallisinta noissa vuosissa eivät kuitenkaan ole kiire ja vaatimukset vaan se, jos kadotamme yhteyden toisiimme ja itseemme. Tavat, joilla ennen pidimme yllä yhteyttä välillämme, eivät enää ole mahdollisia. Kiireettömät viikonloppuaamut, kahdenkeskiset tekemiset, yhteiset illalliset ja keskustelut, jolloin ammensimme toisillemme ja toistamme, ovat poissa. Myös oma aika on vähentynyt merkittävästi. Meidän on opittava sekä joustamaan omista tarpeistamme että pidettävä niistä riittävästi kiinni säilyttääksemme yhteyden itseemme.

Kuulostaa sitä, että arjen vaatimuksissa teidän välinen yhteytenne on alkanut pätkimään. Kerrot, että istutte sylikkäin päivittäin, ja että mies osoittaa välittämistä mm. antamalla lahjoja. Myös seksi on erittäin hyvää, kun sitä on. Sanot myös, että luotat sataprosenttisesti hänen tukeensa. Monet asiat tuntuvat olevan aika hyvin, ja vaikuttaa siltä, että sinulla on välittävä mies. Kaipaat kuitenkin vielä jotain enemmän. Kaipaat romantiikkaa ja seksiä, seksiin liittyvää kokeilua ja miehesi aloitteita. Sanot, että seksi näyttäsi olevan miehellesi rasittavaa ja että et usko, että hän kärsii haluttomuudesta, hän ei vain ajattele seksiä.

Vaatimukset ovat aina seksihalujen kannalta vahingollisia.

On ymmärrettävää, että haluat kokea olevasi miehesi taholta haluttu ja että hän tavoittelisi sinua, teidän välistä yhteyttä ja innostuisi sinusta. Kuulostaa kuitenkin siltä, että perinpohjainen keskustelu siitä, mitä kumpikin teistä haluaa ja tarvitsee, on tarpeen, jotta kummankaan ei tarvitse olla oletusten varassa toisen ajatuksista ja toiveista. Yhteinen keskustelu olisi pyrittävä toteuttamaan kumpaakin kuunnellen ja niin, että miehesi ei koe, että häntä syytetään. Vaatimukset ovat aina seksihalujen kannalta vahingollisia.

Eräs keskeinen sekä miehen että naisen ei-haluamiseen vaikuttava tekijä on elämäntilanne. Kun olemme kuormittuneita, stressaantuneita ja väsyneitä, koemme herkästi toisen seksiin liittyvät halut ja toiveet vaatimuksina. Seksi lakkaa tällöin olemasta voimavara. Se ei enää kiinnosta, ja huonoimmillaan siitä tulee rasittavaa ja hankalaa, yksi vaatimus ja suoritus kaikkien muiden elämän vaatimusten ja suoritusten joukossa. Seksuaalinen halu vähenee tai lakkaa kokonaan, tai se syttyy vain olosuhteissa, joissa siihen ei kohdistu vaatimuksia, kuten esimerkiksi pornossa. Mitä sensitiivisempi ihminen on toisen tarpeille ja mitä heikommat hänen omat rajansa ovat, sitä helpommin hän saattaa kuormittua toisen tarpeista ja vaatimuksista. Hänen saattaa olla vaikea suoraan puhua omista tarpeistaan tai siitä, miten hän tilanteen kokee.

Onko ollut aika, jolloin seksi ei ollut kummankaan mielestä hankalaa tai rasittavaa?

Onko teidän välinen seksi ollut joskus toisenlaista? Onko ollut aika, jolloin se ei kummankaan mielestä ollut hankalaa tai rasittavaa? Oliko aika, jolloin miehesikin ajatteli seksiä ja halusi sinua? Todennäköisesti oli, ja todennäköisesti hänkin kaipaa sitä aikaa. Miksi ei kaipaisi?

Entä minkälaista muuta yhteyttä on välillänne? Jutteletteko toistenne kanssa kummankin ajatuksista? Nauratteko yhdessä? Muistan joskus jonkun sanoneen, että jos ei pysty nauramaan yhdessä, ei kannata myöskään harrastaa seksiä yhdessä. Seksi on aikuisten välistä leikkiä, ja vain sellaista ollessaan se toimii meille voimavarana ja yhteen liittävänä voimana. Seksi ei kuitenkaan koskaan voi olla ainoa tapa, jolla pari liittyy toisiinsa. Parisuhteessa toisen haluaminen ei saa koskaan kapeutua vain seksuaaliseen haluamiseen.

Jos pieniä ihon hetkiä pystyy säilyttämään arjessa, niistä on lyhyempi matka yhteiseen seksiin.

Ystäväni, lapsiperheen vanhempi kertoi minulle, että joskus he ovat hänen puolisonsa kanssa niin lopussa ja väsyneitä kaikesta, että he eivät jaksa puhua tai antaa toisilleen yhtään mitään. Tällöin he istuvat hiljaa saunan lämmössä toistensa selkiinsä nojaten, kun lapset leikkivät. Minusta se oli kaunis kuvaus arjen keskeltä. Lämmin iho ihoa vasten. Tunne, että kaiken keskellä me olemme kuitenkin yhdessä. Jos tuollaisia pieniä ihon hetkiä pystyy säilyttämään arjessa, niin niistä on paljon lyhyempi matka yhteiseen seksiin.

 

M+40

Puolisoni ei halua seksiä, vaikka suhteemme on hyvä – mitä voin tehdä?

Meillä emäntää kiinnosti seksi siihen saakka, kun lapset saatiin tehtyä. Sen jälkeen sain lähes aina tehdä itse aloitteen. Kaikki loppui, hän ei edes koskenut minuun! Tein testin ja lopetin aloitteet. Kesti noin 11 kuukautta, kunnes emäntä vihjaisi seksistä. Sen jälkeen meni taas noin puoli vuotta seuraavaan kertaan. Mielestäni ihan turhaa lässytystä on selittää asiaa kotitöillä, lapsiperheen kiireillä yms. Kyllä seksi onnistuu, jos vain on halua. Miksi kaikki muu menee parisuhteen hoidon...
Lue kommentti